ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΡΘΡΟ 187 ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ - 683/2014 ΕΦ ΠΑΤΡ (ΠΟΙΝ) - Καταδίκη για συμμορία (ένωση προσώπων για διάπραξη κακουργήματος) κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ελλείψει του στοιχείου της διάρκειας που απαιτείται για την εγκληματική οργάνωση - ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ - 378/2016 ΑΠ - Αθώωση για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών κατ΄ εξακολούθηση. Στοιχεία του εγκλήματος. Είδος ναρκωτικής ουσίας. Ποινική Δικονομία. Αναίρεση Εισαγγελέως κατά αθωωτικής αποφάσεως. Λόγοι. Ελλειψη αιτιολογίας
683/2014 ΕΦ ΠΑΤΡ (ΠΟΙΝ) ( 691442)
(Α΄ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Καταδίκη για συμμορία (ένωση προσώπων για διάπραξη κακουργήματος) κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ελλείψει του στοιχείου της διάρκειας που απαιτείται για την εγκληματική οργάνωση. Διάκριση των δύο εγκλημάτων. Καταδίκη για κλοπή κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από διακεκριμένη κλοπή, ελλείψει σταθερούς ροπής προς το συγκεκριμένο έγκλημα. Καταδίκη...
για ληστεία από κοινού από δράστες που ενήργησαν με ιδιαίτερη σκληρότητα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Αθώωση για διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας (KALASNIKOV). Οπλοφορία από κοινού. Καταδίκη του ενός εκ των κατηγορουμένων για το τελευταίο αυτό έγκλημα. Στοιχεία αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης. Πραγματικά περιστατικά. Τέλεση ληστείας σε χρυσοχοείο με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου με κράνη και κουκούλες και διά της χρήσεως βίας. Χρήση δύο κλεμμένων δίκυκλων μοτοσυκλετών για την τέλεση της ληστείας. Ελαφρυντικές περιστάσεις. Πρότερος έντιμος βίος. Ειλικρινής μετάνοια. Μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά. Απόρριψη ελαφρυντικών. Επιβολή ποινής κάθειρξης 19 ετών στον πρώτο κατηγορούμενο. Επιβολή ποινής κάθειρξης 18 ετών και 6 μηνών σε δεύτερο και τρίτο κατηγορούμενο. Αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επί τριετία στον κάθε κατηγορούμενο. Επικυρώνει τις εκθέσεις παραδόσεως και κατασχέσεως. Διατάσσει τη δήμευση των κατασχεθέντων. Διατάσσει την οριστική απόδοση των κατασχεθέντων μοτοσυκλετών στους ιδιοκτήμονες. Μη ανασταλτικό αποτέλεσμα εφέσεων.

 

ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αριθμός: 683/2014

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΤ/ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Α` Τμήμα Διακοπών) Συνεδρίαση της 2ας, 21ης και 22ας Ιουλίου 2014

Δικαστήριο ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΡΤΣΙΑ Προεδρεύουσα Εφέτης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΑΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ Εφέτες (Μετά την υπ` αριθμ. 22/2014 Πράξη του Προέδρου Εφετών Πατρών)

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΡΓΥΡΗ Αντεισαγγελέας Εφετών (Μετά την υπ` αριθμ. 1/2014 Ολομέλεια της Ε1σαγγελίας Εφετών Πατρών)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΥΣΙΚΟΥ Γραμματέας

Κατηγορούυενοι

1) ................ του ................, γεννήθηκε το έτος 1984 στην Αλβανία, κάτοικο Πατρών (οδός .......) και ήδη προσωρινά κρατούμενος στο Κ.Κ. Κορυδαλλού ΠΑΡΩΝ

2) ..................., γεννήθηκε το έτος 1990 στην Αλβανία, κάτοικος Ζακύνθου (περιοχή ..............) και ήδη προσωρινά κρατούμενος στο Κ.Κ. Ιωαννίνων ΠΑΡΩΝ

3) ................... , γεννήθηκε το έτος 1984 στο Μαρούσι Αττικής, κάτοικος ................ και ήδη προσωρινά κρατούμενος στο Κ.Κ. Κορυδαλλού ΠΑΡΩΝ

Πράξεις

1) Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

2) Διακεκριμένη κλοπή

3) Ληστεία από κοινού από δράστες που ενήργησαν με ιδιαίτερη σκληρότητα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους

4) Διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας

5) Οπλοφορία από κοινού

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ & ΑΠΟΦΑΣΗ

Η συνεδρίαση έγινε δημόσια στο ακροατήριο του Δικαστηρίου κατά τη σημερινή δικάσιμο 2ας Ιουλίου 2014.

Ο Επιμελητής Δικαστηρίων, με εντολή της Προέδρου εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορουμένων, οι οποίοι εμφανίσθηκαν χωρίς δεσμά, φυλασσόμενοι όμως από αστυνομικούς και αφού η Πρόεδρος τους ρώτησε για τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, αυτοί απάντησαν διαδοχικά ότι ονομάζονται όπως αναφέρεται παραπάνω.

Στο σημείο αυτό εμφανίσθηκαν ο δικηγόρος Πατρών Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος και ο δικηγόρος Ζακύνθου Παναγιώτης Κεφαλληνός, οι οποίοι δήλωσαν ότι τους έχει διορίσει συνηγόρους του για να τον υπερασπισθούν ο 3ος κατηγορούμενος και ζήτησαν αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς κατά την αυτή ημεροχρονολογία μετέχουν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών.

Ακολούθως η Πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας από τους οποίους βρέθηκαν παρόντες οι 3ος, 5ος, 8ος, 11ος 12ος, 13ος, 14ος, 15ος, και 17ος και απόντες οι 1ος, 2ος, 4η, 6η, 7η, 9ος, 10ος, 16η μάρτυρες.

Η Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, πρότεινε την διακοπή της εκδίκασης της προκειμένης υπόθεσης για την 21η Ιουλίου 2014 στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου.

Κατόπιν αυτών το Δικαστήριο διέκοψε την εκδίκαση της προκειμένης υποθέσεως για την 21ης Ιουλίου 2014 ημέρα Δευτέρα και ώρα 09.00., παρήγγειλε δε η Πρόεδρος την άνω ημέρα και ώρα να είναι παρόντες όλοι οι παράγοντες της δίκης στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Πατρών.

Επελθούσης της παραπάνω ημέρας, 21 ης Ιουλίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 09.00` το Δικαστήριο επανήλθε στην έδρα του με την ίδια Σύνθεση, την ίδια Εισαγγελέα και την ίδια γραμματέα και η Πρόεδρος διέταξε την συνέχιση της διαδικασίας της συνεδριάσεως.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορουμένων, οι οποίοι εμφανίσθηκαν χωρίς δεσμά, φυλασσόμενοι από αστυνομικούς και δήλωσαν ότι έχουν διορίσει συνηγόρους τους για τους υπερασπισθούν ο 1ος την παρούσα δικηγόρο Ζακύνθου Αγγελική Καράμπαμπα και τον παρόντα δικηγόρο Πατρών Ιωάννη Αποστολόπουλο, οι οποίοι αποδέχθηκαν το διορισμό, ο 2ος τον παρόντα δικηγόρο Αγρινίου Ιωάννη Ψάρρη, ο οποίος αποδέχθηκε το διορισμό και ο 3ος τον παρόντα δικηγόρο Αθηνών Δημήτριο Κουσιουρή, ο οποίος αποδέχθηκε το διορισμό.

Στο σημείο αυτό της δίκης εμφανίστηκε η ........., κάτοικος Ζακύνθου (οδός .........) και δήλωσε ότι παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα κατά των ανωτέρω κατηγορουμένων για χρηματική ικανοποίηση ποσού σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ με επιφύλαξη από καθένα από τους παραπάνω κατηγορουμένους για την ηθική βλάβη που της προκάλεσε η πράξη της ληστείας από κοινού από δράστες που ενήργησαν με ιδιαίτερη σκληρότητα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και ότι διορίζει πληρεξούσ|ό της τον παρόντα δικηγόρο Πατρών Παναγιώτη Μεταξά, ο οποίος αποδέχθηκε τον διορισμό.

Περαιτέρω, εμφανίστηκε ο ..........., κατοίκος Ζακύνθου (............) και δήλωσε ότι παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων κατά των ανωτέρω κατηγορουμένων για Χρηματική ικανοποίηση ποσού σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ με επιφύλαξη από καθένα από τους παραπάνω κατηγορουμένους για την ηθική βλάβη που του προκάλεσε η πράξη της ληστείας από κοινού από δράστες που ενήργησαν με ιδιαίτερη σκληρότητα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και ότι διορίζει πληρεξούσιό του τ...., ο οποίος αποδέχθηκε τον διορισμό.

Κατά των παραστάσεων αυτών κανείς δεν έφερε αντίρρηση.

Μετά από αυτά η Πρόεδρος σύμφωνα με το άρθρο 342 του Κ. Π. Δ. είπε στους κατηγορουμένους να προσέξουν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και τις οποίες θα τους απαγγείλει η Εισαγγελέας, καθώς και τη συζήτηση που θα επακολουθήσει πάνω σ` αυτές, ώστε στον κατάλληλο χρόνο να απολογηθούν ταυτόχρονα δε τους πληροφόρησε ότι έχουν το δικαίωμα από το Νόμο να αντιτάξουν στις κατηγορίες πλήρως τους ισχυρισμούς τους και να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους μετά από την εξέταση κάθε μάρτυρα ή από την έρευνα οποιουδήποτε αποδεικτικού μέσου.

Κατόπιν η Εισαγγελέας, αφού έλαβε τον λόγο από την Πρόεδρο, απάγγειλε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο και το κλητήριο θέσπισμα τις κατηγορίες και παράδωσε στην Πρόεδρο κατάλογο με τα ονόματα των μαρτύρων, οι οποίοι κλήθηκαν προς υποστήριξη των κατηγοριών και πρότεινε να αναγνωσθούν στον κατάλληλο χρόνο τα συνημμένα στη δικογραφία έγγραφα.

Στο σημείο αυτό οι συνήγοροι υπερασπίσεως του πρώτου κατηγορουμένου, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο, κατέθεσαν εγγράφως, αφού ανέπτυξαν και προφορικά, τους παρακάτω αυτοτελείς ισχυρισμούς, το περιεχόμενο των οποίων έχει ως εξής:

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ (για καταχώριση στα πρακτικά κατ` άρθρο ΚΠΔ)

.............. κατοίκου Πατρών, οδός......... και ήδη κρατούμενου στο Κ.Κ.Κορυδαλλού.

ΠΡΟΣ Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών

ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δικάζομαι ενώπιον Σας κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης ληστεία από κοινού από άτομα που ενήργησαν με ιδιαίτερη σκληρότητα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους διακεκριμένη περίπτωση κλοπής διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας και οπλοφορία από κοινού, ήτοι για παράβαση των άρθρων παρ. 1, 372 παρ. 1-374 ε`, 380 παρ. 2-1 εδ. α`, β` ΠΚ και άρθρ. 1 παρ. 1κ`-2γ΄ 10 παρ. 13`- β΄και 15 παρ. 1 τελ. Εδ. Ν.2168/1993 46.

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Α) ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Αρνούμαι τις αποδιδόμενες σε βάρος μου κατηγορίες καθόσον ουδέποτε προέβην στις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες κατηγορούμαι.

Α) Συγκεκριμένα ουδέποτε προέβην από κο|νού με τους συγκατηγορουμένους μου στη συγκρότηση και εντάχθηκα ως μέλος και συμμετείχα σε δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική ομάδα, καθόσον από κανένα στοιχείο της σχηματισθείσας ποινικής δικογραφίας δεν προκύπτει η ένταξη μου σε εγκληματική οργάνωση, δεδομένου ότι ελλείπουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα δομικά στοιχεία αυτής.

Ειδικότερα για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική ομάδα, απαιτείται να υφίσταται μεταξύ των μελών πειθαρχία και ενεργός δράση, τα μέλη να εκτελούν τα ανατιθέμενα σε αυτά καθήκοντα, υποτάσσοντας τις κατ’ ιδίαν βουλήσεις τους στη βούληση της εγκληματικής οργάνωσης. Η ΑΠΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ Η ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΣΥΝΑΥΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΑΧΘΕ1 ΣΤΟ 1Δ1ΩΝΥΜΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Ή ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ,(28/2010 Συμβ.Εφ.Θεσ, ΠοινΔικ 2011,155].

Περαιτέρω ο σκοπός των δραστών για την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων εκ των αναφερόμενων στην παραπάνω διάταξη, δεν πρέπει να εικάζεται, αλλά να προκύπτει με βεβαιότητα, πως οι δράστες έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην τέλεση απροσδιόριστου εκ των προτέρων αριθμού εγκλημάτων.

Περαιτέρω σε επίπεδο υποκειμενικής υπόστασης, απαιτείται συνολικός (ενιαίος) δόλος που να καλύπτει εκ των προτέρων τις σχεδιαζόμενες πράξεις και την επανειλημμένη τέλεσής τους και δεν αρκεί η οργάνωοη να επιδιώκει την διάπραξη ενός συγκεκριμένου εγκλήματος και να αποφασίζει το πρώτον, μετά τη διάπραξή του, τη συνέχιση της εγκληματικής δραστηριότητας είτε για τον προσπορισμό πρόσθετων ωφελημάτων, είτε για την διατήρηση των ήδη κτηθέντων.

Β) Επιπλέον αρνούμαι την αποδιδόμενη σε βάρος μου πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπών. Κατά πάσα περίπτωση και στην αδόκητη περίπτωση που το Δικαστήριο Σας κρίνει ότι τέλεσα την ως άνω πράξη που μου αποδίδεται, θα πρέπει να κάνει δεκτό ότι στο πρόσωπο μου δεν στοιχειοθετείται η επιβαρυντική περίπτωση της κατ’ επάγγελμα τελέσεως κλοπών, αλλά η σε βάρος μου κατηγορία θα πρέπει, κατ` επιτρεπτή μεταβολή της, να τραπεί σε πλημμεληματικού χαρακτήρα κλοπή χρήσης μεταφορικού μέσου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, αφού η αφαίρεση των δίκυκλων μοτοσυκλετών έγινε με αποκλειστικό σκοπό την χρήση τους κατά την τέλεση της πράξης της ληστείας, διήρκεσε δε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Περαιτέρω το γεγονός ότι οι ανωτέρω μοτοσυκλέτες ανευρέθησαν αμέσως μετά την πράξη της ληστείας, αποδεικνύει ότι ουδέποτε υπήρξε σκοπός παρανόμου ιδιοποιήσεως αυτών, ο οποίος σκοπός ιδιοποιήσεως, αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την πλήρωση της υποκειμενικής υπόστασης της πράξης της κλοπής είτε στην απλή είτε στη διακεκριμένη μορφή της.

Αλλως και όλως επικουρικώς η σε βάρος μου κατηγορία θα πρέπει να μετατραπεί κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας σε απλή κλοπή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθόσον ούτε υποδομή για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων, για τις οποίες κατηγορούμαι, προέκυψε, ούτε περαιτέρω και ο σκοπός του πορισμού εισοδήματος και η σταθερότητα της δράσεως για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα, στοιχεία που απαιτούνται για την θεμελίωση της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπών.

Η) Επίσης ουδέποτε τέλεσα από κοινού με τους συγκατηγορουμένους μου την αξιόποινη πράξη της ληστείας σε βάρος των ..............., ενεργώντας με ιδιαίτερη σκληρότητα και καλυμμένα χαρακτηριστικά·

Οπως έχω ήδη καταθέσει απολογούμενος προανακριτικά την ημέρα που έλαβε χώρα η κατά τα ανωτερω πράξη, εγω δεν ευρισκόμουν στη Ζάκυνθο καθόσον είχα μεταβεί για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα.

Κατά πάσα περίπτωση και στην αδόκητη περίπτωση που το δικαστήριο Σας κρίνει ότι συμμετείχα καθ` οιονδήποτε τρόπο στην τέλεση της ως άνω πράξης, θα πρέπει να κάνει δεκτό ότι στην προκειμένη περίπτωση συντρέχε| η αντικειμενική και υποκειμενική περίπτωση της βασικού εγκλήματος της ληστείας και όχι η επιβαρυντική περίσταση αυτής, αφού για την στοιχειοθέτηση της ανωτέρω επιβαρυντικής περιστάσεως απαιτείται ιδιαίτερη σκληρότητα του δράστη, η οποία προέρχεται από ανελέητη και στερημένη κάθε ανθρώπινου συναισθήματος ενέργεια, η οποία ελλείπει εν προκειμένω.

ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ

Ολως επικουρικώς και στην αδόκητη περίπτωση που το Δικαστήριο Σας κρίνει ότι τέλεσα τις αποδιδόμενες σε εμένα πράξεις, στο πρόσωπο μου συντρέχουν οι ελαφρυντικές περιστάσεις του άρθρου 84 παρ, 2 περ. α και ε ΠΚ. Συγκεκριμένα στο πρόσωπο μου συντρέχει η ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 84 παρ. 2 περ. α’, καθόσον μέχρι την τέλεση της αποδιδόμενης σε εμένα αξιόποινης πράξης έζησα έντιμη ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή. Βρίσκομαι στην Ελλάδα πλέον των είκοσι ετών, έχοντας εξαρχής νομιμοποιήσει την παραμονή μου στη χώρα, τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μου, ενώ πλέον έχω αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση. Το σχολικό έτος 1995-1996 ενεγράφην στην Στ` τάξη του 12/θέσιου 3°“ Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου, όπου παρακολούθησα τα μαθήματα κανονικά και απολύθηκα το έτος 1996, επιπλέον το σχολικό έτος 2008-2009 και 2009-2010 φοίτησα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου, απ’ όπου αποφοίτησα την 14-07-2010, επιδεικνύοντας ικανοποιητικό ενδιαφέρον για την μάθηση και ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών. Εργάζομαι σε οικοδομικές εργασίες σε σιδηροκατασκευές και εργασίες ελαιοχρωματισμού, τόσο στη Ζάκυνθο υπό την επίβλεψη των Πολιτικών Μηχανικών ......, όσο και στην Πάτρα, όπου διαμένω πλέον μόνιμα με την σύζυγο μου, η οποία κατά το διάστημα της κράτησής μου έφερε στον κόσμο το πρώτο τέκνο μας. Είμαι κάτοχος αριθμού φορολογικού μητρώου, ενώ λόγω της προσωρινής μου κράτησης έχει αναβληθεί η στράτευση μου στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Επιπλέον στο πρόσωπο μου συντρέχει η ελαφρυντική περίπτωση του άρθρου 84 παρ. 2 πεο. ε ΠΚ ήτοι το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Ειδικότερα μετά την τέλεση της πράξης συμπεριφέρθηκα καλά για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά μου, έχω πραγματικά μεταστραφεί ηθικά, έχω αντιληφθεί τις επιπτώσεις της αξιόποινης πράξης μου και κατά το χρονικό διαστημα της κράτησής μου επέδειξα καλή διαγωγή και δεν τιμωρήθηκα πειθαρχικά, η δε συμπεριφορά μου, ήταν σύμφωνη με τους σωφρονιστικoύς κανονισμούς. Επιπλέον κατά το διάστημα της κράτησης μου και για το σχολικό έτος 2013- 2014 ενεγράφην στον Α’ κύκλο σπουδών του 2° ΣΔΕ Κορυδαλλού, παρουσιάζοντας διάθεση για μάθηση, σεβόμενος το πλαίσ|0 λειτουργίας του σχολείου. Καθ’ όλη τη σχολική χρονιά φοιτώ ανελλιπώς, είμαι ευγενικός και προσπαθώ για το καλύτερο, έχοντας άριστη ανταπόκριση και συμμετοχή σε όλα τα μαθήματα, επιδεικνύοντας επιπλέον ενεργητική συμμετοχή, μεγάλο ενδιαφέρον και συνεργατικότητα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Επιπλέον συμμετέχω με ζήλο και στο project ζωγραφικής - Αγιογραφίας και παρουσιάζω άριστη ανταπόκριση στους γραμματισμούς. Η συνέπεια και η συνεργατικότητά μου αποτυπώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον μου για την εξέλιξη και την ανάπτυξη των εργασιών, ενώ επιπλέον συμμετέχω στις εν γένει πολιτιστικές δράσεις του σχολείου προσπαθώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως όλα τα ανωτέρω προκύπτουν από την υπ` αρ. πρωτ. 216/19- 06-2014 Βεβαίωση Φοίτησης του ως άνω σχολείου, υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή ........., σε συνδυασμό με τα από 15-02-2014 και 25-06-2014 φύλλα αξιολόγησης του ως άνω σχολείου. Επιπλέον παρακολούθησα το πρόγραμμα «Σχολή Γονέων» που αναπτύχθηκε στο σχολείο των φυλακών μετά τη λήξη των μαθημάτων, σεβόμενος απόλυτα το πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος, όπως προκύπτει από την υπ` αρ. πρωτ. 217/19-06-2014 βεβαίωση του ιδίου ως άνω σχολείου. Περαιτέρω από την 18-02-2014 έως την 20-05-2014 συμμετείχα και ολοκλήρωσα με επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΕΥΜΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ, που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης στη σχολή Γονέων Πειραιά, όπως προκύπτει από το από 26- 05-2014 Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης.

Πάτρα 2° Ιουλίου 2014 Μετά τιμής Ο κατηγορούμενος

Στη συνέχεια, ο συνήγορος υπερασπίσεως του δεύτερου κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο κατέθεσε εγγράφως, αφού ανέπτυξε και προφορικά, τους παρακάτω αυτοτελείς ισχυρισμούς, το περιεχόμενο των οποίων έχει ως εξής;

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

.............., κατοίκου Ζακύνθου, περιοχή ......... Νέες Εργατικές Κατοικίες και νυν προσωρινά κρατουμένου στο Κ.Κ. Ιωαννίνων

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

(Κατά τη δικάσιμο της 21-07-2014 διά την καταχώρησή τους στα πρακτικά κατ άρθρ. 141 παρ. 2 ΚΠΔ μετά την λεπτομερή προφορική επ’ ακροατηοίω ανάπτυξη αυτών)

Αρνούμαι τις εις βάρος μου αποδιδόμενες κατηγορίες, φερόμενες ως τελεσθείσες στη Ζάκυνθο: α. της εντάξεως και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, β. της ληστείας κατά συναυτουργία που τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα, γ. της διακεκριμένης περιπτώσεως οπλοφορίας από κοινού, δ. της οπλοφορίας από κοινού και ε. της διακεκριμένης περιπτώσεως κλοπής.

Οι παραπάνω πράξεις φέρονται ότι τελέστηκαν ως εξής: σε διάφορες περιοχές της Ζακύνθου τουλάχιστον από 11-10-2011 προέβην στην συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης προς διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, αποτελούμενη εκ τεσσάρων (4) τουλάχιστον προσώπων μαζί με τους συγκατηγορουμένους μου. Ακόμη, στη Ζάκυνθο, κατά την 11-102011 και την 27-10-2011 διέπραξα διακεκριμένες κλοπές με άλλους δύο ή περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί προς διάπραξη κλοπών, σε βάρος περισσότερων προσώπων, στα πλαίσια της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης αφαιρώντας την υπ’αρίθμ. κυκλοφορίας ......... δίκυκλη μοτοσικλέτα μάρκας ΗΟΝDΑ και την υπ` αρίθμ. κυκλοφορίας ........ δίκυκλη μοτοσικλέτα μάρκας ΥΑΜΑΗΑ από την κατοχή άλλων προσώπων, με σκοπό παράνομης ιδιοποίησης, τελεσθεισών αυτών κατ’επάγγελμα, επειδή, από τον τρόπο τελέσεώς τους και από την υποδομή που διαμόρφωσα πρόθεση επανειλημμένης και κατά σύστημα τελέσεως, προκύπτει σκοπός μου για πορισμό εισοδήματος. Επιπλέον, την 07-11-2011 στην πόλη της Ζακύνθου φέρομαι ότι τέλεσα από κοινού με τους συγκατηγορουμένους μου και άτομο αγνώστων στοιχείων ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου μου και συγκεκριμένα κατά τον ως άνω τόπο και χρόνο σε χρυσοχοείο με την επωνυμία ......... ιδιοκτησίας ........ κρατώντας πολεμικό τουφέκι καλάσνικωφ, πιστόλι και σιδηρολοστό και φορώντας κουκούλα τύπου full face, φέρομαι ότι αφαίρεσα κοσμήματα αξίας 150.000 € με σκοπό παράνομης ιδιοποίησης και με αποτέλεσμα την βαριά σωματική βλάβη της ιδιοκτήτριας και του συζύγου της, τους οποίους φέρομαι ότι χτύπησα στο κεφάλι. Τέλος, την 07-11-2011 στην πόλη της Ζακύνθου από κοινού με τους συγκατηγορουμένους μου και άτομο αγνώστων στοιχείων φέρομαι ότι διέπραξα διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας αφού κατά τη διάπραξη της ως άνω φερόμενης ληστείας έφερα πολεμικό τυφέκιο τύπου καλάσνικωφ και αντικείμενο που είναι πρόσφορο για επίθεση ή άμυνα και θεωρείται όπλο, ήτοι ένα πιστόλι και ένα σιδηρολοστό. Προς απόκρουση των παραπάνω επάγομαι τα κάτωθι

Εν πρώτοις και όσον αφορά τη στοιχειοθέτηση των κατηγορουμένων αδικημάτων λεκτέα τα κάτωθι:

Για τη στοιχειοθέτηση του ανωτέρω εγκλήματος της συγκρότησην ή ένταξης σε εγκληματική ομάδα απαιτείται να υφίσταται μεταξύ των μελών πειθαρχία και ενεργός δράση, χωρίς να είναι αναγκαία και η επικοινωνία των μελών μεταξύ τους, αρκεί τα μέλη να εκτελούν τα ανατιθέμενα σ` αυτά καθήκοντα, χωρίς να απαιτείται το κάθε μέλος να συμμετέχει και στο σχηματισμό της εγκληματικής δράσης. Η απλή συμφωνία των μελών, δηλαδή η σύμπτωση των βουλήσεων των μελών για την τέλεση ορισμένων κακουργημάτων δεν αρκεί, γιατί τότε κάθε μορφή συναυτουργίας θα μπορούσε να αναχθεί και στο ιδιώνυμο έγκλημα της συγκρότησης ή ένταξης σε δομημένη εγκληματική ομάδα. Σκοπός των δραστών των ανωτέρω εγκλημάτων είναι η συστηματική τέλεση επιλεγμένων αξιοποίνων πράξεων, που διακρίνονται για την αυξημένη απαξια τους και αντικοινωνικότητα τους. Για τη συγκρότηση της εγκληματικής ομάδας και την ανάπτυξη της δραστηριότητας των μελών δεν απαιτείται όλα τα μέλη να ενεργούν ως αυτουργοί, αλλά μπορεί να διαφέρει ο τρόπος συμμετοχής αυτών στην εγκληματική δράση τους. Οι δράστες των ανωτέρω εγκλημάτων πρέπει να έχουν σκοπό να τελέσουν απεριόριστο αριθμό κακουργημάτων, που προβλέπονται από την παραπάνω διάταξη, μεταξύ των οποίων είναι και το έγκλημα της ληστείας (άρθρο 380 του ΠΚ). Η ανωτέρω διάταξη του άρθρου 187 παρ. 1 του ΠΚ είχε θεσπιστεί αρχικά για την προστασία της κοινωνίας από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά ισχύει και για κάθε μορφή ομαδικής εγκληματικής δράσης, που βάλλει κατά της οργανωμένης κοινωνίας και της έννομης τάξης. Η χρονική διάρκεια της εγκληματικής ομάδας δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων καθορισμένη, μπορεί να είναι αόριστης διάρκειας, ή η διάρκεια αυτής να μην έχει επακριβώς υπολογιστεί, αρκεί να εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Για τη συγκρότηση της εγκληματικής ομάδας και την ένταξη σ’ αυτήν απαιτούνται τρία τουλάχιστον πρόσωπα, με δυνατότητα επαύξησης του αριθμού των μελών αυτής και εναλλαγής των προσώπων αυτής. Σκοπός της εγκληματικής ομάδας πρέπει να είναι η διάπραξη διαφόρων εγκλημάτων (ομοειδών ή ετεροειδών) με αυξημένη κοινωνική απαξία, που βάλλουν κατά της οργανωμένης κοινωνίας. Η δραστηριότητα των μελών της εγκληματικής ομάδας δεν είναι αναγκαίο να περιορίζεται εντός εθνικών ορίων, αλλά μπορεί να εκτείνεται και πέραν αυτών, προσβάλλοντας την κοινωνία και τα θεμέλια της οργανωμένης πολιτείας και οικονομικής ζωής των μελών αυτής (πολιτείας). Για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση δεν είναι αναγκαία και η πραγμάτωση των επιδιωκομένων να τελεστούν εγκλημάτων, αρκεί να αποδεικνύεται η βεβαιότητα του σκοπού της τελέσεως αυτών. Στην περίπτωση αυτήν τιμωρείται η βούληση των μελών της εγκληματικής ομάδας, η οποία προέβη στο σχεδιασμό της διάπραξης ενός εγκλήματος ή εγκλημάτων που αναφέρονται στην παραπάνω διάταξη, χρησΐμοποιώντας τα υπάρχοντα σ` αυτήν (ομάδα) οικονομοϋλικοτεχνικά μέσα (βλ. σχετ. ΑΠ 87/2000 ΠοινΔνη 3.468, ΔιατΕισΕφθεσ 265198 Υπέρ. 1999.435 ,ΑΠ 265/2002 Πράξη και Λόγος Ποινικού Δικαίου 2003.223, ΑΠ 615/2003 Πράξη και Λόγος Ποινικού Δικαίου 2003.223, ΑΠ 402/2004 Πράξη και Λόγος του Ποινικού Δικαίου 2004.261, ΣυμβΕφΑΘ 3028/2003 ΠοινΧρον ΝΕ` 164, ΒουλΣυμβΕφΑΘ 1270/2003 Πράξη και Λόγος Ποινικού Δικαίου 20°3 σελ. 221, ΑΠ 33/2006, ΑΠ 48/2006 Τράπεζα νομικών πληροφοριών Νόμος, ΒουλΣυμβΕφΑιγ 35/2005 Ποιν/νη 2005 σελ. 672, Αθανασίου Κονταξή ερμ. Ποινικού Δικαίου σελ. 1629, Μιχ. Μαργαρίτη, Ι. Μανωλεδάκη, Ερμ. Ποινικού Κώδικα, σελ. 105, I. Μανωλεδάκη, Ασφάλεια και Ελευθερία, σελ. 103 επ.). Για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της συγκρότησης εγκληματικής ομάδας και της συμμετοχής σ` αυτήν απαιτείται η συνδρομή ελαχίστων εννοιολογικών χαρακτηριστικών στοιχείων, τα οποία αναφέρονται και στη Σύμβαση του Παλέρμο (2000), που υπογράφηκε και από την Ελλάδα α`) δομημένη ομάδα, β ) το προσωπικό στοιχείο, που για την συγκρότηση της ομάδας ή την ένταξη σε ήδη δομημένη ομάδα απαιτούνται τουλάχιστον τρία πρόσωπα και γ ) το χρονικό στοιχείο, που συνίσταται στη διάρκεια αυτής (ζωή της ομάδας) και πρέπει να εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Η ένωση των προσώπων δεν πρέπει να είναι συμπτωματική, αλλά τα μέλη της ομάδας πρέπει να υπακούουν στην ολότητα, χωρίς να απαιτείται και η συμμετοχή όλων των μελών στο σχηματισμό της κάθε εγκληματικής ενέργειας των μελών αυτής. Η απλή υποστήριξη των σκοπών της οργάνωσης δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και συμμετοχή στην ομάδα. Η ιεραρχική εξάρτηση των μελών μεταξύ τους δεν αποτελεί και δημιουργία υποδομής για την τέλεση του εγκληματικού σκοπού της ομάδας, αλλά για την ύπαρξη αυτής (της δομής) απαιτείται η χρησιμοποίηση υλικοτεχνικών μέσων προς ευόδωση των σκοπών της ομάδας. Η ένωση προσώπων προς διάπραξη κακουργήματος, χωρίς να είναι αναγκαία και η προοπτική διάρκειας αυτής (της ένωσης) συνιστά το έγκλημα της συμμορίας, που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 187 παρ. 3 του ΠΚ και η οποία ορίζει ’Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της παραγράφου 1 της παρούσας διάταξης, ενώνεται με άλλον για τη διάπραξη κακουργήματος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών". Για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της συμμορίας απαιτείται η ένωση δύο τουλάχιστον, ατόμων για τη διάπραξη κακουργήματος, χωρίς να είναι αναγκαίο αυτό (κακούργημα) να περιλαμβάνεται στα απαριθμούμενα στην παράγραφο 1 της ίδιας διάταξης. Εκ των ανωτέρω συνάγεται πως είναι επιτρεπτή η βελτίωση της κατηγορίας από το έγκλημα της συγκρότησης εγκληματικής ομάδας και της ένταξης (συμμετοχής) σ’ αυτήν, στο έγκλημα της συμμορίας (βλ. ΣυμβΕφΑΘ 3028/2003 ΠοινΧρον ΝΔ` 164, ΣυμβΕφΑΘ 1270/2003 Αρμ 2003.1177, ΑΠ 840/2005 Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών Νόμος, ΣυμβΕφθεσ 93/2005 ΠοιινΔνη 2006.412, ΑΠ 1568/88 ΠοινΧρον).

Ωσαύτως, εκ της δικογραφίας και δη εκ της αναγνώσεως του κλητηρίου θεσπίσματος δεν αναφέρονται, ούτε προκύπτουν τα ανωτέρω ουσιώδη στοιχεία προκειμένου να στοιχειοθετείται αντικειμενικώς το αδίκημα του άρθρ. 187 παρ. 1 Π.Κ. και ως εκ τούτου θα πρέπει ν’ απαλλαγώ της κατηγορίας αυτής, πόσο μάλλον όταν ουδέποτε συμφώνησα ή συνέπραξα για την συγκρότηση και συμμετοχή μου σε εγκληματική οργάνωση.

Ως προς δε το αδίκημα της ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, διά το οποίο επίσης κατηγορούμαι, λεκτέο το ότι, όπως γίνεται ερμηνευτικά δεκτό «ιδιαίτερη σκληρότητα δράστη είναι αυτή που προέρχεται από ανελέητη και στερημένη κάθε ανθρώπινου αισθήματος ενέργεια (ΑΠ 701180 ΠΧ Λ 832· 157Π7 ΠΧ ΚΖ 574) και πρέπει να υπάρχει κατά τη στιγμή της ληστείας, λ.χ. δράστες που εισήλθαν στο διαμέρισμα της γραίας και τη σκότωσαν και αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο κ.ά. αντικείμενα (ΑΠ 283188 ΠΧ ΛΗ 612) ή κτύπημα με τούβλο στο κεφάλι, δέσιμο και φίμωση με αποτέλεσμα το θάνατο από εγκεφαλική κάκωση (ΣυμβΠλημΑθ 1814195 ΠΧ ΜΕ 1282) ή απόφραξη του στόματος και της μύτης με αποτέλεσμα τη θανάτωση από ασφυξία (ΑΠ 701180 ΠΧ Λ 832) ή ανηλεή χτυπήματα σε ευπαθή σημεία κατά γραίας επαίτιδας για να αποκαλύψει πού έχει κρυμμένα τα χρήματα (ΑΠ 893197 ΠΧ ΜΗ 269 ή κτυπήματα του δράστη με θλον και τέμνον όργανο, και αφού κατά την πάλη του έκοψε το δεξιό αυτί του, έσπασε το σαγόνι και το κεφάλι κ.λπ. (ΑΠ 187312002 ΠοινΛ 2002.2268) ή με πρόκληση βαριών κρανιεγκεφαλικών κακώσεων με μεταλλικό ρόπαλο (ΕφΝαυπλ 11112003, σε Μυλωνόπουλο, ΠοινΔ ΕιδΜ αρθρ. 372-406 σ. 339 υπος. 265). Δυνατόν η ιδιαίτερη σκληρότητα να επιδειχθεί και κατά την απόπειρα ληστείας (Μανωλεδάκης/Μπιτζιλέκης σ.205). Αν η ληστεία τελέσθηκε από περισσότερους, η επιβαρυντική περίπτωση λειτουργεί μόνο κατά του συμμετόχου που επέδειξε την ιδιαίτερη σκληρότητα (Μυλωνόπουλος, ΠοινΔΕιδΜ άρθρ. 372-406 σ. 341.» (οράτε Ερμηνεία-Εφαρμογη ΠΚ του Μιχαήλ Μαργαρίτη, ερμηνεία άρθρου 380 ΠΚ, αρ. 32, σελ. 1118). Εν προκε|μενω ωστόσο, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να καταφαθεί ότι προήλθαν τέτοιες βαρύτατες σωματικές βλάβες εκ της τελεσθείσης την 07-11-2011 ληστείας, καθώς ναι μεν οι ιδιοκτήτες του χρυσοχοείου χτυπήθηκαν στο κεφάλι με όπλο, πλην όμως, τα προκληθέντα σε αυτούς τραύματα από λοστούς συνίστανται σε θλαστικά τραύματα, ινιακής χώρας για την ............ και βρεγματικής χώρας για τον .........., ήτοι απέχουν πολύ από την έννοια της ιδιαίτερης σκληρότητας του άρθρου 380 παρ. 2 ΠΚ και δεν στοιχειοθετείται, συνεπώς, η επιβαρυντική περίσταση της ληστείας, η οποία και μου προσάπτεται στο κατηγορητήριο.

Σε κάθε δε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε και γίνεται ερμηνευτικά δεκτό, «αν η ληστεία τελέσθηκε από περισσότερους, η επιβαρυντική περίπτωση λεηουργεί μόνο κατά του συμμετόχου που επέδειξε την ιδιαίτερη σκληρότητα», στην προκείμενη δε περίπτωση, το ακριβές πρόσωπο του δράστη που επέδειξε την ιδιαίτερη σκληρότητα δεν προκύπτει από πουθενά, ωσαύτως και εν αμφιβολία, δίχως δηλαδή να μπορεί να αποδειχθεί πλήρως και να αποδοθεί με πάσα βεβαιότητα σε κάποιον από τους κατηγορουμένους αυτός ο τρόπος τέλεσης, οφείλει το Δικαστήριό Σας να μην λάβει υπόψιν του την επιβαρυντική αυτή περίσταση τέλεσης του αδικήματος της ληστείας.

Ακόμη, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κάλυψη των χαρακτηριστικών το κράνος του μοτοσικλετιστή, ο οποίος διαπράττει την ληστεία κατά την οδήγηση και μόλις σταθμεύει την μηχανή του, διότι το κράνος είναι απαραίτητο προκειμένου και σύμφωνα με τον ΚΟΚ να οδηγηθεί υια μοτοσικλέτα, δι` ον λόγο και θα πρέπει εξ αντικειμένου η κατηγορία να υπαχθεί στον άρθρ. 380 παρ. 1 εδ. α` Π.Κ. Επίσης, όσον αφορά την στοιχειοθέτηση του αδικήματος των διακεκοιυένων κλοπών, λόγω του ότι οι μοτοσικλέτες που εκλάπησαν χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα για τη διάπραξη κλοπών, χωρίς σκοπό ιδιοποιήσεως ριυτών, απλά μόνο χρήσης τους πρώτον και δεύτερον μη προκύπτοντος σκοπού πορισμού εισοδήματος των δραστών, λεκτέο ότι η κλοπή σε καμία απολύτως περίπτωση δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετεί την κακουργηματική μορφή του αδικήματος αυτού ως διακεκριμένη, καθώς σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω μοτοσυκλέτες εκλάπησαν και χρησιμοποιήθηκαν εντελώς ευκαιριακά.

Έτι περαιτέρω, ως προς την αποδιδόμενη εις εμέ κατηγορία, η οποία συνίσταται στο ότι έφερα πολεμικό τυφέκιο και τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 τελευταίο εδάφιο του ν. 2168/1993 περί όπλων, ως αυτό ισχύει μετά την τροποποίησή με το ν. 4139/2013 (άρθρο 73), δέον να σημειωθεί το ότι εν προκειμένω το προσαπτόμενο εις εμένα αδίκημα της διακεκριμένης παράβασης του νόμου περί όπλων με τη μορφή της οπλοκατοχής, φέρεται να πραγματώνεται με πράξεις που έλαβαν χώρα το έτος 2011, οπότε και το άρθρο 15 παρ. 1 τελευταίο εδάφιο του ν. 2168/1993, ίσχυε ως τροποποιήθηκε από το ν. 3944/2011, ήτοι <<με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος οπλοφορεί παράνομα με πολεμικό τυφέκιο ή πολυβόλο ή υποπολυβόλο ή χειροβομβίδα ή βαρύ όπλο ή όπλο πυροβολικού ή μεταφέρει αυτά οπουδήποτε» και όχι όπως μου προσάπτεται στο κατηγορητήριο, υπό την τωρινή μορφή του, την οποία έλαβε μόλις το έτος 2013 με την τελευταία τροποποίησή του, ως προαναφέρθηκε. Συνεπώς, η αντικειμενική υπόσταση του παρόντος αδικήματος είναι διαφορετική από αυτή που μου προσάπτεται στο κατηγορητήριο (« ...έφερε παράνομα...», ενώ ως ίσχυε κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος ήτο « ... όποιος οπλοφορεί παράνομα...»), δι` όν λόγον και θα πρέπει να απαλλαγώ αύτης της κατηγορίας, καθώς σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ετέλεσα την αντικειμενική υπόσταση του αποδιδόμενου εις εμέ αδικήματος, άλλως δεν υφίσταται έκθεση κατάσχεσης συγκεκριμένου όπλου, το οποίο να δύναται να υπαχθεί στην συγκεκριμένη παράγραφο.

Εν δευτέροις, εξ όσων προέκυψαν από όλες τις προανακριτικές και ανακριτικές μαρτυρικές καταθέσεις, την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών αλλά και τις εργαστηριακές εξετάσεις DNA που έλαβαν χώρα, δέον να σημειωθούν τα εξής:

Καταρχάς, στις από 09-11-2011 και 07-11-2011 προανακριτικές ένορκες < μαρτυρικές καταθέσεις της ............. αντίστοιχα, ήτοι των ιδιοκτητών του χρυσοχοείου «........», αναφέρεται επί λέξει «.. .Ξαφνικά είδα ένα άτομο που φορούσε κράνος, να εισέρχεται στο κατάστημα...» και « ...να πληροφορηθούμε από αυτόπτες μάρτυρες τι ακριβώς είχε συμβεί. Μας είπαν...άτομα, οπλισμένα, φορώντας κράνη και γάντια...» (εκ της από 09-11-2011 προανακριτικής κατάθεσης της ........), καθώς και ότι «...αιφνιδίως δέχτηκα χτύπημα στο κεφάλι με σιδηρολοστό από άνδρα ο οποίος εισήλθε εντός του καταστήματος έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του και συγκεκριμένα φορούσε κράνος...άλλα τρία άτομα με κράνη...» (εκ της από 07-11-2011 προανακριτικής κατάθεσης ......). Οι ανωτέρω, σαφέστατες και λεπτομερείς καταθέσεις, ωστόσο, δημιουργούν σημαντικές αντιφάσεις και ανακολουθίες όταν αντιπαρατίθενται με το υπ’ αρίθμ. πρωτ. 1052/6/118-κε/23-08-2013 διαβιβαστικό έγγραφο του Τ.Α. Ζακύνθου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ζακύνθου, στο οποίο και γίνεται μνεία για την κάλυψη των χαρακτηριστικών των δραστών της εξεταζόμενης ληστείας «...φορώντας κράνη κουκούλες τύπου full face...». Δηλαδή, ουδεμία απολύτως αναφορά σε οιαδήποτε μαρτυρική κατάθεση, προανακριτικά ή ανακριτικά, από τους παθόντες ή τους αυτόπτες μάρτυρες, δεν γίνεται περί χρήσης από τους δράστες της ληστείας κουκούλας τύπου full face, παρά αναφέρεται μόνο η χρήση κράνους για κάλυψη των χαρακτηριστικών των προσώπων, δημιουργούνται, ωσαύτως τεράστιες αμφιβολίες για το αν οι δράστες όντως χρησιμοποίησαν τέτοιες κουκούλες, και εν τέλει για το αν η ταυτοποίηση διενεργήθη ορθά και οδήγησε σε ασφαλή αποτελέσματα, καθώς έλαβαν χώρα εργαστηριακές εξετάσεις σε δείγματα DNA εκ κουκούλας τύπου full face που ανευρέθησαν μετά από έρευνες της αστυνομίας και κατέδειξαν εμένα και τους συγκατηγορουμένους μου ως φερόμενους δράστες.

Έτι περαιτέρω, εκ της εργαστηριακής εξέτασης DNA που έλαβε χώρα και, συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ`αρίθμ. πρωτ. 3022/9/ 12393-β/ 20-08-2013 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Δ.Ε.Ε., στην οποία και χρησιμοποιήθηκαν δείγματα γενετικού υλικού ληφθέντα από : την πιστολοειδή λαβή του γεμιστήρα του πιστολιού, την ανάγλυφη επιφάνεια του κλείστρου και στις μοχλό ασφάλισης του κλείστρου του πιστολιού, τις ακμές και τα χείλη του γεμιστήρα του πιστολιού και το πυθμένιο των οκτώ φυσιγγίων που αυτός περιείχε, από δύο τεμάχια σχοινιού, από τρία ζευγάρια γάντια, από τέσσερις αυτοσχέδιες κουκούλες full face, μία πετσέτα, ένα φούτερ, ένα μπουφάν, μία φόρμα (παντελόνι-ζακέτα), ένα παντελόνι και μία σχολική τσάντα τα οποία είχαν προηγουμένως αναλυθεί στην υπ`αρίθμ. 3022/9/9556-γ`/13-12-2012 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Δ.Ε.Ε., προέκυιυε ότι το γενετικό μου υλικό εμπεριέχεται πλήρως ή μερικώς στα δείγματα από δύο ζεύγη γαντιών και από μία κουκούλα τύπου full face. Σύμφωνα δε με την υπ`αρίθμ. 3022/9/9556-γ`/13-12-2012 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Δ.Ε.Ε. προέκυψε ότι στα δύο δεξιά γάντια από τα δύο ζεύγη γαντιών που εξετάστηκαν, καθώς και στην κουκούλα τύπου full face υπήρξε ανάμιξη βιολογικού υλικού τουλάχιστον δύο (2) ατόμων, ενώ στα δύο αριστερά γάντια υπήρξε ανάμιξη βιολογικού υλικού τουλάχιστον τριών ατόμων (3).

Στο σημείο αυτό, δέον να τονιστεί η σημασία πέραν της ποιοτικής αλλά και της ποσοτικής εξέτασης του γενετικού υλικού, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, σε πολλά αντικείμενα εκ των οποίων ελήφθησαν δείγματα γενετικού υλικού, βρέθηκαν τύποι γενετικού υλικού περισσότερων ατόμων.

Ειδικότερα, έχουν διενεργηθεί πλείστες έρευνες σχετικά με την κατανομή του DNA σε ένα αντικείμενο, το οποίο έχει έρθει σε επαφή με ένα χρήστη για μια παρατεταμένη περίοδο και στη συνέχεια με ένα δεύτερο χρήστη. Στην περίπτωση αυτή, τα αποτελέσματα δείχνουν μια γραμμική πτώση στην κατανομή του DNA του πρώτου χρήστη σε σχέση με του δεύτερου ανάλογα με το χρονικό διάστημα επαφής του αντικειμένου με το δεύτερο χρήστη.

Η ανάκτηση του γενετικού υλικού του πρώτου χρήστη σε σχέση με του δεύτερου εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του υλικού του αντικειμένου με το οποίο έρχονται σε επαφή. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις:

1. Για σκληρά, μη πορώδη αντικείμενα το DNA του πρώτου χρήστη πέφτει αμέσως στο 50% του αρχικού και επικρατεί το DNA του δεύτερου χρήστη (φαίνεται εδώ πως από τέτοιου είδους επιφάνειες αντικειμένων όπως είναι και το όπλο γίνεται εύκολη ανταλλαγή γεν. υλικου, συνεπώς θα ήταν εφικτή ταυτοποίηση μερικών εκ των γενετικών τύπων που βρέθηκαν στο όπλο με τους γενετικούς τύπους που βρέθηκαν στα γάντια που εξετάστηκαν)

2. Για μαλακά, πορώδη αντικείμενα (όπως εν προκειμένω η κουκούλα τύπου full face και τα γάντια) το DΝΑ του πρώτου χρήστη παραμένει υψηλότερο σε σχέση με του δεύτερου ακόμα και αν η επαφή του δεύτερου χρήστη με το αντικείμενο διαρκεί 3 ή 4 μέρες.

Λαμβανομένης, λοιπόν, υπόψιν της υφής των γαντιών και της κουκούλας, τα αντικείμενα αυτά αντιστοιχούν στην υπό «2.» κατηγορία, δεν προκύπτει δε από πουθενά ότι εγώ ήμουν ο κύριος κάτοχος αυτών, έχοντας ανιχνευθεί εις αυτά πλείστοι γενετικοί τύποι, εγείροντας, ωσαύτως, τεράστιες αμφιβολίες και ουχί βεβαιότητα για το πρόσωπο των φερόμενων δραστών.

Εξάλλου, σε κάθε δε περίπτωση, «... με τη γενετική ανάλυση μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι συγκεκριμένο αποτύπωμα είναι δυνατό να αποδοθεί σε συγκεκριμένο άτομο ή να καταστεί πιθανό, όχι βέβαιο, το αντίθετο συμπέρασμα. Η πιθανότητα αυξάνεται σημαντικά, προσεγγίζοντας τη βεβαιότητα για την ταυτότητα του προσώπου που αφορά, εάν αναλυθεί ικανός αριθμός γενετικών σημάνσεων και στατιστικών στοιχείων. Με άλλα λόγια, το απολύτως βέβαιο συμπέρασμα είναι ο αποκλεισμός rnc προελεύσεως των αποτυπωμάτων (σ.σ. γενετικών) από το ίδιο άτομο σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος. Αντίθετα, όταν διαπιστωθεί σύμπτωση των δύο κυτταρικών δειγμάτων, τότε εικάζεται απλώς και πιθανολογείται ότι πρόκειται για αποτύπωμα του ίδιου ατόμου. Συνακόλουθα, ελέγχεται για την επιστημονική της ορθότητα η εκτίμηση για «απόλυτη» αξιοπιστία της μεθόδου αναλύσεως DNA προς το σκοπό ταυτοποιήσεως του δράστη ερευνώμενου εγκλήματος.» ( οράτε Λ. Μαργαρίτη-Ελ. Συμεωνίδου- Καστανίδου, σελ. 81).

Δεδομένης της κρισιμότητας των ανωτέρω λεπτών διαφοροποιήσεων στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, υπέβαλα ενώπιον του Κου Εισαγγελέως Εφετών Πατρών την από 10- 03-2014 αίτησή μου με σκοπό τη διασαφήνιση του αριθμού των ατόμων των οποίων ανευρέθηκε γενετικό υλικό στα προαναφερθέντα αντικείμενα, στα οποία βρέθηκε και δικό μου, εάν το γενετικό υλικό το αρτόίο έχει ανευρεθεί στα αντικείμενα αυτά ταυτίζεται με το γενετικό υλικό άλλων ατόμων, δείγμα των οποίων υπάρχει στην τράπεζα πληροφοριών της Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής στυνομίας (Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων), πόσων ακριβώς ατόμων γενετικό υλικό έχει ανευρεθεί στο πιστόλι (ήτοι στα αντικείμενα με αριθμό εργαστηριακού πειστηρίου 1, 2 και 3), εάν το γενετικό υλικό το οποίο έχει ανευρεθεί στο αντικείμενο αυτό ταυτίζεται με το γενετικό άλλων ατόμων, δείγμα των οποίων υπάρχει στην τράπεζα πληροφοριών της Διευθύνσεως Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας (Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων) και εάν η κουκούλα τύπου full face, η οποία ορίσθη ως πειστήριο 11 και ανευρέθη γενετικό υλικό που ταυτίζεται με το δικό μου με δεδομένο, ότι όλοι οι δράστες φορούσαν κράνη και όχι κουκούλες φέρει ίχνη από εσωτερικό κράνους, ήτοι ίχνη υφάσματος, πλαστικού ή δέρματος. Η Προαναφερθείσα αίτησή μου συσχετίσθηκε με την δικογραφία με την σημείωση να εξεταστεί από Υμάς και θα πρέπει Υμείς να διακόψετε την εκδίκαση της παρούσης υποθέσεως προκειμένου να παραγγείλετε και να αποσταλούν τα αποτελέσματα των νέων εκθέσεων εργαστηριακής ανάλυσης, τα οποία και πρόκειται να φέρουν με πάσα βεβαιότητα την αλήθεια στην επιφάνεια της υποθέσεως, αποδεικνύοντας συνάμα την αθωότητά μου.

Εις την όλως αδόκητον περίπτωση καθ’ ην ηθέλατε δεχθείν, ότι ετέλεσα τις κατηγορούμενες πράξεις θα πρέπει να μου αναγνωρίσετε τα ελαφρυντικά :

α) του άρθρου 84 § 2°, ότι δηλ. έζησα έως το χρόνο που ετέλεσα την κατηγορουμένη πράξη έντιμη ατομική, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή δεδομένου, ότι βρίσκομαι νόμιμα στην Ελλάδα, διαμένοντας μόνιμα στη Ζάκυνθο, στην περιοχή ........ Νέες Εργατικές Κατοικίες, με την οικογένειά μου, αποτελούμενη αύτη από τους γονείς και την αδελφή μου. Εργάζομαι δε σε συνεργείο μοτοποδηλάτων-μοτοσυκλετών ιδιοκτησίας .................... και ουδέποτε έχω απασχολήσει τις αρχές. Ωσαύτως, αιτούμαι και Υμείς θα πρέπει να μου αναγνωρίσετε και το ανωτέρω ελαφρυντικό.

β) του άρθρου 84 § 2ε, ότι δηλ. συμπεριφέρθηκα καλά διά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την πράξη μου, συνιστάμενη αυτή η συμπεριφορά μου διαρκώς από το 2011 έως και τον Αύγουστο του 2013 ότε και μου επεβλήθη προσωρινή κράτηση, καθώς καθ’ όλο το προαναφερθέν διάστημα εκλήθην πάμπολλες φορές προανακριτικά στην αστυνομική υπηρεσία προς παροχή εξηγήσεων, τις οποίες και αυθορμήτως εμφανιζόμουν αδιαλείπτως και έδινα, εξεταζόμενος αρχικώς ως μάρτυρας, όντας, εν συνεχεία, πλήρως συνεργάσιμος με τις αστυνομικές αρχές, γεγονός που αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι χορήγησα γενετικό μου υλικό προς εξέταση, καθώς και από το ότι, όντας αλλοδαπός δεν διέφυγα αλλά ούτε και αναζητήθηκα ποτέ από τις αρχές, ενώ εμφανίστηκα ακόμη και ενώπιον του Κου Ανακριτή προς εξέταση. Επιπροσθέτως, επέδειξα άριστη συμπεριφορά και ως προσωρινά κρατούμενος, ως αποδεικνύεται εκ της προσκομισθείσης βεβαιώσεως των φυλακών (σχετ. 1), η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν δια την αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού, αφού πλήθος κρατουμένων δεν επιδεικνύουν την καλή συμπεριφορά που επέδειξα μολονότι ευρισκόμουν στην φυλακή, καθ` ότι οργανώνουν στάσεις, προσπαθούν ν’ αποδράσουν κ.α.

Τέλος, θα πρέπει και αιτούμαι εν περιπτώσει καταδίκης μου η επιβληθείσα ποινή να είναι η κατώτερη δυνατή.

Πάτρα τη 21-07-2014

Ο Του Κατηγορουμένου Πληρεξούσιος Δικηγόρος Και Αντίκλητος Αυτού

ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΗΣ

Έπειτα, ο συνήγορος υπερασπίσεως του τρίτου κατηγορουμένου, έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, είπε ότι ο τρίτος κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες.

Μετά η Πρόεδρος ζήτησε από τους κατηγορουμένους γενικές πληροφορίες για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται και υπενθύμισε σ` αυτούς ότι η απολογία τους θα γίνει μετά το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 343 ΚΠΔ.

Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι εμμένουν στους παραπάνω αυτοτελείς ισχυρισμούς τους, τους οποίους επιφυλάσσονται να αναπτύξουν κατά την απολογία τους.

Η Πρόεδρος στη συνέχεια εκφώνησε τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας που έχουν κλητευθεί και βρέθηκαν παρόντες οι πιο κάτω εξετασθέντες μάρτυρες και κατόπιν ρώτησε τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους αν κλήτευσαν μάρτυρες υπεράσπισης και οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους απάντησαν διαδοχικά θετικά τα ονόματα των οποίων εκφώνησε η Πρόεδρος από πρόχειρα σημειώματα που κατατέθηκαν και βρέθηκε παρόντες, οι πιο κάτω εξετασθέντες μάρτυρες.

Ρώτησε επίσης τους πολιτικώς ενάγοντες και τον πληρεξούσιο δικηγόρο των πολιτικώς εναγόντων, αν κλήτευσαν μάρτυρες και απάντησαν αρνητικά.

Κατόπιν η Πρόεδρος διέταξε την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας και την αποχώρηση των μαρτύρων στον προορισμένο γι` αυτούς χώρο του Καταστήματος και παρήγγειλε να καταβληθεί η προσήκουσα προσοχή για την αποφυγή κάθε αθέμιτης συνομιλίας των μαρτύρων, σύμφωνα με το άρθρο 350 του Κ. Π. Δ.

Στην συνέχεια κλήθηκε και προσήλθε ο 1ος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, απάντησε ότι ονομάζεται ............. του ......, γεννήθηκε το έτος 1979, επαγγέλματος αστυνομικός, Τ/Α Ζακύνθου, Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τους κατηγορουμένους και δεν είναι συγγενείς. Κατόπιν, αφού ρωτήθηκε

σχετΐκά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής: Είμαι δέκα χρόνια στο τμήμα Ζακύνθου. Στις 7-11-2011 στις 8:30 έγινε ένοπλη ληστεία στην ..... Πήγαμε εκεί. Ο ιδιοκτήτης ήταν αιμόφυρτος και η γυναίκα χτυπημένη. Δυο δίκυκλες μοτοσικλέτες με τέσσερα άτομα στάθμευσαν και μπήκαν τρεις μέσα. Ένας ήταν έξω με πολεμικό τυφέκιο. Τους χτύπησαν με σιδηροστό. Είχαν κράνη. Όταν φτάσαμε στη .... ήταν ένα πιστόλι στο έδαφος. Καλέσαμε τη σήμανση και αυτόπτες μάρτυρες. Η κάμερα στο διπλανό κατάστημα έδειξε δύο μηχανές και τέσσερα άτομα να διαφεύγουν. Την άλλη ημέρα ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν δύο μοτοσικλέτες στη ..... Είχαν αφαιρεθεί από δύο παθόντες. Στο γκρεμό βρήκαμε κουκούλες και γάντια. Τα κατασχέσαμε και τα στείλαμε για εξέταση DNA. Yποπτοι ο ......... και ο ..... από πληροφορίες. Ο ..... είπε ότι βρισκόταν με την κοπέλα του στον Άγιο Κήρυκα. Μεταβήκαμε στο Μουζάκι. Βρήκαμε σκεπάρνι. Στο σημείο που βρέθηκαν οι μοτοσικλέτες βρήκαμε μία τάπα και ένα κομμάτι από τζιν παντελόνι. Από την εργαστηριακή εξέταση προέκυψε ότι ήταν το ίδιο με ύφασμα με το τζιν στον αμπελώνα που καλλιεργεί ο πατέρας του ........ Έγινε άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Έχουν βρεθεί γενετικοί τύποι τριών διαφορετικών ατόμων . Τους καλέσαμε να πάρουμε βιολογικό υλικό. Πήραμε του ..... Ο ...... δεν βρέθηκε. Ο ....... φυγοδικούσε. Οι γενετικοί τύποι του ............. ταυτίζονται πλήρως με τα κατασχεθέντα. Τον Αύγουστο του ιδίου έτους συνελήφθησαν ο ..... και ο ........... Από έλεγχο. Παραγγείλαμε τη λήψη ΟΝΑ για τον .......... Προέκυψε ταύτιση. Αρνήθηκαν όλοι. Οι παθόντες περιέγραψαν κάποιο σωματότυπο. Η εμπλοκή του .......... προέκυψε από την ταύτιση DNA. Ο .......... φυγοδικούσε. Τον ....... τον συσχετίσαμε από το τζιν παντελόνι και το DNA. Οι κλοπές των μοτοσικλετών είχαν δηλωθεί ένα μήνα πριν. Από την ημέρα που διαπράχθηκε η ληστεία αναζητούσαμε πληροφορίες. Στις 8-11 οι μοτοσικλέτες βρέθηκαν 1,5 χιλιόμετρο απο το σημείο. Σε απόσταση πέντε μέτρων ένα σ|δηρολοστός, κουκούλες και γάντια. Το καλάσνικοφ προέκυψε από μαρτυρική κατάθεση. Φορούσαν κουκούλες. Το κομμάτι τζιν βρέθηκε σε αμπελώνα του πατέρα του .... Όταν πήγαμε είδαμε τους καταστηματάρχες με αίματα. Πήγαν στο νοσοκομείο. Οι δράστες έσπασαν τα τζάμια και πήραν χρυσαφικά. Ο παθών διάβαζε περιοδικό, όταν τον βρήκε ο λοστός. Ήταν στο ταμείο η ..... Δεν μπορούσαν νααντισταθούν. Τα κράνη ήταν για να αποκρύψουν τα χαρακτηριστικά. Από μέσα είχαν κουκούλα. Αυτούς που φυγοδικούσαν τους συνέλαβαν με καταδίωξη από Κόρινθο προς Αίγιο. 150.000 ευρώ το ύψος της ζημιάς. Οι δύο μηχανές κλάπηκαν τον Οκτώβρη. Οι μηνύσεις ήταν σε βάρος αγνώστων δραστών. Δεν ξέρω ποιος από τους τέσσερις αφαίρεσε τις μηχανές. Το τυφέκιο ανήκε σε άτομο που ήταν έξω. Δεν γνωρίζω ποιος είχε το πιστόλι. Στο σιδηρολοστό βρέθηκε το DNA του πρώτου κατηγορουμένου. Δεν θεωρήθηκε χρήσιμο να δειχθούν στους παθόντες τα πράγματα. DNA από τους παθόντες δεν λαμβάνεται και δεν έγινε. Δεν υπήρχε λόγος να ληφθεί DNA από τις μηχανές. Για το αποτύπωμα που βρέθηκε και είναι ανόμοιο δεν θυμάμαι. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τις κουκούλες τις φορούσαν και οι τέσσερις. Δεν θυμάμαι αν έβρεξε. Στη συγκεκριμένη κουκούλα για τον .......... μπορεί να μην γινόταν να υπάρχει ταύτιση. Δεν θυμάμαι τα τηλέφωνα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Ήταν δύο στο .... και δύο στον .... Από πληροφορίες που ήρθαν σε άλλο συνάδελφό μου για ένα τηλέφωνο ...... στον ..... Υπάρχει ένα άτομο που δεν έχει ταυτιστεί με το DNA του. Το ........... δεν βρέθηκε στον ............... Από πληροφορίες πήραμε τα τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Είδαμε ότι βγαίνουν σε άτομα που δεν είναι πραγματικά. Ζητήσαμε σήμα κεραίας και εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις. Από την πρώτη ώρα θεωρήθηκαν οι δύο πρώτοι ύποπτοι βάσει πληροφοριών που δεν μπορώ να κατονομάσω. Μετά από δύο χρόνια τον βρήκαμε τον ...... σε έλεγχο και με άλλο φυγόδικο. Κρυβόταν. Εκείνη την ημέρα τον Ιούλιο του 2013 πήραμε DΝΑ. Ήταν τέσσερις στις μοτοσικλέτες. Φορούσαν κράνη και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηρισ (full-face και κράνη απ`έξω). Δεν γνωρίζω για τα φιμέ τζάμια. Βρήκαμε τις μηχανές και δίπλα τις κουκούλες. Υπάρχει γενετικό αποτύπωμα που δεν έχει ταυτοποιηθεί στο χωρο με το πιστόλι. Από το χώρο των παράνομων φθάααμε στο ........ και ....... Δέκα ημέρες μετά τη ληατεία μας είπε κάποιος ότι είναι μηχανές σε αγρό. Τα σωματότυπα ταιριάζουν απόλυτα. Δεν γνωρίζω το σωματότυπο και το ύψος του .... Κατέβήκαμέ μέτρα κάτω το γκρεμό. Ο γκρεμός ήταν 150 μέτρα. Στα πέvτέ με δέκα μέτρα η απόσταση των μηχανών από τα ευρήματα. Ήρθε και μας έδωαέ το τηλέφωνο ο ......... Δεν βρήκαμε πάνω του αντικείμενα που έκλάπηκαv. Δεν ψάξαμε στο σπίτι του. Οι πληροφορίες δεν αναφέρονταν ατο ...... Στο διαβιβαστικό στην Εισαγγελία δεν υπάρχει το όνομα του .... Το πιστόλι έχει σημασία για τον τρόπο διάπραξης της ληστείας. Δεν έχει ταυτοποιηθεί το τέταρτο άτομο. Η ληστεία έχει διαπραχθεί από τέσαέρα άτομα τουλάχιστον. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο πειστήριο που δεν έχει ταυτοποιηθεί. Δεν γνωρίζω για το υλικό που δεν έχει ταυτοποιηθεί ατο σκοινί. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί γενετικοί τύποι, τουλάχιστον τριών ατόμων. Δεν κάναμε οπτική ταυτοποίηση. Ο ................ συνελήφθη από την Κόρινθο.

Στο σημείο αυτό ο πληρεξούσιο των πολιτικώς εναγόντων, αφού πήρε το λόγο από την Πρόεδρο, έκανε το εξής σχόλιο: Όταν κατάσχεται, κατάσχεται τηλεφωνική συσκευή και όχι σύνδεση.

Ακολούθως, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώτου κατηγορουμένου, αφού πήρε το λόγο από την Πρόεδρο, είπε ότι σε σχέση με τον αριθμό .............. δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται ....................... του ........., γεννήθηκε το έτος 1990, επαγγέλματος αστυνομικός, Τ/Α Ζακύνθου, Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τους κατηγορουμένους και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από τον Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής: Ειμαι αστυνομικος στη Ζάκυνθο. Στις 7-11-2013 στις 8’30 έγινε ένοπλη ληστεία στην κυρία ..... 150.000 η αξία των κοσμημάτων. Ηταν τέσσερις μηχανές. Είχαν κράνη και κουκούλες. Ο ένας είχε καλάσνικοφ και άλλοι τρεις χτύπησαν τους καταστηματάρχες. Είχε δηλωθεί κλοπή μηχανών. Μεταφέρθησαν στο νοσοκομείο οι καταστηματάρχες. Κατά την έξοδο του ενός του έπεσε ένα πιστόλι. Είχαν πυροβόλα όπλα και σιδηρολοστό. Μετάβησαν στη ... και πέταξαν τα σύνεργα σε γκρεμό. Βρήκαμε τις μηχανές. Στείλαμε τα πειστήρια για εργαστηριακή εξέταση. Γενετικός τύπος του ....., και ....... ταυτοποιήθηκε πλήρως. Ο ...... είχε φύγει από τη Ζάκυνθο. Ο ..... φυγοδικούσε. Αναίτια, χωρίς αντίσταση από τους παθόντες, τους χτύπησαν και προκλήθηκε αιμορραγία. Υπήρξε βανδαλισμός βιτρινών και αίματα στο πάτωμα. Ο ... πρώτα αντιλήφθηκε το λοστό στο κεφάλι του. Το ταμείο είχε πάγκο. Δεν πρόλαβε η ... να κάνει τίποτα. Αυτός με το καλάσνικοφ ήταν έξω. Την επόμενη μέρα ειδοποιηθήκαμε για τις μηχανές. Έγινε απόρριψη στο γκρεμό. Χρησιμοποίηθηκαν δύο κλεμμένες μηχανές. Το καλάσνικοφ δεν βρέθηκε. Δεν το γνωρίζω το αποτέλεσμα των ερευνών. Στις 22-8- 2013 έδωσα κατάθεση. Περιμέναμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών. Ο ..... δήλωνε διεύθυνση στο Καλαμάκι. Τον ........ μετά τη διάπροξη της ληστείας δεν τον είχα δει προσωπικά. Κατόπιν πληροφορίας βρέθηκε το τηλέφωνο για τον ..... Δεν ξέρω για το ότι δεν βρέθηκε γενετικό υλικό στις κουκούλες για τον ..... Κάποια άτομα φορούσαν κουκούλες. Στο κοσμηματοπωλείο η ληστεία έγινε από τέσσερα άτομα. Κράνη φορούσαν. Φάνηκε από τις κάμαρες. Από τις κάμερες δεν διαπιστώθηκε να υπάρχουν κουκούλες. Δεν γνωρίζω για φιμέ τζάμια. Η πυροσβεστική κατέβηκε δέκα μέτρα στο γκρεμό. Ο ...... όταν καλέσαμε ήρθε. Έδωσε οικειοθελώς δείγμα DNA. Ο σκοπός της κλοπής των μηχανών ήταν η διάπραξη της ληστείας. Το DNA που βρέθηκε στο όπλο δεν αντιστοιχεί σε κάποιο από τους τρεις. Δεν γνωρίζω για το DNA πάνω στο σχοινί. Δεν ξέρω για τις ιατρικές εκθέσεις.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητας τoυ, απάντησε ότι ονομάζεται ........... γεννήθηκε το έτος 1960, κάτοικος Ζακύνθου ( Νέες Κατοικίες-Καλλιτέρο), Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τους 1ο και 2ο κατηγορουμένους και ε|ναι συγγενείς με τον 2ο. Στη συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν.4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικο ορκο και ορκίστηκε στο Ιερο Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής: Είμαι πατέρας του δεύτερου κατηγορουμένου. Το χωράφι ήταν στο Μουζάκι· Το έχω 18 χρόνια· Η οικογένεια μας αποτελείται από τέσσερα άτομα. Με το τζιν παντελόνι θειάφιζα· Τρία με τέσσερα χρόνια το είχα πεταμένο. Ήταν σκισμένο στο μπατζάκι. Μου ε|παν οι αστυνομικοί για την τάπα με το κομμάτι τζιν και για το DNA του γιου μου που βρέθηκε. Ο γιος δεν πέταξε τίποτα στο γκρεμό. Το έκαναν για να μπερδέψουν εμένα. Δεν ξέρω για πληροφορίες ότι ο γιος μου επισκέφθηκε τον αμπελώνα με τον ..... Δεν είχε ανάγκη ο γιος μου να κάνει τέτοια πράγματα. Ήταν πλεκτάνη. Τις ήξερα τις παρέες του γιου μου. Θυμάμαι τον πρώτο κατηγορούμενο. Τον ...... δεν τον γνωρίζω. Το μπατζάκι δεν το έκοψα από το παντελόνι· Δεν έχω στοιχείο ότι κάποιος έχει προηγούμενα μαζί μας. Φυτεμένο με σταφίδα το χωράφι. Το καλλιεργούσα από 15 Αυγούστου μέχρι τις 22 με 23 και μετά το Σεπτέμβριο. Έπαιρνα και τέσσερεις με πέντε Αλβανούς στο χωράφι. Βάζουμε γάντια για τα βάτα. Εκεί ήταν και το πουκάμισο και τα παπούτσια κοντά στο παντελόνι. Ο γιος μου δεν έφερε χρυσαφικά στο σπίτι. Δεν κινούνταν διαφορετικά ο γιος μου. Δεν το έχει κάνει αυτό.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε επόμενη μάρτυρας κατηγορίας, η οποία όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς της, απάντησε ότι ονομάζεται ............, γεννήθηκε το έτος 1966, επιχειρηματίας, κάτοικος Ζακύνθου (...........) , Ελληνίδα και Χριστιανή Ορθόδοξος, δεν γνωρίζει τους κατηγορουμένους και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, εξεταζόμενη χωρίς όρκο κατά το άρθρο 221 ΚΠΔ, ως πολιτικώς ενάγουσα, κατέθεσε τα εξής: Είμαι ιδιοκτήτρια του κοσμηματοπωλείου. Καθόμουν στο γραφείο. Ο σύζυγος σε μία καρέκλα και διάβαζε βιβλίο. Είδα ένα άτομο με full-face και κράνος από πάνω μου. Είδα το σύζυγό μου πεσμένο κάτω. Είδα μόνο έναν στο γραφείο που ήμουν. Τον είδα να χτυπάει το σύζυγό μου στο κεφάλι. Η πρώτη μου κίνηση σηκώνω τα χέρια ψηλά. Μου ρίχνει στο κεφάλι. Δεν έπεσα εντελώς κάτω. Ακούγονταν χτυπήματα. Ο ένας λέει «πάμε να φύγουμε». Τα κοσμήματα ήταν αξίας 150.000 ευρώ. Ήταν τέσσερα άτομα σε δύο μηχανές. Μπήκαν τρία άτομα. Ήταν τέσσερα συνολικά. Μας είπαν μάρτυρες ότι φορούσαν κράνη και αυτός με το καλάσνικοφ απειλούσε τον κόσμο. Αυτός που με χτύπησε είχε σιδηρολοστό. Μου είπαν «πέσε κάτω» και άκουσα που είπε κάποιος «πάμε να φύγουμε». Θα με βοηθούσε η φωνή να θυμηθώ.

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος κατόπιν προτάσεως της Εισαγγελέως ζήτησε από τους κατηγορουμέvους να πουν ο καθένας τους δυνατά τη φράση «πέσε κάτω»

Οι κατηγορούμενοι, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο, είπαν διαδοχικά τη φράση «πέσε κάτω»

Κατόπιν η Πρόεδρος ζήτησε από την μάρτυρα να συνεχίσει την κατάθεση της και αυτή συνέχισε λέγοντας τα εξής: Είναι δύσκολο να θυμηθώ.

Έπειτα η Πρόεδρος κατόπιν προτάσεως της Εισαγγελέως ζήτησε από τους κατηγορουμένους να σταθούν όρθιοι.

Κατόπιν η Πρόεδρος ζήτησε από την μάρτυρα να συνεχίσει την κατάθεση της και αυτή συνέχισε λέγοντας τα εξής: Το ύψος δεν είναι στον τρίτο. Δεν είμαι σίγουρη για τους άλλους δύο. Μάθαμε για τα ρούχα και τις μηχανές. Ίσως τον κύριο το δεύτερο σαν πρόσωπο γνωρίζω. Ήταν αποφασισμένοι για όλα. Αδίστακτοι. Είχα τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και εκτεταμένη αιμορραγία, όπως και ο σύζυγος. Η λέξη σκληρότητα είναι ήπια. Κατά τύχη δεν είχε άλλη κατάληξη. Δεν είχαν καμία συνείδηση. Είχε πάρα πολύ κόσμο . Εγώ δεν θα έφερνα αντίδραση αν μου έλεγαν «ληστεία, ακίνητοι». Τα κοσμήματα είχαν τιμή κτίσης 150.000 ευρώ. Το καλάσνικοφ το είδα. Η αίσθηση ήταν ότι ήταν όλοι μέσα. Δεν είναι απίθανο ότι θα μπορούσαν να έχουν στήριξη από άλλους έξω. Ημαστε στο νοσοκομείο· Μείναμε νυχτα στο νοσοκομείο, εξιτήριο έγραφε ότι χτυπήσαμε και πέσαμε μόνοι μας· Ο γιατρός είπε οτι δεν χρειάζεται ακτινολογικός έλεγχος. Ήταν πιο ψηλός από μενα αυτός που με χτύπησε. Ήταν ξαφνική επίθεση. Είπε «κάτσε κάτω». Το πρόσωπο ήταν καλυμμένο με μάσκα και κράνος. Μπήκαν μέσα τα παιδιά από το ασθενοφόρο. Μας σήκωσαν από κάτω. Το χτύπημα έγινε κατά την είσοδο.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται ................., γεννήθηκε το έτος 1967, χρυσοχόος, κάτοικος Ζακύνθου (............. ), Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τους κατηγορουμένους και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, εξεταζόμενος χωρίς όρκο κατά το άρθρο 221 ΚΠΔ, ως πολιτικώς ενάγων, κατέθεσε τα εξής: Είμαι σύζυγος της ....... Είχε νυχτώσει. Υπήρχε κόσμος σε άλλα καταστήματα. Διάβαζα βιβλία απέναντι από την είσοδο του καταστήματος. Η σύζυγος ήταν αριστερά πίσω από μικρό πάσο. Είχα βυθιστεί στο βιβλίο, ενώ άκουσα θόρυβο· Δεν κοίταξα. Αστραπιαία με χτύπησαν. Δεν πρόλαβα να τον κοιτάξω. Φορούσε κράνος και κουκούλα, Ήταν ψηλός. Οι άλλοι κοντοί. Μόνο ο κατηγορούμενος μπορούσε να ήταν στο ύψος. Δέχτηκα δεύτερο χτύπημα στο χέρι. Έχω εξανθήματα. Αυτός που με χτύπησε είχε πιστόλι και ρόπαλο. Οι δύο είχαν τσάντες και έβαζαν πράγματα. Ο 4ος έβγαλε όπλο τύπου καλάσνικοφ και ήταν στην πόρτα του καταστήματος. Φώναξε «ληστεία, όλοι μέσα μην κοιτάτε». Αυτός που χτύπησε εμένα, χτύπησε και τη σύζυγό μου. Έβλεπα τους δύο και αυτόν με το πολυβόλο. Ήταν λιγότερο από δύο λεπτά. Από ό,τι άκουσα του ενός του έπεσε το όπλο. Δεν μου έχουν επιδειχθεί ρούχα. Τις φωτογραφίες στη δικογραφία δεν τις κοίταξα, διότι είναι δύσκολο. Μου είπαν ότι κρύφτηκαν πίσω από τους πάγκους ο κόσμος. Το δεύτερο κατηγορούμενο μπορεί· να τον έχω δει στο συνεργείο. Αντιλήφθηκα ένα τράνταγμα. Είχα την αίσθηση ότι ήταν πτυσσόμενο γκλόμπ. Έσπρωξαν τα τζάμια πίσω οι δύο. Οι δύο πάγκοι από το κεντρικό προς τα μέσα. Πήραν τα κοσμήματα. Χτύπησαν και τις εσωτερικές βιτρίνες. Δεν είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός αδίστακτοι και σκληροί. Ήταν βίαιοι. Το πρώτο χτύπημα δεν το αντιλήφθηκα. Έμεινα δύο ημέρες στο νοσοκομείο. Δέχτηκα χτύπημα στο χέρι ενώ πήγα να σηκωθώ. Χρησιμοποιήθηκε βαρβαρότητα. Είχε σχιστά ματάκια. Έχω την αίσθηση ότι τα μάτια ήταν βαμμένα. 150.000 ευρώ η τιμή κτίσης των κοσμημάτων. Η πραγματική αξία από 320.000 έως 350.000 ευρώ. Έρχονταν διάφοροι και μου έλεγαν ότι είναι δύο ντόπιοι και δύο ανακατεμέvοι. Ένα άτομο σε ένα μπαρ τον Ιανουάριο μου είπε. Είπε το όνομα του ...... Μετά από τη δική μου περίπτωση δύο χρόνια αγνοούνταν. Συνελήφθησαν στο Αίγιο με καταδίωξη. Τον ... τον έβλεπα στο σουβλατζίδικο. Για τον ...... δεν έχω αμφιβολίες ότι είναι ένας από τους τέσσερις, από το DNA. Όταν τον είδα δεν το αξιολόγησα. Και οι άλλοι δύο έχουν περάσει από το κατάστημα. Ο ......... είναι αυτός που έχει το συνεργείο. Είμαστε 13 χρόνια στο κατάστημα. Δεν μπορώ να πω σίγουρα ότι ο πρώτος μετείχε στη ληστεία. Μετά το συμβάν έδωσα κατάθεση. Έδωσα και συνέντευξη. Ήταν σοβαρός τραυματισμός. Δεν έσπασε το κρανίο. Ο άντρας που με χτύπησε ήταν ψηλός. Αν ήταν ο πρώτος φορούσε πολλά ρούχα. Δεν ήταν παχύς. Μου έδωσε την εντύπωση ότι φορούσε πολλά ρούχα, για να αλλάξει το σωματότυπο. Του δεύτερου και του τρίτου τα μάτια είναι κλειστά. Είδα το ένα μάτι προφίλ. Ο δεύτερος δεν έχει ανάλογο ύψος με αυτόν που με χτύπησε. Πληροφορίες μου είπαν ότι ήταν ο ...... Σαν πρόσωπο τον ..... τον ξέρω. Είχα πει ένα γεια μία-δύο φορές. Όποιος κάθεται σε εκείνη τη θέση στο σουβλατζίδικο βλέπει στο κατάστημα. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν σίγουρα ο ................ Δεν φαίνονταν τα μαλλιά κανενός. Δεν είδα ξανθά μαλλιά.

Κατόπιν, κλήθηκε επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς απάντησε ότι ονομάζεται ...................., γεννήθηκε το έτος 1959, κάτοικος ......... Ζακύνθου, `Ελληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος δεν γνωρίζει τους κατηγορουμένους και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής: Δούλευα στο Νοσοκομείο ως σεκιούριτι. Πληροφορήθηκα ότι έγινε ληστεία. Την άλλη ημέρα πήγα για κυνήγι. Είδα τις μηχανές στη ρεματιά και πηρα την αστυνομία. Δεν ξέρω τους κατηγορουμένους.

Κατόπιν, κλήθηκε επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται ...................., γεννήθηκε το έτος 1983, γραφίστας, κάτοικος Ζακύνθου (........), Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει απλώς τους 2° και 3° κατηγορουμένους και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής: Στις 26 Οκτωβρίου μου έκλεψαν τη μηχανή. Στις 10:30 το πρωί έλειπε η μηχανή. Μετά τη ληστεία έμαθα από τις εφημερίδες. Εξ’όψεως ξέρω τον ...... και τον ....... Η αστυνομία δεν πήρε αποτυπώματα από το λουκέτο.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται ............................., γεννήθηκε το έτος 1961, κάτοικος Ζακύνθου (.............), Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, δεν γνωρίζει τους κατηγορουμένους και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής Αρχές του Οκτωβρίου μου κλέψανε τη μοτοσικλέτα. Δεν ξέρω κανένα κατηγορούμενο. Ήταν δεμένη με αλυσίδα.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται ................. του ...., γεννήθηκε το έτος 1982, υδραυλικός, κάτοικος ..................... Ζακύνθου, Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τον 1° κατηγορούμενο και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αΦού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, κατέθεσε τα εξής: Ήμουν στην Αθήνα με τον ......... στη 1 Νοεμβρίου. Είχαμε μιλήσει για δουλεια στην Αθήνα. Είχε δουλέψει ο ..... με μένα. Τελείωσα από τη Φιλοθέη και συναντηθήκαμε στην πλατεία Αμερικής. Στις 7 Νοεμβρίου ήμαστε στην Αθήνα. Ο νονός του είχε κατάστημα προπο στη Ζάκυνθο. Κατά την επιστροφή του νονού του από το Κίεβο τον συναντήσαμε στο αεροδρόμιο. Πήγα με ταξί και γύρισα με τον προαστιακό. Τριάντα ευρώ έδωσα στο ταξί. Έμαθα για τη ληστεία όταν μίλησα με τη γυναίκα μου στη Ζάκυνθο. Τον πήρα το ....... από πλατεία Αμερικής και συναντήσαμε τον .... στο αεροδρόμιο. Είχε πάει στο Κίεβο στο παιδί του. Αυτός είναι ο ........ που μου δείχνετε, κύριε συνήγορε. Έφυγε ο .............. για Ζάκυνθο. Στη Δουκίσσης Πλακεντίας χωριστήκαμε.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, α οποίος όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται .........................., γεννήθηκε το έτος 1952, ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ, κάτοικος Ζακύνθου (.......), Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει 1° τον κατηγορούμενο και είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής: Τον Απρίλιο του 1991 βάφτισα τον ....... Η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα. Από το 2005 έχω ένα παιδί στην Ουκρανία. Στη 1 Νοεμβρίου πηγαίνω στην Ουκρανία. Την ημέρα της ληστείας είχαμε τηλεφωνηθεί με τον ........ Είναι αλουμινάς. Τίμιος και εργατικός. Συναντηθήκαμε στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» στις 4:30. Στις έξι και σαράντα πέταγα για Ζάκυνθο. Ο ................... με πήρε την επόμενη μέρα, του είπα ότι έχω καλές σχέσεις με τον .......... και ότι ήταν στο αεροδρόμιο. Έλειπα μία εβδομάδα στην Ουκρανία. Έδινα δουλειές στο ....... Ο ........ έμενε στην Πάτρα τότε. Αυτό που είπε ο ........... είναι ψέμα. Ο ............. μου είπε να έρθει ο ...... στο γραφείο. Τον πήρα τηλέφωνο τον .................... και μου είπε ότι δεν χρειάζεται να έρθει. Δεν τον εψαχναν τον ....... Κάθε δύο μήνες ήταν στη Ζάκυνθο. Είμαι σίγουρος ότι είναι αθώος· Είμαι εδώ για να κινδυνέψει να πάει φυλακή. Δεν γνωρίζω για τα ρούχα με το DNA. θεωρήθηκε ύποπτος από τον αστυνομικό διευθυντη. Δεν συνεληφθη για τη ληστεία. Δεν το μπερδεύω. Είχα πάει αρκετό καιρό πριν στην Ουκρανία και μετά πήγα το επόμενο έτος στο Κίεβο. Αεροπορικώς έφτασα στη Ζάκυνθο. Ο ..... με τον ... είχαν συνάντησα έξω από τα δικαστήρια δύο με τρεις φορές. Από τις 7 Νοεμβρίου έως τη σύλληψή του ο ...... ερχόταν πάνω από 10 με 15 φορές στη Ζάκυνθο.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε επόμενη μάρτυρας κατηγορίας, η οποία όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς της, απάντησε ότι ονομάζεται ............., γεννήθηκε το έτος 1988, φιλόλογος, κάτοικος ...... Ζακύνθου, Ελληνίδα και Χριστιανή Ορθόδοξος, γνωρίζει τον 3° κατηγορούμενο και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενη,κατέθεσε τα εξής: Γνωρίζω τον ........ Από το Μάιο του 2011 έως το Νοέμβριο του 2012 ήμαστε ζευγάρι. Εκείνο το απόγευμα στις 17:30 είχαμε πάει στο γυμναστήριο. Σταματήσαμε στο αρτοποιείο. Ανεβήκαμε στο σπίτι. Δέχτηκα τηλεφώνημα από τη μητέρα μου, η οποία με ρωτούσε αναστατωμένη που βρίσκομαι. Σχετικά με το γενετικό υλικό η οικογένεια έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Ο πατέρας του έχει συνταξιοδοτηθεί. Υπήρχαν κάποια θέματα με δίκες, όχι σοβαρές. Με πήρε από το γυμναστήριο γύρω στις 7 το απόγευμα. Εκδικάσθηκε υπόθεση στα Καλάβρυτα για ανθρωποκτονία. Ήμαστε συνέχεια μαζί. Οι γονείς του έχουν βάλει τεχνικούς. Δεν έχει σχέση με ληστείες. Είχε εισοδήματα από το αρτοποιείο. Εγώ είμαι φιλόλογος.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε επόμενος μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίο όταν ρωτήθηκε απο την Προεδρο για τα στοιχεία της ταυτοτητα του, απάντησε ότι ονομάζεται .................., γεννήθηκε το έτος 1957, συνταξιούχος αστυνομικός, κάτοικος ... Ζακύνθου, Ελληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τον κατηγορούμενο και είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής: Είμαι πατέρας του τρίτου κατηγορουμένου. Μετά το γενετικό υλικό ενεπλάκη. Αναθέσαμε σε γενετίστρια Από τα 18 πειστήρια βρέθηκε και του γιου μου υλικό. Δεν μάθαμε ότι τον αναζητούσαν για γενετικό υλικό. Ήμουν για οκτώ χρόνια διοικητής στην Ασφάλεια. Το Μάιο του 2009 παρακολουθούσαν τις κινήσεις μου. Η έρευνα τέθηκε στο αρχείο. Δεν τους ξέρει ο γιος μου τους άλλους δύο. Έχει άλλες δύο υποθέσεις. Έδινε το παρόν για μία ανύπαρκτη απόπειρα ανθρωποκτονίας. Μέχρι τον Οκτώβρη του 2009 ήμουν διοικητής στη Ζάκυνθο. Τον Ιούλιο του 2009 ήμουν σε αναρρωτική άδεια. Το διαβιβαστικό θα το έστελνα όπως ακριβώς είναι. Δεν έχω καταδίκη. Ο γιος μου δεν έχει αμετάκλητη καταδίκη και δεν έχει μπλέξει με κλοπές. Ήταν στο μαγαζί.

Στο σημείο αυτό της δίκης και περί ώρα 15.00` μ. η Γραμματέας της έδρας δήλωσε στο Δικαστήριο ότι μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πατρών, για αποχή μετά την λήξη του κανονικού ωραρίου, συμμορφούμενη στην απόφαση αυτή δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Η Εισαγγελέας αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, πρότεινε τη διακοπή της εκδίκασης της υπόθεσης για την 22° Ιουλίου 2014, ημέρα Τρίτη στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Στο σημείο αυτό οι συνήγοροι υπερασπίσεως του 1 κατηγρουμένου, αφού έλαβαν το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησαν την εξεταση του μάρτυρα υπερασπίσεως ........................ κατά τη σημερινή δικάσιμο. καθώς είναι καθηγητής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κορυδαλλού και είναι αδύνατη η παρουσία του κατά τη δικάσιμο της 22ας Ιουλίου 2014.

Ακολούθως ο συνήγορος υπερασπίσες του 2°“ κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησε την εξέταση του μάρτυρα υπερασπίσεως ............. κατά τη δικάσιμο, καθώς του είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραστεί κατά την δικάσιμο της 22ας Ιουλίου 2014.

Η Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, πρότεινε την εξέταση των μαρτύρων ..............

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε ο ...., μάρτυρας υπερασπίσεως του 1°u κατηγορουμένου, ο οποίος αφού ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς του απάντησε ότι ονομάζεται όπως αναφέρεται παραπάνω, γεννήθηκε στην Αθήνα, κάτοικος Κορυδαλλού, Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τον 1° κατηγρουύμενο και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής: Είμαι καθηγητής θεολόγος στον Κορυδαλλό σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Ο πρώτος κατηγορούμενος παρακολουθεί μαθήματα. Ενσωματώθηκε πάραυτα. Είναι συμμετοχικός. Ήθελε να συμμετέχει και συμβουλευτική γονέων. Το έφερε βαρέως για τις συνθήκες κράτησης. Είναι πυλώνας για τη λειτουργία του σχολείου. Ο τίτλος είναι γυμνασιακός. Είναι στο πρώτο έτος σπουδών. Παρακολουθεί σεμινάρια και εκτός λειτουργίας του σχολείου. Ηγείται της προσπάθειας καθαριότητας. Είναι στο πρότζεκτ αγιογραφίας. Επίσης έρχονται στο σχολείο λογοτέχνες που έχουν χωρίσει το ξεχωριστό του ατόμου του.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε ο ..........., μάρτυρας υπερασπίσεως του 2ου κατηγορουμένου, ο οποίος αφού ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς του απάντησε ότι ονομάζεται όπως αναφέρεται παραπάνω, γεννήθηκε το έτος 1962 στους Αγιους Σαράντα, κάτοικος Ζακύνθου, Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τον 2° κατηγρουύμενο και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής: Ο .......... είναι από καλή οικογένεια. Δουλεύει στις ελιές και στη σταφίδα. Έχει πάει σχολείο. Συμμετέχει στις δαπάνες της οικογένειας.

Κατόπιν το Δικαστήριο διέκοψε την εκδίκαση της προκειμένης υποθέσεως για την 22° Ιουλίου 2014 ημέρα Τρίτη και ώρα 09.00., παρήγγειλε δε η Πρόεδρος την άνω ημέρα και ώρα να είναι παρόντες όλοι οι παράγοντες της δίκης στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Επελθούσης της παραπάνω ημέρας, 22° Ιουλίου 2014, ημέρα Τρίτη και ώρα 09.00 το Δικαστήριο επανήλθε στην έδρα του με την ίδια σύνθεση, τον ίδιο Εισαγγελέα και την ίδια γραμματέα και η Πρόεδρος διέταξε την συνέχιση της διαδικασίας της συνεδριάσεως.

Η Πρόεδρος εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορουμένων, οι οποίοι εμφανίσθηκαν μετά των ως άνω συνηγόρων τους.

Στο σημείο αυτό της δίκης το Δικαστήριο δια της Προέδρου ανέγνωσε, αφού κανείς δεν έφερε αντίρρηση, τα συνημμένα στο κλητήριο θέσπισμα έγγραφα, ήτοι:

1) τις από 26-8-2013 1-9-2013 δύο (2) εκθέσεις σύλληψης. 2) τα υπ` αριθμ. 8/2013 10/2013 13/2013 εντάλματα προσωρινής κράτησης. 3) τις από 2-9-2013 10-9-2013 31-10-2013 εκθέσεις φυλάκισης. 4) την από 7-10-2013 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. 5) την από 13-12-2012 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. 6) την από 20-12-2011 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. 7) την από 18-4-2012 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. 8) τις από 7-11-2011 μία (1), 8-11-2011 δύο (2) & 16-11-2011 μία (1), εκθέσεις παραδόσεως και κατασχέσεως. 9) την από 8-11-2011 (2) έκθεση απόδοσης κατασχεθέντων. 10) επισκοπήθηκαν δεκαεννέα ( 19) φωτογραφίες. 11) επισκοπήθηκαν επτά (7) φωτογραφίες. 12) τις από υπ` αριθμ. 3836 & 3837 από 26-8-2013 δύο (2) ιατρικές βεβαιώσεις - γνωματεύσεις. 13) την από 21-8-2013 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. 14) την από 19-9-2013 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης. 15) την από 20-8-2013 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, 16) το από 14-3-2012 έγγραφο της εταιρείας ....... 17) το από 20-2-2012 έγγραφο της εταιρείας ..... 18) το από 30-4-2012 έγγραφο της εταιρείας ..... 19) το από 16-11-2011 έγγραφο της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών «Επεξεργασία βιντεοληπτικού υλικού & εκτύπωση φωτογραφιών». 20) τα από 17-1-2013, 18-1-2013, 22-1-2013, 27-7-2013 τρία (3), πρωτόκολλα λήψης βιολογικού υλικού για προσδιορισμό γενετικού τύπο - εξέταση ΟΝΑ. 21) τις από 26-8-2013 δύο (2) εκθέσεις σωματικής έρευνας και κατάσχεσης. και στην συνέχεια αφού κανείς δεν έφερε αντίρρηση ανέγνωσε τα προσκομιζόμενα από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων έγγραφα, ήτοι; 22) την από 18-7-2014 έκθεση αξιολόγησης και ερμηνείας εργαστηριακών πραγματογνωμοσυνών ανάλυσης DNA του Γενετΐστή Πραγματογνώμονα .............. 23) την από 1-7-2014 βεβαίωση του ξενοδοχείου ............ 24) ακριβές αντίγραφο διαβατηρίου του ............. 25) φωτ/φο ταυτότητας του ............. 26) το από 21-3-2008 πιστοποιητικό σπουδών του 12/θέσιου 3°“ Δημ.Σχολείου Ζακύνθου 27) το από 14-7-2010 τίτλο σπουδών Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου 28) το με αρ. πρωτ. 422/12-7-2010 βεβαίωση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου 29) το από 18-7-2012 πρακτικό ορκωμοσίας 30) φωτ/φο ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς 31) την από 30-6-2014 βεβαίωση του μηχανικού ........... 32) την από 28-6-2014 βεβαίωση του διπλ. Πολιτικού μηχανικού .......... 33) την από 5-10-2011 βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. 34) το από 26-5-2014 πιστοποιητικό επιμόρφωσης του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης 35) τη με αρ. πρωτ. 217/19-6-2014 βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα του ....... «Σχολή Γονέων» 36) η με αρ. πρωτ. 216/19-6-2014 βεβαίωση φοίτησης του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού 37) την επιστολή της ....... 38) τα από 25-6-2014 και 15-2-2014 φύλλα αξιολόγησης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας 2ου Κορυδαλλού 39) την με αρ. πρωτ. 8727/9-ι βεβαίωση του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου 40) τη με αρ. πρωτ. 5616/19-6-2014 βεβαίωση του Κ.Κ.Ιωαννίνων (Τύπου Α) 41) την από 17-7-2014 έκθεση μελέτης στοιχείων και αποτελεσμάτων της Ιατρού και Μοριακού Βιολογου ........... 42) την με αρ. πρωτ. Δ.Α./Φ.1084/165/11-5-2006 απόφαση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου Διεύθυνση Ανάπτυξης 43) εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2008, 2009 και 2010, 2011 και 2012 44) άρθρο από την ιστοσελίδα «Δημοσιογραφικό Συγκρότημα ..........» 45) τη με αρ. πρωτ.1020/5771/5-α/22-7-2014 βεβαίωση του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά

Στο σημείο αυτό ο συνήγορος υπεράσπισης του 2ου κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησε να αναγνωστεί η από 8-11-2011 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα ............ και η από 7-11-2011 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα .......

Η Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, πρότεινε να αναγνωστεί η από 8-11- 2011 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα ............ και η από 7-11-2011 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα ..............

Το Δικαστήριο δια της Προέδρου, ανέγνωσε την από 8-11-2011 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα ............. και η από 7-11-2011 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα ..........

Κατόπιν ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορουμένου έκανε το εξής σχόλιο σε σχέση με την από 8-11-2011 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα ...................... και την από 7-11-2011 έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα .................: είναι σίγουρο ότι έχουμε τέσσερα άτομα, ο μάρτυρας .......... μιλά για κράνη με σκουρόχρωμες ζελατίνες.

Ακολούθως ο συνήγορος των πολιτικώς εναγόντων, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, έκανε το εξής σχόλιο: σε σχέση με την από 1-72014 βεβαίωση του ξενοδοχείου, αυτό βρίσκεται στην Πλάκα και δεν έχει να κάνει με την οδό ......

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του 1ου κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησε να ελεγχθεί η γνησιότητα αυτού του εγγράφου

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε ο μάρτυρας υπερασπίσεως του 1ου κατηγορουμένου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς του, απάντησε ότι ονομάζεται ..........., Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, κάτοικος ................, Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, γνωρίζει τον 1° κατηγορούμενο και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθπκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενος, κατέθεσε τα εξής: Είμαι βιολόγος. Επιβεβαιώνω την έκθεση. Έχουμε μείγμα γενετικού υλικού. Έχει μεγάλη διαφορά αν είναι τρία ή πέντε. Με διπλά μπορούμε να ταυτοποιήσουμε αφού προσδιορίσουμε τον αριθμό των ατόμων. Μας χρησιμεύει να κάνουμε στατιστικά. Συμβατικά μπορεί να είναι δισεκατομμύρια· Η στατιστική ανάλυση θα δώσει την αξία του αποτελέσματος. Κάθε άνθρωπος έχει δύο αλλήλια. Όταν σε ένα γενετικό τύπο έχουμε τρία αλλήλια έχουμε παραπάνω άτομα. Πρέπει να κανουμε στατιστική. Αν είχαμε τέσσερα αλλήλια οι πιθανοί συνδυασμοί είναι δέκα. Χωρίς στατιστική ανάλυση δεν έχουν σημασία τα αποτελέσματα. Ο χρόνος δεν μπορεί να προσδιορισθεί. Σε διάστημα δύο-τριών ετών μπορούμε να βρούμε γενετικό υλικο. Εναπόθεση γενετικού υλικού σε διαφορετικούς χρόνους. Περιφερειακά πειστήρια οι κούκουλες και το όπλο. Το όπλο έχει DNA σε τρία γενετικό προφίλ μονό. Στις κουκούλες σχεδόν μονά γενετικά προφίλ. Υπάρχουν προφίλ στις κουκούλες. Τα στοιχεία δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα ότι εμπλέκονται οι κατηγορούμενοι στη ληστεία. Από Οκτώβρη του 2013 μίλησα με την ......... Ζητάμε τα μεικτά εργαστηριακά αποτελέσματα. Το αίτημα μου έχει κατατεθεί στους δικηγόρους και ζητώ πειστήρια για επανεξέταση. Είχε ολοκληρωθεί η ανάκριση. Είχε κλείσει η υπόθεση. Για τις μπλούζες και τις μπλούζες και φόρμα οι δειγματολειψίες έγιναν από σημεία τριβής. Έχω κληθεί από Εισαγγελέα και σε άλλες υποθέσεις. Δεν μπορείς να μιλήσεις χωρίς στατιστικά στοιχεία. Οι μισοί από εδώ εμπεριέχονται εδώ μέσα. Η ένδειξη χάνει τη σημασία της. Ένδειξη χωρία απόδειξη. Άλλος ο κύριος δότης και άλλα τα αλλήλια. Ο κύριος δότης έχει παραπάνω γενετικό υλικό. Στο σχοινί αφήνεις DNA με τριβή. Ο τελευταίος που χρησιμοποιεί το αντικείμενο είναι πιθανόν ο κύριος δότης. Είθισται όσο πιο πολύ ποσότητα βρεις τόσο πιο πρόσφατα το χρησιμοποίησε. Αν το βρεις πλήρως η εναπόθεση είναι πιο κοντινή. Εδώ δεν έχει νόημα να κάνεις υποεκτίμηση. Η τρίτη δειγματοληψία στο όπλο είναι ξεκάθαρο γενετικό υλικό. Οι κουκούλες έχουν φορεθεί από έναν. Υπάρχει γενετικό υλικό στις κουκούλες. Η κουκούλα είναι πρόσφορο υλικό, διότι σαρώνει όλη την επιφάνεια. Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με την ... έγινε Οκτώβρη με Νοέμβρη του 2013. Μπορεί να βρεθεί γενετικό υλικό και μετά από δύο χρόνια σε σακάκι που φοράτε εσείς ή αλλός. Στις δέκα με δώδεκα μονά προφίλ στις κουκούλες. Στην 11 διπλό γενετικό προφίλ, δηλαδή τουλάχιστον δύο άτομα. Στο διπλό είναι πιο εύκολο να κάνεις διάκριση ανάμεσα σε κύριο και δευτερεύον. Με το γάντι δεν μπορώ να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε επόμενη μάρτυρας υπερασπίσεως του 1°υ κατηγορουμένου, η οποία όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς της, απάντησε ότι ονομάζεται ............................, γεννήθηκε το έτος 1965 στους Αγίους Σαράντα Αλβανίας, κάτοικος Ζακύνθου, Χριστιανή Ορθόδοξος, γνωρίζει τον 1° κατηγορούμενο και είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενη, κατέθεσε τα εξής: Είμαι μητέρα του ..... Από το 1990 είμαστε στην Ελλάδα. Έχω τρία παιδιά. Είναι ευαίσθητο παιδί. Δεν θα πείραζε γάτα. Παντρεύτηκε στις φυλακές και έχει ένα παιδί τεσσάρων μηνών. Ήταν στη Ζάκυνθο πριν το 2011. Δούλευε στο μαγαζί. Το χειμώνα σε ηλεκτροκόλληση. Ο γιος μου το Νοέμβριο του 2011 ήταν στην Αθήνα. Μου είπε ότι θα πάει την Παρασκευή με τη μηχανή στην Αθήνα. Ερχόταν ο νονός του από την Ουκρανία. Την Παρασκευή στις 4 πήγε στην Αθήνα. Είχε πάει για δουλειά. Γύρισε μετά από είκοσι ημέρες. Έμενε στο Ακρόπολις. Κάθισε στην ανιψιά μου στα Πατίσια. Τον ρώτησα και εγώ για την πλαστή ταυτότητα. Νόμιζε ότι κρατάνε τα βίντεο από τα αεροδρόμια. Μου είπε ότι πήγε να βρει την κασέτα αλλά τις σβήνουν μετά από έξι μήνες. Για το ένταλμα σύλληψης που τον πιάσανε με την πλαστή ταυτότητα μού είπε ότι κατηγορείται για τη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο. Ο γιος μου δεν ξέρει καλά την Αθήνα. Θα έφευγε ο νονός του για τη Ζάκυνθο. Δεν έκανε αίτηση για το βίντεο, αλλά μέσω ενός γνωστού του, που του είπε ότι σβήνουν τις κασέτες. Ο γιος μου δεν οδηγούσε το αυτοκίνητο στην Κόρινθο. Δεν έχει τσακωθεί με κανένα. Είχε κατασχεθεί ένα τηλέφωνο δύο μήνες πριν τη σύλληψή του. Το 2012 έβγαλε ταυτότητα. Δεν ήρθε κανείς στο σπίτι να τον αναζητήσει. Δεν ξέρω αν τον αναζητούσαν. Είχε διαβατήριο. Δεν υπήρξε κάτοχος τεσσάρων αυτοκινήτων. Το SKODA ήταν της συζύγου. Είχε μία μοτοσικλέτα ΥΑΜΑΗΑ νομίζω. Κάτοχος του οχήματος ήταν η σύζυγός του. Δεν ξέρω για περισσότερα κλειδιά.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε μάρτυρας υπερασπίσεως του 2°υ κατηγορουμένου, η οποία όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς της, απάντησε ότι ονομάζεται ........................, γεννήθηκε το έτος 1988 στους Άγιους Σαράντα, βιολόγος, κάτοικος Αθηνών, Χριστιανή Ορθόδοξος, γνωρίζει τον 1° και 2° κατηγορούμενο και είναι συγγενείς με τον 2° κατηγορούμενο. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενη, κατέθεσε τα εξής: Είμαι αδελφή του .......... Είμαι τελειόφοιτος βιολόγος. Μεγαλώσαμε μαζί στη Ζάκυνθο έντιμα. Δουλεύαμε πάντα. Είμαστε δύο παιδιά. Είχαμε χαρτζιλίκι επαρκώς. Βοηθούσε τον πατέρα μου στις αγροτικές εργασίες και με ελαιόδεντρα. Είχε έφεση στα μηχανολογικά. Σχεδίαζαν να ανοίξουν συνεργείο με τον πατέρα μου. Δούλευε στο συνεργείο του ...... Δεν τον ασφάλιζε. Εκείνο το διάστημα είχε σχέση με μία κοπέλα. Το βράδυ εκείνο του τηλεφώνησε ο πατέρας μου και είπε ότι είναι με την κοπέλα του. Από τη θέση Καμπί έως το κοσμηματοπωλείο δεν ξέρω πόσο απέχει. Η κοπέλα έμενε στον Αγ. Κήρυκα. Τον ............ τον ήξερα από τότε που έφερε τη μηχανή για επισκευή. Μπορεί να έχουν μιλήσει για τη μηχανή. Το κτήμα δεν είναι περιγραφόμενο. Μπορεί να μπει οποιοσδήποτε. Άφηνε εκεί τα πράγματά του ο πατέρας μου και οι εργάτες. Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει κομμάτι ο αδελφός μου να κόψει από το μπατζάκι. Έρχονταν εργάτες. Εφόσον φυλασσόταν εκεί μπορεί να το είχαν πάρει εργάτες. Γενετικό υλικό του αδελφού μου βρέθηκε μόνο σε κάποια γάντια και αυτοσχέδια κουκούλα και μπλούζα που φορέθηκε από διάφορους. Είναι μικρός ο αδερφός μου. Είχε άκρως φυσιολογική ζωή. Δεν είχε λόγο να κάνει τέτοια πράγματα. Δυστυχώς τη δικογραφία την έλαβα πολύ μετά. Ο δικηγόρος που είχαμε δεν μας ανέφερε τίποτα για γενετικό υλικό. Τον κάλεσαν. Έδωσε δείγμα. Εμφανιζόταν κάθε 1 και 15 στο τμήμα. Η σύλληψη έγινε όταν πήγε να κάνει τακτική παρουσία. Είχε εμπλακεί σε ένα εφηβικό τσακωμό. Ο γενετιστής δεν ταυτίζεται με το βιολόγο. Τον ...... τον γνωρίζω· Εδώ έχουμε δείγμα. Δεν αμφισβπτώ τη μέθοδο. Σε περιπτώσεις μεικτού δείγματος πρέπει να είμαστε προσεκτίκοί. Τον ..........δεν τοω ξέρω. Γνώριζα τις παρέες του αδερφού μου. Ο πατέρας μου έχει άγχος. Έχασε τα λόγια του. Όφειλε ο πατέρας μου να συμβουλεύει το παιδί του. Ο ....... έχει κάνει κάποια πράγματα. .............. ονομάζεται η κοπέλα του αδερφού μου. Κάποιο λάθος έχει γίνει σχετικά με τα μηνύματα προς την κοπέλα του. Μπορεί να βγήκε κάπου. Κάθε καλοκαίρι γίνεται συγκομιδή σταφίδας. Τη σηκώνουν αλλοδαποί. Ο αδερφός ήταν ευπειθής στις αρχες· Δεν προσπάθησε να ξεγελάσει. Έδωσε το δικό του αριθμό τηλεφώνου στις αρχές. Πήγε χωρίς δικηγόρο να δώσει κατάθεση. Από τη ληστεία έως την προφυλάκίση του όποτε τον καλούσαν πήγαινε στη Διεύθυνση Ασφαλείας· Δεν έχει μεγαλώσει η πεοιουσία του Με έπαιρνε τηλέφωνο να του φέρω πράγματα στην Αθήνα.

Κατόπιν κλήθηκε και προσήλθε μάρτυρας υπερασπίσεως του κατηγορουμένου, η οποία όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο για τα στοιχεία της ταυτότητάς της, απάντησε ότι ονομάζεται ....... ..., ιατρός, γεννήθηκε το έτος 1951 στο Κιλκίς, Χριστιανή Ορθόδοξος, γνωρίζει τον 3° κατηγορούμενο και δεν είναι συγγενείς. Στην συνέχεια, αφού ρωτήθηκε σχετικά από την Πρόεδρο, σύμφωνα με το άρθρο 218 του Κ.Πποιν.Δ. όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39του Ν4055/2012, δήλωσε ότι θα δώσει θρησκευτικό όρκο και ορκίστηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο, εξεταζόμενη, κατέθεσε τα εξής: Επιβεβαιώνω την έκθεση που έχω κάνει. Είναι σχόλια επί -αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων, τα οποία σέβομαι και δεν αμφισβητώ. Μελετήθηκαν δεκαοκτώ πειστήρια. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη φέρεται ο ... να σχετίζεται με έξι εκ των οποίων μένουν τα δύο. Μένουν δύο. Προκειμένου να είναί ένα το αποτέλεσμα επιλέγουμε πολυμορφικές περιοχές. Δεν Ψάχνουμε όλο το DNA. Στις 16 περιοχές μελετούμε τα πολυμορφΐκά συστήματα. Το ίδιο κάνουμε και στο πειστήριο. Αν βρούμε πλήρη αντιστοίχία των αλλόμορφων του ατόμου με το πειστήριο τότε προχωρούμε σε στατιστική ανάλυση. Για να γίνει ο συσχετισμός απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένας γενετικός τύπος. Στο πειστήρίο 9 είχε τη δυνατότητα να εντοπίσει το γενετικό τύπο. Δεν μιλά για ταύτιση γενετικών τύπων. Όταν η αστυνομία λέει εμπεριέχονται πλήρως, σημαίνει όσα έχει ο ..... είναι όλα εκεί ενώ μερικώς, κάποια εμπεριέχονται και κάποια όχι. Τα αλληλόμορφα των πειστηρίων είναι πολλά. Είμαι πολλά χρόνια στο αντικείμενο. Δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ένας γενετικός τύπος, για να τον συγκρίνω και να βγάλω αποτελέσματα. Οποιοσδήποτε συσχετισμός θεωρώ ότι είναι αβάσιμος και αναξιόπιστος. Από τα δύο αυτά πειστήρια από τα αλληλόμορφα μπορούν να συσχετιστούν πάρα πολλοί γενετικοί τύποι. Το DNA δεν είναι πανάκεια. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο .... συσχετίζεται με αυτά τα πειστήρια. Μου κατέβαλε δαπάνη. Είμαι ιατρός και μοριακή βιολόγος εξειδικευμένη σε κέντρο στη γενετική στην Αγγλία. Η αστυνομία δεν καταλήγει σε συμπέρασμα. Αμφισβητώ την αξιολόγηση. Το κείμενο έτσι όπως είναι υπερασπίζομαι και εγώ. Την εκτίμηση δεν υπερασπίζομαι. Δεν μιλάει για ταύτιση γενετικών τύπων. Μπορεί να εμπεριέχονται και άλλα γενετικά στοιχεία. Δεν λέει ότι ο γενετικός τύπος ταυτίζεται. Πριν από μία εβδομάδα μου δόθηκε η εντολή. Το 1992 ήμουν αυτή που οργάνωσα το πρώτο εργαστήριο DNA. Η πρώτη δικαστική υπόθεσης ανάλυση DNA έγινε από εμένα. Από τα αλληλόμορφα στο γάντι μπορεί να προκύψουν εκατομμύρια γενετικοί τύποι. Δεν το έπιασαν εκατομμύρια. Ο κύριος γενετικός τύπος δεν υπάρχει, γι’ αυτό και η αστυνομία δεν μιλάει για ταύτιση. Η έκθεση δεν έχει στατιστικά και αναφέρει αποτελέσματα. Δεν μπορεί να πει κανείς με πει με βεβαιότητα ότι είναι του ........ Ο ............. είναι ο πρώτος που εισήγαγε την μεθοδολογία ανάλυσης DNA. Τον γνωρίζω προσωπικά. Είναι ο πρώτος διδάξας. Δίνοντας ένα φάκελο δίνεται το DNA.

Σημειώνεται ότι οι μάρτυρες που αναφέρονται παραπάνω κλήθηκαν ένας-ένας και αφού εξετάσθηκαν προφορικά έμειναν στο ακροατήριο και ότι μετά από κάθε μαρτυρία η Πρόεδρος έδινε τον λόγο στην Εισαγγελέα, στους Δικαστές, στον πληρεξούσιο της πολιτικής αγωγής, στους συνηγόρους των κατηγορουμένων, για να απευθύνουν ερωτήσεις, εάν είχαν, προς τους μάρτυρες, καθώς και στους κατηγορουμένους αν είχαν κάτι να παρατηρήσουν ή να υπενθυμίσουν, εκείνοι δε υπέβαλαν ερωτήσεις και οι μάρτυρες απαντούσαν στις ερωτήσε|ς αυτές, όπως στη κατάθεση κάθε μάρτυρα αναφέρεται

Κατόπιν η Πρόεδρος, κάλεσε τον δεύτερο κατηγορούμενο .................... να απολογηθεί και ο κατηγορούμενος απολογούμενος είπε: Δεν αρνούμαι ότι το DNA μπορεί να είναι δικό μου. Ήμουν στην κοπέλα μου. Το είπα στην αστυνομία και μου είπαν να δώσω τον αριθμό της κοπέλας. Ήμουν στον Άγ. Κήρυκα. Ο Αγ. Κήρυκας απέχει 1Ο χιλ. από τη Ζάκυνθο. Ο Αγ. Κήρυκας από το Καμπί απέχει 10 χιλ. Είχε πάει η αστυνομία στο σπίτι μου και με πήρε ο πατέρας μου. Οι μηχανές ήταν κρυμμένες στο χωράφι του πατέρα μου. Δεν τις είχα δει τις μηχανές. Οποιοσδήποτε είχε πρόθεση μπορούσε να κόψει το κομμάτι. Δεν θυμάμαι τι είχε γίνει, αν τηλεφώνησα στον .... Από τις 6:30 ήμουν με την κοπέλα. Το κοσμηματοπωλείο είναι στο κέντρο. Δεν είχα πάει ως πελάτης. Μηχανικός είμαι. Δούλευα στο Ρένο. Του είπα αν μπορεί να μου φτιάξει χαρτί. Πήγα να φτιάξω βεβαίωση με το μηχανικό της δουλειάς. Δεν έκανα παρέα με τον πρώτο κατηγορούμενο. Τον ...... τον γνώρισα στη φυλακή. Στο χωράφι φόραγα γάντια. Αυτοί που έκαναπτη ληστεία πήραν και τα γάντια μου. Δεν θα έφτανα σε τέτοιο σημείο. Πιστεύω ότι είναι τυχαίο που είμαι εδώ σήμερα. Αισθάνομαι αθώος. Είμαι αθώος.

Κατόπιν η Πρόεδρος κάλεσε τον πρώτο κατηγορούμενο ........... να απολογηθεί και ο κατηγορούμενος απολογούμενος είπε: Ζητώ συγγνώμη που μίλησα απότομα. Την ημέρα αυτή ήμουν στην Αθήνα. Έχω ύψος 1,85 μ. Με κράνος θα πήγαινα στο 1, 95μ. Πήγα μία εβδομάδα πριν το περιστατικό στην Αθήνα. Έκατσα μία εβδομάδα με δέκα ημέρες στην Αθήνα. Έμεινα στα Σεπόλια. ........... ονομάζεται ο ξάδερφός μου. Ήταν η γυναίκα του, συγγενείς και γι` αυτό δεν έμεινα εξαρχής. Δούλευα σε σιδηροκατασκευές με τον ξάδελφο μου. Ερχόταν ο νονός μου από την Ουκρανία. Θα συζητούσαμε για δουλειά και ήθελα να τον δω γιατί τον αγαπούσα. Δεν με έψαξε κανένας. Με τον ..... και τον ...... έχουμε συναντηθεί στα ΚΤΕΛ και με τον ......... έξω από τα δικαστήρια· Ήξερα ότι υπήρχε ένταλμα. Δέκα φορές έχω παρουσιαστεί στην ασφάλεια Πατρών. Στην Κόρινθο δεν καταδίωκαν εμάς, αλλά άλλο άτομο με κλεμμένο αυτοκίνητο. Εγώ ήμουν συνοδηγός. Φτάσαμε σε ένα σημείο. Ήταν περιπολικά. Ακινητοποίησαν αυτοκίνητα στη σειρά. Βγήκαμε έξω. Τον ..... τον γνωρίζω από τη Ζάκυνθο. Από το 1990 μέχρι το 2010 έμενα στη Ζάκυνθο. Μετά ήρθα στην Πάτρα. Δεν μου έφτιαχναν τα χαρτιά στη Ζάκυνθο. Στην Πάτρα μου τα φτιάξανε. Δεν έχω απασχολήσει με βίαιη πράξη. Με τον ...... δεν ήμαστε φίλοι. Μου έφτιαχνε τη μηχανή. Με τον ........ πηγαίναμε στο γυμναστήριο. Το SKODA είναι της γυναίκας μου. Έχω ένα κλειδί της μηχανής, ένα κλειδί από το ΤΟΥΟΤΑ ενός φίλου μου, ....... και ένα κλειδί από ένα παπάκι από πιο παλιά από τον πατριό μου. Το DNA από το σκοινί που έδενα το κασελάκι στη μηχανή και από το γυμναστήριο. Το 2011 πηγαινοερχόμουν. Έμενα όπου έβρισκα δουλειά. Στην Πάτρα πήγαινα στο ...... και στην Ζάκυνθο στην Αθλοκίνηση με τον ...... Δεν ήμουν γραμμένος. Ο ........... ψεύδεται. Το ένα τηλέφωνο από τα δύο μου το είχαν κατασχέσει δύο μήνες πριν. Το άλλο νούμερο δεν το είχα ποτέ. Στην Κόρινθο ήμουν συνοδηγός. Δεν έφερα αντίσταση. Δεν κάναμε ελιγμό. Δεν είδαμε σειρήνα να μας κυνηγάει. Είχε γίνει σήμα στον Αλβανό πίσω. Μας έπιασαν και εμάς και μας σκότωσαν στο ξύλο. Η ταυτότητα ήταν πλαστή. Την πήρα στην Ομόνοια από παλιά, διότι δεν μου έφτιαχναν ποτέ χαρτιά. Είχα ένα ένταλμα σύλληψης και έγκυο γυναίκα. Αισθάνομαι αθώος. Μας βασάνιζαν με τα χαρτιά και είχα έγκυο γυναίκα και φοβόμουν. Μου είχαν σπάσει το κασελάκι της μηχανής. Δεν το κατήγγειλα, γιατί φοβόμουν μη με πιάσουν για τα χαρτιά. Ο .... μου ζήταγε πληροφορίες για άτομα που δεν γνώριζα. Δεν έχω πάει στον αμπελώνα. Δεν συναντήθηκα με τον ......... στον αμπελώνα. Αρνούμαι την κατηγορία. Δεν έχω πάει ποτέ σαν πελάτης στο κοσμηματοπωλείο. Έχω περάσει απέξω.

Κατόπιν η Πρόεδρος κάλεσε τον τρίτο κατηγορούμενο .................... να απολογηθεί και ο κατηγορούμενος απολογούμενος είπε : Αρνούμαι πλήρως τις κατηγορίες. Ήμουν με τη ...... στο σπίτι. Γυρίσαμε στο σπίτι από γυμναστήριο. Ξύπνησα στις 4. Μέχρι τις 12 ήμουν στο σπίτι. Δούλευα στο αρτοποιείο. Τον ........ τον γνωρίζω από τη φυλακή. Με τον .......... πηγαίναμε στο γυμναστήριο. Για το γενετικό υλικό στο γάντι δεν μπορώ να το εξηγήσω. Τα ρούχα μου μπορεί να τα βρήκαν στο γυμναστήριο. Οι αστυνομικοί είχαν μένος σε μένα. Ο πατέρας μου είχε προστριβές με τον ............., που είχε σχέσεις με την κόρη του πρώην δημάρχου. Ξέσπασαν πάνω μου. Δεν μας έκανα σήμα στην Κόρινθο. Εγώ οδηγούσα. Μας έκλεισαν το δρόμο. Σταματήσαμε, μας έβαλαν χειροπέδες και μας βάρεσαν. Το ήξερα ότι με ψάχνουν και προσπαθούσα να αποδείξω την αθωότητα μου. Τους ιδιοκτήτες του κοσμηματοπωλείου τους ήξερα φατσικά. Είχαμε πάει ως πελάτης με τη μητέρα μου για τον αρραβώνα. Γνωρίζω για το ένταλμα. Το ένα είναι για ανυπόστατη απόπειρα ανθρωποκτονίας και το άλλο για το παρόν που δεν έδινα. Οι αστυνομικοί δεν ξέρω τι γράφουν· Η μοτοσικλέτα ήταν του ....... Οι αστυνομικοί γράφουν ό,τι θέλουν. Η μοτοσικλέτα ήταν του φίλου μου. Το δέχομαι ότι έδειξα πλαστή ταυτότητα. Ήθελα να απoδεiξω την αθωότπτά μου· Δεν ξέρω γι` αυτή τη δικογραφία. Άδεια κυκλοφορίας είχα. Τπν έβγαλε μόνος του ο ............ Έχει γίνει σκευωρία που αφορά τον πατέρα μου για να τον εκδικηθούν.

Μετά την απολογία των κατηγορουμένων η Πρόεδρος τους υπέβαλε ερωτήσεις και κατόπιν έδωσε το λόγο στην Εισαγγελέα και στους Δικαστές για να υποβάλουν και αυτοί ερωτήσεις, αν είχαν. Η Εισαγγελέας και οι Δικαστές υπέβαλαν σχετικές ερωτήσεις προς τους κατηγορουμένους και εκείνοι απάντησαν όπως αναφέρεται στην απολογία του κάθε κατηγορουμένου.

Μετά από αυτά, η Πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα, τον πληρεξούσιο δικηγόρο της πολιτικής αγωγής, τους συνηγόρους των κατηγορουμένων καθώς τους κατηγορούμενους εάν χρειάζονται καμία συμπληρωματική εξέταση ή διασάφηση και όταν απάντησαν αρνητικά η Πρόεδρος κήρυξε την λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας και έδωσε τον λόγο στην Εισαγγελέα, η οποία ανέπτυξε τις κατηγορίες και πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων 1) ένοπλης ληστείας από κοινού από δράστες που ενήργησαν με ιδιαίτερη σκληρότητα και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, 2) συμμορίας κατ`επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας της πράξης σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, 2) κλοπής μετά χρήσεως μεταφορικού μέσου, 3) διακεκριμένης περiπτωσης οπλοφορiας, και 5) οπλοφορίας από κοινού και να απορριφθούν οι ισχυρισμοί ελαφρυντικών συλλήβδην.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της πολιτικής αγωγής αφού έλαβε τον λόγο από τον Πρόεδρο, ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώτου κατηγορουμένου αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο, ανέπτυξαν την υπεράσπιση, αναφέρθηκαν πάλι στους παραπάνω αυτοτελείς ισχυρισμούς και ζήτησαν την απαλλαγή του πελάτη τους.

Ακολούθως, ο συνήγορος του δεύτερου κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ανέπτυξε την υπεράσπιση αναφέρθηκε και πάλι στους παραπάνω αυτοτελείς ισχυρισμούς και ζήτησε την απαλλαγή του πελάτη του επεσήμανε ότι δεν πρόκειται ούτε για σύσταση συμμορίας και ζήτησε να παύσει η ποινική δίωξη για την πράξη της κλοπής μετά χρήσεως μεταφορικού μέσου και σε περίπτωση καταδικαστικής κρίσης να αναγνωρισθεί στο πρόσωπό του η ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 84παρ2ε Π.Κ.

Έπειτα, ο συνήγορος υπεράσπισης του τρίτου κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ανέπτυξε την υπεράσπιση και ζήτησε να κηρυχθεί αθώος ο πελάτης του.

Κατόπιν, οι κατηγορούμενοι όταν τους ρώτησε η Πρόεδρος εάν έχουν να προσθέσουν κάτι για την υπεράσπισή τους, απάντησαν αρνητικά και ζήτησαν ό,τι και οι συνήγοροί τους.

Κατόπιν η Πρόεδρος κήρυξε περαιωμένη τη συζήτηση, και το Δικαστήριο αποσύρθηκε για διάσκεψη στο δωμάτιο των διασκέψεων όπου παρουσία και της Γραμματέως, διασκέφθηκε και κατάρτισε την υπ’ αριθμ. 683/22-7-2014 απόφαση. Επέστρεψε στην έδρα του όπου ήσαν παρόντες όλοι οι παράγοντες της δίκης και δια της Προέδρου την δημοσίευσε αμέσως στο ακροατήριο και η οποία έχει ως εξής:

Κατά το άρθ 187 παρ1 ΠΚ: « 1. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) και επιδιώκει τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στα ‘αρθρα ... 380(ληστεια).. 374(διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής) στη νομοθεσία περί ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών υλών 5. Οποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της παραγράφου 1, ενώνεται με άλλον για να διαπράξει κακούργημα (συμμορία), τιμωρείται με Φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται ο υπαίτιος, αν η κατά το προηγούμενο εδάφιο ένωση έγινε για τη διάπραξη πλημμελήματος το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με το οποίο επιδιώκεται οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος ή η προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της γενετήσιας ελευθερίας.». Από την παραπάνω διάταξη προκύπτει ότι η εγκληματική ομάδα της παρ. 1 διαστέλλεται από αυτή της παρ. 5 με βάση τρία κριτήρια, ένα ποιοτικό (δομημένη ομάδα), ένα ποσοτικό (τρία ή περισσότερα πρόσωπα) και ένα χρονικό (διάρκεια δράσης). Συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης είναι η καθοδηγητική και κατευθυντήρια συμβολή στη δημιουργία της. Μέλος της οργάνωσης αυτής είναι εκείνος που υποτάσσει τη βούλησή του στην οργάνωση, χωρίς να είναι αναγκαία και η προσωπική συμμετοχή του στις κατ` ιδίαν πράξεις της οργάνωσης. Δομημένη ομάδα είναι εκείνη που δεν σχηματίζεται περιστασιακά για τη διάπραξη ενός εγκλήματος, αλλά συγκροτείται για να έχει διαρκή δράση, ενώ υποκειμενικώς απαιτείται δόλος κάθε μέλους να θέλει την ένταξή του στην εγκληματική οργάνωση, ήτοι απαιτείται κάθε μέλος να έχει ως σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων από ένα κακουργημάτων, που αναφέρονται στη διάταξη της παρ. 1 (έγκλημα υπερχειλούς υποκειμενικής υπόστασης), ο ειδικός δε αυτός δόλος νοείται συνολικός (ενιαίος), δηλ. τα μέλη να έχουν προαποφασίσει ήδη κατά την ίδρυση της οργάνωσης ότι η δράση τους θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου με την τέλεση περισσοτέρων κακουργημάτων και χωρίς να έχουν καταστρωθεΐ οι λεπτομέρειες κ.λ.π. των εγκλημάτων τούτων. Εξάλλου κατά την παρ. 5 του άρθρου 187 ΠΚ, συμμορία είναι η ένωση με άλλον (δηλαδή συμφωνία δύο ουλάχιστον προσώπων) για τη διάπραξη ενός τουλάχιστον μη προσδιοριζόμενου κακουργήματος ή πλημμελήματος. Το έγκλημα είναι τετελεσμένο από τότε που ενώθηκαν δύο ή περισσότεροι με τον παραπάνω σκοπό. Απαιτείται δόλος, ήτοι η γνώση και η θέληση ότι ενώνεται ο δράστης με άλλους για να διαπράξουν εγκλήματα, αρκεί δε και ενδεχόμενος δόλος. Εξάλλου, όπως προκύπτει από τη διάταξη του άρθρου 3?1 παρ. 3 ΚΠΔ, το δικαστήριο έχει την εξουσία να προβεί στον ορθό χαρακτηρισμό της πράξης με βάση τα αποδε|χθέντα πραγματικά περιστατικά και χωρfς να επέρχεται ανεπίτρεπτη μεταβολή της κατηγορίας κατά την ασκηθείσα ποινική δίωξη. Ετσι δεν αποκλείεται, καίτοι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, να υπάρξει καταδίκη για συμμορία, εφόσον τα επί μέρους περιστατικά δικαιολογούν την μεταβολή αυτή της κατηγορίας και εφόσον ο νομικός αυτός χαρακτηρισμός στηρίζεται στα ίδια γεγονότα της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε (ΑΠ 1058/2013 δημοσ. ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 917/2013 δημοσ. ΝΟΜΟΣ).Στην προκειμένη περίπτωση, από τις χωρίς όρκο καταθέσεις των πολιτικώς εναγοντων,από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπερασπίσεως που εξετάστηκαν στο ακροατήριο του Δικαστηρίου τούτου, από την ανάγνωση των εγγράφων που αναφέρονται στα πρακτικά, τις απολογίες των κατηγορουμένων και την όλη αποδεικτική διαδικασία, αποδείχθηκαν τα ακόλουθα περιστατικά Οι τρεις κατ/νοι στη Ζάκυνθο σε άγνωστο χρόνο τουλάχιστον όμως από 11-10-2011 ενώθηκαν με ένα ακόμη πρόσωπο αγνώστων λοιπών στοιχείων, προκειμένου να διαπράξουν ληστείες και κλοπές: Στις 7-11-2011 και περί ώρα 20.30 τέσσερα άτομα μα καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες και κράνη φέροντας όπλο καλασνικοφ, και σιδηρολοστό μετέβησαν εξω από το κοσμηματοπωλείο .... επί της οδού .......... ιδιοκτησίας ....... εισήλθαν οι τρεις παρόντες κατ/νοι εντός αυτού,ο τέταρτος άγνωστος δράστης που κρατούσε το οπλο καλασνικοφ παρέμεινε στην έισοδο του καταστήματος, τραυμάτισαν χτυπώντας τους στο κεφάλι την ιδιοκτήτρια και τον σύζυγό της ......... και με την απειλή του όπλου αφαίρεσαν από τις προθήκες του κοσμηματοπωλείου κοσμήματα και ρολόγια συνολικής αξίας 150.000 ευρώ. Κατά τη μετάβασή τους και τη διαφυγή τους από το σημείο της ληστείας χρησιμοποίησαν δύο δίκυκλες μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού την υπ’ αριθμ ... μάρκας HONDA ιδιοκτησίας .......................... και την υπ` αριθμ ..... μάρκας ΥΑΜΑΧΑ ΧΤ600 ιδιοκτησίας .............. τις οποίες είχαν αφαιρέσει από τους ιδιοκτήτες τους στις 27-10-2011και 11-10-2011 αντίστοιχα με σκοπό να τις ιδιοποιηθούν παράνομα. Στις 8-11-2011 ανευρεθησαν εγκαταλελειμμένες οι ανωτέρω κλαπείσες μοτοσικλέτες στην περιοχή Μπόχαλη Ζακύνθου σε αγροτικό-ερημικό δρόμο που οδηγε( αδιέξοδο εντός δασικής περιοχής και σε παρακείμενο δύσβατο σημείο (γκρεμός)ανευρέθησαν κουκούλες,γάντια, λοστος ,ρούχα τα οποία έφεραν οι τέσσερις δράστες κατά την διάπραξη της ληστείας καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά τους και ένα τμήμα υφάσματος τζιν Όλα τα ανωτέρω κατασχέθηκαν και εστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και προέκυψε ότι στα ανωτέρω αντικεiμενα υπήρχε γενετικό υλικό ταυτιζόμενο με το γενετικό υλικό των πρώτου και δευτέρου κατ/νων .................... , επίσης και του τριτου κατ/νου ,ενώ τμήμα υφάσματος τζιν που ανευρέθη αποτελεί τμήμα ενός παντελονιού που ανευρέθη σε σημείο που είχαν αποκρύψει προηγούμενα τις μοτοσικλέτες πριν την διάπραξη της ληστείας σε ένα αμπελώνα στην περιοχή Μουζάκι την οποία καλλιεργούσε ο πατέρας του δευτέρου κατ/νου. Ειδικότερα όπως προκύπτει ιδιαίτερα . από την από 20-8-2013 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διευθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών γενετικά στοιχεία του πρώτου κατ/νου εμπεριέχονται πλήρως στα μίγματα βιολογικού υλικού που προσδιορίστηκαν από την ανάλυση των δειγμάτων 4,5(σχοινιά)16° και 16γ(φόρμες)και γενετικά στοιχεία του δευτέρου κατ/νου εμπεριέχονται πλήρως στα μίγματα βιολογικού υλικού που προσδιορίστηκαν από την ανάλυση των δειγμάτων 7Α,7Β,8Α,8Β (γάντια) και 11 αυτοσχέδια κουκούλα ,ενώ από την από 19-9-23013 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της Διευθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών προκύπτει ότι τα γενετικά στοιχέια του τρίτου κατ/νου εμπεριέχονται πλήρως στα μίγματα βιολογικού υλικού που προσδιορίστηκαν από την ανάλυση των δειγματων 8 ,8Β(γάντια) 14(φούτερ) και επίσης εμπεριέχονται στα μίγματα των δειγματων 9(κουκούλα)16Γ (μπλούζα)και 17(παντελόνι) Στα πλαίσια της δράσης του αυτής οι κατ/νοι είχαν επικοινωνiα μεταξύ τους μέσω κινητών τηλεφώνων, οργανώνοντας τις συναντήσεις τους και τον τρόπο ενέργειάς τους. Δεν αποδείχτηκε όμως ότι οι κατ/νοι αποτέλεσαν με τον άγνωστο πρόσωπο δομημένη ομάδα, κατά την έννοια του άρθρου 187 παρ. 1 ΠΚ, όπως προκύπτει από την όλα εγκληματική τους δραστηριότητα. Ειδικότερα ουδόλως αποδείχτηκε ότι οι κατ/νοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με διάρκεια δράσης σε βάθος χρόνου και ότι υπέταξαν την κατ` ιδίαν βούλησή τους στη βούληση της εγκληματικής οργάνωσης και αισθανόνταν να αποτελεί μια ενιαία μονάδα με τα πρόσωπα αυτά, η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά για τη διάπραξη ληστειών αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα. Αντίθετα προέκυψε μόνο μια απλή συμφωνία των παρόντων κατ/νων με το άγνωστο προσωπο , έξω από τις περιπτώσεις του άρθρου 187 παρ. 1 ΠΚ, προς διάπραξη κακουργημάτων ληστείας, και κλοπώνη οποία δεν εκτεινόταν σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίστηκε σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός. Τα παραπάνω στοιχεία είναι ικανά να θεωρηθεί η εγκληματική δράση των κατ/νων ως συγκροτούσα το έγκλημα της διάταξης του άρθρου 187 παρ. 5 ΠΚ και όχι εγκληματική οργάνωση και πρέπει κατ` ορθό νομικό χαρακτηρισμό και επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας να κηρυχθούν ένοχοι της πραξης αυτής (αρθ 187παρ5 ΠΚ) δηλ.σύστασης συμμορίας. Επίσης πρέπει να κηρυχθούν οι κατ/νοι ένοχοι της πράξης της ληστείας που τέλεσαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους στο χρυσοχοείο ιδιοκτησίας ..... ,ενώ δεν προέκυψε από τα ανωτέρω αποδεικτικά μέσα ότι η πράξη αυτή τελέστηκε σε βάρος των ανωτέρω παθόντων με ιδιαίτερη σκληρότητα από ανελέητη και στερημένη κάθε ανθρωπίνου αισθήματος ενέργεια, οι κατ/νοι προκάλεσαν στους παθόντες χτυπώντας τους στο κεφάλι θλαστικά τραύματα ινιακής χώρας στη ..... και Βρεγματικής χώρας στον .... και συνεπώς πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι της πράξης της από κοινού τέλεσης ληστείας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά καθόσον έφεραν κουκούλες και κράνη κατά την τέλεση της πράξης τους. Επίσης πρέπει να κηρυχτούν ένοχοι της πράξης της κλοπής κατ` ορθό νομικό χαρακτηρισμό και όχι της πράξης της διακεκριμένης κλοπής των δίκυκλων μοτ/τών καθόσον δεν προέκυψαν οι προϋποθέσεις τέλεσης της πράξης του άρθρου 374 εΠΚ δηλαδή σταθερή ροπή τους προς το συγκεκριμένο έγκλημα ως στοιχείο της προσωπικότητάς τους καθώς και η ύπαρξη υποδομής που διαμόρφωσαν με πρόθεση επανειλημμένης και κατά σύστημα τέλεσης αυτής. Τέλος ο πρώτος κατ/νος έφερε σιδηρολοστό που αποτελεί όπλο από αυτά που αναφέρονται στο ν 2168/1993 και του οποίου απαγορεύεται η κατοχή χωρίς την άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής του τόπου της κατοικίας του και πρέπει να κηρυχτεί ένοχος της πράξης αυτής τόπου της κατοικίας του και πρέπει να κηρυχτεί ένοχος της πράξης αυτής. Οσον αφορά την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας πρέπει να κηρυχθούν αθώοι οι κατ/νοι καθόσον δεν αποδείχτηκε ότι οι παροντες κατ/νοι έφεραν κατά την διάπραξη της ληστείας πολεμικό τυφέκιο τύπου Καλασνικοφ και επίσης οι δεύτερος και τριτος κατ/νοι πρέπει να κηρυχθούν αθώοι της πράξης της οπλοφορίας από κοινού καθόσον δεν αποδείχθηκε από τα ανωτέρω αποδεικτικά μέσα ότι έφεραν τα οπλα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο (με στοιχ 5)αλλά το σιδηρολοστο τον έφερε ο πρώτος κατ/νος κατά τα στο διατακτικό ειδικότερα διαλαμβανόμενα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ παρόντες τους κατηγορούμενους 1) .................. και της ... που γεννήθηκε το έτος 1984 στην Αλβανία, κάτοικο Πατρών (οδός .............) και ήδη προσωρινά κρατούμενο στο Κ.Κ. Κορυδαλλού, 2) .......... του ........... και της ... που γεννήθηκε το έτος 1990 στην Αλβανία, κάτοικο Ζακύνθου (περιοχή ............) και ήδη προσωρινά κρατούμενο στο Κ.Κ. Ιωαννίνων και 3) .......... του ............ που γεννήθηκε το έτος 1984 στο Μαρούσι Αττικής, κάτοικο ......... Ζακύνθου και ήδη προσωρινά κρατούμενο στο Κ.Κ. Κορυδαλλού

ΚΗΡΥΣΣΕΙ τον πρώτο κατηγορούμενο .............. αθώο του ότι, 1) στην πόλη της Ζακύνθου στις 7-11-2011, από κοινού με τους ................... και με ένα άτομο αγνώστων στοιχείων, διέπραξε διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας αφού κατά τη διάπραξη της ληστείας, σε χρυσοχοείο με την επωνυμία ......., ιδιοκτησiας ... του ........., έφερε πολεμικό τυφέκιο τύπου «...........», χωρίς την άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας του.

2) Κατά τον ίδιο ως άνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, από κοινού, έφερε παpάνομα αντικείμενο, που είναι πρόσφορο για επίθεση ή άμυνα και θεωρείται όπλο και συγκεκριμένα έφερε ένα (1) πιστόλι, που αποτελεί όπλο από αυτά που αναφέρονται στο νόμο και των οποίων απαγορεύεται η κατοχή, χωρίς την άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας του.

ΚΗΡΥΣΣΕΙ τον πρώτο κατηγορούμενο .............. ένοχο του ότι, με περισσότερες πράξεις τέλεσε περισσότερα εγκλήματα 1) στη Ζάκυνθο, σε άγνωστο χρόνο, τουλάχιστον όμως από 11-10-2011, ενώθηκε με άλλους σε συμμορία για να διαπράξει κακουργήματα και ειδικότερα ενώθηκε με τους ............... και άγνωστο άτομο για να διαπράξει ληστείες και άλλα κακουργήματα.

2) Στη Ζάκυνθο, κατά την 27-10-2011 και την 11-10-2011, έχοντας κοινό δόλο και ενεργώντας από κοινου με τους συγκατηγορουμένους του και άγνωστο άτομο με πρόθεση αφαίρεσαν από την κατοχή άλλων ξένα κινητά πράγματα για να τα ιδιοποιηθούν παράνομα και συγκεκριμένα, την 27- 10-2011 και την 11-10-2011, στη Ζάκυνθο, από κοινού ενεργώντας με τους ανωτέρω συγκατηγορουμένους του αφαίρεσαν την υπ` αριθμ. .............. δίκυκλη μοτοσικλέτα εργοστασίου κατασκευής HONDA από την κατοχή του ............. και την υπ` αριθμ. ........ δίκυκλη μοτοσικλέτα εργοστασίου κατασκευής ΥΑΜΑΗΑ, από την κατοχή του .........., αντίστοιχα με σκοπό παράνομης ιδιοποιήσεως.

3) Στην πόλη της Ζακύνθου, την 7-11-2011, τέλεσε από κοινού με τους .............) και .......... και άλλο ένα άτομο αγνώστων στοιχείων, ληστεία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Ειδικότερα, κατά τον ως άνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο με σωματική βία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, αφού εισήλθε σε χρυσοχοείο με την επωνυμία ..., ιδιοκτησίας ............. του .........., κρατώντας σιδηρολοστό και φορώντας κουκούλα τύπου full face, αφαίρεσε κοσμήματα, αξίας εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, με σκοπό να τα ιδιοποιηθεί παράνομα.

4) Κατά τον ίδιο ως άνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, έφερε παράνομα αντικείμενο, που είναι πρόσφορο για επίθεση ή άμυνα και θεωρείται όπλο και συγκεκριμένα έφεραν ένα (1) σιδηρολοστό, που αποτελεί όπλο από αυτά που αναφέρονται στο νόμο και των οποΐων απαγορεύεται η κατοχή, χωρίς την όδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής του τοπου κατοικιας του.

ΚΗΡΥΣΣΕΙ τον δεύτερο και τρίτο κατηγορούμενο α θ ώ ο υ ς του ότι, 1) στην πόλη της Ζακύνθου στις 7-11-2011, από κοινού και με ένα άτομο αγνώστων στοιχείων, διέπραξαν διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας αφού κατά τη διάπραξη της ληστείας, σε χρυσοχοείο με την επωνυμία ......, ιδιοκτησίας ............, έφεραν πολεμικό τυφέκιο τύπου «KALASNIKOV», χωρίς την άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας τους.

5) Κατά τον ίδιο ως άνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, από κοινού, έφεραν παράνομα αντικείμενο, που είναι πρόσφορο για επίθεση ή άμυνα και θεωρείται όπλο και συγκεκριμένα έφεραν ένα (1) πιστόλι και ένα (1) σιδηρολοστό, που αποτελεί όπλο από αυτά που αναφέρονται στο νόμο και των οποίων απαγορεύεται η κατοχή, χωρίς την άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας τους.

ΚΗΡΥΣΣΕΙ τον δεύτερο και τρίτο κατηγορούμενο έ ν ο χ ο υ ς του ότι, με περισσότερες πράξεις τέλεσαν περισσότερα εγκλήματα 1) στη Ζάκυνθο, σε άγνωστο χρόνο, τουλάχιστον όμως από 11-10-2011, ενώθηκαν με άλλους σε συμμορία για να διαπράξουν κακουργήματα και ειδικότερα ενώθηκαν με τον .......... και άγνωστο άτομο για να διαπράξουν ληστείες και άλλα κακουργήματα.

2) Στη Ζάκυνθο, κατά την 27-10-2011 και την 11-10-2011, έχοντας κοινό δόλο και ενεργώντας από κοινου με τους συγκατηγορουμένους του και άγνωστο άτομο με πρόθεση αφαίρεσαν από την κατοχή άλλων ξένα κινητά πράγματα για να τα ιδιοποιηθούν παράνομα και συγκεκριμένα, την 27-10-2011 και την 11-10-2011, στη Ζάκυνθο, από κοινού ενεργώντας με τους ανωτέρω συγκατηγορουμένους του αφαίρεσαν την υπ’ αριθμ. ....... δίκυκλη μοτοσικλέτα εργοστασίου κατασκευής HONDA από την κατοχή του ....... και την υπ’ αριθμ. ........ δίκυκλη μοτοσικλέτα εργοστασίου κατασκευής ΥΑΜΑΗΑ, από την κατοχή του ........................, αντίστοιχα με σκοπό παράνομης ιδιοποιήσεως.

3) Στην πόλη της Ζακύνθου, την 7-11-2011, τέλεσαν από κοινού με τον ...... και άλλο ένα άτομο αγνώστων στοιχείων, ληστεία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Ειδικότερα, κατά τον ως άνω αναφερόμενο τόπο και χρόνο, αφού εισήλθαν σε χρυσοχοείο με την επωνυμία ........., ιδιοκτησίας ............., έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, φορώντας κουκούλα τύπου full face με σωματική βία, αφαίρεσαν κοσμήματα, αξίας εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ, με σκοπό να τα ιδιοποιηθούν παράνομα.

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

Πάτρα, 22 Ιουλίου 2014

Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μετά την απαγγελία της απόφασης αυτής,

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του 1°“ κατηγορουμένου, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησαν να αναγνωριστεί στο πρόσωπο του πελάτη τους οι ελαφρυντικές περιστάσεις του άρθρου 84παρ. 2α , 2δ και 2ε του Π.Κ.

Ακολούθως, ο συνήγορος υπεράσπισης του 2°“ κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησε να αναγνωρισθούν στο πρόσωπο του πελάτη του οι ελαφρυντικές περιστάσεις του άρθρου 84παρ. 2α και 2ε η.Κ..

Έπειτα, ο συνήγορος υπεράσπισης του 3°“ κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησε να αναγνωρισθούν στο πρόσωπο του πελάτη του οι ελαφρυντικές περιστάσεις του άρθρου 84παρ. 2α και 2ε Π.Κ.

Οι κατηγορούμενοι, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησαν ό, τι και οι συνήγοροί τους.

Η Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο. πρότεινε να απορριφθούν τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών στα πρόσωπα των κατηγορουμένων.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο ζήτησαν να γίνει δεκτό το αίτημα.

Το ίδιο ζήτησαν και οι κατηγορούμενοι.

Κατόπιν το Δικαστήριο δια της Προέδρου και με την παρουσία και της Γραμματέως κατάρτισε και δημοσίευσε σε δημόσια συνεδρίαση αμέσως την ταυτάριθμη απόφαση του, που έχει ως εξής:

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς των κατ/νων για αναγνώριση σε αυτούς των ελαφρυντικών περιστάσεων του άρθρου 84 παρ2α `1 πρέπει να απορριφθούν,καθόσον μόνο το λευκό ποινικό μητρώο δεν αποδεικνύει τον πρότερο των παραπάνω πράξεων έντιμο βίο τους ενόψει του ότι δεν αποδείχθηκαν περιστατικα`της ζωής τους μέχρι τον παραπάνω χρόνο στα πλαίσια της επαγγελματικής ,οικογενειακής και κοινωνικής τους συμπεριφοράς. Πρέπει επίσης να απορριφθεί ως αβάσιμος κι ο έτερος αυτοτελής ισχυρισμός τους για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου 84 παρ2ε ΠΚ που θεμελιώνεται στην καλή συμπεριφορά τους στη φυλακή καθόσον η καλή συμπεριφορά τους πρέπει να κριθεί ως προϊόν ελεύθερης βούλησης στα πλαισια της κοινωνικής τους ζωής και όχι ως εξαναγκασμένης συμμόρφωσης προς τους κανόνες συμπεριφοράς των κρατουμένων στη φυλακή (ΑΠ 1681/2005,ΑΠ1014/2005).Τέλος πρέπει να απορριφθεί και ο αυτοτελής ισχυρισμός του πρώτου κατ/νου για αναγνώριση σε αυτον του ελαφρυντικού του αρθ 84παρ2δ ΠΚκαθόσον δεν προέκυψε ότι επέδειξε ειλικρινή μετάνοια ,αντίθετα αρνείται την τέλεση των ανωτέρω πράξεων και συνελήφθη μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ισχυρισμούς για αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στα πρόσωπα των κατηγορουμένων.

Κρίθηκε αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

Πάτρα, 22 Ιουλίου 2014

Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μετά την απαγγελία της απόφασης αυτής, η Εισαγγελέας αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, πρότεινε να επιβληθεί 1) ποινή φυλάκισης τεσσάρων (4) ετών σε κάθε ένα κατηγορούμενο για την συμμορία, 2) ποινή κάθειρξης δεκαοκτώ (18) ετών σε κάθε ένα κατηγορούμενο για τη ληστεία από κοινού με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, 3) ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους σε κάθε ένα κατηγορούμενο για την απλή κλοπή, 4) φυλάκιση ενός (1) έτους και χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ στον 1° κατηγορούμενο για την πράξη της οπλοφορίας σιδηρολοστού.

Οι συνήγοροι υπερασπίσεως του πρώτου κατηγορουμένου, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησαν να επιβληθούν στον πελάτη τους τα ελάχιστα των ποινών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησε να επ|βληθεί στον πελάτη του τα ελάχιστα των ποινών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του τρίτου κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησε να επιβληθεί στον πελάτη του τα ελάχιστα των ποινών.

Οι κατηγορούμενοι, αφού ρωτήθηκαν σχετικά από την Πρόεδρο, ζήτησαν διαδοχικά ό, τι και οι συνήγοροί τους.

Το Δικαστήριο, αφού συσκέφθηκε μυστικά στην έδρα του, με παρούσα την Γραμματέα, κατάρτισε και η Πρόεδρος δημοσίευσε αμέσως την απόφασή του, με τον ίδιο αριθμό η οποία είναι η εξής:

Επειδή οι πράξεις για τις οποίες κηρύχθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι προβλέπονται και τιμωρούνται απο τα άρθρα 1, 12, 14, 27§1, 45, 51, 52, 53, 57, 94§1, 187§5, 372§ 1. 380παρ· 1 εδ. α κα, β Π.Κ. κα| αρθρ. 1§ 2Υ·, 10§13 β· Ν.2168/1993.

Επειδή, κατά το άρθρο 79 και 80 Π. Κ . το Δικαστήριο τούτο κατά την επιμέτρηση της ποινής στα όρια που διαγράφει ο νόμος, λαμβάνει υπόψη τόσο την βαρύτητα των εγκλημ άτων που έχουν τελεστεί όσο και την προσωπικότητα των κατηγορουμένων που κηρύχθηκαν ένοχοι. Για μεν την εκτίμηση της βαρύτητας των εγκλημάτων λαμβάνει υπόψη την βλάβη που προξένησαν και τον κίνδυνο που προκάλεσαν, την φύση, το είδος και το αντικείμενο των εγκλημάτων, καθώς επίσης και όλες τις περιστάσεις χρόνου, τόπου, μέσων και τρόπου που συνοδεύουν την παρασκευή και την εκτέλεσή τους, καθώς και την ένταση του δόλου των κατηγορουμένων. Για δε την εκτίμηση της προσωπικότητας των κατηγορουμένων λαμβάνει υπόψη το βαθμό εγκληματικής διάθεσης, όπως εκδηλώθηκε στις πράξεις αυτές, τον οποίο για να διαγνώσει με ακρίβεια εξετάζει τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση των εγκλημάτων, την αφορμή που τους δόθηκε και τον σκοπό που επεδίωξαν, το χαρακτήρα τους και το βαθμό της ανάπτυξής τους, τις ατομικές και κοινωνικές περιστάσεις και τον προηγούμενο βίο τους, την διαγωγή τους κατά την διάρκεια των πράξεων και μετά τις πράξεις τους. Έχοντας όλα τα στοιχεία αυτά υπόψη, το Δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί σε κάθε ένα καταδικασθέντα ποινή κάθειρξης δεκαέξι (16) ετών για τη ληστεία από κοινού με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών για τη συμμορία, ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών για την κλοπή και επιπλέον στον πρώτο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους και χρηματική ποινή εξακοσίων (600) ευρώ για την παράνομη οπλοφορία σιδηρολοστού.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τον καταδικασθέντα κατηγορούμενο ........ σε ποινή κάθειρξης δεκαέξι (16) ετών για τη ληστεία από κοινού με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών για τη συμμορία, ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών για την κλοπή και ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους και χρηματική ποινή εξακοσίων (600) ευρώ για την παράνομη οπλοφορία σιδηρολοστού.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ το καταδικασθέντα κατηγορούμενο ................ σε ποινή κάθειρξης δεκαέξι (16) ετών για τη ληστεία από κοινού με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών για τη συμμορία, ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών για την κλοπή.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ το καταδικασθέντα κατηγορούμενο ............ σε ποινή κάθειρξης δεκαέξι (16) ετών για τη ληστεία από κοινού με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών για τη συμμορία, ποινή φυλάκισης δύο (2) ετών για την κλοπή.

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

Πάτρα, 22 Ιουλίου 2014

Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μετά την απαγγελία της απόφασης αυτής,

Η Εισαγγελέας, αφού έλαβε τον λόγο από την Πρόεδρο, πρότεινε να επιβληθεί στον πρώτο καταδικασθέντα κατηγορούμενο συνολική ποινή κάθειρξης δεκαεννέα (19) ετών και σε κάθε ένα από τους άλλους δύο καταδικασθέντες συνολική ποινή κάθειρξης δεκαοκτώ (18) ετών και έξι (6) μηνών.

Οι συνήγοροι υπερασπίσεως του πρώτου κατηγορουμένου, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησαν να επιβληθούν στον πελάτη τους το ελάχιστο της συνολικής ποινής κάθειρξης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του δέυτερου κατηγορουμένου έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησε να επιβληθεί στον πελάτη του το ελάχιστο της συνολικής ποινής κάθε|ρξης· Ο συνήγορος υπεράσπισης του τρίτου κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησε να επιβληθεί στον πελάτη του το ελάχιστο της συνολικής ποινής κάθειρξης.

Οι κατηγορούμενοι, αφού ρωτήθηκαν σχετικά από την Πρόεδρο, ζήτησαν διαδοχικά ό, τι και οι συνήγοροί τους.

Μετά το Δικαστήριο, αποσύρθηκε για διάσκεψη στο δωμάτιο των διασκέψεων του όπου παρουσία και της Γραμματέως, κατάρτισε και αφού επανήλθε στην έδρα του η Πρόεδρος δημοσίευσε αμέσως την απόφασή του, με τον ίδιο αριθμό, η οποία είναι η εξής:

Επειδή συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 94 Π. Κ., πρέπει να επιβληθεί στους κατηγορούμενους μία συνολική ποινή κάθειρξης όπως ειδικότερα αναφέρεται στο διατακτικό

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στον πρώτο κατηγορούμενο που καταδικάστηκε συνολική ποινή κάθειρξης δεκαεννέα (19) ετών που αποτελείται από την ποινή κάθειρξης των δεκαέξι (16) ετών, ως ποινή βάσης, που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο για τη ληστεία από κοινού με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, επαυξανόμενη κατά δεκαοκτώ (18) μήνες από την ποινή φυλάκισης των τριών (3) ετών που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο για τη συμμορία κατά δώδεκα (12) μήνες από την ποινή φυλάκισης των δύο (2) ετών που επιβλήθηκε σε αυτόν για την κλοπή και κατά έξι (6) μήνες από την ποινή φυλάκισης του ενός (1) έτους που σε αυτόν για την παράνομη οπλοφορία σιδηρολοστού.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στους δεύτερο και τρίτο κατηγορουμένους που /καταδικάστη καν συνολική ποινή κάθειρξης δεκαοκτώ ( 18) ετών και έξι (6) μηνών στον καθένα που αποτελείται από την ποινή κάθειρξης των δεκαέξι (16) ετών, ως ποινή βάσης, που επιβλήθηκε στον κάθε ένα για τη ληστεία από κοινού με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά, επαυξανόμενη κατά δεκαοκτώ (18) μήνες από την ποινή φυλάκισης των τριών (3) ετών που επιβλήθηκε στον κάθε ένα για την συμμορία και κατά δώδεκα (12) μήνες από την ποινή φυλάκισης των δύο (2) ετών που επιβλήθηκε σε κάθε ένα για την κλοπή

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

Πάτρα, 22 Ιουλίου 2014

Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μετά την απαγγελία της απόφασης αυτής,

Η Εισαγγελέας, αφού έλαβε τον λόγο από την Πρόεδρο, πρότεινε να αφαιρεθεί ο χρόνος προσωρινής κράτησής κάθε κατηγορούμένού, να επιβληθεί σε κάθε ένα κατηγορούμενο αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του επί τριετία, να επικυρωθούν οι εκθέσεις κατάσχεσης, να διαταχθεί η οριστική απόδοση των μοτοσικλετών και η δήμευση των λοιπών κατασχεθέντων, να υποχρεωθεί κάθε ένας κατηγορούμενος να καταβάλει σε κάθε ένα πολιτικώς ενάγοντα λόγω ηθικής βλάβης το ποσό των σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ, και να καταδικαστεί κάθε ένας κατηγορούμενος στα δικαστικά έξοδα από τριακόσια εξήντα (360) ευρώ.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των πολιτικώς εναγόντων, αφού έλαβε τον λόγο από την Πρόεδρο ζήτησε την ικανοποίηση των απαιτήσεων της πολιτικής αγωγής.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώτου κατηγορουμένου, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο, επαφέθηκαν στην κρίση του Δικαστηρίου κατά τα λοιπά·

Ο συνήγορος υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, επαφέθηκε στην κρίση του Δικαστηρίου κατά τα λοιπά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του τρίτου κατηγορουμένου, αφού έλαβε το λόγο απο την Πρόεδρο, επαφέθηκε στην κρίση του Δικαστηρίου κατά τα λοιπά.

Οι κατηγορούμενοι αφού έλαβαν το λόγο διαδοχικά από τον Πρόεδρο ζήτησαν ό,τι και οι συνήγοροί τους.

Το Δικαστήριο μετά από αυτά, αφού διασκέφθηκε μυστικά στην έδρα του, κατά το Νόμο, με παρούσα την Γραμματέα, κατάρτισε και διαμέσου της Πρόεδρου δημοσίευσε αμέσως δημόσια και στο ακροατήριο την ταυτάριθμη απόφασή του, η οποία είναι η εξής:

Επειδή πρέπει να αφαιρεθεί ο χρόνος της προσωρινής κρατήσεως κάθε ενός κατηγορουμένου, σύμφωνα με το άρθρο 371 §4 Κ.Π.Δ. σε συνδυασμό με το άρθρο 87 Π.Κ., όπως ειδικότερα αναφέρεται στο διατακτικό.

Επειδή, κατά το άρθρο 60 Π.Κ., το Δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί στους καταδικασθέντες κατηγορουμένους αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους επί τριετία στον καθένα.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 373 Κ.Π.Δ. πρέπει να επικυρωθούν οι γενόμενες εκθέσεις ήτοι: 1) η από 7-11-2011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αρχ/κας .............. ...... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, 2) η από 8-11-2011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αστ/κας ............... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, 3) η από 8-112011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αρχ/κας ............... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, 4) η από 16-11-2011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αρχ/κας .................. που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζοκύνθου, 5) οι από 8-11-2011 δύο (2) εκθέσεις απόδοσης κατασχεθέντων που συνέταξε ο Αρχιφύλακας ...... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, 6) η από 26-8-2013 έκθεση σωματικής έρευνας και κατάσχεσης του ........ που συνέταξε ο Υπαστυνόμος Α .......... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου και να διαταχτεί η οριστική απόδοση των μοτοσικλετών και η δήμευση των λοιπών κατασχεθέντων, όπως ειδικότερα αναφέρεται στο διατακτικό.

Επειδή ανάλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για την παρασταθείσα πολιτικώς ενάγουσα .............., κάτοικο Ζακύνθου (οδός ........) το Δικαστήριο κρίνει το ποσό των σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ από καθένα από τους κατηγορουμένους.

Επειδή ανάλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τον παρασταθέντα πολιτικώς ενάγοντα ..............., κάτοικο Ζακύνθου (................) το Δικαστήριο κρίνει το ποσό των σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ από καθένα από τους κατηγορουμένους.

Επειδή κατά το άρθρο 582 Κ. Π. Δ., το οποίο τροποποιήθηκε με το άρθρο 3§ 1 Ν.663/77, όπως ισχύει σήμερα, σε συνδυασμό με τις υπ` αριθμ. 7429/88, 154423/93 και 123827/2010 κοινές αποφάσεις των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών πρέπει να καταδικαστεί ο κάθε ένας κατηγορούμενος και στα δικαστικά έξοδα, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των τριακοσίων εξήντα (360) ευρώ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΑΦΑΙΡΕΙ τον χρόνο προσωρινής κράτησης του πρώτου κατηγορουμένου ..................... από 1-9-2013 που συνελήφθη και άρχισε η προσωρινή του κράτηση δυνάμει του υπ` αριθμ.10/2013 Εντάλματος Προσωρινής Κράτησης της Ανακρίτριας Πρωτοδικείου Ζακύνου, διατάχθηκε η εξακολούθησή δυνάμει του υπ’αριθμ. 22/2014 Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κών Ζακύνθου και διατάχθηκε η περαιτέρω διάρκεια με την υπ` αριθμ. 79/2014 Πράξη του Προέδρου Εφετών Πατρών μέχρι 22-7-2014 ημέρα που εκδικάστηκε η υπόθεση.

ΑΦΑΙΡΕΙ τον χρόνο προσωρινής κράτησης του δευτέρου κατηγορουμένου ....... από 26-8-2013 που συνελήφθη και άρχισε η προσωρινή του κράτηση δυνάμει του υπ`αριθμ. 8/2013 Εντάλματος Προσωρινής Κράτησης της Ανακρίτριας Ζακύνθου, διατάχθηκε η εξακολούθησή δυνάμει του υπ` αριθμ· 22/2014 Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κών Ζακύνθου και διατάχθηκε η περαιτέρω διάρκεια με την υπ’αριθμ. 79/2014 Πράξη του Προέδρου Εφετών Πατρών μέχρι 22-7-2014 ημέρα που εκδικάστηκε η υπόθεση.

ΑΦΑΙΡΕΙ τον χρόνο προσωρινής κράτησης του τρίτου κατηγορουμένου ........................ από 30-10-2013 που άρχισε η προσωρινή του κράτηση δυνάμει του υπ`αριθμ.13/2013 Εντάλματος Προσωρινής Κράτησης της Ανακρίτριας Πρωτοδικείου Ζακύνθου, διατάχθηκε η εξακολούθησή δυνάμει του υπ`αριθμ. 22/2014 Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κών Ζακύνθου και διατάχθηκε η περαιτέρω διάρκεια με την υπ`αριθμ. 79/2014 Πράξη του Προέδρου Εφετών Πατρών μέχρι 22-7-2014 ημέρα που εκδικάστηκε η υπόθεση

ΕΠΙΒΑΛΕΙ στους κατηγορουμένους αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του επί τριετία στον καθένα.

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ τις γενόμενες εκθέσεις, ήτοι: 1) την από 7-11-2011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αρχ/κας ................. που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, 2) την από 8-11-2011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αστ/κας .................. που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, 3) την από 8-11-2011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αρχ/κας .......................... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, 4) την από 16-11-2011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αρχ/κας ................... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, 5) τις από 8-11-2011 δύο (2) εκθέσεις απόδοσης κατασχεθέντων που συνέταξε ο Αρχιφύλακας .............. ....... που υπηρετεί στο Τμήμα, Ασφαλείας Ζακύνθου, 6) την από 26-8-2013 έκθεση σωματικής έρευνας και κατάσχεσης του ......... που συνέταξε ο Υπαστυνόμος ....... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου.

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την δήμευση των κατασχεθέντων, όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται στις πιο κάτω γενόμενες εκθέσεις, ήτοι: 1) στην από 7-112011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αρχ/κας ................. που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, 2) στην από 8-11-2011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αστ/κας ....................... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου,, 3) στην από 16-11-2011 έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως που συνέταξε ο Αρχ/κας ...................... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου και 4) στην από 26-8-2013 έκθεση σωματικής έρευνας και κατάσχεσης του ....... ...... που συνέταξε ο Υπαστυνόμος Α` .................... που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου και 5) στην υπ’αριθμ 8-11-2011 έκθεση κατάσχεσης που συνέταξε ο Αρχ/κας ..... ........., ήτοι: α) Ένα (1) ζευγάρι γάντια, χρώματος γκρι με κόκκινο λάστιχο β) Ένα (1) ζευγάρι γάντια, χρώματος πορτοκαλί - λευκό, με λογότυπο «SIZE 1Ο"» γ) Ένα (1) ζευγάρι γάντια, χρώματος γκρι με θαλασσί λάστιχο δ) Μία (1) αυτοσχέδια κουκούλα, τύπου "full face", χρώματος μαύρου ε) Μία (1) αυτοσχέδια κουκούλα, τύπου "full face", χρώματος μαύρου στ) Μία (1) αυτοσχέδια κουκούλα, τύπου "full face", χρώματος μαύρου ζ) Μία (1) αυτοσχέδια κουκούλα, τύπου "full face", χρώματος μαύρου η) Μία (1) πετσέτα μπάνιου, λευκού χρώματος, με το λογότυπο «............» θ) Μία (1) ανδρική ζακέτα με κουκούλα, τύπου φούτερ, μεγέθους Μ, χρώματος λαχανί ι) Ένα (1) ανδρικό μπουφάν, μάρκας EMERSON, χρώματος μαύρου με καρό γκρι, μεγέθους XXL, ια) Μία (1) ανδρική φόρμα (παντελόνι - ζακέτα), χρώματος μπλε με τρεις λευκές ρίγες, μεγέθους XXL, ιβ) Ένα (1) ανδρικό παντελόνι παραλλαγής, χρώματος πράσινο, Νο 22, ιγ) Μία (1) σχολική τσάντα, μάρκας ONEIL, χρώματος γκριμαύρο στην οποία αναγράφεται ιδιόχειρα «K.I.W.» ιδ) Μία (1) αυτοσχέδια μεταλλική ράβδος, από σωλήνα, χρώματος γκρι, μήκους πενήντα (50) εκατοστών περίπου, φέρουσα λεπτό σχοινί χρώματος μπλε-λευκό ιε) Μία (1) πλαστική στρογγυλή τάπα, λευκού χρώματος, διαμέτρου 7 εκατοστων και ένα τμήμα από ύφασμα τζιν χρώματος γκρι ανοιχτό διαστάσεων 24χ9 εκατοστά τα οποία αποτέλεσαν αυτοσχέδια τάπα στο ντεπόζιτο της μοτοσικλέτας μάρκας ΥΑΜΑΗΑ

ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την οριστική απόδοση των κατασχεθέντων μοτοσικλετών: 1) υπ’ αριθμ. ...... δίκυκλη μοτοσικλέτα μάρκας HONDA μοντέλο ΑΧ-1 χρώματος μπλε με αριθμό πλαισίου MD ....... και αριθμό κινητήρα MD ........... στον ιδιοκτήμονα ................ και2) υπ` αριθμ. ......... δίκυκλη μοτοσικλέτα μάρκας ΥΑΜΑΗΑ μοντέλο ΧΤ600 χρώματος μπλε με αριθμό πλαισίου .......... και αριθμό κινητήρα ........... στον ιδιοκτήμονα ..........

ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τους καταδικασθέντες κατηγορουμένους να πληρώσουν ο κάθε ένας στην παρασταθείσα ως πολιτικώς ενάγουσα .........., κάτοικο Ζακύνθου (οδός ................) ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης το ποσό των σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ.

ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τους καταδικασθέντες κατηγορουμένους να πληρώσουν ο κάθε ένας στον παρασταθέντα ως πολιτικώς ενάγοντα .........., κάτοικο Ζακύνθου (...............) ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης το ποσό των σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ κάθε ένα κατηγορούμενο και στα δικαστικά έξοδα τα οποία ανέρχονται στο ποσό των τριακοσίων εξήντα (360) ευρώ.

Τέλος, μετά την απαγγελία της παραπάνω αποφάσεως η Πρόεδρος ανακοίνωσε στους καταδικασθέντες ότι έχουν το δικαίωμα από το Νόμο να ασκήσουν κατά της παρούσας απόφασης μέσα στη νόμιμη προθεσμία το ένδικο μέσο της έφεσης εξηγώντας τους συνοπτικά όσα απαιτούνται για να είναι έγκυρο και τυπικά δεκτό το ένδικο αυτό μέσο (άρθρο 407 Κ.Π.Δ.).

Κρίθηκε, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

Πάτρα, 22 Ιουλίου 2014

Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μετά την απαγγελία της παραπάνω απόφασης,

Οι συνήγοροι του πρώτου κατηγορουμένου, ο συνήγορος του δεύτερου κατηγορουμένου και ο συνήγορος του τρίτου κατηγορουμένου, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο, είπαν ότι οι πελάτες τους θα ασκήσουν εφέσεις κατά της πιο πάνω εκδοθείσης αποφάσεως και για το λόγο αυτό υποβάλουν κατ’ άρθρο 497 Κ.Π.Δ. αίτημα περί χορηγήσεως ανασταλτικού αποτελέσματος των εφέσεων και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης του δευτεροβαθμίου δικαστηρίου και ζήτησαν την παραδοχή του, γιατί η παραμονή των κατηγορουμένων στην φυλακή θα τους προκαλέσει υπέρμετρη οικονομική και οικογενειακή βλάβη.

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι, όταν τους ρώτησε η Πρόεδρος αν έχουν να προσθέσουν τίποτα, απάντησαν αρνητικά και ζήτησαν ό, τι και οι συνήγοροι τους .

Η Εισαγγελέας, αφού έλαβε το λόγο από την Πρόεδρο, πρότεινε την μη παραδοχή του αιτήματος χορηγήσεως ανασταλτικού αποτελέσματος στις τυχόν ασκηθείσες εφέσεις των καταδικασμένων κατηγορουμένων.

Οι συνήγοροι του πρώτου κατηγορουμένου, ο συνήγορος του δεύτερου κατηγορουμένου και ο συνήγορος του τρίτου κατηγορουμένου, αφού έλαβαν διαδοχικά το λόγο από την Πρόεδρο, ζήτησαν να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους.

Οι κατηγορούμενοι, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από την Πρόεδρο, ζήτησαν ο, τι και οι συνήγοροί τους.

Κατόπιν το Δικαστήριο, αφού διασκέφθπκε μυστικά στην έδρα του παρουσία τπς Γραμματέως, κατήρτισε και δια της Προέδραυ δημοσίευσε αμέσως την ταυτάριθμη απόφασή του, η οποία ε|ναι η εξής:

Από τα ως άνω αποδεικτικά στοιχεία, αποδε|χθηκε πως υπάρχει βάσιμος φόβος ότι οι καταδικασμένοι κατηγορούμενοι θα τελέσουν και νέες αξιόποινες πράξεις, ενώ η έκτιση της ποινής του με βάση της ως άνω απόφαση και μέχρις εκδόσεως τελεσίδικης αποφάσεως δεν θα έχει ως συνέπεια την υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη επαγγελματική και οικογενειακή του βλάβη. Μετά από αυτά πρέπει τα ως άνω αιτήματα των κατηγορουμένων να απορριφθούν και το Δικαστήριο ν` αποφανθεί ότι οι έφεσεις που τυχόν θα ασκηθούν από τους καταδικασθέντες κατηγορουμένους να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι οι τυχόν ασκηθείσες εφέσεις από τους καταδικασθέντες κατηγορουμένους κατά της πιο πάνω εκδοθείσης αποφάσεως δεν θα έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε αμέσως ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση.

Πάτρα, 22 Ιουλίου 2014

Η ΠΡΟΕΔΡΕΟΥΣΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σχόλια