554/2021 ΣΤΕ ( 809709)
(Α` ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)
Φορολογία εισοδήματος. Τα πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι ημεδαπής ή συνήθως διαμένοντες σε αυτήν, υποβάλουν δήλωση μόνον για το κτηθέν στην ημεδαπή εισόδημα και όχι για το παγκόσμιο. Δικαιολογητικά για την απόδειξη της μεταβολής της φορολογικής κατοικίας. Τα πρόσωπα που...
αναγνωρίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, όμως, παραμένουν υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δηλώσεως στην Ελλάδα, οφείλουν να προσκομίζουν κατ’ έτος επικαιροποιημένα δικαιολογητικά περί απόδειξης της διατήρησης φορολογικής κατοικίας στην αλλοδαπή. Ο ενδιαφερόμενος, που δεν υπέβαλε ή υπέβαλε εκπροθέσμως τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, παραμένει φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Δεν παρέχεται δυνατότητα αναδρομικής αναγνώρισης ως φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής των προσώπων που, κατά τον χρόνο έναρξης του ν. 3943/2011, είχαν ήδη μεταφέρει την κύρια και μόνιμη εγκατάστασή τους εκτός Ελλάδας. Για μεταβολές που επήλθαν από το ημερολογιακό έτος 2012 και εφεξής απαιτείται η υποβολή του αιτήματος εντός του αμέσως επόμενου της μεταβολής έτους. Ορθά απορρίφθηκε το αίτημα της αιτούσας περί αναδρομικής αναγνωρίσεώς της ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής για το οικονομικό έτος 2013. Απορρίπτεται η αίτηση ακύρωσης.
Αριθμός 554/2021
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στις 19 Ιουνίου 2019, με την εξής σύνθεση: Ε. Σάρπ, Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος του Β΄ Τμήματος, Α. Γαλενιανού-Χαλκιαδάκη, Αγ. Σδράκα, Σύμβουλοι, Μ. Σκανδάλη, Α. Φοβάκης, Πάρεδροι. Γραμματέας η Αν. Ζυγουρίτσα.
Για να δικάσει την από 18 Δεκεμβρίου 2018 αίτηση:
της ................ του ......... συζύγου .............., μόνιμου κατοίκου Σίδνεϋ Αυστραλίας (............, ......., .......), η οποία παρέστη με τον δικηγόρο Σπυρίδωνα Δελλαπόρτα (Α.Μ. 32401), που τον διόρισε με πληρεξούσιο,
κατά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), η οποία παρέστη με την Αναστασία Βασιλείου, Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Με την αίτηση αυτή η αιτούσα επιδιώκει να ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. ....../5.11.2018 απόφαση της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. .....................
Η εκδίκαση άρχισε με την ανάγνωση της εκθέσεως του εισηγητή, Παρέδρου Α. Φοβάκη.
Κατόπιν το δικαστήριο άκουσε τον πληρεξούσιο της αιτούσας, ο οποίος ανέπτυξε και προφορικά τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως και ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση και την αντιπρόσωπο της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία ζήτησε την απόρριψή της.
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση το δικαστήριο συνήλθε σε διάσκεψη σε αίθουσα του δικαστηρίου κ α ι
Α φ ο ύ μ ε λ έ τ η σ ε τ α σ χ ε τ ι κ ά έ γ γ ρ α φ α
Σ κ έ φ θ η κ ε κ α τ ά τ ο ν Ν ό μ ο
1. Επειδή, με την υπό κρίση αίτηση, για την άσκηση της οποίας έχει καταβληθεί το νόμιμο παράβολο (ηλεκτρονικό παράβολο, με κωδικό πληρωμής .................../18.12.2018), ζητείται η ακύρωση της ....../5.11.2018 αποφάσεως του Προϊσταμένου της ....Δ.Ο.Υ. ..............., με την οποία απερρίφθη αίτημα περί αναγνωρίσεως της αιτούσας ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής για το οικονομικό έτος 2013 (1.1 - 31.12.2012).
2. Επειδή, η παρούσα διαφορά, αντικείμενο της οποίας είναι η απόρριψη αιτήματος περί αναγνωρίσεως της αιτούσας ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής, είναι ακυρωτική. Και τούτο διότι, αν και περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό έτος (2013), αποβλέπει, πάντως, στην τακτοποίηση της καταστάσεώς της ως φορολογουμένου, χωρίς να συνάπτεται στενά και αναγκαία με ατομική φορολογική της υποχρέωση, συνδεόμενη με το κτηθέν εντός του αντίστοιχου έτους παγκόσμιο εισόδημά της (πρβλ. ΣτΕ 1212/2019, 2105/2018, βλ. εξ αντιδιαστολής και τη ΣτΕ 1445/2016), για τη φορολόγηση, άλλωστε, του οποίου έχει εκδοθεί πράξη διορθωτικού προσδιορισμού (..../15.10.2018 απόφαση του Προϊσταμένου του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), κατά της οποίας η αιτούσα έχει ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (ΠΡ...../10.5.2019).
3. Επειδή, η εκδίκαση της κρινομένης αιτήσεως δεν κωλύεται από ήδη συζητηθείσα προσφυγή της αιτούσας (ΠΡ ...../17.7.2017), στρεφόμενη κατά αποφάσεως της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (..../2017), με την οποία, εν αντιθέσει με τους ισχυρισμούς της καθ’ ης η αίτηση αρχής (βλ. την ...../6.2.2019 έκθεση απόψεων της Δ.Ο.Υ. ............), δεν απερρίφθη χρονικώς προγενέστερο αίτημα της αιτούσας περί αναγνωρίσεώς της ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής για το ένδικο οικονομικό έτος (2013), αλλά πλείονα αιτήματά της περί ανακλήσεως δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προγενέστερων οικονομικών ετών (2002 – 2012). Για τον ίδιο, εξάλλου, λόγο, η προσβαλλόμενη απορριπτική απόφαση δεν στερείται εκτελεστότητας, ως απλή βεβαιωτική πράξη της προαναφερόμενης αποφάσεως της Δ.Ε.Δ., και, ως εκ τούτου, η κρινόμενη αίτηση, παραδεκτώς, στρέφεται κατ’ αυτής.
4. Επειδή, όπως έχει κριθεί (ΣτΕ 1212/2019, 2105/2018, 1445/2016), για τη θεμελίωση της φορολογικής εξουσίας ενός κράτους απαιτείται η ύπαρξη επαρκούς συνδετικού στοιχείου του φορολογουμένου με αυτό. Η κατοικία αποτελεί τέτοιο στοιχείο, στο οποίο στηρίζεται, κατά γενικό κανόνα, το διεθνές φορολογικό δίκαιο και, ιδίως, το πρότυπο της Σύμβασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σχετικά με τη διπλή φορολόγηση (εφεξής: πρότυπο σύμβασης του Ο.Ο.Σ.Α.), με σκοπό την κατανομή μεταξύ των κρατών της φορολογικής αρμοδιότητας. Σύμφωνα με το διεθνές φορολογικό δίκαιο, στο κράτος κατοικίας εναπόκειται κατ’ αρχήν να φορολογεί συνολικώς τον υποκείμενο στον φόρο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που είναι συμφυή με την προσωπική και οικογενειακή του κατάσταση. Μόνον αν, κατά την εθνική νομοθεσία εκάστου συμβαλλόμενου κράτους, το πρόσωπο υπόκειται σε φορολογία σε αυτό και, κατά συνέπεια, θεωρείται κάτοικος αμφοτέρων των συμβαλλομένων κρατών, ανακύπτει ανάγκη διευθέτησης περίπτωσης διπλής κατοικίας και άρσης σύγκρουσης της φορολογικής εξουσίας των εμπλεκόμενων κρατών, με την εφαρμογή των κριτηρίων της μεταξύ τους συναφθείσης συμβάσεως αποφυγής διπλής φορολογίας, η οποία, ακολουθώντας, κατά κανόνα το πρότυπο σύμβασης του Ο.Ο.Σ.Α. (άρθρο 4), προβλέπει, σε τέτοιες περιπτώσεις, ότι το πρόσωπο θεωρείται κάτοικος μόνον του κράτους, στο οποίο διαθέτει, κατά τη διατύπωση του ως άνω προτύπου στις γλώσσες εργασίας του Ο.Ο.Σ.Α. (αγγλική και γαλλική), «permanent home available to him» ή «foyer d’ habitation permanent», μόνιμη, δηλαδή, κατοικία. Στην περίπτωση, εξάλλου, που διαθέτει τέτοια και στα δύο κράτη, η σύμβαση προβλέπει ότι θεωρείται κάτοικος του κράτους, με το οποίο διατηρεί στενότερους προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς (κέντρο ζωτικών συμφερόντων) («closer personal and economic relations-centre of vital interests», «liens personnels et ?conomiques les plus ?troits - centre des int?r?ts vitaux»), ενώ, ελλείψει συνδρομής των προϋποθέσεων αυτών, ακολουθούν, περαιτέρω ιεραρχούμενα, άλλα κριτήρια (συνήθης διαμονή, εθνικότητα κ.ά.).
5. Επειδή, με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3943/2011 (Α΄ 66/31.3.2011) εισήχθησαν ρυθμίσεις για τη φορολογική κατοικία, κατά τροποποίηση και συμπλήρωση επιμέρους διατάξεων του ισχύοντος, κατά τον κρίσιμο χρόνο, Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 2238/ 1994, Α΄ 151). Ειδικότερα, με το άρθρο 12 παρ. 1 του ν. 3943/2011 αντικαταστάθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. (Υποκείμενο του φόρου), ως εξής: «Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημα του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα. Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή της συνήθους διαμονής του. Ως συνήθης θεωρείται η διαμονή στην Ελλάδα, η οποία υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα τρεις ημέρες συνολικά μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Η διαμονή τεκμαίρεται ως συνήθης, εκτός αν ο φορολογούμενος αποδείξει διαφορετικά». Περαιτέρω, με το άρθρο 12 παρ. 5 του ν. 3943/2011 προστέθηκαν νέοι παράγραφοι 7 και 8 στο άρθρο 61 του Κ.Φ.Ε. (Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης), το οποίο - όπως η μεν παράγραφος 1 αυτού αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του ν. 4110/2013 (Α΄ 17), οι δε παράγραφοι 7 και 8 αντικαταστάθηκαν, αφ’ ης ίσχυσαν, με το άρθρο 43 παρ. 2, 3 και 4 του ν. 4141/2013 (Α΄ 81) - προέβλεπε τα εξής: «1. ... Υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης είναι όσοι δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα ... 7. Το φυσικό πρόσωπο που δηλώνει κάτοικος εξωτερικού και αποκτά πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματος του, βεβαίωση από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους στο οποίο δηλώνει κάτοικος από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικός κάτοικος αυτού του άλλου κράτους ή αντίγραφο της εκκαθάρισης της φορολογίας εισοδήματος ή, ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της δήλωσης που υπέβαλε στο άλλο κράτος. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τη φορολογική αρχή ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή δημοτική ή αναγνωρισμένη αρχή ... 8α. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου. 8β. Όσοι έχουν δηλώσει τόπο κατοικίας ή συνήθους διαμονής στην αλλοδαπή και υπόκεινται, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, σε φόρο μόνο για το εισόδημα τους που προκύπτει στην Ελλάδα, υποχρεούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παράγραφο 7 του άρθρου αυτού, μέσα σε προθεσμία που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Αν δεν προσκομισθούν ή δεν προσκομισθούν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά αυτά, οι υπόχρεοι θεωρούνται ότι έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και υπόκεινται σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημα τους. Με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος κλήσης των φορολογουμένων, η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών και κάθε άλλο σχετικό θέμα».
6. Επειδή, κατ’ εξουσιοδότηση των παραγράφων 7 και 8α του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε., όπως ίσχυαν μετά την, κατά τα ανωτέρω, αντικατάστασή τους με το άρθρο 43 του ν. 4141/2013, εκδόθηκε η ΠΟΛ.1136/10.6.2013 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών [Β΄ 1417 και 1494/2013, βλ. και την προγενέστερη ΠΟΛ 1145/31.5.2012 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 1839)], με την οποία προβλέφθηκε ότι «τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού και αποκτούν πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υποχρεούνται να προσκομίσουν για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) και να υποβάλουν μαζί με τη δήλωση φορολογίας του εισοδήματος τους για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) και εφεξής» τα αναφερόμενα στην παράγραφο 7 του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε. δικαιολογητικά (παρ. 1). Με την ίδια απόφαση προβλέφθηκε, περαιτέρω, ότι «σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής των παραπάνω εγγράφων, τα φυσικά πρόσωπα θα θεωρούνται κάτοικοι Ελλάδας και θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα τους» (παρ. 2). Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των περί φορολογικής κατοικίας διατάξεων του Κ.Φ.Ε., όπως ίσχυαν μετά τον ν. 3943/2011, παρασχέθηκαν, αρχικώς μεν, με την ΠΟΛ. 1142/31.5.2012 εγκύκλιο του Υπουργού Οικονομικών, εν συνεχεία δε, μετά τη δημοσίευση του ν. 4141/2013, με την 1177/14.7.2014 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), επίκληση της οποίας γίνεται στο αιτιολογικό της προσβαλλομένης, με την κρινόμενη αίτηση, απορριπτικής πράξης. Στην τελευταία αυτή ερμηνευτική εγκύκλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο φορολογούμενος που εγκαταστάθηκε μόνιμα ή οριστικά στην αλλοδαπή, αλλά δεν είχε προβεί στη διαδικασία μεταβολής της κατοικίας ή της διαμονής του κατά το έτος αναχώρησης από την Ελλάδα και δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικος Ελλάδας» υποχρεούται να προσκομίσει στη φορολογική αρχή, στην οποία υπαγόταν προ της μεταβολής, τα προβλεπόμενα εκ του νόμου δικαιολογητικά και στοιχεία για την απόδειξη της φορολογικής του κατοικίας, τα οποία υποβάλλονται με «αίτηση (έντυπο Μ0) για τη γνωστοποίηση αλλαγής κατοικίας», η οποία συνοδεύεται από τα έντυπα περί μεταβολής ατομικών στοιχείων και ορισμού φορολογικού εκπροσώπου (Μ1 και Μ7). Κατά την αντίληψη της φορολογικής διοικήσεως, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ίδια εγκύκλιο (βλ. σχετ. και τη μεταγενέστερη ΠΟΛ. 1260/19.12.2014 εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε.), στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποδείξει ότι «είναι κάτοικος εξωτερικού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θεωρείται κάτοικος Ελλάδας κατά τις διατάξεις της εσωτερικής μας νομοθεσίας [βλ. σχετ. τις προστεθείσες, με το άρθρο 12 παρ. 6 του ν. 3943/2011, παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 76 του Κ.Φ.Ε.] ... είναι δυνατή η αλλαγή της φορολογικής του κατοικίας από την τρέχουσα ημερομηνία, χωρίς την υποχρέωση να υποβληθούν ... δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης για τα έτη που απέδειξε ότι ήταν κάτοικος εξωτερικού». Για την περίπτωση, εξάλλου, που ο φορολογούμενος δεν αποδείξει «ότι διαθέτει κατοικία ή διαμονή στην αλλοδαπή ή προκύψει ότι έχει την κατοικία ή τη διαμονή του στην Ελλάδα», γεννάται, κατά την εγκύκλιο, υποχρέωση υποβολής αρχικών δηλώσεων, με τις οποίες πρέπει να δηλωθεί και το κτηθέν για τα αντίστοιχα έτη παγκόσμιο εισόδημά του.
7. Επειδή, με τις προπαρατεθείσες διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3943/2011, οι οποίες εφαρμόζονται επί αιτημάτων μεταβολής φορολογικής κατοικίας που ανάγονται σε χρόνο προγενέστερο της 1.1.2014, ήτοι σε προηγούμενα της ενάρξεως ισχύος του νέου Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013, Α΄ 167) οικονομικά έτη, επιχειρήθηκε η αποσαφήνιση της έννοιας της φορολογικής κατοικίας «ως προϋπόθεση[ς] υπαγωγής στις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος της ελληνικής νομοθεσίας», σε εναρμόνιση προς τους κανόνες του διεθνούς φορολογικού δικαίου, όπως αυτοί αποτυπώνονταν, κατά τον χρόνο αυτό, στη σύμβαση πρότυπο του Ο.Ο.Σ.Α. για την αποφυγή της διπλής φορολογίας (βλ. αιτιολογική έκθεση του ν. 3943/2011). Ειδικότερα, με το άρθρο 2 παρ. 1 του Κ.Φ.Ε. διευρύνθηκε η έννοια της φορολογικής κατοικίας, στο κανονιστικό περιεχόμενο της οποίας εντάχθηκε, πέραν της κατ’ άρθρο 51 του Α.Κ. κατοικίας -ήτοι της κύριας και μόνιμης πραγματικής εγκατάστασης του προσώπου, την οποία, σύμφωνα με τη βούλησή του, έχει καταστήσει κέντρο των εν γένει βιοτικών σχέσεων και ζωτικών του συμφερόντων- και η συνήθης διαμονή, ήτοι η εντός της ελληνικής επικράτειας διαμονή για διάστημα μεγαλύτερο του ημίσεος ενός πλήρους ημερολογιακού έτους. Με τις ίδιες διατάξεις επαναλήφθηκε ο κανόνας ότι οι μεν φορολογικοί κάτοικοι ημεδαπής φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους, οι δε φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, τα πρόσωπα, δηλαδή, που δεν είναι κάτοικοι ημεδαπής ή συνήθως διαμένοντες σε αυτήν, μόνον για το κτηθέν στην ημεδαπή εισόδημα, για το οποίο, κατά το άρθρο 61 παρ. 1 του Κ.Φ.Ε., έχουν υποχρέωση υποβολής δηλώσεως φόρου εισοδήματος. Με τις προστεθείσες, εξάλλου, με το άρθρο 12 παρ. 5 του ν. 3943/2011, διατάξεις του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε. εισήχθησαν κανόνες για την απόδειξη της μεταβολής της φορολογικής κατοικίας, ενώ με τις μεταγενέστερες διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4141/2013 καθορίσθηκαν τα δικαιολογητικά που «υποχρεούνται να υποβάλλουν οι κάτοικοι αλλοδαπής, μαζί με τη δήλωση φόρου εισοδήματός τους» προς απόδειξη της φορολογικής τους κατοικίας. Κατά τις ειδικότερες προβλέψεις της παραγράφου 7 του ως άνω άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε., πρόσωπα, που, μετά την έναρξη ισχύος του ν. 3943/2011, μεταφέρουν την κατοικία τους στο εξωτερικό, πρέπει, προκειμένου να αναγνωρισθούν ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, να υποβάλουν αίτημα μεταβολής φορολογικής κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα από τις ίδιες διατάξεις δικαιολογητικά και στοιχεία (βεβαίωση φορολογικής κατοικίας, πράξη εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος, φορολογική δήλωση κ.ά.), καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που, κατά την εκτίμησή τους, είναι πρόσφορο για την απόδειξη της κατοικίας ή της συνήθους διαμονής τους στο εξωτερικό (βλ. και ΠΟΛ. 1136/10.6.2013). Για τα πρόσωπα που, κατ’ αποδοχήν του αιτήματός τους, αναγνωρίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, πλην, όμως, παραμένουν υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δηλώσεως στην Ελλάδα, λόγω αποκτήσεως εισοδήματος στην ημεδαπή, με τις ίδιες διατάξεις καθιερώνεται υποχρέωση κατ’ έτος προσκομίσεως, με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, επικαιροποιημένων δικαιολογητικών και στοιχείων, προκειμένου να αποδεικνύεται, για κάθε ένα από τα επόμενα της μεταβολής έτη, ότι διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή. Για την περίπτωση, εξάλλου, των προσώπων που είχαν μεταφέρει την κατοικία τους στην αλλοδαπή προ της ενάρξεως ισχύος του ν. 3943/2011 και οι οποίοι, ελλείψει σχετικής υποχρέωσης, δεν είχαν προσκομίσει, κατά τον χρόνο αναχώρησής τους για το εξωτερικό, στοιχεία αποδεικτικά της αντίστοιχης μεταβολής, στην παράγραφο 8β του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε. προβλέφθηκε, εν είδει μεταβατικής ρυθμίσεως, ότι τα πρόσωπα αυτά μπορούν να προσκομίσουν δικαιολογητικά για το προγενέστερο της ενάρξεως ισχύος του ν. 3943/2011 χρονικό διάστημα. Τόσο για την τελευταία αυτή περίπτωση, όσο και για την περίπτωση υποβολής αιτήματος μεταβολής φορολογικής κατοικίας για το έτος 2012 και εφεξής, με τις προπαρατεθείσες διατάξεις του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε. προβλέπεται ότι ο ενδιαφερόμενος, που δεν υπέβαλε ή υπέβαλε εκπροθέσμως τα προβλεπόμενα κατά νόμον δικαιολογητικά, μη ανταποκρινόμενος, κατά συνέπεια, στο σχετικό βάρος απόδειξης της μεταβολής της φορολογικής του κατοικίας ή της αναδρομικής αναγνώρισής του ως κατοίκου αλλοδαπής, παραμένει φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, με όλες τις εντεύθεν έννομες συνέπειες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η φορολόγησή του στην ημεδαπή για το παγκόσμιο εισόδημά του.
8. Επειδή, από τις προπαρατεθείσες διατάξεις του άρθρου 61 παρ. 7 και 8 του Κ.Φ.Ε. και της κατ’ εξουσιοδότησή τους εκδοθείσας υπουργικής αποφάσεως (ΠΟΛ. 1136/10.6.2013), συνάγεται ότι, υπό το καθεστώς των διατάξεων αυτών, παρεχόταν η δυνατότητα αναδρομικής αναγνώρισης ως φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής των προσώπων που, κατά τον χρόνο έναρξης του ν. 3943/2011 (31.3.2011), είχαν ήδη μεταφέρει την κύρια και μόνιμη εγκατάστασή τους εκτός Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση της υποβολής σχετικής αιτήσεως, συνοδευόμενης από πρόσφορα προς απόδειξη της κατοικίας ή της συνήθους διαμονής τους στοιχεία. Τέτοια δυνατότητα δεν παρέχεται, αντιθέτως, για αιτήματα μεταβολής φορολογικής κατοικίας για το μεταγενέστερο της ενάρξεως ισχύος του ν. 3943/2011 χρονικό διάστημα, ήτοι για μεταβολές που επήλθαν από το ημερολογιακό έτος 2012 και εφεξής, τα οποία, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούσαν να έχουν ως περιεχόμενο την αναδρομική μεταβολή της φορολογικής κατοικίας, δεδομένου ότι τα περί μεταβολής αιτήματα έπρεπε κατά νόμον να υποβληθούν εντός της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δηλώσεως του οικείου έτους, η οποία, κατά κανόνα, έληγε εντός του αμέσως επόμενου ημερολογιακού έτους. Στις περιπτώσεις, ως εκ τούτου, αυτές, η αναγνώριση προσώπου ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής και η αντίστοιχη μεταβολή της φορολογικής του κατοικίας δεν μπορούσε, ελλείψει ρητής νομοθετικής ή κανονιστικής προβλέψεως περί δυνατότητας αναδρομικής μεταβολής, να ανατρέξει σε χρόνο προγενέστερο του προηγούμενου της υποβολής του αιτήματος έτους, ακόμη και αν από τα προσκομισθέντα ενώπιον της φορολογικής αρχής δικαιολογητικά και στοιχεία αποδεικνυόταν η, κατά το παρελθόν, συνδρομή των θεμελιούντων τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας πραγματικών περιστατικών. Ο χρονικός αυτός περιορισμός, συνδεόμενος με την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δηλώσεως του οικείου έτους, δικαιολογείται, κατ’ αρχήν, από την ανάγκη σταθερότητας της καταστάσεως των φορολογουμένων, η οποία υποχωρεί, κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου (παρ. 8α του άρθρου 61 του Κ.Φ.Ε.), μόνον στην περίπτωση που ζητείται η αναδρομική αναγνώριση ήδη επελθούσας, προ της ενάρξεως του ν. 3943/2011, μεταβολής της φορολογικής κατοικίας. Η υποχρέωση, εξάλλου, υποβολής του αιτήματος εντός του αμέσως επόμενου της μεταβολής έτους δεν είναι ιδιαιτέρως δυσχερής για τον ενδιαφερόμενο, λόγω και του επαρκούς, κατά κανόνα, χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από της εγκαταστάσεώς του στο εξωτερικό, ούτε, άλλωστε, μεταθέτει σε αυτόν δυσανάλογο βάρος, αλλ’ αντιθέτως αποτελεί ευλόγως αναμενόμενη συνέπεια της μεταφοράς της κατοικίας του εκτός Ελλάδας. Το συμπέρασμα αυτό δεν κλονίζεται από τα αναφερόμενα στις προμνησθείσες εγκυκλίους (ΠΟΛ. 1260/19.12.2014 και 1177/14.7.2014 εγκύκλιοι της Γ.Γ.Δ.Ε.), τα οποία, ακόμη και αν αποτυπώνουν την αντίληψη της φορολογικής διοικήσεως περί δυνατότητας αναδρομικής μεταβολής της φορολογικής κατοικίας και για το μεταγενέστερο της ενάρξεως ισχύος του ν. 3943/2011 χρονικό διάστημα, πάντως, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ως περιληφθείσες σε ερμηνευτικές εγκυκλίους, στερούμενες κανονιστικής ισχύος (πρβλ. ΣτΕ 1145/2016), πολλώ δε μάλλον ενόψει και της, κατά τα ανωτέρω, διαφορετικής εκ του νόμου αντιμετώπισης των περιπτώσεων μεταβολής φορολογικής κατοικίας, αναλόγως του χρόνου επελεύσεώς της (προ ή μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 3943/20110), κριτήριο που διατηρήθηκε και υπό την ισχύ του μεταγενέστερου ν. 4141/2013.
9. Επειδή, από τα στοιχεία του φακέλου της υποθέσεως προκύπτουν τα εξής: Η αιτούσα υπέβαλε, από κοινού με τον σύζυγό της, δήλωση φόρου εισοδήματος, για το οικονομικό έτος 2013. Στο έντυπο της δηλώσεως, είχε συμπληρωθεί, ως προς την αιτούσα, ο κωδικός (320), ο οποίος αναφέρεται στους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού που είναι υπόχρεοι στην υποβολή φορολογικής δηλώσεως στην Ελλάδα, λόγω κτήσεως εισοδήματος στην ημεδαπή. Πέντε, περίπου, έτη μετά την υποβολή της δηλώσεως αυτής και, συγκεκριμένα, στις 8.8.2018, η αιτούσα υπέβαλε ενώπιον της Δ.Ο.Υ. .............. αίτηση (έντυπο Μ0), με την οποία ζήτησε την αναδρομική αναγνώρισή της ως φορολογικού κατοίκου Αυστραλίας και τη μεταφορά της στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού για το οικονομικό έτος 2013 (αρ. πρωτ. εισερχ. ...../8.8.2018). Για την απόδειξη, εξάλλου, της φορολογικής της κατοικίας, η αιτούσα προσκόμισε ενώπιον της φορολογικής αρχής (βλ. την αρ. πρωτ. εισερχ. ...../31.12.2018 αίτηση), τα εξής στοιχεία: α) το από 7.12.2017 πιστοποιητικό κατοικίας του Γραφείου Φορολογίας Αυστραλίας (Australian Taxation Office), στο οποίο αναφέρεται ότι, από 1.7.2008 μέχρι 30.6.2013, η αιτούσα ήταν φορολογικός κάτοικος Αυστραλίας και υπόχρεη για την καταβολή φόρου εισοδήματος στη χώρα αυτή, β) την από 20.7.2017 βεβαίωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Φύλαξης των Συνόρων της Αυστραλίας, στην οποία μνημονεύονται αναλυτικά οι ημερομηνίες εξόδου και εισόδου της αιτούσας στη χώρα, από τις οποίες προκύπτει ότι, εντός του ημερολογιακού έτους 2012, αυτή παρέμεινε στην Αυστραλία για διάστημα διακοσίων εννέα, συνολικά, ημερών (1.2.-3.4.2012, 21.4.-26.6.2012 και 27.9.-20.12.2012), γ) συμβολαιογραφικό πιστοποιητικό, με το οποίο βεβαιώνεται ότι η αιτούσα κατοικεί και υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος στην Αυστραλία, και δ) πιστοποιητικό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αυστραλία (Φ..../...../22.3.2013), με το οποίο βεβαιώνεται ότι η αιτούσα ήταν κάτοχος αυστραλιανού διαβατηρίου, εκδοθέντος την 19.11.2008, και ότι διέμενε μόνιμα, κατά τα έτη 2010 - 2012, στη Νέα Ουαλία της Αυστραλίας. Το αίτημα αυτό απερρίφθη με την ήδη προσβαλλόμενη απόφαση (9183/5.11.2018), με την αιτιολογία ότι «δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις βάσει των διατάξεων της ΠΟΛ 1177/2014 για την αναδρομική μεταγραφή [της] από το έτος 2012». Αντίστοιχο αίτημα της αιτούσας για το επόμενο οικονομικό έτος (2014) έγινε δεκτό, κατ’ αποδοχήν δε αυτού η αιτούσα μεταφέρθηκε στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικών, στην οποία υπήχθη, εν συνεχεία, και ο σύζυγός της (βλ. τις ..../9.8.2013 και ......./30.6.2014 βεβαιώσεις περί μεταβολής ατομικών στοιχείων, αντιστοίχως).
10. Επειδή, εξ όσων έχουν εκτεθεί προκύπτει ότι η αιτούσα υπέβαλε δήλωση φόρου εισοδήματος για τα κτηθέντα στην Ελλάδα εισοδήματά της κατά το ένδικο οικονομικό έτος (2013) ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, χωρίς να συνυποβάλει, με τη δήλωση αυτή ή με αυτοτελή αίτησή της προς την αρμόδια φορολογική αρχή, αίτημα για την αναγνώρισή της ως κατοίκου αλλοδαπής για το αντίστοιχο ημερολογιακό έτος (1.1.-31.12.2012), συνοδευόμενο από τα προβλεπόμενα για την απόδειξη της φορολογικής της κατοικίας δικαιολογητικά και στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονταν με το άρθρο 61 παρ. 7 του Κ.Φ.Ε. και με τις διατάξεις της κατ’ εξουσιοδότησή του εκδοθείσης υπουργικής αποφάσεως (ΠΟΛ.1136/10.6.2013). Τέτοιο αίτημα υπεβλήθη το πρώτον με την ήδη απορριφθείσα αίτηση μεταβολής φορολογικής κατοικίας, στις 8.8.2018, σε χρόνο, δηλαδή, που απείχε πέντε και πλέον έτη από της παρελεύσεως της προθεσμίας υποβολής του αιτήματος και των αποδεικτικών της σχετικής μεταβολής στοιχείων, ήτοι της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της οικείας δηλώσεως φόρου εισοδήματος (30.6.2013, βλ. άρθρο 62 παρ. 1 του Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 8 παρ. 2 του ν. 4110/2013). Μετά την παρέλευση, ως εκ τούτου, της προθεσμίας αυτής, η αιτούσα απώλεσε τη δυνατότητα αναγνωρίσεώς της ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής για το ένδικο οικονομικό έτος (2013), υποχρεούμενη στην υποβολή φορολογικής δηλώσεως στην Ελλάδα όχι μόνον για τα κτηθέντα στην ημεδαπή εισοδήματά της, αλλά και για το παγκόσμιο εισόδημα που απέκτησε κατά το έτος αυτό. Δυνατότητα κατ’ εξαίρεση αναδρομικής αναγνώρισης της αιτούσας ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής δεν παρέχεται, εξάλλου, ούτε από την ισχύουσα, κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματός της κανονιστικής αποφάσεως περί καθορισμού της διαδικασίας μεταβολής της φορολογικής κατοικίας (ΠΟΛ. 1201/6.12.2017 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., Β΄ 4441/2017), η οποία, εκδοθείσα υπό το καθεστώς του νέου Κ.Φ.Ε. - με τις διατάξεις του οποίου εισήχθησαν νέες ουσιαστικές ρυθμίσεις για τα ζητήματα της φορολογικής κατοικίας (πρβλ. ΣτΕ 1212/2019, 2105/2018 και 1445/2016) - και τυγχάνουσα, άλλωστε, εφαρμογής επί αιτημάτων μεταβολής φορολογικής κατοικίας για τα έτη 2016 και εφεξής (βλ. παρ. 8 αυτής), προβλέπει ότι το αίτημα υποβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου του «φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης» του ενδιαφερόμενου από τη χώρα, χωρίς να περιέχει μεταβατικού χαρακτήρα διατάξεις για τα αιτήματα που, όπως εν προκειμένω, ανάγονται στον προγενέστερο της ενάρξεως ισχύος του νέου Κ.Φ.Ε. χρόνο (1.1.2014). Υπό τα δεδομένα αυτά, το αίτημα της αιτούσας περί αναδρομικής αναγνωρίσεώς της ως φορολογικού κατοίκου αλλοδαπής για το οικονομικό έτος 2013 δεν μπορούσε να γίνει δεκτό, ακόμη και αν από τα προσκομισθέντα ενώπιον της φορολογικής αρχής στοιχεία αποδεικνυόταν ότι είχε την κύρια και μόνιμη εγκατάστασή της στην αλλοδαπή. Νομίμως, ως εκ τούτου, με την προσβαλλόμενη απόφαση απερρίφθη το αίτημα αυτό, ανεξαρτήτως της ειδικότερης αιτιολογίας που η απορριπτική αυτή πράξη περιέχει.
11. Επειδή, κατόπιν τούτων, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να απορριφθεί.
Δ ι ά τ α ύ τ α
Απορρίπτει την αίτηση.
Διατάσσει την κατάπτωση του παραβόλου.
Επιβάλλει στην αιτούσα τη δικαστική δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία ανέρχεται σε τετρακόσια εξήντα (460) ευρώ.
Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 4 Ιουλίου 2019
Η Πρόεδρος του Β΄ Τμήματος Η Γραμματέας
Ε. Σάρπ Αν. Ζυγουρίτσα
και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 21ης Απριλίου 2021.
Ο Προεδρεύων Σύμβουλος Η Γραμματέας
Σπ. Μαρκάτης Κ. Ανδρέου
Ν.Σ.
5/2022 ΔΕΔ (ΕΝΔΙΚ. ΠΡΟΣΦ.) ΑΘ (
812738)
(ΝΟΜΟΣ - Αναδημοσίευση από ιστοσελίδα ΑΑΔΕ-Αποφάσεις ΔΕΔ)
«ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ-ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ-ΜΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ - ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΒΑΣΕΙ ΣΑΔΦΕ: ΑΡΘΡΟ 3, 5, 20 Ν.4172/2013, ΠΟΛ1128/2006, ΠΟΛ1249/15, Α1070/2020 »
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Έχοντας υπ` όψη:
1.Τις διατάξεις:
α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α ΄ 170) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
β. Του άρθρου 10 της Δ.ΟΡΓ. Α 1036960 ΕΞ 2017/10.03.2017 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ 968 Β ΄/22.03.2017) με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)», όπως αναριθμήθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει.
γ. Την ΠΟΛ 1064/12-04-2017 Εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
δ. Την ΠΟΛ 1069/04-03-2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
2.Την αριθ. Δ.Ε.Δ. 1126366 ΕΞ 2016/30.08.2016 (ΦΕΚ 2759 / τ. Β ΄/01.09.2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της ΔιεύθυνσηςΕπίλυσης Διαφορών «Παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής».
3.Τηνμε ημερομηνία κατάθεσης06.09.2021με αρ. πρωτ. ............ενδικοφανήπροσφυγή του.......................................του ....................., ΑΦΜ ..................., κατοίκου ..................κατά της με αρ. δήλωσης ..............και αρ. ειδοποίησης ............. (Αριθμ. ΧΚ ......./...)Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος Φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, και τα προσκομιζόμενα με την προσφυγή,έγγραφα.
4.Την με αρ. δήλωσης ............και αρ. ειδοποίησης ............ (Αριθμ. ΧΚ ........../....) ΠράξηΔιοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος Φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού, της οποίας ζητείται η ακύρωση.
5.Τις απόψεις της Δ.Ο.Υ. ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.
6.Τηνεισήγηση του ορισθέντος υπαλλήλου του Τμήματος Α2όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της απόφασης.
Επί της με ημερομηνίακατάθεσης 06.09.2021με αρ. πρωτ. ............ ενδικοφανούς προσφυγής του.......................................του ....................., ΑΦΜ ...................,η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:
Με την με αρ. δήλωσης .............και αρ. ειδοποίησης .......... (Αριθμ. ΧΚ ........./...) ΠράξηΔιοικητικού Προσδιορισμού Φόρου Εισοδήματος Φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού βεβαιώθηκε ποσό πληρωμής 1.980,83 ευρώ.
Συγκεκριμένα οπροσφεύγων υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 την 12.07.2020 και αριθμό καταχώρισης .............., κλικάροντας τον κωδικό 385 «Είστε κάτοικος χώρας ΕΕ (εκτός Ελλάδας) ή ΕΟΧ και αποκτήσατε στην Ελλάδα τουλάχιστον το 90% του παγκ. Εισοδήματος κλπ.» του Πίνακα 2 «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ». Λόγω του ότι δενυπέβαλε στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, ενώ εμφανιζόταν σχετικό μήνυμα-ειδοποίηση να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ., κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, η φορολογική αρχή προέβη σε εκκαθάριση της δήλωσης χωρίς να λάβει υπόψη τον εν λόγω κωδικό.
Ο προσφεύγων με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγήζητάνα γίνει δεκτή η εν λόγω προσφυγή και να ακυρωθεί η ως άνω προσβαλλόμενη πράξηπροβάλλοντας τους παρακάτω ισχυρισμούς:
·Σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία οι κάτοικοι εξωτερικού δεν δικαιούνται τις μειώσεις φόρου στην Ελλάδα για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εκτός εάν διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία σε άλλο κράτος -μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. και α) τουλάχιστον το ενενήντα τοις εκατό (90%) του παγκόσμιου εισοδήματος τους αποκτάται στην Ελλάδα ή β) αποδεικνύουν ότι το φορολογητέο εισόδημά τους είναι τόσο χαμηλό ώστε θα δικαιούνταν της μείωσης του φόρου δυνάμει της φορολογικής νομοθεσίας του κράτους της κατοικίας τους. Η δεύτερη περίπτωση (β) του νόμου δεν αναφέρεται στο έντυπο της ηλεκτρονικής δήλωσης με συνέπεια να μην γίνεται χρήση του ωφελήματος αυτού, αλλά ούτε οι αρμόδιοι υπάλληλοι να το λαμβάνουν υπόψη. Διότι ναι μεν λαμβάνειστην Ουγγαρία απαλλασσόμενη φόρου μηνιαία σύνταξη ποσού 61.165 φιορινίων το έτος 2019 και 63.320 φιορινίων το έτος 2020 αλλά η νομοθεσία της Ουγγαρίας θεωρεί τη λήψη σύνταξης γήρατος αφορολόγητη, δηλαδή ανταποδοτική εισφορά. (Στονεπίσημοιστότοποτουκράτουςαυτού: ................................................(.............)
αναφέρεταιότιτοεισόδημααπόσυντάξειςείναιαφορολόγητο:
«PersonalincometaxandsocialsecuritycontributionsTaxationofpensionersThereisnoadditionaltaxreli
efforpensioners. Taxation of pension income is exempt from tax. Social security contributions
paid by pensioners Social security contributions are not levied on pension benefits, but earnings received by pension beneficiaries incur pension and in-kind health insurance contribution
liability (including pension contribution since 2007)». Συνεπώς ισχυρίζεται ότι υπάγεταιστην περίπτωση β ? του πιο πάνω φορολογικού νόμου και πρέπει να έχειτην απαλλαγή φόρου των ημεδαπών φορολογούμενων.
·Σύμφωνα με το άρθρ. 18 ν. 1496/1984 Φ.Ε.Κ. 178/Α ΄/1984, περί φορολογικής μεταχείρισης συντάξεων που προέρχονται απότην Ελλάδα και καταβάλλονται σεκάτοικο (resident) Ουγγαρίας, ορίζεται: «...Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 19, οι συντάξεις και άλλες αμοιβές παρόμοιας φύσης που καταβάλλονται σε κάτοικο Ουγγαρίας για προηγούμενη
εξαρτημένη απασχόληση, φορολογούνταιμόνοστην Ουγγαρία...». Επίσης στο άρθρο 19 ν.1496/1984 παρ. 2 (α) ορίζεται:«Οποιαδήποτε σύνταξη πουκαταβάλλεταιαπό το ίδιο το Κράτος της Ελλάδας ή πολιτική υποδιαίρεση ή τοπική αρχή αυτού ή από ταμεία που συστάθηκαν από αυτό, σε ένα φυσικό πρόσωπο γιαυπηρεσίες που παρασχέθηκανστο Κράτος αυτό ή υποδιαίρεση ή τοπική αρχή αυτού, φορολογείταιμόνοστην Ελλάδα. παρ. 2 (β):«Εντούτοις, μια τέτοια σύνταξη φορολογείταιμόνοστην Ουγγαρία αν το φυσικό πρόσωπο είναι υπήκοος και κάτοικος Ουγγαρίας» Υπάρχει εδώ ζήτημα νομιμότητας της φορολόγησης της σύνταξης ΙΚΑ από την Ελλάδα, ασχέτως αν δηλώνει ότι είναιυπόχρεος, και τούτο πρέπει να κριθεί παρεμπιπτόντως επειδή επηρεάζει την υπόθεση. Ο νόμος αυτός α) αποτελεί διεθνή σύμβαση με αυξημένη τυπική δύναμη και β) υπερισχύει άλλων ως ειδικότερος.
·Έλλειψη προηγούμενης ακρόασης και αιτιολογίας. Η διοίκηση όχι μόνο δεν τον πληροφόρησε, όπως ορίζεται από το ΣΤΕ, αλλά συνέβαλε στη συσκότιση της υπόθεσης και, αν δεν βοηθούσε ο αντίκλητός του, ούτε αυτή την προσφυγή θα είχευποβάλει καθόσον, ο λογιστής στον οποίο ανέθεσετην υπόθεση συμπέρανε ότι είχεπαραλείψει να τσεκάρειτο ναι στον κωδικό 385 της δήλωσης και τονσυμβούλεψε να αναμένειώστε να υποβάλειτροποποιητική δήλωση.Ισχυρίζεται ότι ουσιαστικά, προσφεύγειενώπιον της Υπηρεσίας μαςαγνοώντας ακόμη και σήμερα γιατί εξαπλασιάστηκε ο φόρος για ίδιο περίπου εισόδημα το 2020, παρότι και ερώτημα υπέβαλεκαι ειδικούς προσέλαβενα τονενημερώσουν.
Επειδήστο άρθρο 3 του ν.4172/2013ορίζεται: «2. Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.».
Επειδή στο άρθρο 5 του ν.4172/2013ορίζεται: «1. Εισόδημα που προκύπτει στην ημεδαπή είναι κάθε εισόδημα πηγής Ελλάδας και ιδίως:
α) το εισόδημα από μισθωτή εργασία που ασκείται στην ημεδαπή, καθώς και το εισόδημα από μισθωτή εργασία που ασκείται στην αλλοδαπή και καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο,
β) το εισόδημα από συντάξεις που καταβάλλονται από το Ελληνικό Δημόσιο, από ημεδαπό κύριο και επικουρικό φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης, καθώς και από επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο στην Ελλάδα,».
Επειδή στην Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Α1070/2020 «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή.» και στις οδηγίες συμπλήρωσης της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων Φορολογικού Έτους 2019 (Βιβλιαράκι οδηγιών) μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσηςμόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο. Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελώς ή με
ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος.»....Κωδικοί 657-658 ή 617-618Ανάλογα με το αν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση, συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου και της ειδικής εισφοράς και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευσή τους:-Μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών ή κινητικά αναπήρων 80% και άνω.-
Αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης....
-Εισόδημα που με βάση τις ΣΑΔΦ απαλλάσσεται και από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης...».
Επειδή στην ΠΟΛ 1128/2006με θέμα «Φορολογική μεταχείριση των συντάξεων, παροχών και άλλων παρόμοιων αμοιβών, βάσει των αντίστοιχων διατάξεων των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.) του Εισοδήματος» αναφέρονται τα εξής: «ΟΥΓΓΑΡΙΑΝ. 1496/1984 Φ.Ε.Κ. 178/Α ?/19842) Φορολογική μεταχείριση συντάξεων που προέρχονται απόπηγές Ελλάδαςκαι καταβάλλονται σεκάτοικο (resident) Ουγγαρίας.
ΑΡΘΡΟ 18
Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 19, οι συντάξεις και άλλες αμοιβές παρόμοιας φύσης που καταβάλλονται σε κάτοικο Ουγγαρίας για προηγούμενη εξαρτημένη απασχόληση, φορολογούνταιμόνοστην Ουγγαρία.
ΑΡΘΡΟ 19
παρ. 2 (α):Οποιαδήποτε σύνταξη πουκαταβάλλεταιαπό το ίδιο το Κράτος της Ελλάδας ή
πολιτική υποδιαίρεση ή τοπική αρχή αυτού ή από ταμεία που συστάθηκαν από αυτό, σε ένα φυσικό πρόσωπο γιαυπηρεσίες που παρασχέθηκανστο Κράτος αυτό ή υποδιαίρεση ή τοπική
αρχή αυτού, φορολογείταιμόνοστην Ελλάδα.
παρ. 2 (β):Εντούτοις, μια τέτοια σύνταξη φορολογείταιμόνοστην Ουγγαρία, αν το φυσικό πρόσωπο είναι υπήκοος και κάτοικος Ουγγαρίας παρ. 3:Οι διατάξεις του άρθρου 18 έχουν εφαρμογή σε συντάξεις για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί σε σχέση με εμπορικές ή βιομηχανικές δραστηριότητες που διεξάγονται από το εν λόγω Κράτος ή πολιτική υποδιαίρεση ή τοπική αρχή αυτού.».
Επειδή στην Απόφαση της ΓΓΔΕΠΟΛ.1249/2015 με θέμα: «Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος από συντάξεις, παροχές και παρόμοιες αμοιβές φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, βάσει των διατάξεων Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.» αναφέρονται τα εξής:
Με αφορμή την υποβολή ερωτημάτων στην Υπηρεσία μας σχετικά με τη φορολόγηση συντάξεων, παροχών και άλλων παρόμοιων αμοιβών, οι οποίες προκύπτουν στην Ελλάδα και καταβάλλονται σε φορολογικούς κατοίκους κράτους με το οποίο η χώρα μας έχει συνάψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ), σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Η χώρα μας έχει συνάψει Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με 57 κράτη. Οι Συμβάσεις αυτές κατανέμουν την έκταση της φορολογικής εξουσίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Για ορισμένες κατηγορίες εισοδήματος απονέμεται αποκλειστική φορολογική αρμοδιότητα μόνον
στο ένα από τα συμβαλλόμενα κράτη, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται εντελώς η διπλή φορολογία. Για άλλες κατηγορίες εισοδήματος απονέμεται συντρέχουσα φορολογική αρμοδιότητα στα δύο συμβαλλόμενα κράτη, η άσκηση της οποίας ρυθμίζεται από το ειδικό άρθρο για τη μέθοδο αποφυγής της διπλής φορολογίας.
Για τη φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από συντάξεις, παροχές και άλλες παρόμοιες αμοιβές σύμφωνα με τις διμερείς Συμβάσεις που έχει συνάψει η Ελλάδα, το Υπουργείο μας έχει εκδώσει αναλυτική Πολυγραφημένη Εγκύκλιο (1128/2006),με την οποία διευκρινίζονται σχετικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, στον συνημμένο πίνακα της Εγκυκλίου αναλύονται τα άρθρα που
αναφέρονται στη φορολογική αντιμετώπιση των συντάξεων, παροχών και άλλων παρόμοιων αμοιβών, οι οποίες προέρχονταιαπό πηγές ενός Συμβαλλόμενου Κράτους και καταβάλλονται σε κατοίκους Ελλάδας, αλλά και αυτών που προέρχονται από πηγές Ελλάδας και καταβάλλονται σε κατοίκους του άλλου Συμβαλλομένου Κράτους.
Στο Παράρτημα του παρόντος παρατίθεται αναλυτικός πίνακας που αφορά στις ΣΑΔΦΕ οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα Πολυγραφημένη Εγκύκλιο, καθώς συνάφθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή μεταγενέστερα, και συγκεκριμένα στη φορολογική αντιμετώπιση των συντάξεων, παροχών και άλλων παρόμοιων αμοιβών, οι οποίες προέρχονται από πηγές Ελλάδας και καταβάλλονται σε κατοίκους του άλλου Συμβαλλομένου Κράτους.
Διευκρινίζεται ότι η Ελλάδα κατά τη διαδικασία σύναψης των ΣΑΔΦΕ ακολουθεί το Πρότυπο Σύμβασης του Ο.Ο.Σ.Α. (Model Tax Convention on Income and on Capital) και τα ερμηνευτικά του σχόλια, σύμφωνα με τα οποία η φορολόγηση των συντάξεων και άλλων παρόμοιων πληρωμών προβλέπεται στις διατάξεις των άρθρων 18 και 19
.....
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ
Για τη φορολογική μεταχείριση των συντάξεων που προέρχονται από πηγές Ελλάδας και καταβάλλονται σε κατοίκους των χωρών: Αλβανία, Αρμενία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία,
Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ην. Βασίλειο, Ην. Πολιτείες, Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κορέα, Κουβέιτ, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Μολδαβία,
Ν. Αφρική, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία,Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία παραπέμπουμε στην Πολυγραφημένη Εγκύκλιο 1128/2006.».
Επειδή στην Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Α1070/2020 «Τύπος και περιεχόμενο της
δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή.» μεταξύ άλλωνορίζονταιεπίσηςτα εξής: «άρθρο 4 Εκκαθάριση δήλωσης και καταβολή φόρου,
«1. Στις περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών
ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, οι φορολογούμενοι
ειδοποιούνται μέσω μηνύματος να προσκομίσουν δικαιολογητικά στη Δ.Ο.Υ. εντός 5 εργάσιμων ημερών, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14 του ΚΦΔ. Μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται από τις Δ.Ο.Υ., διαγράφοντας ή διορθώνοντας, όπου
απαιτείται, ποσά τα οποία συνεπάγονται φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση του δηλούμενου εισοδήματος ή μείωση του φόρου, τα οποία δεν καλύπτονται από ηλεκτρονικά αρχεία ούτε προσκομίζονται για αυτά τα κατάλληλα δικαιολογητικά σε φυσική μορφή και στη συνέχεια εκδίδονται οι Πράξεις Διοικητικού/ Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, σύμφωνα με την παρ. 2
του άρθρου 32 και το άρθρο 34 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ). Οι Πράξεις Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, στις περιπτώσεις αυτές, εκδίδονται και κοινοποιούνται στους φορολογούμενους από τη Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισης της δήλωσης με απλή επιστολή, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του ΚΦΔ.
2.Κατά την υποβολή των δηλώσεων, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση των δηλούμενων εισοδημάτων και φόρων, δύναται να ζητηθεί να προσκομιστούν τα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια εκδίδονται οι Πράξεις Διοικητικού/ Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 32 και το άρθρο 34 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ). Οι Πράξεις Διοικητικού/ Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, και στις περιπτώσεις αυτές, εκδίδονται και κοινοποιούνται στους φορολογούμενους από τη Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισηςτης δήλωσης με απλή επιστολή, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 5 του
ΚΦΔ, ή με κατάλληλο μήνυμα στην εφαρμογή της «Προσωποποιημένης Πληροφόρησης» του TAXISnet.
Άρθρο6 Δικαιολογητικάπουσυνυποβάλλονταιήφυλάσσονταιγιαμελλοντικόέλεγχο
«iii) Σύμφωνα με το άρθρο 20 του ΚΦΕ, οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, δεν δικαιούνται τις μειώσεις φόρου των άρθρων 16,17 και 19 του ΚΦΕ, εκτός κι αν διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο. Χ. και
α) τουλάχιστον το ενενήντα τοις εκατό (90%) του παγκόσμιου εισοδήματός τους αποκτάται στην Ελλάδα ή
β) αποδεικνύουν ότι το φορολογητέο εισόδημά τους είναι τόσο χαμηλό ώστε θα δικαιούνταν της μείωσης του φόρου δυνάμει της φορολογικής νομοθεσίας του κράτους της κατοικίας τους...
10. Κατά τα λοιπά, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019 συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από τα δικαιολογητικά που ορίζονται στις ΠΟΛ. 1088/2015,1132/2015(Β ΄ 1407),1041/2016(Β ΄ 926),1096/2016(Β ΄ 2043),1034/2017(Β ΄ 759),1068/2018(Β ΄ 1319),Α. 1041/2019και1201/2019αποφάσεις της Γ.Γ.Δ.Ε. και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., αντίστοιχα,όπως ισχύουν.».
Επειδή με την παράγραφο 6 περ. ιγ` του άρθρου 5 τηςΠΟΛ.1088/2015(ΦΕΚ Β` 763/30.04.2015) απόφασης της ΓΓΔΕ,ορίζεται ότι:
«6. Για την αναγνώριση δικαιωμάτων (απαλλαγών, εξαιρέσεων κ.λπ.) προσκομίζονται σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου τα παρακάτω δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων: .........................................................................................................
ιγ) Σε περίπτωση κατοίκων εξωτερικού που διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία σε κράτος -
μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., και προκειμένου να δικαιούνται τις μειώσεις φόρου στην Ελλάδα για το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν.4172/2013, απαιτείται:Για την εφαρμογή της περ. α` του ως άνω άρθρου, βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής Αρχής για το συνολικό εισόδημά τους και για το εισόδημα που απέκτησανστην Ελλάδα, για την εφαρμογή της περ. β` του ως άνω άρθρου, βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής Αρχής, από την οποία να προκύπτει ότι το φορολογητέο εισόδημα των εν λόγω φυσικών προσώπων στο κράτος κατοικίας τους είναι τόσο χαμηλό που ενώ θα δικαιούνταν της μείωσης του φόρου δυνάμει της φορολογικής τους νομοθεσίας, δεν επωφελούνται αυτής (σχετ. οι C-39/2010, C-169/2003 και C-279/1993 αποφάσεις του ΔΕΕ).».
Επειδή εν προκειμένω οπροσφεύγων υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 την 12.07.2020 και αριθμό καταχώρισης .................., κλικάροντας «ΝΑΙ» τον κωδικό319 «Είστε φορολ.κάτοικος αλλοδαπής και υποχρεούσθενα υποβάλλετε φορ. δήλωση στην Ελλάδα» και «ΝΑΙ» στον κωδικό 385 «Είστε κάτοικος χώρας ΕΕ (εκτός Ελλάδας) ή ΕΟΧ και αποκτήσατε στην Ελλάδα τουλάχιστον το 90% του παγκ. Εισοδήματος κλπ.» του Πίνακα 2 «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ».Δεδομένου ότι ο προσφεύγων δεν προσκόμισε τα προβλεπόμεναδικαιολογητικά για τον ως άνω κωδικό 385, η φορολογική αρχήπροέβη στηνεκκαθάριση της δήλωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, δίχως να λάβει υπόψιν τον κωδικό 385.
Επειδή με την υποβολή της υπό κρίση ενδικοφανούς προσφυγής ο προσφεύγων προβάλλειότι εσφαλμένα η φορολογική αρχή δεν έλαβε υπόψη της τον κωδικό «385» καθώς ισχυρίζεται αφενός ότι δικαιούται την έκπτωση που προβλέπεται από το άρθρο 20 του ν.4172/2013, αφετέρου σε κάθε περίπτωση επικαλείται την σύμβαση αποφυγής διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.) του Εισοδήματος μεταξύ Ελλάδος και Ουγγαρίας και ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 18 και 19 παρ.2β ως υπήκοος και κάτοικος Ουγγαρίας η σύνταξη από την Ελλάδα φορολογείταιμόνοστην Ουγγαρία.Προς απόδειξη των ισχυρισμών του προσκομίζει:
1.Έγγραφο από την Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων σύμφωνα με την οποία αναφέρεται ότι για το έτος 2019 δόθηκαν παροχές ύψους 755.940 φιορίνια Ουγγαρίας χωρίς παρακρατήσεις.
2.Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας στην οποία βεβαιώνεται ότι ο προσφεύγων φορολογείται στην Ουγγαρία(χωρίς να γίνεται καμία συγκεκριμένα αναφορά ως προς το ύψος τωνεισοδημάτωνπου απέκτησε εντός του φορολογικού έτους 2019).
3.Ιατρικό πιστοποιητικό της συζύγου
4.Δελτίο ταυτότητας του ουγγρικού κράτους.
5.Έγγραφα σχετικά με την προηγούμενη απασχόλησή του και καρτέλα ασφάλισής του στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ).
Ωστόσο ο πρώτος ισχυρισμός του προσφεύγοντος απορρίπτεται καθώς δεν προσκόμισε την σχετική βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής Αρχής από την οποία να βεβαιώνεται το ύψοςτουσυνολικούεισοδήματός του ή να προκύπτει ότι το φορολογητέο εισόδημα του στην αλλοδαπήείναι τόσο χαμηλό που ενώ θα δικαιούνταν της μείωσης του φόρου δυνάμει της
φορολογικής τους νομοθεσίας, δεν επωφελούνται.
Ενώ,ως προς τον δεύτερο ισχυρισμό περί αποκλειστικής φορολόγησης της σύνταξής του από την Ελλάδα στον τόπο κατοικίας του τηνΟυγγαρία,επικαλούμενος τις διατάξεις τηςΣΑΔΦΕ,(τον οποίον προβάλλει κατά πρώτον με την υποβολή της υπό κρίση ενδικοφανούς προσφυγής και στην ουσία διαφοροποιεί τα δεδομένα της δήλωσής του),από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτειότι ο προσφεύγων είναι φορολογικός κάτοικος Ουγγαρίας με διπλή υπηκοότητα (Ελληνική και Ουγγαρέζικη) και καταβάλλεται σύνταξη από τον ΕΦΚΑ (ΙΚΑ)για απασχόλησή του στον ιδιωτικό τομέα, ως εκ τούτου σε κάθε περίπτωση για το δηλωθέν εισόδημά του,αποκλειστικό δικαίωμα
φορολόγησης έχει η Ουγγαρία και το εν λόγω ποσό δεν φορολογείται στην Ελλάδα και εμπίπτει στην περίπτωση του κωδικού 657-658 (η 617-618). Κατόπιν των ανωτέρω,ο σχετικός ισχυρισμός του προσφεύγοντος βασίμως προβάλλεται και η ενδικοφανή προσφυγή πρέπει να γίνει δεκτή.
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Την αποδοχή της με ημερομηνία κατάθεσης 06.09.2021 με αρ. πρωτ. ...............ενδικοφανούς προσφυγής του.......................................του ....................., ΑΦΜ ...................,και ορίζουμε όπως ο Προϊστάμενος της Δ.ΟΥ. Κατοίκων Εξωτερικούπροβεί σε νέα εκκαθάριση σύμφωνα με το ανωτέρω σκεπτικό.
Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί από αρμόδιο όργανο με τη νόμιμη διαδικασία στην υπόχρεο.
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
0 ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ Α2
Χ.ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Ακριβές Αντίγραφο
Ο/Η Υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης
Σ η μ ε ί ω σ η:Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της.
5e/2022 ΔΕΔ (ΕΝΔΙΚ. ΠΡΟΣΦ.) ΑΘ (
812330)
(ΝΟΜΟΣ - Αναδημοσίευση από ιστοσελίδα ΑΑΔΕ-Αποφάσεις ΔΕΔ)
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ_ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ_ΠΙΣΤΩΣΗ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝΤΑ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΔΑΠΗ - Σ.Α.Δ.Φ. ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Δ.Ε.Δ. ΛΟΓΩ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Δ. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ. _ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019_ Άρθρο 217 Ν. 2717/1999 (Κ.Δ.Δ.) »
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις:
α. του άρθρου 63 του Ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α ’ 170), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
β. του άρθρου 10 της Δ. ΟΡΓ. Α 1125859 ΕΞ 2020/23-10-2020 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ
(ΦΕΚ 4738/τ. Β ’/26-10-2020) με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)».
γ. της ΠΟΛ. 1064/12-04-2017 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ(ΦΕΚ 1440/τ. Β ’/27-04-2017).
δ. της ΠΟΛ. 1076/23-04-2018 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ 1456/τ. Β ’/26-04-2018).
2.Την ΠΟΛ. 1069/04-03-2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
3.Τη με αριθμό Δ.Ε.Δ. 1126366 ΕΞ 2016/30-08-2016 (ΦΕΚ 2759/τ. Β ’/01-09-2016) Απόφαση του
Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών με θέμα «Παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής».
4.Την από 27-09-2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου .......................ηλεκτρονικώς υποβληθείσα ενδικοφανή προσφυγήτου ......................., Α.Φ.Μ. ......................., κατοίκου ......................., κατά της με ημερομηνία έκδοσης 13-08-2021 και με αριθμό ειδοποίησης .......................πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπόχρεου φορολογικού έτους 2019 της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Ψυχικούκαι τα προσκομιζόμενα με αυτήν σχετικά έγγραφα.
5.Την ανωτέρω προσβαλλόμενη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπόχρεου φορολογικού έτους 2019 της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, η οποία εκδόθηκε την 13-08-
2021,βάσει της από 13-08-2021 και με αριθμό ......................./2021 1ης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους,σε εκτέλεσητης με αριθμό 41/29-06-2021
απόφασης του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας μας (ήτοι της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών),και της οποίαςζητείταιη ακύρωσηή η τροποποίηση.
6.Τις απόψεις της Δ.Ο.Υ. Χολαργού.
7.Την εισήγηση του ορισθέντος υπαλλήλου του ΤμήματοςΕπανεξέτασης Α5, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της απόφασης.
Επί της από 27-09-2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου .......................ηλεκτρονικώς υποβληθείσας ενδικοφανούς προσφυγής του ......................., η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά τη μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:
Σύντομο Ιστορικό
Την 31-08-2020 ο προσφεύγων υπέβαλε τη με αριθμό ......................./2020 αρχική ηλεκτρονική δήλωση φορολογίας εισοδήματοςφορολογικού έτους 2019, με την οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων, μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης (στον κωδικό 295 του εντύπου Ε1) ποσούύψους 2.638.718,87€ αλλοδαπής εταιρείας με έδρα στην Αλβανία και φόρο που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή από εισοδήματα (των περ.2, 4 και 6)που έχει δικαίωμα φορολόγησης και η Ελλάδα (κωδικός683του εντύπου Ε1) ποσούύψους218.789,38€.
Η εν λόγω αρχική δήλωση εκκαθαρίστηκε από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.Ψυχικού και εκδόθηκε η από 22-
01-2021 και με αριθμό ειδοποίησης.......................πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου
υπόχρεου φορολογικού έτους 2019 της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, με την οποίαπροσδιορίστηκε για τον προσφεύγοντα σύνολο φόρου εισοδήματος προς καταβολή ποσού ύψους46.636,06€ πλέον ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τουΝ. 4172/2013 προς καταβολή ποσούύψους 260.761,39€, ήτοι συνολικό οφειλόμενο ποσό ύψους 307.397,45€.
Κατά της ως άνω πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπόχρεου φορολογικού έτους 2019
της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, ο προσφεύγων κατέθεσε τη με αριθμό πρωτοκόλλου......................./23-02-2021 ηλεκτρονική ενδικοφανή προσφυγή, με την οποία ισχυρίστηκε ότι η με ημερομηνία έκδοσης22-01-2021 και με αριθμό
ειδοποίησης.......................πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπόχρεου φορολογικού έτους 2019 της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού είναι μη νόμιμη,καθώς επιβάλλει φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα που απέκτησε το φορολογικό έτος 2019 από τα ανωτέρω μερίσματα, και, ενώτο εν λόγω εισόδημα έχει ήδη φορολογηθεί από τη φορολογική αρχή της Αλβανίας, η φορολογική αρχή στην Ελλάδα δεν αναγνώρισε,ούτε συμψήφισε το σύνολο του
φόρου που είχε καταβληθεί στη χώρα της έδρας της διανέμουσας τα κέρδη εταιρείας (κατά
το ποσοστό συμμετοχής του ως μέτοχος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας),και,ως εκ τούτου,το συνολικό και ήδη καταβληθέν ποσό του φόρου θα έπρεπε να πιστωθεί -συμψηφιστεί με τα υπολογισθέντα ποσά του συνολικού φόρου ημεδαπής.
Επί της ανωτέρω με αριθμό πρωτοκόλλου ......................./23-02-2021ηλεκτρονικώς υποβληθείσαςενδικοφανούς προσφυγής εκδόθηκε η με αριθμό 41/29-06-2021 απόφαση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας μας, με την οποία η ως άνω ηλεκτρονική ενδικοφανής προσφυγή έγινε μερικώς δεκτή
Εν συνεχεία, η Προϊσταμένη της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Ψυχικού. σε εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας μας, εξέδωσε την προσβαλλόμενη, με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή,με ημερομηνία έκδοσης 13-08-2021 και με αριθμό ειδοποίησης.......................πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπόχρεου φορολογικού έτους 2019 με βάση την από 13-08-2021 και με αριθμό ......................./2021 1ητροποποιητική
δήλωση φορολογίας εισοδήματοςτου οικείουφορολογικού έτους, με την οποίαπροσδιορίστηκε για τον προσφεύγοντα σύνολο φόρου εισοδήματος προς καταβολή ποσού ύψους1.553,55€ πλέον ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τουΝ. 4172/2013 προς καταβολή ποσούύψους260.415,13€, ήτοι συνολικό οφειλόμενο ποσό ύψους 261.968,68€.
Ο προσφεύγων, με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή,ζητά την ακύρωση ή την τροποποίηση, σε συμμόρφωση μετη με αριθμό 41/29-06-2021 απόφασητου Προϊσταμένου της Υπηρεσίας μας, της προσβαλλόμενηςμε ημερομηνία έκδοσης 13-08-2021και με αριθμό ειδοποίησης.......................πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπόχρεου φορολογικούέτους 2019 της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, κατόπιν ορθής
επανεκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του για τοφορολογικό έτος
2019,σύμφωνα μετις με αριθμούς Ε. 2018/2019 και Ε. 2147/2019εγκυκλίους και κατόπιν νόμιμου συμψηφισμού του συνολικού αναλογούντος φόρου που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή με τον προκύπτοντα στην ημεδαπή συνολικό φόροεισοδήματος (μερισμάτων και αναλογίας εισφοράς
αλληλεγγύης), ισχυριζόμενος ότιτα οριζόμενα με τη με αριθμό 41/29-06-2021 απόφασητου Προϊσταμένου της Υπηρεσίας μας δεν εκτελέστηκαν επ’ ακριβώς από τηνΠροϊσταμένη της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, ήτοι η εν λόγω αρμόδια Δ.Ο.Υ. δε συμμορφώθηκε πλήρως με την ως άνω απόφασητου Προϊσταμένου της Υπηρεσίας μας, με αποτέλεσμαη φορολογική υποχρέωσή τουγια το φορολογικό έτος2019, όπως αυτή προέκυψε με την προσβαλλόμενη πράξη, η οποία εκδόθηκε κατόπιν εσφαλμένης εκκαθάρισης, να είναι λανθασμένη.
Ειδικότερα, ο προσφεύγων στην κρινόμενη ενδικοφανή προσφυγή του αναφέρει ότι:«Η προσβαλλόμενη πράξη είναι μη νόμιμη και πρέπει να ακυρωθεί κατά το μέρος που με αυτή, κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή της με αριθμό 41/29-06-2021 απόφασηςτου Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, επιβάλλεται σε βάρος μου, ως φορολογικού κατοίκου
Ελλάδας, φόρος εισοδήματος, και συγκεκριμένα ειδική εισφορά αλληλεγγύης, επί εισοδημάτωνμουαπό μερίσματα αλλοδαπής εταιρείας με έδρα την Αλβανία.Ηφορολογική αρχή, μη
συμμορφούμενη ουσιαστικά προς την ανωτέρω απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης
Επίλυσης Διαφορών, σε εκτέλεση της οποίας εκδόθηκεη προσβαλλόμενη πράξη, εφάρμοσε
πλημμελώς τις διατάξεις της νομοθεσίας και τις μη αμφισβητούμενες ερμηνευτικές παραδοχές, τις οποίες, ωστόσο, η απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορώνείχε αποδεχτεί στο σκεπτικό της, ήτοι αγνόησε προδήλως πλημμελώς και συνεπώς παράνομα ότι στην έννοια του φόρου εισοδήματος Ελλάδας έναντι του οποίου παρέχεται η πίστωση του φόρου αλλοδαπής με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του Ν. 4172/2013περιλαμβάνεται όχι μόνο αυτός καθ’ εαυτός ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα στην Ελλάδα (10%), αλλά σαφώς και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011και του άρθρου 43Α τουΝ. 4172/2013κατά το ποσό που αναλογεί στο εισόδημα αλλοδαπής. Η παραπάνω διαπίστωση, ερειδόμενη επί ρητής οδηγίας της ΑΑΔΕ, σε συμμόρφωση άλλωστε με τη με αριθμό 2465/2018 απόφαση του ΣτΕ, δεν ελήφθηυπόψη από τη φορολογική αρχή κατά το στάδιο της εκκαθάρισης του φόρου σε δήθεν εκτέλεση της απόφασης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.
Για το λόγο αυτό, ο οποίος συνίσταται πρωτίστως στην ευθεία παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, όπως αυτή έχει παγίως ερμηνευθεί με σχετικέςεγκυκλίους της ΑΑΔΕ (Ε. 2018/2019 και Ε. 2147/2019), αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2465/2018), πρωτίστως δε στο σκεπτικό και διατακτικό της κρίσιμης απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών(41/29-06-2021), η προσβαλλόμενη πράξη πρέπει να ακυρωθεί, άλλως να τροποποιηθείσε συμμόρφωση μετη με αριθμό 41/29-06-2021 απόφασητου Προϊσταμένου τηςΔιεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών κατόπιν ορθής επανεκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός μου για το φορολογικό έτος 2019, δια του νόμιμου συμψηφισμού του συνολικού αναλογούντος φόρου που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή με τον προκύπτοντα στην ημεδαπή συνολικό φόρο εισοδήματος (μερισμάτων και αναλογίας εισφοράς αλληλεγγύης).».
Επειδή, με τις διατάξειςτης παρ. 1 του άρθρου 63 «Ειδική Διοικητική Διαδικασία -
Ενδικοφανής προσφυγή»του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (N. 4174/2013)ορίζεται ότι:«1. Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη που έχει εκδοθεί σε βάρος του από τη Φορολογική Διοίκηση ή σε περίπτωση σιωπηρής άρνησης, οφείλει να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης (μετονομασθείσα σε Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών)της Φορολογικής Διοίκησης. ...».
Επειδή,με την παρ. 1 του άρθρου 217 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ορίζεται ότι:«Ανακοπή χωρεί κατά κάθε πράξης που εκδίδεται στα πλαίσια της διαδικασίας της διοικητικής εκτέλεσης και, ιδίως, κατά: α) της πράξης της ταμειακής βεβαίωσης του εσόδου, β) της κατασχετήριας έκθεσης, γ) του προγράμματος πλειστηριασμού, δ) της έκθεσης πλειστηριασμού και ε) του πίνακα κατάταξης.».
Επειδή, σε εκτέλεση της με αριθμό 41/29-06-2021 απόφασης του Προϊσταμένουτης Υπηρεσίας μας(ήτοι της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών), η Προϊσταμένη της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Ψυχικού
διενήργησε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019του προσφεύγοντοςκαι εξέδωσε τη με ημερομηνία έκδοσης 13-08-2021και με αριθμό
ειδοποίησης.......................πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπόχρεου του οικείουφορολογικού έτους,με βάσητην από 13-08-2021 και με αριθμό ......................./2021 1ητροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, με την οποία προσδιορίστηκε για τον προσφεύγοντα σύνολο φόρου εισοδήματος προς καταβολή ποσού ύψους 1.553,55€ πλέον ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τουΝ. 4172/2013 προς καταβολή ποσούύψους 260.415,13€, ήτοι συνολικό οφειλόμενο ποσό ύψους 261.968,68€.
Επειδή, η δυνατότητα άσκησης προσφυγής αφορά σε πράξεις, εκ των οποίων απορρέουν διαφορές ουσίας που αναφύονται στο στάδιο προσδιορισμού των οικονομικών βαρών (π.χ. πράξη
καταλογισμού φόρου ή προστίμου) και όχι σε πράξεις που εκδίδονται στο στάδιο εκτέλεσης αυτών, κατά των οποίων προβλέπεται η άσκηση ανακοπής προς επίλυση διαφορών (πρβλ. ΣτΕ 2864/1996, 3354/1991).
Επειδή, εν προκειμένω, η αμφισβήτηση τηςμε ημερομηνία έκδοσης 13-08-2021και με αριθμό
ειδοποίησης ....................... πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπόχρεου φορολογικού έτους 2019, η οποία εκδόθηκε από την Προϊσταμένη της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Ψυχικού σε
εκτέλεση της με αριθμό 41/29-06-2021 απόφασης του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας μας,
ανάγεται στο στάδιο της εκτέλεσης, ήτοι δημιουργεί διαφορά κατά την εκτέλεση,για την
οποία προβλέπεται η άσκηση ανακοπής. Συνεπώς, ανεξαρτήτως των ισχυρισμών του προσφεύγοντος, η κρινόμενη ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη.
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Την απόρριψη της από 27-09-2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου .......................ηλεκτρονικώς υποβληθείσας ενδικοφανούς προσφυγής του .......................μεΑ.Φ.Μ........................ως απαράδεκτης.
Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με τη νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στον υπόχρεο.
Ακριβές Αντίγραφο
Ο/Η Υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΩ ΣΚΟΥΡΑ
Σ η μ ε ί ω σ η :Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου