Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΑΝΙΟΝΤΕΣ (ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ) ΑΡΘΡΟ 1489 , 1490 ΑΚ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΠΑ 2435 /2020


ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΑΝΙΟΝΤΕΣ
ΑΡΘΡΟ 1489 ΑΚ

 
- Επειδή, κατά τη διάταξη του άρθρου 1489 παρ. 2 ΑΚ, οι γονείς έχουν υποχρέωση να διατρέφουν το τέκνο τους από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του....


Από τη διάταξη αυτή σε συνδυασμό με αυτές των άρθρων 1490 και 1493 εδάφ. α ΑΚ, σαφώς συνάγεται ότι, αν το ανήλικο τέκνο που δικαιούται διατροφής εγείρει αγωγή κατά του ενός γονέα, μπορεί αυτός να επικαλεσθεί κατ’ ένσταση, κατ’ άρθρο 262 ΚΠολΔ, ότι και ο άλλος γονέας έχει την οικονομική δυνατότητα, σε σχέση με τη δική του και σε συνδυασμό με τις λοιπές υποχρεώσεις του, να καλύψει μέρος της ανάλογης διατροφής του ανηλίκου, οπότε, με την απόδειξη της εντάσεως αυτής, περιορίζεται η υποχρέωση του εναγομένου γονέα για τη διατροφή του τέκνου του κατά το ποσό που αντιστοιχεί στην οικονομική δυνατότητα και στη βάσει αυτής υποχρέωση συνεισφοράς του άλλου γονέα, μη δυναμένου όμως του δικαστηρίου, σε περίπτωση μη υποβολής της σχετικής αυτής ενστάσεως, να ερευνήσει αυτεπαγγέλτως την οικονομική δυνατότητα του άλλου γονέα και να κανονίσει αναλόγως προς τις δυνάμεις εκατέρου των γονέων το επιδικαστέο σε βάρος του εναγομένου ποσό διατροφής. (Α.Π. 344/2001 – ΕλλΔνη 2002, σελ. 113)
 
- Επειδή, από τις διατάξεις των άρθρων 1389, 1390 και 1489 §2 ΑΚ συνάγεται ότι αν το τέκνο στραφεί μόνο κατά του ενός γονέα, με αίτημα την επιδίκαση διατροφής, τότε αυτός δικαιούται να επικαλεσθεί κατ' ένσταση ότι υφίσταται και ο άλλος γονέας, ο οποίος έχει την οικονομική δυνατότητα, σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα του εναγομένου και σε συνδυασμό προς τις λοιπές υποχρεώσεις αμφο- τέρων, να καλύψει μέρος από την ανάλογη διατροφή του τέκνου.
Σε περίπτωση ευδοκίμησης της ενστάσεως αυτής, περιορίζεται η υποχρέωση του εναγομένου γονέα για τη διατροφή του τέκνου κατά το ποσό που αντιστοιχεί στην οικονομική δυνατότητα και στη βάσει αυτής υποχρέωση συνεισφοράς του άλλου γονέα [βλ. ΑΠ 804/94 (Κ. Ανδρουτσόπουλος) ΕλλΔνη 37 (1996). 97, ΑΠ 377/93 (Π. Ζιάννης) ΝοΒ 42. 1003].
Η προβολή του ισχυρισμού περί συνεισφοράς πρέπει να γίνει μέχρι πέρατος της πρώτης συζητήσεως στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, με προφορική δήλωση που καταχωρίζεται στα πρακτικά ή με τις προτάσεις που κατατίθενται κατά τη διάρκεια αυτής [ενδεχομένως, διότι δεν είναι υποχρεωτική η κατάθεσή τους στην εφαρμοζόμενη ειδική διαδικασία, ΚΠολΔ 115 §3, 591 §1, 666 §1, 681Β §1] και, πάντως, όχι με την προσθήκη των προτάσεων. Για πρώτη φορά ενώπιον του Εφετείου, η προβολή του ισχυρισμού αυτού από τον εκκαλούντα μπορεί να γίνει μόνο αν συντρέχουν οι εξαιρετικές προϋποθέσεις της ΚΠολΔ 527 [βλ. ΕφΑθ 4999/86 (Ν. Παραθύρας) ΑρχΝ 38 (1987). 195].
Εν προκειμένω, ο εναγόμενος, ο οποίος κατά την πρώτη συζήτηση της αγωγής περιορίσθηκε να αμφισβητήσει το ύψος της αιτούμενης διατροφής, (βλ. τα πρακτικά της εκκαλουμένης αποφάσεως), υποβάλλει με την έφεση τον ισχυρισμό ότι και η ενάγουσα μητέρα έχει τις ως άνω (βλ. σκέψη αρ. 2) οικονομικές δυνάμεις, με τις οποίες δύναται να συνεισφέρει στη διατροφή των κοινών θυγατέρων, προς αντίστοιχη μείωση της υποχρεώσεως που βαρύνει αυτόν τον ίδιο.
Η προβολή του ισχυρισμού αυτού για πρώτη φορά στο Εφετείο (στη συγκεκριμένη υπόθεση) είναι παραδεκτή, διότι κατά το ένα μέρος η αλήθεια αποδεικνύεται από δικαστική ομολογία της ενάγουσας (ΚΠολΔ 269 §2 περ. γ' και 527 περ. 3) και κατά το άλλο αναφέρεται σε περιστατικό που γεννήθηκε μετά τη συζήτηση στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο (ΚΠολΔ 269 §2 περ. β' 527 περ. 2).
Πράγματι, από τα περιστατικά που στοιχειοθετούν την ένσταση του εναγομένου α) το ότι η ενάγουσα λαμβάνει επίδομα από τον ΟΓΑ και μίσθωμα από την εκμίσθωση αποθήκης, το ότι είναι νομέας και κάτοχος του διαμερίσματος, όπου κατοικεί με τα τέκνα και το ότι προσφέρει τις οικιακές φροντίδες προς αυτά, αναφέρεται λεπτομερώς από την ίδια στην αγωγή, από όπου και αποδεικνύεται πλήρως η βασιμότητά του και β) το ότι απασχολήθηκε με σύμβαση παροχής εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου στο νοσοκομείο , προέκυψε μετά τη συζήτηση στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και ήδη συνομολογείται στις προτάσεις της παρούσας συζήτησης. (Εφ.Θεσσ. 260/2005 – ΝοΒ 2005, σελ. 1294)

- Βάσει της διατάξεως 1489 Α.Κ, εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου. Εφόσον δεν υπάρχουν γονείς, βαρύνονται με υποχρέωση διατροφής οι πάπποι και οι μάμμαι από πατρική ή μητρική γραμμή και εν συνεχεία οι προπάπποι και οι προμμάμμαι από πατρική και μητρική γραμμή.

Η υποχρέωσή τους είναι κατ' ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλο. Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ' ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα. Οι περισσότεροι υπόχρεοι συνδέονται με το δεσμό της ομοδικίας και είναι δυνατό να εναχθούν με το ίδιο δικόγραφο (άρθρο 74 Επ. ΚΠολΔ). Το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπόχρεοι ευθύνονται κατ' ίσα μέρη και είναι ο ένας εύπορος και ο άλλος λιγότερο εύπορος δεν αποκλείει, την προβολή της ενστάσεως ιδίας διακινδυνεύσεως, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1487 εδ. α' ΑΚ. Απαιτείται να προβάλλονται οι όροι του άρθρου και να αποδεικνύεται. [Μ.Π.Α. 2435/2020 (ασφαλιαστικα) - Από το αρχείο του συνδομητή μας Χρίστου Μπούρα, δικηγόρου Αθηνών]
ΑΡΘΡΟ 1490 ΑΚ

Αν ένας από τους ανιόντες ή τους κατιόντες δεν είναι σε θέση να δώσει διατροφή, η υποχρέωση βαρύνει εκείνον που είναι υπόχρεος ύστερα από αυτόν. Το ίδιο ισχύει και όταν, για πραγματικούς ή νομικούς λόγους, είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής η δικαστική επιδίωξη στην ημεδαπή εναντίον εκείνου που έχει την υποχρέωση.

Στην περίπτωση που καταβάλει την διατροφή, αντί για τον αμέσως υπόχρεο, άλλο πρόσωπο, αυτό υποκαθίσταται αυτοδικαίως στα δικαιώματα εκείνου που την έλαβε:

1. αν κατέβαλε τη  διατροφή  δυνάμει του  δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου,

2. αν πρόκειται για το κράτος ή νομικό πρόσωπο δημόσιου δικαίου ή κοινωφελές ίδρυμα που ανέλαβε τη διατροφή του δικαιούχου ανηλίκου στη θέση του υπόχρεου συγγενή του,

3. αν πρόκειται για ιδιώτες, στους οποίους ανατέθηκε η επιμέλεια του προσώπου του δικαιούχου ανηλίκου, σύμφωνα με τα άρθρα 1513, 1514, 1532, 1533 και 1535,

4. αν ο δικαιούχος της διατροφής είναι ανήλικος και τη διατροφή κατέβαλε, στη θέση του υπόχρεου γονέα του, ο σύζυγος του τελευταίου.

Μ.Π.Α. 2435/2020 (ασφαλιστικά)

ΕΡΜΗΝΕΙΑ 1489 Α.Κ. - Βάσει της νέας διατάξεως, εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου. Εφόσον δεν υπάρχουν γονείς, βαρύνονται με υποχρέωση διατροφής οι πάπποι και οι μάμμαι από πατρική ή μητρική γραμμή και εν συνεχεία οι προπάπποι και οι προμμάμμαι από πατρική και μητρική γραμμή.

Η υποχρέωσή τους είναι κατ' ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλο. Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ' ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα. Οι περισσότεροι υπόχρεοι συνδέονται με το δεσμό της ομοδικίας και είναι δυνατό να εναχθούν με το ίδιο δικόγραφο (άρθρο 74 Επ. ΚΠολΔ). Το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπόχρεοι ευθύνονται κατ' ίσα μέρη και είναι ο ένας εύπορος και ο άλλος λιγότερο εύπορος δεν αποκλείει, την προβολή της ενστάσεως ιδίας διακινδυνεύσεως, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1487 εδ. α' ΑΚ. Απαιτείται να προβάλλονται οι όροι του άρθρου και να αποδεικνύεται.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ 1490 Α.Κ. - Η διάταξη του άρθρου 1490 ΑΚ εφαρμόζεται όχι μόνο όταν όσοι ανήκουν στον προηγούμενο βαθμό και είναι υπόχρεοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παράσχουν διατροφή στο σύνολο ή μερικώς, αλλά και όταν αποδεικνύεται ότι και εκ της ίδιας γραμμής μόνο ο ένας ή μερικοί έχουν οικονομική δυνατότητα, ο δε άλλος ή ενδεχόμενα οι περισσότεροι είναι άποροι ή βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να καταβάλουν διατροφή είναι όμως παραδεκτή η επικουρική εναγωγή των κατά δεύτερο λόγο ευθυνόμενων προσώπων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 219 ΚΠολΔ. Καταρχήν θα προσδιορισθεί ο κατά νόμο υπόχρεος. Εφόσον, εξ αρχής, είναι βέβαιο ότι ο κατά πρώτο λόγο υπόχρεος δεν έχει οικονομική δυνατότητα, είναι επιτρεπτό να εγερθεί αγωγή απευθείας κατά του σε δεύτερο βαθμό ευθυνόμενο, αφού κατά την εκδίκαση της αγωγής θα κριθεί ότι ο αρχικός υπόχρεος δεν μπορεί να καταβάλει διατροφή. Εξάλλου, ο δικαιούχος της διατροφής, όταν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να στραφεί κατά του υποχρέου κατά πρώτο λόγο, συνεπεία πραγματικών ή νομικών λόγων, έχει το δικαίωμα να στραφεί κατά του ευθυνομένου κατά δεύτερο λόγο. Η ευθύνη του τελευταίου ανακύπτει όταν ο σκοπός διατροφής του δικαιούχου δεν εκπληρώνεται, για λόγους πραγματικής ή νομικής αδυναμίας. Πραγματικοί λόγοι αδυναμίας είναι η διανομή στην αλλοδαπή, το άγνωστο της διαμονής του υποχρέου, η συνεχής μεταβολή του τόπου κατοικίας του, ο αποκλεισμός ή αιχμαλωσία του, η έλλειψη ή απόκρυψη περιουσίας, ενώ νομικοί λόγοι είναι η επιβάρυνση της περιουσίας με εμπράγματα βάρη που προηγούνται σε τάξη από την αξίωση διατροφής, ή οποιοδήποτε νομικό κώλυμα λήψης κατ’ αυτού αναγκαστικών μέτρων, χωρίς να αρκεί απλή δυσχέρεια.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΠΠΟΥ - ΓΙΑΓΙΑΣ ΥΠΕΡ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΓΓΟΝΟΥ (ο πατέρας ισχυρίζεται ανεργία και οικονομική ανέχεια) - Εφ' όσον, ο πατέρας του ανηλίκου και αρχικός υπόχρεος σε διατροφή του τελευταίου δεν καταβάλει από κακοβουλία κανένα ποσό για την ανωτέρω αιτία και πιθανολογήθηκε ότι είναι αδύνατη η δικαστική επιδίωξη της επίδικης απαίτησης του ανηλίκου σε βάρος του στην ημεδαπή, οι καθ' ων ως ανιόντες - γονείς του αρχικού υποχρέου, ..... έχουν υποχρέωση ύστερα από αυτόν να συνεισφέρουν στη διατροφή του ανωτέρω ανηλίκου - εγγονιού τους.

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Αριθμός Απόφασης 2435 /2020

....

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1489 παρ. 1 ΑΚ, όπως ισχύει μετά τον ν. 1329/1983 «αν δεν υπάρχουν κατιόντες υποχρέωση διατροφής έχουν οι πλησιέστεροι ανιόντες, που ενέχονται σε ίσα μέρη αν είναι περισσότεροι στον ίδιο αριθμό».

Βάσει της νέας διατάξεως, εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου. Εφόσον δεν υπάρχουν γονείς, βαρύνονται με υποχρέωση διατροφής οι πάπποι και οι μάμμαι από πατρική ή μητρική γραμμή και εν συνεχεία οι προπάπποι και οι προμμάμμαι από πατρική και μητρική γραμμή. Η υποχρέωσή τους είναι κατ' ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλο (ΕφΘεσ 286/2001 Αρμ. 2001, 923, Ροϊλού, Οικ.Δίκ., άρθρο 1480, σελ. 108, Μπαλή, Οικ.Δ., παρ. 133, σελ. 278). Δεν αποκλείεται, επί περισσοτέρων υποχρέων κατ' ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλαδή να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα. Οι περισσότεροι υπόχρεοι συνδέονται με το δεσμό της ομοδικίας και είναι δυνατό να εναχθούν με το ίδιο δικόγραφο (άρθρο 74 Επ. ΚΠολΔ). Το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπόχρεοι ευθύνονται κατ' ίσα μέρη και είναι ο ένας εύπορος και ο άλλος λιγότερο εύπορος δεν αποκλείει, την προβολή της ενστάσεως ιδίας διακινδυνεύσεως, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 1487 εδ. α' ΑΚ. Απαιτείται να προβάλλονται οι όροι του άρθρου και να αποδεικνύεται.

Εξάλλου, κατά τη διάταξη του άρθρου 1490 ΑΚ «Αν ένας από τους ανιόντες ή τους κατιόντες δεν είναι σε θέση να δώσει διατροφή, η υποχρέωση βαρύνει εκείνον που είναι υπόχρεος ύστερα από αυτόν. Το ίδιο ισχύει και όταν για πραγματικούς ή νομικούς λόγους είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής η δικαστική επιδίωξη στην ημεδαπή εναντίον εκείνου που έχει την υποχρέωση».

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται όχι μόνο όταν όσοι ανήκουν στον προηγούμενο βαθμό και είναι υπόχρεοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παράσχουν διατροφή στο σύνολο ή μερικώς, αλλά και όταν αποδεικνύεται ότι και εκ της ίδιας γραμμής μόνο ο ένας ή μερικοί έχουν οικονομική δυνατότητα, ο δε άλλος ή ενδεχόμενα οι περισσότεροι είναι άποροι ή βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να καταβάλουν διατροφή είναι όμως παραδεκτή η επικουρική εναγωγή των κατά δεύτερο λόγο ευθυνόμενων προσώπων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 219 ΚΠολΔ (ΑΠ 282/2012 ΧρΙδΔ 2013, 425, ΕφΘεσ 286/2001 Αρμ. 2001, 923, ΜΠρΘεσ 343/1989 Αρμ 1989, 981, ΜΠρΡοδ 813/2012, ΜΠΧαν 39/2006 δημ. ΝΟΜΟΣ). Καταρχήν θα προσδιορισθεί ο κατά νόμο υπόχρεος. Εφόσον, εξ αρχής, είναι βέβαιο ότι ο κατά πρώτο λόγο υπόχρεος δεν έχει οικονομική δυνατότητα, είναι επιτρεπτό να εγερθεί αγωγή απευθείας κατά του σε δεύτερο βαθμό ευθυνόμενο, αφού κατά την εκδίκαση της αγωγής θα κριθεί ότι ο αρχικός υπόχρεος δεν μπορεί να καταβάλει διατροφή. Εξάλλου, ο δικαιούχος της διατροφής, όταν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να στραφεί κατά του υποχρέου κατά πρώτο λόγο, συνεπεία πραγματικών ή νομικών λόγων, έχει το δικαίωμα να στραφεί κατά του ευθυνομένου κατά δεύτερο λόγο (1490 εδ. β' ΑΚ, ΕφΘεσ 286/2001 ο.α., ΜΠρΘεσ 343/1989 Αρμ 1989, 981, ΜΠρΡοδ 813/2012, ΜΠΧαν 39/2006 δημ. ΝΟΜΟΣ). Η ευθύνη του τελευταίου ανακύπτει όταν ο σκοπός διατροφής του δικαιούχου δεν εκπληρώνεται, για λόγους πραγματικής ή νομικής αδυναμίας. Πραγματικοί λόγοι αδυναμίας είναι η διανομή στην αλλοδαπή, το άγνωστο της διαμονής του υποχρέου, η συνεχής μεταβολή του τόπου κατοικίας του, ο αποκλεισμός ή αιχμαλωσία του, η έλλειψη ή απόκρυψη περιουσίας, ενώ νομικοί λόγοι είναι η επιβάρυνση της περιουσίας με εμπράγματα βάρη που προηγούνται σε τάξη από την αξίωση διατροφής, ή οποιοδήποτε νομικό κώλυμα λήψης κατ’ αυτού αναγκαστικών μέτρων, χωρίς να αρκεί απλή δυσχέρεια (Βαθρακοκοίλη Το Νέο Οικογενειακό Δίκαιο [2000] υπό άρθρο 1490 αρ. 4).

Με την υπό κρίση αίτηση την οποία η αιτούσα ασκεί ως ασκούσα την επιμέλεια του αβάπτιστου άρρενος τέκνου της επικαλείται επείγουσα περίπτωση και ζητά ως ασφαλιστικό μέτρο: α) να υποχρεωθούν προσωρινά οι καθ'ων, απώτεροι ανιόντες, ήτοι παππούς και γιαγιά αντίστοιχα εκ της πατρικής γραμμής, ευθυνόμενοι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος εξ αυτών, να καταβάλουν ως συνεισφορά στη διατροφή του ανηλίκου τέκνου κοινού μετά του 1 υιού των καθ'ων, το συνολικό ποσό των 400,00 ευρώ μηνιαίος με το νόμιμο τόκο από την καθυστέρηση καταβολής κάθε δόσεως, διότι αυτό αδυνατεί να διαθρέψει τον εαυτό του, στερούμενο παντελώς περιουσίας και εισοδημάτων από αυτή ή από την εργασία του για το λόγο ότι οι καθ' ων είναι υπόχρεοι σε διατροφή του ανηλίκου ύστερα από τον πατέρα του και υιό των καθ 'ων, ενάντιον του οποίου είναι αδύνατη η δικαστική επιδίωξη αυτής, κατά τους αναφερόμενους στην αίτηση λόγους, β) να απειληθεί σε βάρος των καθ'ων προσωπική κράτηση τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή χιλίων (1.000,00) ευρώ για κάθε παράβαση των όρων της εκδοθησομένης απόφασης σαν μέσο εκτέλεσης αυτής και γ) να καταδικαστούν οι καθ'ων στη δικαστική της δαπάνη.

Με το παραπάνω περιεχόμενο και αιτήματα η αίτηση, αρμοδίως καθ' ύλη και κατά τόπο εισάγεται για να συζητηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου (άρθρα 683 παρ. 1 και 22 ΚΠολΔ) κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων (άρθρα 686 επ. ΚΠολΔ). Περαιτέρω, η αίτηση είναι ορισμένη και νόμιμη, στηριζομένη στις αναφερόμενες στη μείζονα σκέψη της παρούσας διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1489,1490,1492,1493,1496 ΑΚ, 728 παρ. 1 περ. α', 729,341,345,176 ΚΠολΔ πλην: α) του αιτήματος περί απειλής χρηματικής ποινής και προσωπικής κράτησης το οποίο είναι απορριπτέο ως μη νόμιμο καθόσον η απόφαση, που επιδικάζει διατροφή, εκτελείται κατά τους ορισμούς των άρθρων 951 και 953 επ. του ΚΠολΔ και ειδικότερα με την κατάσχεση περιουσίας εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση και, συνεπώς, δεν χρειάζεται προσφυγή σε εκείνες του άρθρου 946 του ΚΠολΔ για την έμμεση εκτέλεση (ΜΠρΑθ 7/2017 ΕΦΑΔ 2017,630, ΜΠρΑΘ 7831/2013 αδημ. στο νομικό τύπο, ΜΠρΠειρ 3629/2012 ΝοΒ 2013,387, ΜΠρΘεσ 12654/1999 Αρμ. 1999,1250, Αθ. Μπρίνιας, Αναγκαστική Εκτέλεση, άρθρο 941, παρ. 205) και β) του αιτήματος για υποχρέωση καταβολής του επιδικασθέντος ποσού αλληλεγγύως και εις ολόκληρον καθόσον κατά τα αναφερόμενα στην μείζονα σκέψη της παρούσας επί περισσοτέρων υπόχρεων απώτερων ανιόντων αυτοί ευθύνονται κατ' ίσα μέρη αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή.

Οι καθ' ων η αίτηση, με προφορική δήλωσή τους στο ακροατήριο αλλά και με το σημείωμα που κατέθεσαν εντός της ταχθείσας από το δικαστήριο προθεσμίας, εκτός από τους λοιπούς (αρνητικούς) ισχυρισμούς που προβάλλουν ως προς τα θεμελιωτικά της αίτησης πραγματικά περιστατικά, ισχυρίστηκαν: α) ότι αδυνατούν να συνεισφέρουν στη διατροφή του ανηλίκου τέκνου - εγγονού τους το αιτηθέν ποσό των 400,00 ευρώ μηνιαίως χωρίς να διακινδυνεύει παράλληλα και η δική τους διατροφή, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από τις συντάξεις τους αλλά και των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν ενώ η αιτούσα η οποία είναι νέα και υγιής δύναται από την εργασία της να καλύψει τις ανάγκες του ανήλικου χωρίς να διακινδυνεύει η δική της διατροφή. Ο ανωτέρω ισχυρισμός των καθ'ων συνιστά ένσταση διακινδύνευσης της ιδίας αυτών διατροφής (άρθρο 1487 ΑΚ) και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω κατ' ουσίαν, β) ότι οι γονείς της αιτούσας, παππούς και γιαγιά του ανηλίκου εκ της μητρικής γραμμής, θα πρέπει να συνεισφέρουν στη διατροφή του ανήλικου τέκνου με τις αναφερόμενες οικονομικές τους δυνάμεις ώστε το ποσό της διατροφής να επιμεριστεί σε τόσα μέρη όσα και ο αριθμός των ζώντων ανιόντων ανάλογα με την οικονομική δύναμη εκάστου εξ αυτών.

Ο παραπάνω ισχυρισμός των καθ'ων είναι νόμιμος κατά τα ειδικώς αναφερόμενα στη αιτιολογημένη άρνηση μείζονα σκέψη της παρούσας και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω κατ' ουσίαν, γ) ότι η αιτούσα μητέρα του ανηλίκου τέκνου θα πρέπει να συνεισφέρει στη διατροφή του με τις αναφερόμενες οικονομικές της δυνάμεις. Ο παραπάνω ισχυρισμός συνιστά της κρινόμενης αίτησης, εφ' όσον με την τελευταία σε συνδυασμό με το έγγραφο σημείωμα της αιτούσας ζητείται να υποχρεωθούν οι καθ'ων να συνεισφέρουν στην ανάλογη διατροφή του ανηλίκου και όχι να καταβάλουν εξ ολοκλήρου αυτήν (ΑΠ 804/1994 ΕλλΔνη 37, 98, ΑΠ 1322/1992 ΕλλΔνη 35, 368, ΑΠ 1155/1987 ΝοΒ 36,1607, ΕΑ 856/2010 ΕΦΑΔ 2011, 434, ΕΑ 2260/1993 ΕλλΔνη 35,40, ΕΑ 4784/1993 ΕλλΔνη 35, 450), οπότε θα αποτελούσε καταλυτική της αίτησης ένσταση.

Από την ένορκη κατάθεση των μαρτύρων....., πιθανολογούνται τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Η αιτούσα με τον υιό των καθ'ων,τέλεσαν μεταξύ τους νόμιμο πολιτικό γάμο την ......  Αττικής, από τον οποίο απέκτησαν ένα άρρεν αβάπτιστο τέκνο, που γεννήθηκε την ηλικίας ετών. Η έγγαμη συμβίωση των διαδίκων δεν εξελίχθηκε ομαλά με συνέπεια να λυθεί οριστικά ο γάμος τους με την με αριθμό οριστική απόφαση αυτού του δικαστηρίου, η οποία, όμως, δεν έχει καταστεί αμετάκλητη εκκρεμούσης εφέσεως κατ' αυτής. Με την υπ' αριθμ. αμετάκλητη απόφαση αυτού του δικαστηρίου εκδοθείσα κατά την ειδική διαδικασία των οικογενειακών διαφορών αφενός μεν ανατέθηκε αποκλειστικά στην αιτούσα η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου αφετέρου δε ο πατέρας του τελευταίου και υιός των καθ’ων, υποχρεώθηκε να καταβάλει στην αιτούσα ως ασκούσα την επιμέλεια του ως άνω ανηλίκου το ποσό των 250,00 ευρώ μηνιαίος, ως συνεισφορά του στη διατροφή αυτού και δη για μία διετία, ήτοι από μέχρι ....

Πλην, όμως, ο πατέρας του ανηλίκου, ισχυριζόμενος ανεργία και οικονομική δυσχέρεια κατά παράβαση των διατάξεων της ανωτέρω απόφασης δεν καταβάλλει μηνιαία διατροφή στο ανήλικο. Για το λόγο αυτό η αιτούσα την επέδωσε στον.... ακριβές αντίγραφο από το υπ' αριθμ. .... πρώτο απόγραφο εκτελεστό της υπ' αριθμ..... απόφασης αυτού του δικαστηρίου με την από επιταγή προς πληρωμή με την οποία ο τελευταίος επιτάχθηκε να της καταβάλει το συνολικό ποσό των 3.198,28 ευρώ για οφειλόμενα ποσά της επιδικασθείσας διατροφής για τους μήνες Αύγουστο 2017 μέχρι και Ιούνιο 2018 πλέον τόκων και δικαστικών εξόδων. Τον Ιούνιο του 2019 η αιτούσα πληροφορήθηκε ότι ο πατέρας του ανηλίκου εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος στην ατομική επιχείρηση που διατηρεί .... Αττικής με μηνιαίο μισθό 677,88 ευρώ. Σε εκτέλεση του παραπάνω εκτελεστού τίτλου και της από .... επιταγής προς πληρωμή που είναι γραμμένη κάτω από το αντίγραφο του πρώτου απογράφου εκτελεστού της με αριθμό απόφασης αυτού του δικαστηρίου, με το από ....κατασχετήριο το οποίο επιδόθηκε στον ως άνω εργοδότη του την 14-6-2019, καθώς και σε τέσσερις (4) τράπεζες της χώρας, η αιτούσα επέβαλε κατάσχεση εις χείρας αυτών, ως τρίτων, για το συνολικό ποσό των 3.729,88 ευρώ των ληξιπρόθεσμων αλλά και μελλοντικών απαιτήσεων των ως άνω οφειλετών του πατέρα του ανηλίκου. Ο εργοδότης.. με, την με την υπ' αριθμ .δήλωση τρίτου δήλωσε στο κατάστημα του Ειρηνοδικείου ότι σχετικά με την επιβληθείσα αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας του κατά την 24-6-2019 που του κοινοποιήθηκε το .... κατασχετήριο είχε ήδη δρομολογηθεί και πραγματοποιηθεί η πληρωμή του δεκαπενθημέρου για τον μήνα Ιούνιο, ποσού 338,94 ευρώ, ενώ θα παρακρατηθεί το 50% των επιδομάτων και δώρων, ύψους 592,23 ευρώ τα οποία κατασχέθηκαν και καταβλήθηκαν στην αιτούσα δεδομένου δηλώνοντας περαιτέρω ότι καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας την 18-6-2019.

Εξ άλλου, από την κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών κατασχέθηκε μόλις το συνολικό ποσό των 45,76 (44,49 + 0,68 + 0,59) ευρώ (βλ. προσκομιζόμενες δηλώσεις τρίτου). Περαιτέρω, πιθανολογήθηκε ότι το πιο πάνω ανήλικο τέκνο της αιτούσας και του υιού των καθ'ων, στερούμενο παντελώς εριουσίας και εισοδημάτων, λόγω της μικρής του ηλικίας, δικαιούται διατροφής σε χρήμα κατ' αμφότερων των γονέων του (ΑΠ 471/2005, ΕλλΔνη 2005, 14125, ΑΠ 884/2003, δημ. Νόμος, ΑΠ 396/2001, ΕλλΔνη 2002,113, ΑΠ 212/1999, ΕλλΔνη 1999, 1044, ΕΑ 4481/2009, ΕλλΔνη 2010, 155, ΕΑ 6931/2008, ΕΦΑΔ 2009, 209, ΕΑ 3454/2008, ΕλλΔνη 2008, 1490).

Εφ' όσον, επομένως, ο πατέρας του ανηλίκου και αρχικός υπόχρεος σε διατροφή του τελευταίου δεν καταβάλει από κακοβουλία κανένα ποσό για την ανωτέρω αιτία και πιθανολογήθηκε ότι είναι αδύνατη η δικαστική επιδίωξη της επίδικης απαίτησης του ανηλίκου σε βάρος του στην ημεδαπή, οι καθ' ων ως ανιόντες - γονείς του αρχικού υποχρέου, ..... έχουν υποχρέωση ύστερα από αυτόν να συνεισφέρουν στη διατροφή του ανωτέρω ανηλίκου - εγγονιού , τους, κατα τα ειδικως αναφερόμενα στη μείζονα σκέψη της παρούσας. Προς το σκοπό καθορισμού του ποσού της δικαιούμενης από αυτό διατροφής θα αξιολογηθούν καταρχήν τα εισοδήματα των διαδίκων από οποιαδήποτε πηγή και στη συνέχεια θα προσδιοριστούν οι ανάγκες του ανηλίκου τέκνου (ΑΠ 120/2013, ΑΠ 837/2009 δημ. Νόμος). Η αιτούσα, εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος στην ετερόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία με μηνιαίο μισθό ύψους 803,88 ευρώ. Επίσης, λαμβάνει ανά δίμηνο επίδομα τέκνου ως μονογονεϊκή οικογένεια, ύψους 42,00 ευρώ. Μετά την διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης η αιτούσα διαμένει στην πατρική οικία στον ................ και ως εκ τούτου δε βαρύνεται με έξοδα στέγασης βαρύνεται, όμως, με τις λειτουργικές δαπάνες (κοινοχρήστων και ηλεκτροφωτισμού) της ανωτέρω οικίας. Περαιτέρω, δεν πιθανολογείται υποχρέωση της αιτούσας προς διατροφή και άλλων προσώπων, πλην του τέκνου της, ενώ λοιπά εισοδήματα ή διαφορετικό ύψος των εισοδημάτων της που θα μπορούσαν να συνυπολογιστούν στις οικονομικές δυνατότητές της, ή τυχόν άλλες υποχρεώσεις της, επίσης, δεν πιθανολογούνται, οι δε ανάγκες για τη διατροφή και συντήρησή της είναι οι συνήθεις για άτομο της ηλικίας της. Επίσης, η αιτούσα προσφέρει τις υπηρεσίες της στην οικογενειακή εστία και ασχολείται με τη φροντίδα, την επίβλεψη και την ανατροφή του ανηλίκου τέκνου της, που λόγω της ηλικίας του έχει ανάγκη από την παρουσία και μέριμνά της. Η προσωπική εργασία της αιτούσας στην οικία και στην επίβλεψη του ανηλίκου καθώς και η παροχή τροφής σε αυτό, αποτελούν υπηρεσίες που συνδέονται με τη συνοίκηση και αποτιμώνται χρηματικώς.

Περαιτέρω, ο πρώτος των καθ'ων, παππούς εκ της πατρικής γραμμής του ανηλίκου τέκνου, είναι ηλικίας ... ετών και εργαζόταν ως .....μέχρι το έτος 2008 οπότε συνταξιοδοτήθηκε λόγω γήρατος. Έκτοτε λαμβάνει μηνιαία σύνταξη ύψους .... ευρώ ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματά του για το φορολογικό έτος 2018 ανέρχονται σε ..... ευρώ. Περαιτέρω, πιθανολογείται ότι ο πρώτος των καθ'ων μετά τη συνταξιοδότησή του μεταβίβασε το ΔΧΕ αυτοκίνητο (ταξί) και την επαγγελματική άδεια ταξί πλην, όμως, δεν πιθανολογήθηκε το ακριβές ποσό του τιμήματος κατά τους κανόνες δε της κοινής πείρας οι οποίοι λαμβάνονται υπ' όψη από το παρόν δικαστήριο, η αξία μεταβίβασης επαγγελματικής άδειας ταξί ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 50.000 ευρώ. Περαιτέρω, πιθανολογήθηκε ότι ο πρώτος των καθ 'ων διαμένει σε ιδιόκτητη οικία στο Αττικής, επί της οδού .... και ως εκ τούτου δεν βαρύνεται με έξοδα στέγασης βαρύνεται, όμως, με τις λειτουργικές δαπάνες της ανωτέρω οικίας.

Περαιτέρω, ο πρώτος των καθ' ων έχει: α) την επικαρπία κατά ποσοστό 100% ενός ισογείου διαμερίσματος στον......, β) την αποκλειστική κυριότητα μιας εξοχικής κατοικίας ....υ επιφάνειας .... και γ) την αποκλειστική κυριότητα ενός .... εκτάσεως 300.00 τ.μ.

Τα ανωτέρω ακίνητα δεν πιθανολογήθηκε ότι του αποφέρουν εισοδήματα ωστόσο, όμως, λαμβάνονται υπ' όψη για τον προσδιορισμό των οικονομικών του δυνατοτήτων, ως στοιχεία της περιουσίας του, χωρίς να απαιτείται ανάλωση ή ρευστοποίηση τούτων (ΑΠ 272/2004 ΕλλΔνη 2004, 420, ΑΠ 1638/2002 ΕλλΔνη 2003, 1293, ΑΠ 284/2001 ΕλλΔνη 2001, 139). Αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας στο κατώτερο πεπτικό σύστημα (ύπαρξη πολύποδα, έλκος εσωτερικές αιμορροΐδες) τα οποία με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή δεν ενέχουν κίνδυνο για τη ζωή του.

Περαιτέρω, δεν πιθανολογείται υποχρέωση του πρώτου των καθ' ων προς διατροφή άλλων προσώπων ενώ λοιπά εισοδήματα ή διαφορετικό ύψος των εισοδημάτων του που θα μπορούσαν να συνυπολογιστούν στις οικονομικές δυνατότητές του, ή τυχόν άλλες υποχρεώσεις του, επίσης, δεν πιθανολογούνται, οι δε ανάγκες για τη διατροφή και συντήρησή του είναι οι συνήθεις για άτομο της ηλικίας του.

Η δεύτερη των καθ' ων, γιαγιά εκ της πατρικής γραμμής του ανηλίκου τέκνου, είναι ηλικίας ... ετών και ως άτομο με Ειδικές Ανάγκες Βαριάς Αναπηρίας λαμβάνει μηνιαίος οικονομική ενίσχυση (κοινωνικό μέρισμα) ύψους 313,00 ευρώ (βλ. την με αριθμό πρωτ. I. απόφαση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του....σε συνδ. με την με αριθμό πρωτ. .... απόφαση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου ....).

Τα δηλωθέντα εισοδήματά της για το φορολογικό έτος 2018 ανέρχονται σε 2.755,00 ευρώ ενώ μετά τη λύση του γάμου της με τον πρώτο των καθ' ων διαμένει σε ιδιόκτητη οικία στις....και ως εκ τούτου δεν βαρύνεται με έξοδα στέγασης βαρύνεται, όμως, με τις λειτουργικές δαπάνες της ανωτέρω οικίας. Επίσης, η δεύτερη των καθ'ων: α) έχει την επικαρπία μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας του πρώτου ορόφου πολυκατοικίας κείμενης στις ...., επί της οδού ... την οποία εκμισθώνει με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 250,00 ευρώ ποσό το οποίο συνυπολογίζεται στα εισοδήματά της για τον προσδιορισμό των οικονομικών της δυνάμεων και β) έχει την επικαρπία μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας στην ίδια ως άνω πολυκατοικία η οποία αποτελούσε την πρώην συζυγική οικία της αιτούσας και του υιού της δεύτερης των καθ' ων, η οποία δεν πιθανολογήθηκε ότι της αποφέρει εισοδήματα ωστόσο, όμως, λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των οικονομικών της δυνατοτήτων, ως στοιχεία της περιουσίας της, χωρίς να απαιτείται ανάλωση ή ρευστοποίηση αυτής.

Εξάλλου, πιθανολογείται ότι δεύτερη των καθ' ων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας εξ αιτίας των οποίων έχει κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή βαριά ανάπηρη με ποσοστό σωματικής αναπηρίας 80% ως πάσχουσα από ρευματοειδή αρθρίτιδα υπό αγωγή, βαρεία οστεοαρθρίτιδα, ήπια αριστερή πυραμιδική συνδρομή κάτω άκρων καθώς και ψυχιατρική πάθηση 30% που χαρακτηρίζεται από επίμονη διαταραχή της καταθλιπτικής διάθεσης που επιδεινώνεται και συντηρείται από την ύπαρξη σωματικών προβλημάτων υγείας και δύσκολων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών (βλ. την από .... γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας της με αριθμό.... απόφασης της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής σε συνδ. με ψυχιατρικές γνωματεύσεις του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής). Για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας η δεύτερη καθ' ης λαμβάνει διαρκώς φαρμακευτική και θεραπευτική αγωγή και υποβάλλεται συχνά σε ιατρικές εξετάσεις ενώ για χρειάστηκε να νοσηλευτεί δαπανώντας αξιόλογα ποσά (βλ. προσκομιζόμενους εισηγητικούς φακέλους ΕΦΚΑ).

Επίσης, πιθανολογήθηκε ότι η δεύτερη των καθ' ων βαρύνεται με οφειλές καταναλωτικού δανείου ύψους 38.000 ευρώ το οποίο έχει χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα στην ίδια και στον υιό της και πατέρα του ανηλίκου, Πλην, όμως, η ανωτέρω δαπάνη για την εξυπηρέτηση δανείου δεν προαφαιρείται από τα εισοδήματα της υπόχρεης - καθ'ης, αλλά λαμβάνεται υπόψη ως στοιχείο προσδιοριστικό της αξίας της περιουσίας της, η οποία πρέπει να εκληφθεί ότι μειώνεται κατά το οφειλόμενο ποσό καθώς και των συνθηκών διαβίωσής της (ΑΠ 995/2019 δημ. ΝΟΜΟΣ, ΑΠ 120/2013, ΑΠ 837/2009, ΑΠ 471/2005 δημ. ΝΟΜΟΣ, ΕφΛαρ 50/2013 δικογραφία 2013,112, ΕφΔωδ 167/2004 Νόμος, ΕφΘεσ 88/2002, ΕφΘεσ 2241/2001, Νόμος).

Περαιτέρω, οι γονείς της αιτούσας, παππούς και γιαγιά εκ της μητρικής γραμμής, και η υποχρέωση των οποίων εν προκειμένω κατά τα ειδικώς αναφερόμενα στη μείζονα σκέψη της παρούσας είναι κατ' ίσα μέρη, εφόσον πρόκειται για περισσότερους υποχρέους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή, είναι συγκύριοι κατά ποσοστό 50% εξ αδιαιρέτου μιας οικίας στην Αττικής, επιφάνειας 54,39 τ.μ. στην οποία διαμένουν οι ίδιοι και φιλοξενούν την αιτούσα και τον ανήλικο εγγονό τους. Περαιτέρω, ο παππούς και η γιαγιά εκ της μητρικής γραμμής, λαμβάνουν σύνταξη ύψους ... ευρώ και....  ευρώ αντίστοιχα, η οποία αποτελεί το μοναδικό τους εισόδημα. Επίσης, ο .... βαρύνεται με δόσεις στεγαστικού δανείου ύψους ... ευρώ μηνιαίως στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (βλ. ενημέρωση - ειδοποίηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) πλην, όμως, η ανωτέρω δαπάνη για την εξυπηρέτηση δανείου δεν προαφαιρείται από τα εισοδήματά του αλλά λαμβάνεται υπόψη ως στοιχείο προσδιοριστικό της αξίας της περιουσίας του, η οποία πρέπει να εκληφθεί ότι μειώνεται κατά το οφειλόμενο ποσό καθώς και των συνθηκών διαβίωσής της. Ο ως άνω παππούς του ανηλίκου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (κακόηθες νεόπλασμα του προστάτη) εξ αιτίας του οποίου κρίθηκε ανάπηρος με συνολικό ποσοστό αναπηρίας 80% (βλ. την γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας της με αριθμό ... απόφασης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής).

Τέλος, αμφότεροι, ο παππούς και γιαγιά εκ της μητρικής γραμμής, βοηθούν οικονομικά την αιτούσα και το ανήλικο τέκνο της οι οποίοι μετά την διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης διαμένουν μαζί τους στην ίδια οικία ενώ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην οικογενειακή εστία και ασχολούνται με τη φροντίδα και την επίβλεψη ανηλίκου όταν η αιτούσα απουσιάζει στην εργασία της. Η προσωπική εργασία των ως άνω, παππού και γιαγιά εκ της μητρικής γραμμής, στην οικία και στην επίβλεψη του ανηλίκου καθώς και η παροχή στέγης σε αυτό, αποτελούν υπηρεσίες που συνδέονται με τη συνοίκηση και αποτιμώνται χρηματικώς. Περαιτέρω, πιθανολογήθηκε ότι το ανήλικο τέκνο της αιτούσας, ηλικίας & ετών, δεν έχει περιουσία ή εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή, λόγω δε της ανηλικότητάς του αδυνατεί να ασκήσει βιοποριστική εργασία. Διαμένει, όπως προαναφέρθηκε, με την μητέρα του στην πατρική οικία της τελευταίας συνιδιοκτησίας του παππού και της γιαγιάς εκ της μητρικής γραμμής και ως εκ τούτου δεν βαρύνεται με δαπάνες στέγασης πλην, όμως, βαρύνεται με την αναλογία επί των δαπανών ύδρευσης, θέρμανσης και ηλεκτροφωτισμού. Οι μηνιαίες ανάγκες του, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του και ανταποκρίνονται στα απαραίτητα έξοδα για τη διατροφή, ένδυση, υπόδηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχαγωγία, είναι οι συνηθισμένες για παιδιά της ίδιας ηλικίας με αυτό. Επιπλέον, το ανήλικο τέκνο των διαδίκων: α) έχει εγγραφεί σε παιδικό σταθμό του οικείου Δήμου στον οποίο καταβάλλεται το ποσό των ....ευρώ μηνιαίως για σίτιση και β) έχει ιδιωτική ασφάλιση υγείας/περίθαλψης/ζωής στην Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών «.... με μηνιαία δαπάνη ύψους ευρώ.

Με βάση τα ως άνω πραγματικά περιστατικά, πιθανολογείται ότι, για την ανάλογη με τις ανάγκες του ανηλίκου τέκνου διατροφή, όπως αυτές προκύπτουν από τις σημερινές συνθήκες της ζωής του και συγκεκριμένα τις ανάγκες του για ένδυση, διατροφή, εκπαίδευση, ιατρική παρακολούθηση, ψυχαγωγία και εν γένει συντήρησή του, απαιτείται, λαμβανομένης υπόψη και της οικονομικής καταστάσεως των γονέων του, το συνολικό ποσό των 480,00 ευρώ. Στο προαναφερόμενο χρηματικό ποσό συμπεριλαμβάνεται και η, ως εκ της διαβιώσεως του ως άνω ανηλίκου τέκνου, προκύπτουσα επιβάρυνση των λειτουργικών εξόδων της κατοικίας, όπου διαμένει, τα οποία φέρουν ο παππούς και η γιαγιά εκ της μητρικής γραμμής, ενώ συνυπολογίζονται και οι αποτιμώμενες σε χρήμα, συναφείς με την περιποίηση και φροντίδα του προσώπου του, υπηρεσίες τόσο των τελευταίων όσο και της αιτούσας, των οποίων έχει ανάγκη για την ανατροφή του και του προσφέρονται από τα ανωτέρω πρόσωπα. Ενόψει δε των προεκτεθέντων εισοδημάτων και των εν γένει οικονομικών δυνάμεων των διαδίκων αλλά και του παππού και της γιαγιάς εκ της μητρικής γραμμής των οποίων η υποχρέωση είναι κατ' ίσα μέρη, πιθανολογείται ότι ο πρώτος των καθ' ων παππούς εκ της πατρικής γραμμής του ανηλίκου οφείλει να καταβάλει στο ανήλικο τέκνο της αιτούσας και του υιού του,........................, το ποσό των 120,00 ευρώ το μήνα. Κατά το υπόλοιπο ποσό των 360,00 ευρώ βαρύνεται η αιτούσα και οι γονείς της τελευταίας, ως έχοντες κατά συντρέχουσα και ανάλογη των οικονομικών και εν γένει δυνατοτήτων τους υποχρέωση διατροφής του, με την παροχή σε χρήμα από τα προαναφερόμενα εισόδημά τους, καθώς και με την προσφορά των συνδεομένων με τη συνοίκησή τους παροχών, ως ανωτέρω εκτέθηκε, γενομένης δεκτής ως κατ' ουσία της σχετικής ένστασης συνεισφοράς που προέβαλαν οι καθ'ων. Αντίθετα, η δεύτερη των καθ'ων γιαγιά εκ της πατρικής γραμμής η οποία λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας της και των μειωμένων εισοδημάτων της βρίσκεται σε τέτοια οικονομική κατάσταση ώστε με δυσκολία μπορεί να προσφέρει στον εαυτό της τα μέσα επιβίωσης και κυρίως της ιατροφαρμακευτικής της περίθαλψης, δεν δύναται να παράσχει διατροφή στον ανήλικο εγγονό της χωρίς να κινδυνεύσει η δική της επιβίωση και ως εκ τούτου πρέπει η αίτηση να απορριφθεί ως προς αυτή.

Ενόψει των ανωτέρω, εφόσον είναι αυτονόητη και η συνδρομή επείγουσας περίπτωσης, λόγω της φύσεως του αιτούμενου ασφαλιστικού μέτρου, πρέπει η αίτηση να γίνει δεκτή ως προς τον πρώτο των καθ'ων, ως βάσιμη και κατ' ουσίαν και να απορριφθεί ως προς την δεύτερη καθ'ης, κατά τα ειδικώς αναφερόμενα στο διατακτικό της παρούσας. Τα δικαστικά έξοδα πρέπει να συμψηφισθούν στο σύνολό τους μεταξύ των διαδίκων (άρθρα 176 και 179 ΚΠολΔ).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΚΑΖΕΙ αντιμωλία των διαδίκων.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την αίτηση ως προς την δεύτερη των καθ'ων.

ΔΕΧΕΤΑΙ εν μέρει την αίτηση ως προς τον πρώτο καθ'ου.

ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ προσωρινά τον πρώτο των καθ' ων η αίτηση να καταβάλλει στην αιτούσα ως ασκούσα την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου άρρενος αβάπτιστου τέκνου της, εντός του πρώτου τριημέρου εκάστου ημερολογιακού μηνός διατροφή σε χρήμα, συνολικού ποσού εκατόν είκοσι (120,00) ευρώ, για το χρονικό διάστημα από την επίδοση της αίτησης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της τακτικής αγωγής, νομιμοτόκως από την ημέρα καταβολής εκάστης απαιτητής και ληξιπρόθεσμης μηνιαίας δόσης και μέχρι την πλήρη εξόφληση.

ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΙ στο σύνολό τους τα δικαστικά έξοδα μεταξύ των διαδίκων.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Δεν υπάρχουν σχόλια: