Τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση; Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας - άρθρο 337 (1) του Ποινικού Κώδικα - παράγραφο 5 του άρθρου 337 του Ποινικού Κώδικα


Τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση;
Ως σεξουαλική παρενόχληση νοούνται οι ανεπιθύμητες και δυσάρεστες σεξουαλικές κρούσεις, αιτήματα για σεξουαλικές χάρες ή άλλη λεκτική ή σωματική επαφή σεξουαλικής φύσεως η οποία ...
δημιουργεί ένα εχθρικό ή προσβλητικό περιβάλλον. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μια μορφή βίας εναντίον των γυναικών (και αντρών, οι οποίοι μπορούν επίσης να παρενοχληθούν σεξουαλικά) και ως άνιση μεταχείριση. Βασικό μέρος του ορισμού είναι η λέξη «ανεπιθύμητες».

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τη σωματική βία αλλά και πιο διακριτικές μορφές βίας όπως τον εξαναγκασμό – αναγκάζοντας κάποιον να κάνει κάτι που δεν θέλει. Μπορεί να έχει τη μορφή μια μακροχρόνιας κατάστασης – επαναλαμβανόμενα σεξουαλικά «αστεία», συνεχείς (ανεπιθύμητες) προτάσεις για ραντεβού, ή ανεπιθύμητο φλερτάρισμα σεξουαλικής φύσεως. Μπορεί επίσης να είναι ένα μεμονωμένο συμβάν – να ακουμπήσεις ή να χαϊδέψεις κάποιον άπρεπα, ή ακόμη και να τον κακοποιήσεις σεξουαλικά ή να τον βιάσεις.
Είναι το φύλο του ατόμου άμεσα συνδεδεμένο με την κακοποίησή τους;

Ναι – η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια συμπεριφορά που σχετίζεται άμεσα με το φύλο του ατόμου που παρενοχλείται. Για τον λόγο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι κάνει διακρίσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), «η σεξουαλική παρενόχληση είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με εξουσία και συμβαίνει συχνά σε κοινωνίες οι οποίες μεταχειρίζονται τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα και πολίτες δεύτερης κατηγορίας.» Ένα απλό παράδειγμα είναι όταν στις γυναίκες προσφέρεται μια θέση εργασίας, προαγωγή ή αύξηση με αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες. Ένα άλλο παράδειγμα παρενόχλησης στον δρόμο, μπορεί να ποικίλλει από γιουχαΐσματα και σφυρίγματα μέχρι ανεπιθύμητη και προσβλητική γλώσσα αλλά και σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό.

Σημαντικό είναι ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι το ίδιο με το φλερτ ή τη σχέση, όπου συμφωνούν και οι δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ανεπιθύμητη πράξη, η οποία προκαλεί προσβολή και δυσφορία και μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι επικίνδυνη τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Το θύμα μπορεί να αισθανθεί εκφοβισμό, αμηχανία, ντροπή ή απειλή.
Τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως σεξουαλική παρενόχληση;

Υπάρχουν διάφοροι νομικοί ορισμοί για τη σεξουαλική παρενόχληση, ανάλογα με τη χώρα και τη νομοθεσία, αλλά οι πιο κοινές μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης περιλαμβάνουν:

Αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων ανέκδοτων

Επίδειξη ή διανομή εικόνων ή φωτογραφιών με σεξουαλικό περιεχόμενο
Επιστολές, σημειώματα, ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνήματα, ή υλικό σεξουαλικής φύσεως
«Βαθμολόγηση» ατόμων με βάση τα σωματικά τους χαρακτηριστικά
Σεξουαλικά σχόλια για την ενδυμασία, την ανατομία ή την εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου
Σφύριγμα ή γιουχάισμα
Ήχοι ή χειρονομίες με σεξουαλικά υπονοούμενα όπως ήχους ρουφήγματος, κλείσιμο ματιού ή κινήσεις της λεκάνης
Άμεσες ή έμμεσες απειλές ή δωροδοκίες για ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα
Συνεχή αιτήματα για ραντεβού ή σεξ
Βρίσιμο, όπως σκύλα, πουτάνα ή τσούλα
Επίμονο κοίταγμα με προσβλητικό τρόπο (να κοιτάζεις επίμονα το στήθος μιας γυναίκας, ή τον πισινό ενός άντρα)
Ανεπιθύμητες ερωτήσεις για τη σεξουαλική ζωή κάποιου
Ανεπιθύμητη επαφή, αγκάλιασμα, φίλημα, χάιδεμα ή πέρασμα κολλητά από το σώμα κάποιου
Έμμονη παρακολούθηση ενός ατόμου
Να χαϊδεύεται κάποιος σεξουαλικά μπροστά σε άλλους για να τον βλέπουν
 
Πού γίνεται η σεξουαλική παρενόχληση;

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να γίνει οπουδήποτε – στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο, στον δρόμο, σε ένα μαγαζί, σε ένα κλαμπ ή κατά τη χρήση κάποιου μέσου μαζικής μεταφοράς, σε αεροδρόμιο ή ακόμη και στο σπίτι. Βασικά είναι η ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή που μπορεί να συμβεί σε κάποιο δημόσιο ή και ιδιωτικό χώρο.
Μόνο οι άντρες παρενοχλούν τις γυναίκες;

Όχι. Μπορούν και οι γυναίκες να παρενοχλήσουν σεξουαλικά τους άντρες και οι γυναίκες να παρενοχλήσουν σεξουαλικά άλλες γυναίκες. Δεν υπάρχει διάκριση λόγω φύλου σε αυτούς που παρενοχλούν.

Αυτοί που παρενοχλούν μπορεί να είναι κάποιος εργοδότης, συνάδελφος, υπάλληλος, πελάτης, ένας άγνωστος, συγγενής, ή κάποιος που αποκαλείται «φίλος», μια ομάδα ανθρώπων, κάποιος που σου κάνει συνέντευξη για δουλειά. Δεν υπάρχει κάποιο «προσχέδιο» για κάποιον που παρενοχλεί, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί δράστες.

Σεξουαλική παρενόχληση

Η παρενόχληση είναι «ανεπιθύμητη συμπεριφορά συνδεδεμένη με το φύλο ενός προσώπου, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος», ενώ η σεξουαλική παρενόχληση είναι «οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, μη λεκτικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος ».

Το άρθρο 3 (2) (α) του νόμου 3896/2010 αναφέρει επίσης ότι «η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση και οποιαδήποτε λιγότερη ευνοϊκή μεταχείριση λόγω υποβολής ή απόρριψης αυτής της συμπεριφοράς που συνιστούν διάκριση λόγω φύλου και απαγορεύονται".

Σύμφωνα με το άρθρο 662 του Ποινικού Κώδικα, ο εργοδότης έχει μεγάλο «καθήκον μέριμνας» για την προστασία των υλικών και ηθικών συμφερόντων και την προσωπικότητα των εργαζομένων και των τρίτων προσώπων στο χώρο εργασίας. Αυτό συνεπάγεται την ευθύνη του εργοδότη για το δικό του / της συμπεριφορά και τη συμπεριφορά των παραγόντων του / της.

Σύμφωνα με το άρθρο 337 (1) του Ποινικού Κώδικα, η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί «προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας» που αποτελείται από «άσεμνες χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις» «προσβολή της αξιοπρέπειας ενός ατόμου στην περιοχή του / της σεξουαλικής ζωής της». Άσεμνες χειρονομίες συνεπάγονται σωματική επαφή (χάδια, κλπ) ενώ άσεμνες προτάσεις μπορεί να είναι προφορική ή γραπτή ή με χειρονομίες, χωρίς σωματική επαφή.Σύμφωνα με τη
παράγραφο 5 του άρθρου 337 του Ποινικού Κώδικα, όποιος προβαίνει σε μια πράξη που συνιστά σεξουαλική παρενόχληση από την αξιοποίηση ενός υπαλλήλου, συμπεριλαμβανομένων οποιονδήποτε υποψήφιο που συμμετέχει στη διαδικασία προσλήψεων, λόγω της θέσης της εργασίας του ή της, θα πρέπει να διώκονται κατ 'έγκληση και τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες έως τρία έτη. Επιπλέον, χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί σε αυτόν ή αυτήν τουλάχιστον 1.000 ευρώ. (Νόμος 3896/2010 (ενημέρωση και την τροποποίηση του νόμου 3488/2006)

Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας
Τι είναι σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;


Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας, από το εργοστάσιο έως το γραφείο και από το κατάστημα έως το σχολείο. Ανεξάρτητα αν η προσβολή γίνεται από τον διευθυντή, έναν συνάδελφο, ή κάποιον πωλητή, οποιαδήποτε συμπεριφορά που δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον ή ανακόπτει την επιτυχία ενός άλλου εργαζομένου θεωρείται παράνομη σεξουαλική παρενόχληση.

Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας διαφέρει από τη γενική σεξουαλική παρενόχληση στο ότι σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο με τον οποίο κάποιος κερδίζει τα προς το ζην. Χρησιμοποιείται συχνά ως παιχνίδι ισχύος και μπορεί να συμβεί σε πολλά στάδια του κύκλου εργασίας, από την πρόσληψη έως την προαγωγή.

Μπορεί να περιλαμβάνει άμεσες σεξουαλικές κρούσεις ή προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων εργαζομένων που ζητούν σεξουαλικές χάρες από κατώτερους. Μπορεί επίσης να συμπεριλαμβάνει εκφοβισμό ή απόκλιση των γυναικών για να μη φέρουν σε κίνδυνο τη θέση εργασίας τους. Και μπορεί να σημαίνει τη δημιουργία ενός εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος για τις γυναίκες με σεξιστικά ανέκδοτα, παρατηρήσεις ή ανάρτηση έκδηλα σεξουαλικών ή πορνογραφικών φωτογραφιών.

Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας μπορεί να εμποδίσει τα θύματα από το να κερδίσουν τα προς το ζην, να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους ή να αξιοποιήσουν πλήρως τις ικανότητές τους. Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί επίσης να δηλητηριάσει το περιβάλλον για όλους τους άλλους. Εάν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας δύναται να κλιμακωθεί σε βίαιη συμπεριφορά.
Αποτελεί η σεξουαλική παρενόχληση ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Ναι. Η βία στον κόσμο της εργασίας, όπως η βία λόγω φύλου, είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν υπάρχουν συμβάντα σεξουαλικής παρενόχλησης, αυτό θεωρείται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών (ή των αντρών). Για να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει να ανακαλύψουμε τα βαθύτερα αίτια των πρακτικών διάκρισης και να κατανοήσουμε τα πολλά διαφορετικά περιφερειακά, πολιτιστικά και κοινωνικά πλαίσια.
Ποιος μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας;

Όλοι οι εργαζόμενοι και εργοδότες, ανεξάρτητα από φύλο και ιεραρχική θέση. Παρ' όλ' αυτά, οι γυναίκες τείνουν να είναι περισσότερο ευάλωτες σε σεξουαλική παρενόχληση επειδή συχνά έχουν θέσεις εργασίας που αποδίδουν λιγότερα χρήματα, είναι κατώτερες στην ιεραρχική κατάταξη και έχουν χαμηλότερη θέση και χαμηλότερη εξουσία συγκριτικά με τους άντρες. Ωστόσο, ακόμη και γυναίκες σε υψηλές θέσεις εξουσίας μπορεί να βιώσουν σεξουαλική παρενόχληση.

Μπορεί επίσης να συμβεί ακόμη και όταν κάποιος είναι αυτοαπασχολούμενος, για παράδειγμα από κάποιον πελάτη ή προμηθευτή.
Ποιος μπορεί να είναι ο δράστης σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας;

Όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ανεξάρτητα από φύλο και ιεραρχική κατάταξη. Αυτό συμπεριλαμβάνει αφεντικά, συνεργάτες, συναδέλφους, πελάτες, προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, προσωπικό ανθρώπινου δυναμικού και άλλους.

Ενώ η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας, συμβαίνει περισσότερο σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας όπως:

    Ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα εργασίας (για παράδειγμα, στρατός, αστυνομία, κατασκευαστικές εργασίες)
    Δουλειές οι οποίες θεωρούνται «δουλοπρεπείς» (για παράδειγμα, νοσηλευτές, θεραπευτικοί μασέρ, σερβιτόροι)
    Εργασία που γίνεται σε απομόνωση (για παράδειγμα όσοι εργάζονται ως εσωτερικοί σε σπίτια).

Νόμος και η σεξουαλική παρενόχληση
Τι λέει το διεθνές εργατικό δίκαιο για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση διαφέρει από χώρα σε χώρα, ακόμη και από πολιτισμό σε πολιτισμό.Παρ' όλ' αυτά, διάφοροι παγκόσμιοι οργανισμοί εργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναπτύξει συμβάσεις, προτάσεις και δηλώσεις πολιτικής σχετικές με το θέμα.
A. Διεθνής Οργάνωση Εργασίας(ΔΟΕ):

Η ομάδα εργαζομένων της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) ζήτησε να υποβληθούν προτάσεις για ένα νέο πρότυπο της ΔΟΕ(σύμβαση συνοδευόμενη από σύσταση) σχετικά μετη βία λόγω φύλου στην εργασία.Η ΔΟΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μια δημόσια συζήτηση για τη σύμβαση σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στον χώρο εργασίας θα τεθεί στην ατζέντα της για το 2018.Σήμερα, η ΔΟΕ αντιμετωπίζει τη σεξουαλική παρενόχληση κυρίως ως μορφή διάκρισης στον χώρο εργασίας.

Η σημαντικότερη σύμβαση της ΔΟΕ που αφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων, είναι η Σύμβαση 111 για τις Διακρίσεις (Εργασία και Απασχόληση), η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1960. Η σύμβαση αυτή ορίζει ότι διάκριση περιλαμβάνει «κάθε διάκριση, αποκλεισμό ή προτίμηση που βασίζεται [...] στο φύλο, [...] που έχει σαν αποτέλεσμα την κατάργηση ή τη διαφοροποίηση της ισότητας των ευκαιριών και της μεταχείρισης που αφορά την απασχόληση ή το επάγγελμα».

Η σύμβαση αυτή δεν κάνει ρητή αναφορά στη σεξουαλική παρενόχληση, αν και μια γενική παρατήρηση του 2003 αναφέρει ότι «η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα είδος διάκρισης με βάση το φύλο και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί εντός των απαιτήσεων της σύμβασης.»
B. Ηνωμένα Έθνη (OHE):

Το Ψήφισμα 48/104 της Γενικής Συνέλευσης για τη Δήλωση για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ορίζει ότι η βία έναντι των γυναικών περιλαμβάνει τη σεξουαλική παρενόχληση, η οποία απαγορεύεται στην εργασία, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αλλού, και ενθαρρύνει την ανάπτυξη ποινικών, αστικών και άλλων διοικητικών κυρώσεων, καθώς επίσης και προληπτικών μέτρων για να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών.
Γ. Ανά περιφέρεια - Αφρική:

Το Πρωτόκολλο του Αφρικανικού Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Λαών σχετικά με τα Δικαιώματα των Γυναικών στην Αφρική υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα:

Να εξαλειφθούν όλες οι μορφές διάκρισης κατά των γυναικών και να εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στη σφαίρα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης

Να προστατεύονται οι γυναίκες από όλες τις μορφές της κακομεταχείρισης (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης)

Να διασφαλιστεί διαφάνεια στην πρόσληψη, προαγωγή και απόλυση των γυναικών και να καταπολεμήσουν και να τιμωρήσουν τη σεξουαλική παρενόχληση στην εκπαίδευση και στον χώρο εργασίας.
Δ. Ανά περιφέρεια - Ευρώπη:

Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδραιώνει κατηγορηματικά το δικαίωμα της ελευθερίας από τη διάκριση λόγω φύλου και το Άρθρο 23 υποχρεώνει τα κράτη να διασφαλίσουν ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών σε όλους τους τομείς. Αυτή η αρχή έχει αναπτυχθεί περαιτέρω δια μέσου διαφόρων οδηγιών σχετικών με τη σεξουαλική παρενόχληση. Οι οδηγίες αυτές απαιτούν από τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο μια σειρά από αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της ενθάρρυνσης των εργοδοτών να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση όλων των μορφών της διάκρισης λόγω φύλου και για την πρόληψη παρενοχλήσεων στον χώρο εργασίας.
E. Ποιά παραδείγματα υπάρχουν από νόμους για σεξουαλική παρενόχληση σε διαφορετικές χώρες;

Οι νόμοι για τη σεξουαλική παρενόχληση διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Για να μάθετε ποιό είναι το εργατικό δίκαιο σε διαφορετικές χώρες, πατήστε εδώ: Σύνδεσμος στον Παγκόσμιο Χάρτη Εργατικού Δικαίου

Για να μάθετε τι λέει ο νόμος στη χώρα σας, πατήστε εδώ: Σύνδεσμος στη νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση του Εργατικού Δικαίου ανά χώρα
Τι λένε τα CBAγια τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας;

Παραδείγματα

Για να συγκρίνετε τα CBA για τη σεξουαλική παρενόχληση, κάντε κλικ εδώ: Σύνδεσμος στα CBA
ΠΗΓΗ:https://mywage.gr

Σχόλια