Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

απέλαση αλλοδαπού αντιρρήσεισ – Αντιρρήσεις περί της κράτησης αλλοδαπού

ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - Το θεμιτό της συμμετοχής του πολιτικώς ενάγοντα στην ποινική δίκη 
απέλαση αλλοδαπού αντιρρήσεισ – Αντιρρήσεις περί της κράτησης αλλοδαπού

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του νόμου 3386/2005, όπως έχει τροποποιηθεί, αναφέρονται: 1ον η διαδικασία εκείνη που ακολουθείται διοικητικά, από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος, όταν συλλαμβάνεται ένα αλλοδαπός που είναι παράνομος στο ελληνικό έδαφος, ήτοι ο αλλοδαπός που έχει υποβληθεί σε έλεγχο από τα ανωτέρω όργανα, να έχει διαπιστωθεί ότι δεν κατέχει νομιμοποιητικά έγγραφα τα ...

οποία αποδεικνύουν την νόμιμη διαμονή του στην χώρα και 2ον τα δικαιώματα που παρέχει ο παρόν νόμος στον αλλοδαπό που κρατείται προκειμένου να πετύχει την άρση της κράτησής του μέσω της διαδικασίας που θα ακολουθήσει ο δικηγόρος του είτε, καταθέτοντας αρχικά αντιρρήσεις περί της κράτησης εντός 48 ωρών ενώπιον του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών, είτε καταθέτοντας αντιρρήσεις ενώπιον του καθ’ύλην αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Αναλυτικότερα:

Προϋποθέσεις και διαδικασία διοικητικής απέλασης

 1.Η διοικητική απέλαση αλλοδαπού επιτρέπεται εφόσον:

 α. Έχει καταδικασθεί τελεσίδικα σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή, ανεξαρτήτως ποινής, για εγκλήματα προσβολής του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, εγκλήματα αντίστασης, αρπαγής ανηλίκου, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, για εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς ή προώθησης τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη και εφόσον η απέλαση του δεν διατάχθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο.

β. Εχει παραβιάσει τις διατάξεις του νόμου αυτού.

«γ. Η παρουσία του στο ελληνικό έδαφος είναι επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια της Χώρας. (Ο αλλοδαπός θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή ασφάλεια ιδίως όταν σε βάρος του ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή τουλάχιστον τριών (3) μηνών.»)

*** Το δεύτερο εδάφιο της περ.γ΄ (όπως αυτή αντικαταστάθηκε

   με την παρ.1 άρθρου 48 Ν.3772/2009,ΦΕΚ Α 112/10.7.2009)

ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.2β άρθρου 25 Ν.3938/2011,ΦΕΚ Α 61/31.3.2011.

«δ. Η παρουσία του στο ελληνικό έδαφος συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή πάσχει από λοιμώδες νόσημα ή ανήκει σε ομάδες ευάλωτες σε λοιμώδεις ασθένειες, ιδίως λόγω της κατάστασης της δημόσιας υγείας στη χώρα προέλευσης τους ή της χρήσης ενδοφλέβιων μη σύννομων ουσιών ή του ότι είναι εκδιδόμενο πρόσωπο, κατά την έννοια των διατάξεων του ν. 2734/1999, ή του ότι διαμένει υπό συνθήκες που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, όπως τα θέματα αυτά καθορίζονται από υγειονομικές διατάξεις».

***H εντός » » παρ. δ αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 59 παρ.2 του Ν.4075/2012 (ΦΕΚ Α 89/11.4.2012)

Αντιρρήσεις περί της κράτησης αλλοδαπού εντός 48 ωρών ενώπιον της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

2. Η απέλαση διατάσσεται με απόφαση του οικείου Αστυνομικού Διευθυντή και, προκειμένου περί Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και θεσσαλονίκης, από τον αρμόδιο για θέματα αλλοδαπών Αστυνομικό Διευθυντή ή ανώτερο Αξιωματικό, που ορίζεται από τον οικείο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, αφού προηγουμένως δοθεί στον αλλοδαπό προθεσμία τουλάχιστον σαράντα οκτώ ωρών για να υποβάλει τις αντιρρήσεις του.

Αντιρρήσεις περί της κράτησης αλλοδαπού ενώπιον του καθ’ύλην αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου.

«3. Εφόσον ο αλλοδαπός εκ των εν γένει περιστάσεων κρίνεται ύποπτος φυγής ή επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή αποφεύγει ή παρεμποδίζει την προετοιμασία της αναχώρησης του ή τη διαδικασία απομάκρυνσης του, με απόφαση των οργάνων της προηγούμενης παραγράφου, διατάσσεται η προσωρινή κράτηση του μέχρι την έκδοση, εντός τριών (3) ημερών, απόφασης ως προς την απέλαση του. Εφόσον εκδοθεί απόφαση απέλασης, η κράτηση συνεχίζεται ως την εκτέλεση της απέλασης, σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες. Σε περίπτωση που η απέλαση καθυστερεί επειδή αυτός αρνείται να συνεργαστεί ή καθυστερεί η λήψη των αναγκαίων για την απέλαση του εγγράφων από τη χώρα καταγωγής ή προέλευσης του, η κράτηση του αλλοδαπού είναι δυνατόν να παραταθεί για περιορισμένο χρόνο, που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες. Ο αλλοδαπός πρέπει να πληροφορείται στη γλώσσα που κατανοεί, τους λόγους της κράτησης του και να διευκολύνεται η επικοινωνία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του. Ο αλλοδαπός που κρατείται, παράλληλα με τα Δικαιώματα που έχει σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, μπορεί να προβάλει και αντιρρήσεις κατά της απόφασης κράτησης ή παράτασης της κράτησης του ενώπιον του προέδρου ή του υπ` αυτού οριζόμενου πρωτοδίκη του διοικητικού πρωτοδικείου, στην Περιφέρεια του οποίου κρατείται.»

*** Η παρ.3 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.2 άρθρου 48

Ν.3772/2009,ΦΕΚ Α 112/10.7.2009.

«4. Οι αντιρρήσεις πρέπει να διαλαμβάνουν συγκεκριμένους λόγους, μπορούν δε να υποβληθούν και προφορικώς, οπότε συντάσσεται συναφώς, από το γραμματέα, σχετική έκθεση.

Ως προς την εκδίκαση αυτών, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της περίπτωσης γ` της παραγράφου 2 του άρθρου 27 και της παραγράφου 1 του άρθρου 204 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Εφόσον ζητηθεί, ακούγεται υποχρεωτικά από τον δικαστή ο αντιλέγων ή ο δικαστικός του πληρεξούσιος, τούτο δε μπορεί να διατάξει, σε κάθε περίπτωση, και ο δικαστής.»

Οι κατά τη διαδικασία αυτή προβαλλόμενοι ισχυρισμοί πρέπει να αποδεικνύονται παραχρήμα.

Ο αρμόδιος κατά την παράγραφο 3 δικαστής, ο οποίος κρίνει και για τη νομιμότητα της κράτησης ή της παράτασης της, εκδίδει παραχρήμα την απόφαση του για τις αντιρρήσεις, την οποία διατυπώνει συνοπτικώς στο τηρούμενο πρακτικό. Αντίγραφο του πρακτικού αυτού παραδίδεται αμέσως στην αστυνομική αρχή.

Αν πρόκειται για ημέρα αργίας, δεν απαιτείται η παρουσία γραμματέα, τα σχετικά δε πρακτικά, καθώς και η κατά την παράγραφο 1 έκθεση, συντάσσονται από τον ίδιο δικαστή. Η απόφαση αυτή δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο.»

*** Η πιο πάνω νέα παρ.4 προστέθηκε και οι παρ. 4 και 5 αναριθμήθηκαν σε         παρ.5 και 6 με το άρθρο 55 παρ.2 Ν.3900/2010, ΦΕΚ Α 213/17.12.2010. Έναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου 2011.

«5. Σε περίπτωση που ο προς απέλαση αλλοδαπός δεν κρίνεται ύποπτος φυγής ή επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή ο πρόεδρος του διοικητικού πρωτοδικείου διαφωνεί ως προς την κράτηση του, με την ίδια απόφαση τάσσει σε αυτόν προθεσμία προς αναχώρηση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες, εκτός και αν συντρέχει λόγος που κωλύει την απέλαση.»

*** Η (παρ.4 αναριθμηθείσα σε ) παρ.5 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 55 παρ.2 Ν.3900/2010, ΦΕΚ Α 213/17.12.2010.Εναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου 2011.

5. Η κατά τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου αυτού απόφαση μπορεί να ανακληθεί ύστερα από αίτηση των διαδίκων, αν η αίτηση ανάκλησης στηρίζεται σε νέα στοιχεία, κατ` ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 205 παρ. 6 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999)

ΠΗΓΗ: http://tzikas-lawfirm.gr/2013/03/%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B4%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%81%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια: