Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Διαδικασία αλλαγής επωνύμου Η αλλαγή του επωνύμου γίνεται με διοικητική πράξη (απόφαση του Δημάρχου του Δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ή υπάγεται ο αιτούμενος). Αρμόδια Υπηρεσία είναι το Τμήμα Δημοτικής και Αστικής Κατάστασης. Η αποδοχή της αίτησης αλλαγής επωνύμου είναι στη διακριτική ευχέρεια της παραπάνω αρχής

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ-ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ (ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ)-ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΣΕ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΝΟΜΟΣ 102/2013 ΜΠΡ ΧΑΛΙΔΙΚ
Διαδικασία αλλαγής επωνύμου
Η αλλαγή του επωνύμου γίνεται με διοικητική πράξη (απόφαση του Δημάρχου του Δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ή υπάγεται ο αιτούμενος). Αρμόδια Υπηρεσία είναι το Τμήμα Δημοτικής και Αστικής Κατάστασης. Η αποδοχή της αίτησης αλλαγής επωνύμου είναι στη διακριτική ευχέρεια της παραπάνω αρχής.


ΑΛΛΑΓΗ: Αλλαγή τόνου ή κάποιου γράμματος ή μίας συλλαβής κ.λπ., ή πλήρης αλλαγή.

ΛΟΓΟΙ ΑΛΛΑΓΗΣ - ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΑ:
H σχετική νομοθεσία δεν αναφέρει τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η αλλαγή επωνύμου, σύμφωνα όμως με πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας απαιτούνται «συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι ικανοί να δικαιολογήσουν τη μεταβολή του επωνύμου». Οι συνήθεις λόγοι αλλαγής επιθέτου, όπως προκύπτουν από τη νομολογία και τις σχετικές διοικητικές πράξεις είναι οι παρακάτω:
- Το επώνυμο προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα επειδή είναι κακόηχο ή δυσχερές στην προφορά, ή προκαλεί τη θυμηδία κ.λπ.
- Το επώνυμο συνδέεται με κακή φήμη από πράξεις άλλου προσώπου που το φέρει, (πχ ενήλικας ζητά την αλλαγή του επωνύμου του, καθώς ο γονιός του παρανομούσε, όπως προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να αμαυρώνεται ο ενδιαφερόμενος).
- Ενήλικας που δεν έχει καμία επαφή με τον πατέρα του και ζητά να πάρει το επίθετο της μητέρας του.
Σχετικά όμως με την τελευταία περίπτωση αλλά και άλλες, σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Αστικής & Δημοτικής Κατάστασης της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών «ως σοβαροί λόγοι νοούνται, για όλους τους αιτούντες, μόνο τα ψυχικά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από επώνυμα α) κακόηχα, β) προκαλούν τη θυμηδία ή την περιφρόνηση, γ) δυσχερή στην προφορά ή ξενικά, δ) κακής φήμης συνεπεία πράξεων άλλου προσώπου, ε) αντίθετα προς τις αντιλήψεις της κοινωνίας περί ηθικής. Αντίθετα, η επίκληση και απόδειξη κοινωνικών λόγων (επαγγελματικών, πολύ διαδεδομένου επωνύμου ώστε να προκαλείται κίνδυνος σύγχυσης, επώνυμο που προκαλεί την απαρέσκεια αυτού που το έχει, κακές σχέσεις με το φυσικό πατέρα κτλ) που προβάλλονται για αλλαγή επωνύμου δεν βρίσκουν έρεισμα στο Νομοθετικό Διάταγμα και στην, κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, εκτελεστική του απόφαση».
Η παραπάνω ερμηνεία δεν είναι νομικά δεσμευτική, επειδή δεν αποτελεί περιεχόμενο κανονιστικής πράξης ή πράξης άλλου τύπου που θεσπίζει κανόνα δικαίου. Επίσης περιορίζει υπέρμετρα την έννοια του «σοβαρού λόγου» που, κατά τη νομολογία, επιτρέπει την αλλαγή επωνύμου. Φαίνεται να ακολουθείται ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις από τη διοίκηση.
Τέλος, η πιθανότητα να γίνει δεκτή αίτηση με την οποία ο ενδιαφερόμενος ζητά επίθετο άλλο, διαφορετικό από την ευρύτερη οικογένειά του είναι μάλλον μικρή.
Το κύριο όνομα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Αυτό γίνεται μόνο όταν το όνομα προσκρούει στο ηθικό και θρησκευτικό συναίσθημα, όταν μοιάζει πολύ με το επώνυμο ή, στην περίπτωση ανηλίκου, όταν δοθεί κύριο όνομα αντίθετο με τη γνώμη των γονέων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για την αλλαγή του κύριου ονόματος χρειάζεται δικαστική απόφαση, η οποία διατάσσει τη διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Α΄ ΣΤΑΔΙΟ: Αίτηση και απαιτούμενα δικαιολογητικά
1. Αίτηση του ενδιαφερόμενου ή των γονέων του (ή του γονέα) που ασκούν τη γονική μέριμνα ή του επιτρόπου, επαρκώς αιτιολογημένη, στην οποία να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, ονοματεπώνυμο γονέων, διεύθυνση κατοικίας (πόλη, οδός, αριθμός, ταχ. κώδικας), έτος και τόπος γέννησης, επάγγελμα, αριθμός αστυνομικής ταυτότητας και τόπος έκδοσής της. Στην αίτηση να ορίζεται λεπτομερώς ο σκοπός και οι λόγοι της επιδιωκόμενης μεταβολής, καθώς και το επώνυμο που επιθυμεί να λάβει ο ενδιαφερόμενος. Η αίτηση απευθύνεται στο Δήμαρχο του Δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ή υπάγεται ο αιτούμενος.
2. Πιστοποιητικό εγγραφής του ενδιαφερόμενου στο μητρώο αρρένων ή το δημοτολόγιο (από το οποίο να προκύπτει ο τόπος, το έτος γέννησης και η οικογενειακή του κατάσταση).
3. Βεβαίωση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών από την οποία να φαίνεται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν διώκεται για αξιόποινη πράξη. Εκδίδεται από το Πρωτοδικείο της περιφέρειας της μόνιμης εγκατάστασής του.
4. Αντίγραφο ποινικού μητρώου (εκδίδεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, στην περιφέρεια της οποίας γεννήθηκε ο αιτών, και αν ο αιτών γεννήθηκε στο εξωτερικό, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης).
5. Προκειμένου για άνδρες, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης Τύπου Β΄(από το κατά τόπον στρατολογικό γραφείο).
6. Γραμμάτιο κατάθεσης από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. του τέλους αλλαγής επωνύμου (ύψους 15 €).
7. Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

Β΄ ΣΤΑΔΙΟ: Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών
Ο Δήμαρχος παραγγέλλει τη δημοσίευση περίληψης της αίτησης αλλαγής επωνύμου σε μία εφημερίδα από αυτές που εκδίδονται στην Περιφέρεια που ανήκει ο ενδιαφερόμενος. Η δημοσίευση γίνεται μία φορά και τα έξοδα καλύπτει ο ενδιαφερόμενος. - Για την δημοσίευση υπάρχει ειδικό έντυπο που χορηγεί η Υπηρεσία.
Η περίληψη εκτός από το όνομα, επάγγελμα, τόπο και έτος γέννησης και κατοικία του ενδιαφερομένου, πρέπει να περιέχει και πρόσκληση σε κάθε αντιτιθέμενο στη ζητούμενη αλλαγή, να προβάλλει τις αντιρρήσεις του ενώπιον του Δήμου μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την ημέρα της δημοσίευσης.
Μετά την πάροδο της προθεσμίας των 15 ημερών, ο Δήμαρχος, αφού εξετάσει την πληρότητα των δικαιολογητικών και την ορθότητα των λόγων που επικαλείται ο αιτών για την αλλαγή επωνύμου, εκδίδει απόφαση με την οποία απορρίπτει ή δέχεται την αίτηση. Με την ίδια απόφαση αποφαίνεται και επί των τυχόν αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί κατά της ζητούμενης αλλαγής.

Γ΄ ΣΤΑΔΙΟ
Η απόφαση του Δημάρχου με την οποία αποδέχεται την αλλαγή επωνύμου κοινοποιείται σε όλες τις αρχές που τηρούν δημοτολόγιο και μητρώο αρρένων, στο γραφείο ποινικού μητρώου του οικείου Πρωτοδικείου, στην Εισαγγελία, τις Αστυνομικές Αρχές καθώς και στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος πρέπει να απευθυνθεί στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για αλλαγή της ταυτότητάς του.



ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

1. ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ
Την προσφυγή υποβάλλει ο αιτών σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ή και τρίτος ενδιαφερόμενος ο οποίος έχει έννομο συμφέρον. Η προσφυγή υποβάλλεται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημέρα επίδοσης της απόφασης.

2. ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
Αίτηση ακύρωσης κατά της απορριπτικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί της παραπάνω προσφυγής μπορεί να υποβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα ημερών (60) από την κοινοποίηση της προσβαλλόμενης πράξης ή τη δημοσίευσή της, ή από την ημέρα που ο ενδιαφερόμενος έλαβε πλήρη γνώση της πράξης.


http://taxlaw.gr/
ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:
ΝΔ 2573/1953: «Αλλαγή επωνύμου και πρόσληψη επωνύμου, πατρωνύμου, μητρωνύμου»
ΥΑ Φ.4 /1995 (ΦΕΚ Β 608 1995) «Πρόσληψη - αλλαγή επωνύμου. Πρόσληψη πατρωνύμου-μητρωνύμου»

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5/9/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: