Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ

 

 ΠολΠρωτΑθ 1088/21 ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΙΑΦΥΓΟΝ ΚΕΡΔΟΣ - ΑΓΩΓΗ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ. Αγωγή αποζημίωσης για διαφυγόν κέρδος στο πλαίσιο εμπορικής

συνεργασίας πρόωθησης προϊόντων - καλλυντικών, στην ελληνική, κυπριακή και γερμανική αγορά. Στοιχεία ορισμένου του δικογράφου - Αρκεί να αναφέρονται όλα εκείνα τα περιστατικά, από τα οποία προκύπτει ότι ο ενάγων θα εισέπραττε από την επαγγελματική του δραστηριότητα, με πιθανότητα κατά τη συνηθισμένη και κανονική πορεία των πραγμάτων, το ζητούμενο με την αγωγή του ποσό αποζημίωσης. Ισχυρισμοί εναγόντων περί ευθύνης της εναγομένης ως καταστατικής διαχειρίστριας της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας. Αοριστία δικογράφου έτσι ώστε να μην δύναται το Δικαστήριο να διερευνήσει την τυχόν πλημμελή διαχείριση εκ μέρους της εναγόμενης διαχειρίστριας. Απορρίπτει την αγωγή.

18-6-21 ΕιρΝ.Ιωνίας 7/21ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΑΝΑΚΟΠΗ - ΛΟΓΟΙ. ΑΝΑΣΤΟΛΗ. Απαίτηση από τιμολόγια πώλησης- δελτία αποστολής  - Διαταγή πληρωμής - Ανακοπή - Αίτηση αναστολής. Σε περίπτωση εξαφανίσεως κατόπιν ασκήσεως ενδίκου μέσου της προσωρινώς εκτελεστής απόφασης, ο νικητής διάδικος μπορεί αντί της αγωγής να ζητήσει την έκδοση διαταγής πληρωμής, με βάση την απαίτηση από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό. Επίσης, μόνη η άσκηση αναίρεσης κατά της τελεσίδικης απόφασης που αναγνωρίζει την απαίτηση δεν αποκλείει την έκδοση διαταγής πληρωμής, αφού δεν καθιστά την απαίτηση υπό αίρεση η υπό όρο. Απορρίπτει και το λόγο περί καταχρηστικής υποβολής της αίτησης για την έκδοση της διαταγής πληρωμής. Τέλος, δεν πιθανολογείται ότι η τυχόν εκτέλεση της ανακοπτόμενης διαταγής πληρωμής θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην αιτούσα. Απορρίπτει την αίτηση.

18-6-21 ΔιοικΠρωτΛιβαδειάς 16/21 : ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ - ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ. ΠΡΟΣΦΥΓΗ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ. Επιβολή διοικητικού προστίμου ποσού 3.000 ευρώ και αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος - mini market, για 15 ημερολογιακές ημέρες, λόγω λειτουργίας του πέραν του νομίμου ωραρίου. Κρίνει ότι η αναστολή λειτουργίας της ένδικης επιχείρησης για 15 ημέρες και η συνακόλουθη αποστέρηση της αιτούσας από τα έσοδα, καθώς και η υποχρέωση άμεσης καταβολής του ποσού των 3.000,00 ευρώ, παρίσταται ικανή να επιφέρει σ’ αυτήν ανεπανόρθωτη βλάβη.  Δεκτή η αίτηση - Χορηγεί την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πράξης, μέχρι τη δημοσίευση οριστικής απόφασης επί της εκκρεμούς κατ’ αυτής προσφυγής.

17-6-21 ΕλΣυν Ολ 201/21 : ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ – ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΗΜΟΥ – ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΟΤΡΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ – ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΥΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΕΛ.ΣΥΝ. – ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΓΩΓΗ. Ως διαφορά σχετική με τον έλεγχο των λογαριασμών κατά την έννοια του εδαφίου στ' του άρθρου 98 παρ. 1 του Συντάγματος νοείται κάθε αμφισβήτηση που γεννάται όταν ύστερα από έλεγχο των λογαριασμών δημόσιας δοσοληψίας ή έλεγχο υπεύθυνων σε δημόσια λογοδοσία προσώπων διαμορφώνεται νομική κατάσταση ως προς την οποία ένα από τα μέρη που εμπλέκονται σ’ αυτήν εγείρει παραδεκτώς αξίωση δικαστικής προστασίας. Τέτοια νομική κατάσταση διαμορφώνεται ιδίως όταν ύστερα από λογιστικές επαληθεύσεις διαπιστώνεται ότι τα στοιχεία που περιέχονται σε λογαριασμό δημόσιας διαχείρισης είναι εσφαλμένα ή ατελή ή οι συναλλαγές που καταγράφονται σ’ αυτόν μη νόμιμες κατά τρόπο που να στοιχειοθετείται έλλειμμα στον λογαριασμό και συνακόλουθα να απαιτείται η τακτοποίηση αυτού με την ικανοποίηση αξιώσεων εις βάρος υπόχρεων σε λογοδοσία προσώπων. Κατάφαση δικαιοδοσίας ΕΛ.ΣΥΝ.. Πλην όμως κρίνει ότι η αγωγή είναι απαράδεκτη, δεδομένου ότι με τα άρθρα 105 και 106 ΕισΝΑΚ δεν ρυθμίζονται οι σχέσεις αποζημιωτικής ευθύνης μεταξύ φορέων δημόσιας εξουσίας. Μειοψηφίες. Δέχεται.

14-6-21 ΠολΠρωτΘεσ 4108/21 : ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ - ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑ - ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΑΠΟΔΕΙΞΗ. Περίπτωση εικονικής σύναψης σύμβασης δανείου μεταξύ της εναγόμενης εταιρίας και της ενάγουσας- εργαζόμενης αυτής και τότε συζύγου του βασικού μετόχου της εταιρίας. Προκύπτει ότι η σύναψη της ένδικης σύμβασης στόχευσε στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων και ικανοποίηση του  ιδρυτή και  βασικού της μετόχου, με τη μορφή της άνευ νομικής υποχρέωσης διαρκούς χρηματοδότησής του. Επρόκειτο συνεπώς για εικονική και ως εκ τούτου άκυρη δανειακή σύμβαση. Πλην, όμως,  η εικονική δικαιοπραξία υπέκρυπτε δωρεά προς την ενάγουσα μέσω της εταιρίας, με πρόθεση καταστρατήγησης των φορολογικών διατάξεων προς διευκόλυνση της αγοράς ακινήτου στο όνομα της ενάγουσας. Τέλος, η επιδιωχθείσα από την εναγόμενη είσπραξη απαίτησης από το δάνειο εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης, που ξεκίνησε μεταξύ των δύο συζύγων και μεταφέρθηκε στους κόλπους της εναγόμενης οικογενειακής κατ' ουσίαν επιχείρησης. Δεκτή η αγωγή.

4-6-21 ΕφΠειρ 227/21ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ - ΑΛΛΑΓΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ - ΓΟΣ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Στεγαστικά δάνεια «libor» ξένου νομίσματος και δη ελβετικού φράγκου - Δραματική μεταβολή της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων. Προσυμβατικό στάδιο και υποχρεώσεις τραπεζών. Έλεγχος καταχρηστικότητας των ΓΟΣ. Προκύπτει ότι στο αγωγικό δικόγραφο εκτίθεντο με πληρότητα όλα τα κατά νόμο στοιχεία για τη θεμελίωση της εκ του άρθρου 388 του ΑΚ αξίωσης των εναγόντων και το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο οδηγούμενο στην αντίθετη κρίση έσφαλε. Κρίση ότι  όλοι οι όροι των συμβάσεων, αρχικών και πρόσθετων και οι επίμαχοι, έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια. Δεκτή η έφεση - Εξαφανίζει την εκκαλουμένη, αποκλειστικά, κατά το μέρος της που απέρριψε το αίτημα περί αναπροσαρμογής της σχετικής παροχής των εναγόντων, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 388 και 288 του ΑΚ, ως μη νόμιμο και το αίτημα περί ακυρότητας των επίμαχων όρων των πράξεων μετατροπής της οφειλής σε ελβετικό φράγκο, ως καταχρηστικών, ως ουσιαστικά αβάσιμο - Απορρίπτει την αγωγή ως προς το  αντίστοιχο μέρος της.

28-5-21 ΣτΕ (Δ') 549/21 : ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΝΗΣΟΣ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΩΝ - Ν.1892/90. ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Απόρριψη αίτησης χορήγησης άδειας αγοράς ιδιωτικής νήσου αρχαιολογικού χαρακτήρα. Προστασία ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, οι οποίες έχουν καθοριστεί ως αρχαιολογικές ζώνες - Δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο των δικαιοπραξιών εν ζωή, εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων του άρθρου 28 του Ν.1892/90. Κρίση ότι η διάταξη του άρθρου 28 παρ. 1 του Ν. 1892/90, είναι σύμφωνη προς το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, όπως και η τεθείσα με το άρθρο 3 της προσβαλλόμενης ΚΥΑ απαγόρευση δικαιοπραξιών.  Η προβλεπόμενη δε, αυτή επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας επί ιδιωτικών νήσων, θεμιτώς περιορίζει την εξουσία του ιδιοκτήτη. Απορρίπτει τις αιτήσεις.

28-5-21  ΤρΕφΠειρ 217/21ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕ ΤΟ Ν.3869/10 - ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ - ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΑΣ. Απαίτηση τράπεζας από σύμβαση στεγαστικού δανείου - Διαταγή πληρωμής - Ανακοπή - Έφεση. Αίτηση υπαγωγής και ρύθμιση της επίδικης οφειλής με βάση το Ν.3869/10. Μεταβίβαση ακινήτου του οφειλέτη με γονική παροχη - Αξίωση προς διάρρηξη καταδολιευτικής δικαιοπραξίας. Κρίση ότι δεν υφίσταται πλέον έννομο συμφέρον, ούτε  της ενάγουσας τράπεζας, ούτε  της ειδικής διαδόχου αυτής,  για διάρρηξη της  δικαιοπραξίας, με την οποία η πρώτη εναγόμενη μεταβίβασε λογω γονικής παροχής στην δεύτερη εναγόμενη θυγατέρα της  το διαμέρισμα, αφού δεν δύνανται, οι εφεσίβλητες,  λόγω της ρύθμισης αυτής, να επισπεύσουν αναγκαστική εκτέλεση  σε βάρος του  ακινήτου αυτού  προς ικανοποίηση της απαιτήσεώς τους. Δεκτή η έφεση.

27-5-21 ΕλΣυν Ολ 599/21 : ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ – ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ – ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΗΦΘΕΙΣΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ – ΑΡΧΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ. Με την καταλογιστική πράξη δια της οποίας ως συνέπεια της ανάκλησης διορισμού δημόσιου υπαλλήλου αναζητείται το σύνολο των ληφθεισών από αυτόν αποδοχών από του διορισμού του, θίγονται θεμελιώδη δικαιώματα ως η εργασία, διότι απαξιώνεται πλήρως η εργασία ως πραγματική προσφορά υπηρεσίας που ο καταλογισθείς κατέβαλε, αλλά και η περιουσία αυτού διότι με τον καταλογισμό παρεμβαίνει μονομερώς η κρατική εξουσία στην περιουσία του καταλογισθέντος αποσπώντας στοιχεία αυτής. Ο εν λόγω καταλογισμός εφόσον κατά τα ανωτέρω στοιχειοθετεί μέτρο που επιδιώκει μεν θεμιτό σκοπό αλλά που θίγει ή επεμβαίνει σε θεμελιώδες δικαίωμα αποτελεί περιορισμό ή στέρηση δικαιώματος κατά την έννοια του άρθρου 25 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 1 του (πρώτου) Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και συνεπώς υπόκειται στην αρχή της αναλογικότητας. Μειοψηφίες. Ακυρώνει καταλογισμό. Δέχεται.

27-5-21 ΕλΣυν Ολ 504/21 : ΕΝΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ – ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ – ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Προδικαστικό ερώτημα. Το Δικαστήριο αποφαίνεται: (i) Επί του ερωτήματος αν η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η ανάληψη από αυτόν της υποχρέωσης καταβολής των συντάξεων στους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους και o τρόπος χρηματοδότησής τους, σύμφωνα με τον ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε, παραβιάζει το Σύνταγμα, η κρίση του Δικαστηρίου είναι ότι δεν υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας των σχετικών ρυθμίσεων, ενώ δεν τίθεται και ζήτημα αντίθεσης στο Σύνταγμα ή σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες του τρόπου ορισμού και υπολογισμού των συντάξεών τους, όπως ορίσθηκαν στον ν. 4387/2016 όπως τροποποιήθηκε, εφόσον η σύνταξη που προκύπτει ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εύλογης αναλογίας. (ii) Επί του ερωτήματος αν οι διατάξεις των άρθρων 38 του ν. 3863/2010 και 11 του ν. 3865/2010 με τις οποίες επιβλήθηκε εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις των πρώην δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, πολιτικών και στρατιωτικών και, συνακόλουθα, οι διατάξεις των άρθρων 44 παρ. 10 του ν. 3986/2011 και 2 παρ. 13 του ν. 4002/2011, με τις οποίες αυξήθηκε το ύψος της, αντίκεινται, μετά την ένταξή τους στο ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα του ν. 4387/2016 όπως τροποποιήθηκε, σε συνταγματικές διατάξεις, η κρίση του Δικαστηρίου είναι ότι για το χρονικό διάστημα έως τις 31.12.2018 αντίκεινται στα άρθρα 4 παρ. 1 και 5 και 25 παρ. 1 και 4 του Συντάγματος και στις από αυτά απορρέουσες αρχές. (iii) Το Δικαστήριο απέχει να αποφανθεί επί των ερωτημάτων της ορθής εφαρμογής από το Τμήμα των κριθέντων με την ΕλΣΟλ. 244/2017 και της συμβατότητας της εισφοράς αυτής με υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες για το χρονικό διάστημα από 1.1.2019. (iv) Η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί, κατά λοιπά, προς εκδίκαση στο III Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

21-5-21 ΝΣΚ 52/21 : ΕΦΚΑ - ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ - Ν.3869/10. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ. Απαλλαγή ή μη από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας από τον e-ΕΦΚΑ του εκκαθαριστή, που διορίζεται από το δικαστήριο με την οριστική απόφαση δικαστικής ρύθμισης οφειλών του ν. 3869/2010, για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν την περιουσία του οφειλέτη, καθώς και κάθε συναλλαγή του με το Δημόσιο στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του ν. 3869/2010. 

21-5-21 EφΠειρ 255/21 : ΙΑΤΡΟΙ - Δ.Υ.Π.Ε - ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ - ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Περίπτωση  ιατρών που αρχικά είχαν προσληφθεί από το ΙΚΑ και μεταφέρθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ακολούθως στο ήδη εφεσίβλητο ΝΠΔΔ - Δ.Υ.Π.ε, με  συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου  χρόνου -  Απόλυση, διότι ο νομοθέτης όρισε, με το άρθρο 26 του Ν. 4461/2017, ότι οι ιατροί των άρθρων 16 και 17 του Ν. 4238/2014, οφείλουν να παύσουν το  ελευθέριο επάγγελμά τους  μέχρι την 31.12.2018. Ισχυρισμοί εκκαλούντων περί αντισυνταγματικότητας και προσβολής της ΕΣΔΑ, ενώ ζήτησαν ν' αναγνωριστεί ότι η απόλυσή τους είναι άκυρη. Δεν κρίνεται ωστόσο, ότι  συντρέχει υπέρβαση του πρόσφορου μέτρου για την πραγματοποίηση του σκοπού δημοσίου συμφέροντος, αλλά ούτε  κρίνεται ότι συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ. Τέλος, η απόλυση επέρχεται αυτοδικαίως, χωρίς το κύρος της να εξαρτάται από τη διαπιστωτική πράξη. Δέχεται την έφεση μόνο ως προν τον τρίτο λόγο της - Απορρίπτει την αγωγή ως προς το υπό στοιχείο IV κεφάλαιο της.

14-5-21 ΜονΠρωτΠειρ 334/21ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ - ΑΔΙΚΟΠΡΑΞΙΑ - ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ - ΗΘΙΚΗ  ΒΛΑΒΗ.  Περίπτωση πρόσκρουσης ταχύπλοου σκάφους που οδηγούσε ο πρώτος εναγόμενος, ιδιοκτησίας της δεύτερης εναγομένης, με αθλητή ιστιοσανίδας, προκαλώντας του σοβαρή σωματική βλάβη και υλικές ζημιές. Κρίνεται απορριπτέο το αίτημα των εναγομένων περί διενέργειας ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του ενάγοντος, καθώς αυτή προκύπτει από δημόσια έγγραφα. Αποζημίωση και κονδύλια αυτής - Από την εις βάρος του ενάγοντος αδικoπραξία και το βαρύ τραυματισμό του, ο ενάγων υπέστη ψυχικό άλγος και στενοχώρια και γι' αυτό το λόγο δικαιούται και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Δεκτή εν μέρει η αγωγή ως προς τους πρώτο και δεύτερη των εναγομένων.

14-5-21  ΕφΠειρ 228/21 : ΠΛΟΙΟ - ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ - ΝΑΥΠΗΓΙΟ - ΕΥΘΥΝΗ. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. Διαφορά από την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευής πλοίου, πλοιοκτησίας της ενάγουσας από την εναγόμενη εταιρία που έχει την εκμετάλλευση ναυπηγείου - Αδυναμία εκτέλεσης των προγραμματισμένων εργασιών εξαιτίας λειτουργικού προβλήματος του ναυπηγείου. Διεθνής δικαιοδοσία - Εφαρμοστέο δίκαιο. Η ενάγουσα πλοιοκτήτρια  είναι το υποκείμενο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, που απορρέουν από την επίδικη σύμβαση και όχι η διαχειρίστρια εταιρία που υπέγραψε τη σύμβαση έργου. Κρίση ότι η εναγομένη έφερε την ευθύνη για την καλή λειτουργία του ναυπηγείου,  ώστε το λειτουργικό πρόβλημα, που ματαίωσε την εκπλήρωση της παροχής της από την σύμβαση έργου, να καταλογίζεται σε υπαιτιότητα της, αφού δεν προκύπτει ότι οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή ανωτέρα βία. Ωστόσο, ουδεμία αθέμιτη απόκρυψη ή/και ψευδής παράσταση κρίσιμων γεγονότων έλαβε χώρα εκ μέρους της εναγομένης και εν γένει απατηλή συμπεριφορά της. Η αγωγή πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή κατά την πρώτη κύρια βάση της από την ενδοσυμβατική ευθύνη της εναγομένης. Δεκτή εν μέρει η έφεση.

7-5-21 ΑρΠάγος (Α1) 483/21ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΟΧΡΗΣΗΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. ΑΝΑΙΡΕΣΗ. Σύμβαση δικαιόχρησης - Παραχώρηση από την αναιρεσείουσα του δικαιώματος χρήσης αποκλειστικά και σε σχέση με την ανάπτυξη και λειτουργία κτηματομεσιτικών γραφείων από τους δικαιοδόχους αναιρεσίβλητους - Επέλευση δυσμενών οικονομικών εξελίξεων - Καταγγελία της σύμβασης δικαιόχρησης - Έννοια σπουδαίου λόγου. Έγκυρη και νόμιμη, εν προκειμένω, η - σε προγενέστερο του συμβατικά ορισθέντος - καταγγελία από τους εναγόμενους, αφού είχε καταστεί επαχθής και μη ανεκτή για καθένα απ' αυτούς η συνέχιση της σύμβασης δικαιόχρησης και οι λόγοι της καταγγελίας των επίδικων συμβάσεων δικαιόχρησης, εμπίπτουν στην έννοια του “σπουδαίου λόγου”. Κρίση ότι οι ενέργειες των αναιρεσίβλητων, οι οποίοι όταν εξήλθαν από το δίκτυο της αναιρεσείουσας, έπαυσαν να εμφανίζονται ως μέλη της και να χρησιμοποιούν την εμπορική επωνυμία της κι έπαυσαν να χρησιμοποιούν το λογισμικό της, δεν αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό. Απορρίπτει την αίτηση αναιρέσεως.

27-4-21 ΕφΠειρ 224/21 : ΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ Δ.Υ.Π.Ε - ΑΠΟΔΟΧΕΣ - Ν.4093/12- ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΦΕΣΗ. Περίπτωση ιατρών - εναγόντων που, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 του ν. 4238/14, μεταφέρθηκαν από το ΙΚΑ και εντάχθηκαν στο εκκαλούν ΝΠΔΔ-Δ.Υ.Π.Ε - Απαιτήσεις εναγόντων, ήδη εφεσιβλήτων, από διαφορές αποδοχών που προκύπτουν, αφενός διότι το εκκαλούν τους έχει καταβάλει αποδοχές και επιδόματα Επιμελητών ΑΙ αντί Διευθυντών, αφετέρου δε, τους έχει καταβάλει αποδοχές, εφαρμόζοντας τη δυνάμει του Ν. 4093/12 αντισυνταγματική περικοπή των αποδοχών τους. Έννοια διοικητικών διαφορών ουσίας. Ορθώς το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έκρινε ότι το εκκαλούν έπρεπε να καταβάλλει στους εφεσίβλητους τις μικτές αποδοχές τους, ως είχαν προ των περικοπών του Ν. 4093/12. Η αγωγή λοιπόν, που έχει έρεισμα ως προς την κύρια βάση της στις διατάξεις του Ν. 3205/03, Ν. 4472/17 και 70 του ΚΠολΔ, θα πρέπει να γίνει δεκτή εν μέρει. Τοκοφορία οφειλών του Δημοσίου. Δεκτή εν μέρει η έφεση.

27-4-21 ΕφΠειρ 211/21 : ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΕΠΙΤΑΓΗ ΠΡΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ- ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΑΝΑΚΟΠΗ. Απαίτηση τέκνου από την υποχρέωση διατροφής του πατέρα του - Επιβολή από την ανακόπτουσα/εφεσίβλητη κατάσχεσης εις χείρας του καθ’ ου η ένδικη ανακοπή, ως τρίτου - εργοδότη του πατέρα της, επί του ημίσεος των ληξιπρόθεσμων και των μελλοντικών απαιτήσεων που προέρχονται από το μισθό του οφειλέτη πατέρα της - Μη υποβολή δήλωσης από τον καθ’ ου για την ύπαρξη της κατασχεθείσας απαίτησης εντός της προθεσμίας των 8 ημερών, λογιζόμενη ως αρνητική δήλωση - Ανακοπή κατά της δήλωσης. Απόρριψη του ισχυρισμού περί καταχρηστικής ασκήσεως της ένδικης ανακοπής. Η σιωπηρή αρνητική δήλωση του καθ’ ου, ως τρίτου, είναι ανακριβής και η ένδικη ανακοπή πρέπει να γίνει δεκτή εν μέρει. Επίσης, συνέτρεχε λόγος συμψηφισμού κατά ένα μέρος των δικαστικών εξόδων και επιβολής του υπολοίπου σε βάρος του καθ΄ ου η ανακοπή. Δεκτή η έφεση κατά το μέρος που αφορά τα δικαστικά έξοδα.

23-4-21 ΕιρΑμαρουσίου 2/21 : ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ - ΟΦΕΙΛΗ - ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ.  Διαφορά από σύμβαση δανείου, δυνάμει της οποίας ο ενάγων παρέδωσε χρηματικό ποσό ως προσωπικό δάνειο στον εναγόμενο, με τη συμφωνία για αποπληρωμή του σε τρεις ορισθείσες δόσεις, το οποίο ωστόσο παραμένει ανεξόφλητο.  Ουσιώδη στοιχεία του δικογράφου της αγωγής απόδοση δανείου. Απόρριψη της ένστασης του εναγομένου περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος εκ μέρους του ενάγοντος, καθώς τα όσα αναφέρει  περί αδράνειας του ενάγοντος, ενόψει και της ανοχής που αυτός επέδειξε δικαιολογημένα, λόγω της συγγενικής του σχέσης με τον εναγόμενο (θείος - ανηψιός), δεν συνιστούν περιστατικά που καθιστούν την άσκηση του δικαιώματος του καταχρηστική. Επίσης, απορριπτέα και η ένσταση του εναγομένου ότι η επίδικη αξίωση του ενάγοντος έχει αποσβεσθεί λόγω συμψηφισμού με αξιώσεις του από αμοιβή  παροχής λογιστικών υπηρεσιών στον ενάγοντα, καθώς δεν αποδείχθηκε. Δεκτή η αγωγή.

23-4-21 ΕφΠειρ 213/21ΕΣΠΑ - ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΤΟΚΟΣ. Αγωγή του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος - ενάγοντος, από σύμβαση δανείου σε μικρές επιχειρήσεις, με την παροχή εγγύησης και επιδότησης ολόκληρου του επιτοκίου δανεισμού, που συνήψε με την πρώτη εναγόμενη υπέρ της οποίας εγγυήθηκε η έκτη εναγόμενη/εκκαλούσα, έως του ποσοστού 80%. Στοιχεία ορισμένου του αγωγικού αιτήματος περί καταβολής τόκων, από την εγγυήτρια - Μεταξύ των προνομίων του Δημοσίου, που έχει η εκκαλούσα (εγγυήτρια), είναι και αυτό της έναρξης οφειλής τόκων από την επίδοση της αγωγής. Κρίση ότι η αγωγή ως προς την έκτη εναγόμενη – εκκαλούσα, πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή και να υποχρεωθεί η τελευταία, να καταβάλει στο ενάγον, ως εγγυήτρια του πρώτου εναγόμενου, το ποσό των 40.330,57 ευρώ, με το τόκο υπερημερίας 6%. Δεκτή η έφεση.

17-4-21 ΑρΠάγος (Δ') 59/21ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ - ΑΟΡΙΣΤΙΑ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΙΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ . Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Αίτηση αναιρέσεως από δανειολήπτη. Περίπτωση υπαιτιότητας του αιτούντος που είχε τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου - Ωστόσο, η ένσταση των αναιρεσιβλήτων περί δόλιας περιελεύσεως του αιτούντος σε αδυναμία, είναι αόριστη, κι ως εκ τούτου το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο κρίνοντάς την ως ορισμένη, παραβίασε, ευθέως, με εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή τις ουσιαστικού δικαίου διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 1 του ν. 3869/2010, διότι αρκέστηκε σε λιγότερα στοιχεία. Τέλος, στην περίπτωση μεταβιβάσεως από τον οφειλέτη περιουσιακού του στοιχείου, κατά την τελευταία τριετία πριν από την υποβολή της αιτήσεως, θα πρέπει αυτή να συνδέεται, άμεσα ή έμμεσα, με την περιέλευσή του σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών, ώστε να θεμελιωθεί η δόλια συμπεριφορά του. Δεκτή η αναίρεση.

10-4-21  ΕφΠειρ 186/21ΟΤΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΔΑΧ - ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ. Περίπτωση εργαζόμενης σε ΟΤΑ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου - Πλαστότητα τίτλου σπουδών - Πειθαρχικό παράπτωμα  - Απόφαση Πειθαρχικού Συμβουλίου με την οποία επιβλήθηκε στην ενάγουσα η ποινή της οριστικής παύσης  και ακολούθως καταγγελία της συμβάσεως εργασίας της. Αγωγή για την αναγνώριση ακυρότητας της καταγγελίας και για την επιδίκαση μισθών υπερημερίας. Δικαιοδοσία πολιτικών δικαστηρίων. Η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου είναι εκτελεστή διοικητική πράξη - Δυνατότητα του Δικαστηρίου να ελέγξει παρεμπιπτόντως τη νομιμότητα  της - Η ουσιαστική του κρίση περί της επιβλητέας ποινής δεν ελέγχονται στα πλαίσια του ελέγχου νομιμότητας. Κρίση ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο με την απόφασή του, ορθά ερμήνευσε κι εφάρμοσε το νόμο, ώστε οι λόγοι ακυρότητας της απόφασης, που αναφέρονται στην παραγραφή των πειθαρχικών αδικημάτων, μη εφαρμογή ευνοϊκότερων διατάξεων, εσφαλμένη ερμηνεία κι εφαρμογή του νόμου και παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας πρέπει να απορριφθούν. Δεκτή η έφεση - Απορρίπτει την αγωγή.

10-4-21 ΕφΠειρ 157/21 : ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ - ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ - ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ. Διαφορά από σύμβαση δανείου που συνήφθη αρχές του έτους  2000  μεταξύ των διαδίκων - Έκδοση διαταγής πληρωμής από τον εναγόμενο και επιβολή αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου  του ενάγοντος το οποίο εκπλειστηριάστηκε - Ποινικη καταδίκη του εναγομένου για τοκογλυφία. Κρίση ότι ο εναγόμενος  εισέπραξε, πέραν του νομίμου, 69.551 ευρώ κατά το οποίο και ζημιώθηκε ο ενάγων , τελώντας σε βάρος του τελευταίου το έγκλημα της τοκογλυφίας για το οποίο ήδη ο εναγόμενος έχει καταδικασθεί αμετακλήτως. Επιδίκαση και χρηματικής ικανοποίησης ποσού 3.000 ευρώ. Δεκτή εν μέρει η αγωγή - Δεκτή η έφεση.

2-4-21  ΣτΕ (ΕΑ) 48/21ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ. ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. ΑΕΠΠ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ - ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ. Διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση 50 δρομολογιακών γραμμών, με σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας - Απόρριψη της προσφοράς της αιτούσας από την Επιτροπή του Διαγωνισμού - Έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής με ΥΑ - Άσκηση από την αιτούσα προδικαστικής προσφυγής ενώπιον της Α.Ε.Π.Π., η οποία απερρίφθη ως απαράδεκτη - Αίτηση αναστολής της απορριπτικής της Α.Ε.Π.Π απόφασης. Παραδεκτό της άσκησης της αίτησης αναστολής. Μη νόμιμη η κρίση της Α.Ε.Π.Π., σύμφωνα με την οποία η προδικαστική προσφυγή της αιτούσας ασκήθηκε απαραδέκτως, διότι δεν έφερε ηλεκτρονική υπογραφή, αλλά την ψηφιοποιημένη ιδιόχειρη υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου της προσφεύγουσας εταιρίας. Ειδικότερα, εφόσον, στο άρθρο 362 του ν. 4412/2016 και στο άρθρο 8 του π.δ. 39/2017 δεν έχει περιληφθεί ειδική πρόβλεψη, δεν μπορεί, για λόγους ασφαλείας δικαίου, να θεωρηθεί ότι για τις προδικαστικές προσφυγές που δεν υποβάλλονται μέσω του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. και, ως εκ τούτου, δεν διέπονται από τις ειδικές διατάξεις, απαιτείται να φέρει η προδικαστική προσφυγή ηλεκτρονική υπογραφή. Δεκτή η αίτηση - Πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της προσβαλλομένης 157, 158/2021 αποφάσεως της Α.Ε.Π.Π.

2-4-21 ΕφΠειρ 175/21ΔΗΜΟΙ - ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΩΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ - ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΓΙΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ. Αγωγή εργαζομένων με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας στον εφεσίβλητο Δήμο, με αίτημα να αναγνωριστεί ότι συνδέονται µε µία ενιαία σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς στην πραγµατικότητα αυτοί κάλυπταν πάγιες, διαρκείς και µόνιµες ανάγκες του. Ωστόσο, κρίθηκε ως μη νόμιμη η αγωγή, διότι οι ένδικες συμβάσεις εργασίας των εκκαλούντων με τον εφεσίβλητο, το οποίο είναι ΟΤΑ, άρα συνιστά ΝΠΔΔ, έχουν συναφθεί υπό την ισχύ των διατάξεων του άρθρου 103 του Συντ. και του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, καθώς αφορούν την απασχόληση των εκκαλούντων σε μη νομοθετημένες θέσεις του εφεσίβλητου δήμου και για τον λόγο αυτό καταρτίστηκαν υποχρεωτικά για ορισμένο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεωρηθούν ως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, ενόψει και του ότι δεν συντρέχουν για τους εκκαλούντες οι προϋποθέσεις του άρθρου 11 §§1,2 εδ. σ’ και β', 3 και 5 του π.δ. 164/04. Απορρίπτει την έφεση.

27-3-21 ΜονΠρωτΑθ 131/21 : ΤΕΙ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΩΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Περίπτωση εργαζομένων/εργαστηριακών συνεργατών σε ΤΕΙ, με διαδοχικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών διδακτικών αναγκών του εναγόμενου - Αγωγή με αίτημα να αναγνωριστεί ότι καθεμία από τις ενάγουσες συνδέεται με το εναγόμενο με μία ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Προκύπτει ότι η ορισμένη χρονική διάρκεια των επίδικων αλλεπάλληλων συμβάσεων εργασίας των εναγουσών έγινε με πρόθεση καταστρατήγησης των διατάξεων του N. 2112/1920, με συνέπεια να καθίσταται άκυρος ο όρος των συμβάσεων ως προς το χρονικό περιορισμό της διάρκειας τους και το σύνολο των διαδοχικών συμβάσεων τους με το εναγόμενο να συνιστά μία ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για κάθε ενάγουσα, με έναρξη την ημερομηνία της αρχικής πρόσληψης καθεμίας. Δεκτή η αγωγή.

27-3-21 ΣτΕ (Ε') 167/21 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ - ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ - ΔΗΜΟΣ. Ζητείται από τον αιτούντα Δήμο, η ακύρωση του ΠΔ με το οποίο χαρακτηρίζεται η περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, κυρίως ως περιοχή προστασίας της φύσης (ΠΠΦ) και κάποια τμήματά της ως ΠΦΣ. Η ενιαία αυτή ρύθμιση για τη συνολικώς προστατευόμενη περιοχή εισάγεται νομίμως με ΠΔ. Εν κατακλείδι, το προσβαλλόμενο διάταγμα κείται εντός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης και οι ρυθμίσεις του δεν αντίκεινται στην αρχή της αναλογικότητας. Πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος ο λόγος ακυρώσεως, με τον οποίο προβάλλεται ότι η θέσπιση της ΖΑΤ και των απαγορεύσεων στις χρήσεις γης πλήσσει τα δικαιώματα του αιτούντος Δήμου, ως ιδιοκτήτη διαφόρων εκτάσεων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ΠΔ, και αντίκειται στα άρθρα 17 και 106 του Συντ. ή 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ. Απορρίπτει την αίτηση.

20-3-21  ΜονΠρωτΠειρ 231/21 ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΣΣΝΕ - ΑΠΟΔΟΧΕΣ - ΕΠΙΜΙΣΘΙΟ. Αγωγή ναυτικού, ο οποίος εργάστηκε σε πλοίο πλοιοκτησίας της εναγομένης, με την ειδικότητα του θαλαμηπόλου - Αξιώσεις για υπερωριακή αμοιβή και διαφορά της αναλογίας των δώρων των εορτών. Εφαρμοστέα ΣΣΝΕ. Αποδοχές που αποτελούν τον «ειθισμένο» μισθό. Έννοια ''επιμισθίου''. Εν προκειμένω, η εναγόμενη διατείνεται ότι κατέβαλε στον αντίδικό της, πλέον των νομίμων αποδοχών και επιδομάτων, έκτακτη αμοιβή (“επιμίσθιο”) σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας. Δεκτής γενομένης της ένστασης εξοφλήσεως ως εν μέρει ουσιαστικά βάσιμης, πρέπει η κρινόμενη αγωγή να γίνει εν μέρει δεκτή.

12-3-21  ΕφΠειρ 132/21ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ- ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ - ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΜΕΡΗ - ΕΠΙΣΚΕΥΗ - ΔΑΠΑΝΕΣ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Κοινόχρηστοι και κοινόκτητοι χώροι οικοδομής - Επισκευή του κοινού - Κανονισμός - Δαπάνες. Περίπτωση πρωτοκόλλου αυτοψίας της τεχνικής υπηρεσίας Δήμου, με το οποίο κρίθηκε ότι το επίμαχο κτίσμα δεν έχει καταστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο από στατική και δομική άποψη (ήτοι δεν είναι προς κατεδάφιση), πλην όμως κλήθηκαν οι συνιδιοκτήτες, αφού λάβουν όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες και διενεργηθεί έλεγχος στατικής επάρκειας του κτιρίου, προκειμένου να προβούν στην πλήρωση εντοπισμένων ρωγμών. Οι κλίμακες και οι διάδρομοι ενός ορόφου οικοδομής, η οποία έχει υπαχθεί στο καθεστώς του Ν. 3741/1929 είναι κοινόχρηστες. Ορθώς το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο αναγνώρισε την υποχρέωση του πρώτου εναγομένου - εκκαλούντος να καταβάλει σε έκαστο των εναγόντων το συνολικό ποσό των 5.349,03 ευρώ - Επιδίκαση και των τόκων υπερημερίας. Απορρίπτει την έφεση.

5-3-21 ΣτΕ Ολ 49/21ΕΚΔΟΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ- ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ – ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΚΖΗΤΟΥΝΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ. ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ. Απόφαση – Πλαίσιο. Έκδοση αλλοδαπού - Ρώσου υπηκόου κατά προτεραιότητα στις δικαστικές Αρχές της Γαλλίας, των ΗΠΑ και τέλος της Ρωσίας για εγκλήματα απάτης, υπεξαίρεσης, ξεπλύματος χρήματος, δρώντας στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, κατόπιν Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε από τις δικαστικές αρχές της Γαλλίας. Το Συμβούλιο Εφετών δέχθηκε ότι το αποδιδόμενο έγκλημα είναι από εκείνα για τα οποία επιτρέπεται η έκδοση. Αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης – Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν κωλύεται να διατάξει την έκδοση (ή την παράδοση) του εκζητούμενου στις δικαστικές αρχές και των τριών, εν προκειμένω, εκζητούντων Κρατών, καθορίζοντας τη σειρά προτεραιότητας μεταξύ αυτών – Αιτιολογία της απόφασης σχετικά με τους λόγους για τους οποίους προκρίθηκαν ως χώρες εκδόσεως του αιτούντος η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Δυνατότητα εκτέλεσης ή μη Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, η ισχύς του οποίου έχει λήξει. Το δικαίωμα των αιτούντων στην οικογενειακή τους ζωή – Αβάσιμος ο λόγος ακυρώσεως με τον οποίο προβάλλεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση παραβιάζει το προστατευόμενο από το άρθρο 8 παρ. 1 της ΕΣΔΑ δικαίωμα των αιτούντων σε σεβασμό της οικογενειακής τους ζωής – Αντίθετη μειοψηφία. Απορρίπτει την αίτηση.

5-3-21 Εγκ ΕισΑρΠάγου 3/21 : ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Εισαγγελικοί χειρισμοί αναφορικά με καταγγελίες για αξιόποινες συμπεριφορές κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι είναι αυτονόητη η καθ’ όλη τη διαδικαστική πορεία της υπόθεσης, μέχρι την έκδοση καταδικαστικής απόφασης, διαφύλαξη του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου ή του υπόπτου.

26-2-21 ΕφΠειρ  16/21ΑΚΙΝΗΤΑ - ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ - ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ.  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Αναγνωριστική αγωγή κυριότητας ακινήτου - Διεκδίκηση από το Δημόσιο, ιδιοκτησίας του οποίου εμφαίνεται το επίδικο ακίνητο στην ανακριβή, όπως αποδείχθηκε, κτηματολογική εγγραφή. Ειδικότερα, δεν αποδεικνύεται ότι το επίδικο ακίνητο και η ευρύτερη περιοχή περιλαμβανόταν σε δημόσια δασική έκταση, η δε καταχώρησή του ως Δημόσιο Κτήμα έγινε, χωρίς καμία αναφορά στο δασικό του χαρακτήρα. Εξάλλου, ο δασικός χαρακτήρας του ακινήτου δεν απέκλειε την κτήση επ’ αυτού κυριότητας εκ μέρους ιδιωτών με έκτακτη χρησικτησία συμπληρωθείσα μέχρι την 11.9.1915. Επίσης, δεν αποδείχθηκε ότι το επίδικο ήταν οθωμανικό κτήμα ή ότι υπήρξε λιβάδι ή βοσκότοπος ή ότι ήταν αδέσποτο. Ορθώς το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, αναγνώρισε τον ενάγοντα ως κύριο του επιδίκου με αιτία κτήσης την έκτακτη χρησικτησία και διέταξε τη διόρθωση της ανακριβούς πρώτης κτηματολογικής εγγραφής. Απορρίπτει την έφεση του Δημοσίου.

26-2-21 Γνωμ ΝΣΚ 12/21 : ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΑΛΛΟΔΑΠΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΔΣ. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Τίθενται τα ζητήματα : α) Εάν, η διάταξη της περίπτωσης λθ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/03, που εξαιρεί, από την υποχρέωση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων, τα φυσικά πρόσωπα αλλοδαπών επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και φέρουν οποιαδήποτε από τις αναφερόμενες, στη διάταξη αυτή, ιδιότητες, αλλά δεν έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα, μπορεί να εφαρμοσθεί αναλογικά σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του παραπάνω νόμου, ως προς τα : 1) αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα που έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα και 2) αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα των ελληνικών επιχειρήσεων, που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, αλλά δεν έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα. β) Από ποιες διατάξεις προσδιορίζονται εννοιολογικά οι όροι «εταίροι», «βασικοί μέτοχοι», «εκτελεστικά μέλη οργάνου διοίκησης» και «διευθυντικά στελέχη» στην παραπάνω διάταξη του ν. 3213/03.-ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ

19-2-21 ΕφΠειρ 64/21ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚA ΔΑΝΕΙΑ - ΓΟΣ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΟΥΣ 360 ΗΜΕΡΩΝ - ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ. ΕΓΓΥΗΤΗΣ - ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΑΝΑΚΟΠΗ. Σύμβαση ανοιχτού επιχειρηματικού δανείου - Ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής - Λόγοι. Έγγραφη απόδειξη του συνόλου της απαίτησης. Με βάση την επίδικη σύμβαση, ο υπολογισμός των τόκων από την καθ’ ης λάμβανε χώρα με βάση έτος 360 ημερών - Ο εν λόγω, όμως τρόπος υπολογισμού των τόκων δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας,  ενώ η καθ’ ης δεν γνωστοποίησε στην ανακόπτουσα εγγυήτρια, τον παραπάνω τρόπο επιβάρυνσης της, αλλά αντιθέτως τον επέβαλε, ως κάτι δεδομένο και ανεπίδεκτο διαπραγμάτευσης, παρά τη συνδρομή στο πρόσωπό της της ιδιότητας του καταναλωτή κατά την έννοια του Ν. 2251/1994. Η παράνομη και καταχρηστική αυτή χρήση ημερολογιακού έτους 360 ημερών κατ’ εφαρμογή του άκυρου αυτού ΓΟΣ, επέδρασε στη διαμόρφωση του τελικώς οφειλόμενου ποσού και συνεπώς η απαίτηση της καθ’ ης δεν είναι εκκαθαρισμένη. Ορθώς το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο δέχθηκε την ένδικη ανακοπή των εφεσιβλήτων και ακύρωσε την προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής. Απορρίπτει την έφεση.

19-2-21 Γνωμ ΝΣΚ 7/21 ΕΦΚΑ - ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ  - ΠΑΡΑΤΑΣΗ  - ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ. Τίθενται τα ερωτήματα εάν : 1. Ο e-ΕΦΚΑ, ως εκμισθωτής ακινήτου, δύναται να συνάψει συμφωνία για παράταση υφιστάμενης μίσθωσης, κατόπιν αίτησης της μισθώτριας εταιρείας είτε α) βάσει συμβατικού όρου είτε β) βάσει των διατάξεων του άρθρου 41 του ν. 4605/2019 και να καταρτίσει σύμβαση παράτασης της μίσθωσης, χωρίς περιορισμό ως προς τον χρόνο κατάρτισής της. 2. Σε περίπτωση που η συμφωνία για παράταση της μίσθωσης λάβει χώρα πολύ πριν τη λήξη της υφιστάμενης μίσθωσης, ποιος πρέπει να είναι ο χρόνος εκπόνησης της επιβαλλόμενης μελέτης για την εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του μισθίου και τον καθορισμό του μισθώματος. 3. Νομιμοποιείται η μισθώτρια, σε περίπτωση που αιτηθεί παράταση βάσει των ευνοϊκών διατάξεων του άρθρου 41 του ν. 4605/2019, να κάνει στη συνέχεια χρήση του συμβατικού όρου που προβλέπει δυνατότητα παράτασης κατά οκτώ (8) επιπλέον έτη και να ζητήσει νέα παράταση της μίσθωσης.4. Είναι νόμιμο το αίτημα της μισθώτριας εταιρείας για παράταση της μίσθωσης κατά οκτώ (8) επιπλέον έτη, πέραν του συμφωνηθέντος συμβατικού χρόνου με μόνη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του Φορέα.

12-2-21 ΔιοικΠρωτΑθ 11434/20 : ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ.  Έλεγχοι που διεξάγονται στις επιχειρήσεις, τόσο από τους Επιθεωρητές Σ.ΕΠ.Ε., όσο και από τις αρμόδιες Ελεγκτικές Υπηρεσίες του πρώην Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και ήδη του Ε.Φ.Κ.Α. - καθ’ ου. Το πρόστιμο αδήλωτης εργασίας επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα των Ελεγκτικών οργάνων, χωρίς αυτό να αντίκειται στις συνταγματικές αρχές και το ΠΠΠ της ΕΣΔΑ. Οι  παραβάσεις δε, ερείδονται στην απλή διαπίστωση του αντικειμενικού γεγονότος της μη αναγραφής εργαζομένου σε πίνακα προσωπικού της επιχείρησης. Εν προκειμένω, με το ένδικο δελτίο ελέγχου βεβαιώνεται μεν η παρουσία αδήλωτου προσώπου στο χώρο της επιχείρησης, ωστόσο, σε αυτό δεν αναφέρονται τα πραγματικά εκείνα περιστατικά, τα οποία διαπίστωσαν τα ελεγκτικά όργανα ότι συνέτρεχαν και θεμελιώνουν την ιδιότητα του εργαζομένου. Το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν αποδείχθηκε ότι το εν λόγω πρόσωπο που τυγχάνει και στρατιωτικός, τελούσε σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον  εργοδότη - προσφεύγοντα. Δεκτή η προσφυγή.

12-2-21 ΔιοικΠρωτΑθ 9847/20ΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΡΟΣΤΙΜΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΣΘΩΤΟΥ. Πράξη επιβολής προστίμου για τη μη αναγραφή στον Πίνακα Προσωπικού απασχολούμενης υπαλλήλου - Η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι δεν υφίστατο σχέση εξαρτημένης εργασίας - Το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν πρόκειται για μισθωτό υπάλληλο στην επιχείρηση της προσφεύγουσας, αλλά για ελεύθερο επαγγελματία και ως εκ τούτου, η προσφεύγουσα δεν ήταν υποχρεωμένη να την εγγράψει στον πίνακα προσωπικού. Δεκτή η προσφυγή.

6-2-21  ΕφΠειρ 9/21ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥ. ΑΔΙΚΟΠΡΑΞΙΑ - ΣΥΝΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΠΑΘΟΝΤΟΣ. ΑΝΑΠΗΡΙΑ. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ. Περιστατικά τραυματισμού ενάγοντος-φιλάθλου, λόγω εκρήξεως αυτοσχέδιας κροτίδας κατά τη διάρκεια αγώνα καλαθοσφαίρισης. Ισχυρισμοί ενάγοντος ότι κατά τον αθλητικό αγώνα, η εναγομένη ομάδα παρέλειψε να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας των φιλάθλων και συγκεκριμένα ότι η ιδιωτική εταιρία φύλαξης, δεν διενήργησε τους κατάλληλους ελέγχους κατά την είσοδο των θεατών στο στάδιο. Αδικοπρακτική ευθύνη - Ωστόσο, στην πρόκληση του ως άνω τραυματισμού συνυπαίτιος είναι και ο ίδιος ο ενάγων, ο οποίος δεν κατέβαλε την απαιτούμενη προσοχή και επιμέλεια, κατά ποσοστό που προσδιορίζεται σε 70%. Κονδύλια αποζημίωσης  - Ιατρικές δαπάνες - Αναπηρία - Έννοια κατ'άρθρο 931 ΑΚ . Χρηματική ικανοποίηση, λόγω της ηθικής βλάβης του ενάγοντος ποσού 25.000 ευρώ. Δεκτή η υπό στοιχείο Α΄ έφεση.

29-1-2021 ΜονΠρωτΠειρ 46/21ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΣΤΕΡΗΣΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΗΡΕΙΑΣ. ΕΦΕΣΗ. Περίπτωση ατυχήματος στη θάλασσα με συνέπεια το θάνατο δύτη από την παράσυρσή του από το σκάφος του εναγομένου - Προϋποθέσεις αποζημίωσης λόγω στέρησης διατροφής της ενάγουσας - συζύγου του αποβιώσαντος, η οποία δεν έχει εισοδήματα από άλλη αιτία, δεν εργάζεται και ανατρέφει το ανήλικο τέκνο της. Αποδεικνύεται ότι η ενάγουσα, με το θάνατο του συζύγου της, στερήθηκε τη συμβολή του στις οικογενειακές ανάγκες, της χορηγήθηκε, όμως, σύνταξη χηρείας, ποσού 596,19 ευρώ μηνιαίως, το οποίο υπερκαλύπτει το ποσοστό συνεισφοράς του αποβιώσαντος συζύγου της. Απορρίπτει την υπό στοιχείο Α' αγωγή - Απορρίπτει την παρεμπίπτουσα αγωγή.

29-1-2021 ΠολΠρωτΠειρ 3821/20ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ. Αίτηση αναγνώρισης αλλοδαπής διαδικασίας αφερεγγυότητας. Δομή και τη λειτουργία του ομίλου επιχειρήσεων. Με το ισχύον καθεστώς του ΠτΚ κρίνεται ανέφικτη η κήρυξη σε πτώχευση του ομίλου με μια ενιαία διαδικασία αφερεγγυότητας. Ο νέος Κανονισμός 848/2015,  περιέχει κεφάλαιο για τη διαδικασία αφερεγγυότητας των μελών ομίλου εταιρειών. Ωστόσο, κάθε εταιρία – μέλος του ομίλου, όπως εν προκειμένω η αιτούσα, διατηρεί ξεχωριστή νομική προσωπικότητα,  με αποτέλεσμα, να έχει μόνο αυτή πτωχευτική ικανότητα, κατά το ημεδαπό δίκαιο (όπως και κατά το ενωσιακό), και όχι ο όμιλος ως σύνολο. Συνεπώς, η αναγνώριση της εν λόγω αλλοδαπής διαδικασίας αφερεγγυότητας, ακόμη κι αν ήθελε κριθεί παραδεκτή, προσκρούει στην εθνική δημόσια τάξη. Απορρίπτει την αίτηση.

22-1-21  ΕφΠειρ 22/21ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ - ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ - ΗΘΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΤΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ. ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ. Διαφορά από τη σύμβαση άτοκου δανείου που συνήφθη μεταξύ του ενάγοντος και των εναγομένων, αδελφού και ανιψιού του, για τη χρηματοδότηση των σπουδών του τελευταίου στο εξωτερικό. Λόγω δε, της στενής συγγενικής σχέσης των διαδίκων υπήρξε ηθική αδυναμία να αποκτηθεί έγγραφο. Επιτρεπτό εμμάρτυρης απόδειξης - Το αντικείμενο της ένδικης σύμβασης, δεν υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά την άσκηση της αγωγής, που είναι ο κρίσιμος χρόνος, οπότε είναι επιτρεπτή η απόδειξη της δανειακής σύμβασης με μάρτυρες. Όσον αφορά στο χρόνο επιστροφής του ποσού του δανείου, δεν προέκυψε από κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι συμφωνήθηκε αυτός εντός διετίας - ΄Ετσι, ως χρόνος απόδοσης του δανείου, θεωρείται ένας μήνας μετά την επίδοση της ένδικης αγωγής, χρόνο, από τον οποίο οφείλονται και τόκοι υπερημερίας. Δεκτή η έφεση -  Δεκτή εν μέρει η αγωγή μόνο ως προς τον πρώτο εναγόμενο.

22-1-21 ΕφΠειρ 27/21ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ - ΚΟΝΔΥΛΙΑ. Διαφορά από επαγγελματική μίσθωση λόγω πραγματικού ελαττώματος του μίσθιου που εμπόδισε τη συμφωνημένη χρήση του - Αξιώσεις μισθωτή για θετική, αποθετική ζημία και ηθική βλάβη. Αποδεικνύεται ότι εξαιτίας της οφειλόμενης στο πραγματικό ελάττωμα αδυναμίας του ενάγοντος να λειτουργήσει την επιχείρησή του εντός του μισθίου για μια τριετία, όπως είχε συμφωνηθεί, αυτός  υπέστη θετική ζημία - Απορρίπτει την αξίωση του ενάγοντος για ποσά που αφορούσαν την αγορά αναλώσιμων ειδών. Η αξίωση για επιδίκαση διαφυγόντων κερδών είναι απορριπτέα ως κατ΄ουσίαν αβάσιμη, γιατί ο ενάγων δεν επικαλείται, ούτε προσκομίζει φορολογική δήλωση ή άλλα φορολογικά στοιχεία. Κρίση ότι ο ενάγων δικαιούται ως αποζημίωση το συνολικό ποσό 5.809,68 ευρώ. Δέχεται την έφεση - Δέχεται εν μέρει την αγωγή.

15-1-21 ΠολΠρωτΑθ 2565/20ΑΕ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ. ΔΣ - ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ. ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Αγωγή εταιρίας εκμετάλλευσης Μεταλλείου κατά του Αντιπροέδρου του ΔΣ της - Διευθύνοντος συμβούλου - εναγομένου, λόγω της αδικοπρακτικής - κατά τους ισχυρισμούς της ενάγουσας - συμπεριφοράς του στη διαδικασία εκπροσώπησης και σύναψης συμβάσεων προμήθειας υπηρεσιών με κυπριακή εταιρία και με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών, σχετικά με τη λήψη πιστοποιήσεων προτύπων ποιότητας. Κανονισμός προμηθειών ενάγουσας - Δικαίωμα του Αντιπροέρου και Διευθύνοντος συμβούλου της, να υπογράφει συμβάσεις με αντικείμενο έως 1.000.000 ευρώ, χωρίς τη σύμπραξη άλλου μέλους του ΔΣ. Επιδόσεις και κοινοποιήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ - Κανονισμός 1393/2007. Κρίνεται αναγκαίο να διαταχθεί η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, με διορισμό 2 πραγματογνωμόνων.

8-1-21 Ναυτοδικείο Πειρ 16/20ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ - νέος ΠΚ - ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ  - ΜΟΛΟΤΟΦ - ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Περίπτωση στρατιωτικού/ναύτη που συμμετείχε σε πορεία και ο οποίος έριχνε κοκτέιλ μολότοφ σε αστυνομικούς. Νέος ΠΚ. Θεμελίωση του εγκλήματος της έκρηξης. Κατοχή εκρηκτικών υλών  - Με το νέο ΠΚ πλέον έγινε πλημμέλημα. Είδος εκρηκτικού μηχανισμού αποτελεί και η  ''βόμβα Μολότοφ''. Στην υπό κρίση υπόθεση όμως, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος έριχνε απλές κοκτέιλ μολότοφ που δεν προκαλούν έκρηξη και άρα δεν πληρούται η αντικειμενική υπόσταση της προκείμενης αξιόποινης πράξης. Το Συμβούλιο κρίνει ομόφωνα ότι δεν θα πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος του κατηγορούμενου για την αξιόποινη πράξη της έκρηξης από κοινού, της κατασκευής, κατοχής και χρήσης εκρηκτικών υλών από κοινού. Περαιτέρω, το Συμβούλιο ομόφωνα βελτιώνει την κατηγορία σε απόπειρα απλής σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών. Εν κατακλείδι, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την παραπομπή του κατηγορούμενου για α) διατάραξη κοινής ειρήνης β) απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, γ) αντίσταση, δ) παράνομη οπλοφορία και ε) οπλοχρησία. Τέλος, το Συμβούλιο ομόφωνα αποφαίνεται ότι θα πρέπει να αρθεί ο περιοριστικός όρος της υποχρέωσης εμφάνισης στο ΑΤ του κατηγορουμένου.

31-12-20  ΔιοικΠρωτΑθ 16877/20ΤΑΠΑΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΠΡΟΣΦΥΓΗ. Προσφυγή-αγωγή εταιρίας γενικών ασφαλίσεων, οι εργαζόμενοι της οποίας υπήγοντο στην ασφάλιση του ΤΑΠΑΕΕ, ήδη ΕΦΚΑ, με αίτημα την επιστροφή πρόσθετων επιβαρύνσεων εισφορών, πέραν εκείνων που υπολογίζονται επί της μισθοδοσίας του προσωπικού της. Ισχυρισμός προσφεύγουσας ότι η διάταξη του άρθρου 23 του καταστατικού του Ταμείου παραβιάζει ευθέως τις συνταγματικές διατάξεις. Κρίνεται ότι ο ως άνω ισχυρισμός της προσφεύγουσας πρέπει να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμος, διότι με τη συγκεκριμένη διάταξη δεν θεσπίζεται ένας κοινωνικός πόρος, αλλά πρόσθετη εργοδοτική εισφορά, πέραν της υπολογιζόμενης επί της μισθοδοσίας του προσωπικού της, η οποία συνδέεται με την επίτευξη των οικονομικών της αποτελεσμάτων, καθορίζοντας συνολικά ένα ελάχιστο ποσό εργοδοτικών εισφορών που καλείται να καταβάλει η εταιρεία για την ασφάλιση του προσωπικού της. Απορρίπτει την προσφυγή – αγωγή.

31-12-20  ΔιοικΠρωτΑθ 7839/20 : ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΖΗΣ. Περίπτωση τραυματισμού ενάγουσας σε πεζογέφυρα - Αγωγή κατά του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης από παράνομες παραλείψεις των οργάνων των εναγομένων. Αστική ευθύνη Δημοσίου κατ' άρθρο 105 ΕισΝΑΚ. Εν προκειμένω, εάν και αποδεικνύεται ο τραυματισμός στο αριστερό πόδι της ενάγουσας, δεν αποδεικνύεται, αφενός η ύπαρξη κακοτεχνίας στην επίμαχη πεζογέφυρα κατά το χρόνο του ατυχήματος, αφετέρου ο συσχετισμός του τραυματισμού της ενάγουσας με τις τυχόν υπάρχουσες κακοτεχνίες στην επίδικη πεζογέφυρα. Το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν προκύπτει ευθύνη των οργάνων του εναγόμενου Ταμείου από τυχόν παράνομη παράλειψη τους. Απορρίπτει την αγωγή.

31-12-20 ΕιρΑθ 412/20ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ.  ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ - ΑΔΕΙΕΣ ΜΕΤ'ΑΠΟΔΟΧΩΝ. ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ. Το δικαίωμα ετήσιας άδειας μετ' αποδοχών του εργαζομένου - Ενωσιακό δίκαιο. Υπολογισμός χρόνου απασχόλησης ο οποίος λαμβάνεται υπόψη προς εξεύρεση του αριθμού των ημερών τις οποίες ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ως κανονική άδεια. Έννοια βραχείας διαρκείας ασθένειας. Ακόμη και σε περίπτωση λύσης της εργασιακής σχέσης λόγω θανάτου του εργαζόμενου το δικαίωμα για άδεια δεν απόλλυται, αλλά μετατρέπεται σε χρηματική αποζημίωση και καταβάλλεται στους κληρονόμους του θανόντος, ακόμη και αν ο εργαζόμενος δεν είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας. Δεκτή η αγωγή.

31-12-20 ΕφΠειρ 748/20ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ  - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΣΕ. Περίπτωση σύµβασης εργασίας αορίστου χρόνου δηµοσιογράφου-συντάκτριας σε δηµοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας - Αξίωση διαφορών καταβαλλοµένων από τις καταβλητέες µηνιαίες της αποδοχές, με βάση την εφαρμοστέα κλαδική ΣΣΕ. Η ιδιότητα μέλους  συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι στοιχείο προσδιοριστικό των υποκειμενικών ορίων της κανονιστικής ισχύος κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, που δεν έχει κηρυχθεί, αρμοδίως, γενικώς υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση της γενέσεως των από αυτήν εκατέρωθεν δικαιωμάτων και υποχρεώσεων - Αρκεί να συνάγεται η ιδιότητα αυτή από το δικόγραφο της αγωγής. Δεκτή εν μέρει η αγωγή. Μη νόμιμο το αίτημα της εναγομένης περί εφαρμογής του τόκου 6%, διότι ο νομοθέτης θέλησε την επέκταση του προνομίου του Δημοσίου, σχετικά με το ποσοστό του τόκου κάθε οφειλής του, μόνο στους ΟΤΑ και όχι στις δημοτικές επιχειρήσεις. Δεκτή η έφεση.

31-12-20 ΜονΠρωτΑθ 4452/20ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ. Υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος «Ενίσχυση της Διαδικασίας του Ασύλου» - Πρόσληψη προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου - Ανανέωση συμβάσεων. Εν προκειμένω, οι ανανεώσεις των συμβάσεων των αιτούντων εμπίπτουν στην εξαίρεση του άρθρου 6 παρ. 2 του π.δ. 164/2004, καθώς η πρόσληψή τους αφορούσε την υλοποίηση συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος. Παρανόμως το καθού δεν προέβη στις παρατάσεις των συμβάσεων των αιτούντων, συμπεριφορά που συνιστά και προσβολή της προσωπικότητας τους, καθόσον μόνο αυτοί ανάμεσα σε πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων τους κρίθηκαν ότι δεν δικαιούνταν παράταση. Δεκτή εν μέρει η αίτηση.

24-12-2020 ΕιρΠεριστερίου 19/20ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ. Περίπτωση τηλεφωνικών κλήσεων για σκοπούς εμπορικής προώθησης ή διαφήμισης προϊόντων - Επεξεργασία προσωπικών δεδομένων  - Προσβολή προσωπικότητας - Ηθική βλάβη. Εν προκειμένω, αποδεικνύεται ότι η πρώτη των εναγομένων, με την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά των προστηθέντων υπαλλήλων της, προκάλεσε στον ενάγοντα ψυχική αναστάτωση, αφού παρά τις διαμαρτυρίες του, τον ενοχλούσε τηλεφωνικά για να ικανοποιήσει τους εμπορικούς της σκοπούς και γι' αυτό το λόγο πρέπει να του επιδικαστεί εύλογη χρηματική ικανοποίηση. Εν μέρει δεκτή η αγωγή.

24-12-2020 ΜονΠρωτΠειρ 1506/20 : ΝΑΥΛΩΣΗ ΠΛΟΙΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΟΠΛΙΣΜΟΥ. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ - ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΑΝΑΚΟΠΗ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ. Περιστατικά εκναύλωσης γυμνού πλοίου - Συμφωνίες πλοιοκτήτη και ναυλωτή για την παράδοση και την παραλαβή του πλοίου. Δήλωση εφοπλισμού - Η τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας του εφοπλισμού έχει απλώς αποδεικτικό και όχι συστατικό χαρακτήρα.  Καταγγελία της  σύμβασης εφοπλισμού - Ωστόσο η αιτούσα δεν προέβη αμέσως σε δήλωση ανάκλησης του εφοπλισμού, με συνέπεια η καθής να προβεί μετά τη σχετική ανάκληση σε έκδοση της προσβαλλόμενης διαταγής πληρωμής για την επιδίκαση σε αυτήν αποζημίωση χρήσης, η οποία κρίνεται ότι υπερβαίνει προφανώς  τα όρια που επιβάλλονται από την καλή πίστη και ασκείται καταχρηστικά. Δεκτή η αίτηση αναστολής.

17-12-20 ΕφΑθ 3056/20 :  ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΕ ΕΜΜΙΣΘΗ ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ ΝΠΔΔ - ΟΤΑ. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΙΣΟΤΗΤΑ. Βαθμολογική και μισθολογική μεταχείριση των υπηρετούντων στο Δημόσιο Τομέα, στους OTA και στα ΝΠΔΔ δικηγόρων. Κρίνεται ότι,τόσο η διάταξη της ΚΥΑ 2/17132/0022/28.12.12, με την οποία έγινε κατάταξη των δικηγόρων που υπηρετούν στους φορείς αυτούς σε βαθμούς αναλόγως του δικαστηρίου στο οποίο είναι διορισμένοι, όσο και η διάταξη του άρθρου 1 παρ. Γ', αριθμός 9 του Ν. 4093/12, με την οποία καταργείται το χρονοεπίδομα για τους δικηγόρους των φορέων αυτών, είναι ανίσχυρες ως αντισυνταγματικές, αφού εισάγουν αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση εις βάρος των δικηγόρων που υπηρετούν στους OTA και τα ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων και οι εφεσίβλητοι, δεδομένου ότι με αυτές εισάγεται διαφορετική μεταχείριση μεταξύ δικηγόρων και με τη μορφή χαριστικού μέτρου, ήτοι ειδικώς υπέρ των δικηγόρων που υπηρετούν στις Ανεξάρτητες Αρχές, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. Απορρίπτει την έφεση.

17-12-20 ΔιοικΕφΑθ (Ακυρ) 252/20ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ - ΑΝΑΔΟΧΟΣ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΕΠΠ. Δημόσιες συμβάσεις - Περίπτωση έργου ασφαλτόστρωσης οδού - Οικονομικές προσφορές διαγωνιζόμενων - Προϋπολογισμός του έργου - Κάλυψη έκτακτων περιστάσεων - Εσφαλμένες εκτιμήσεις. Προβολή από την αιτούσα πλημμέλειας στην προσφορά άλλου διαγωνιζομένου,  η οποία ωστόσο συντρέχει και στο πρόσωπό της ίδιας, δεδομένου ότι η τελευταία δεν ήχθη προς κρίση ενώπιον της ΑΕΠΠ. Αιτιολογία προσβαλλόμενης απόφασης. Δέχεται την αίτηση. Αναστέλλει την εκτέλεση της 665/20 απόφαση της ΑΕΠΠ - Απορρίπτει την παρέμβαση. Αναπέμπει την υπόθεση στην ΑΕΠΠ.

17-12-20 ΕφΠειρ 656/20 : ΕΠΙΔΟΜΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗ Η/Υ. ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΣΕ. Αξίωση υπαλλήλου γραφείου - πωλητή σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, για επίδομα ανθυγιεινής εργασίας χειριστή Η/Υ. Κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ. Προκύπτει εν προκειμένω, ότι ο ενάγων προέβαινε σε απλή χρήση Η/Υ, προς διευκόλυνση της εργασίας του, στο πλαίσιο της τεχνολογικής εξέλιξης, με αποτέλεσμα η ανεύρεση των κωδικών κάθε ανταλλακτικού να είναι απλούστερη και ταχύτερη, και οι παραγγελίες να διαβιβάζονται μέσω του Η/Υ. Άλλωστε, η συγκεκριμένη εργασία ήταν χρονικά περιορισμένη, μην υπερβαίνοντας σε διάρκεια τα 20 περίπου λεπτά της ώρας ανά ημέρα. Επομένως, ο ενάγων δεν δικαιούται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται για τους χειριστές Η/Υ. Δεκτή η έφεση - Απορρίπτει την αγωγή.

11-12-20 ΣτΕ (Δ') 2387/20ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΝΗΠΙΑ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ. Διαγραφή ανεμβολίαστων νηπίων από τους παιδικούς σταθμούς - Σύνταγμα - Προστασία της δημόσιας υγείας - Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Αίτηση ακύρωσης από τους γονείς νηπίου, για το οποίο έχει αποφασισισθεί από τη Διοίκηση η απομάκρυνσή του λόγω μη ολοκλήρωσης του προγράμματος εμβολιασμού του. Κρίση ότι η θέσπιση του επίμαχου μέτρου δεν παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές, ούτε και ΧΘΔΕΕ. Περαιτέρω, κρίθηκε ότι η εγγραφή νηπίου σε δημοτικό παιδικό σταθμό μπορεί, κατ' αρχήν, να ανακληθεί, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχει κάποια από τις προϋποθέσεις εγγραφής , όπως εν προκειμένω, που η κόρη των αιτούντων δεν έχει εμβολιαστεί με το σύνολο των προβλεπόμενων για την ηλικία της εμβολίων. Συνεπώς, οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένες. Απορρίπτει την αίτηση.

11-12-20  ΕφΑθ 5435/20ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. 415 ΑΚ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου στους ομίλους επιχειρήσεων - Περίπτωση πρόσληψης του ενάγοντος σε άλλη εταιρεία του ιδίου ομίλου, στο Βουκουρέστι.  Προκύπτει ότι η εργασιακή σχέση του εκκαλούντος - ενάγοντος με την εφεσίβλητη - εναγομένη, στην πραγματικότητα δεν λύθηκε, αλλά μεταφέρθηκε στην συνδεδεμένη με την εφεσίβλητη - εναγομένη εταιρεία στη Ρουμανία. Επίσης συνάγεται η γενικότερη συμφωνία τους, περί μη περιστολής των λαμβανομένων από την ελληνική εταιρία παροχών του ενάγοντος. Ωστόσο παρά τη δέσμευση της εφεσίβλητης της πρώτης έφεσης ότι δεν θα θιγούν τα εργασιακά του δικαιώματα, η αλλοδαπή εταιρία δεν τα αναγνώρισε. Κατά συνέπεια η εφεσίβλητη ευθύνεται κατ’ αρθρο 415 ΑΚ για την αποκατάσταση κάθε ζημίας του εκκαλούντος. Αβάσιμο το αίτημα του εκκαλούντος για την επιδίκαση σε αυτόν χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης. Δεκτή εν μέρει η αγωγή - Απορρίπτει τις εφέσεις.

4-12-20 ΣτΕ (Ε') 1525/20 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ - ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ. ΣΙΩΠΗΡΗ ΑΡΝΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ - ΑΚΥΡΩΣΗ. Οικιστική αποκατάσταση μελών Οικοδομικών Συνεταιρισμών  - Πολεοδόμηση έκτασης - Δασικός χαρακτήρας της επίμαχης έκτασης, αλλά μη αναδασωτέα - Συνταγματική προστασία δασικών εκτάσεων - Θέση σε ισχύ του Σ.1975 και χρόνος απόκτησης του ιδιοκτησιακού δικαιώματος από το Συνεταιρισμό. Εν προκειμένω, η Διοίκηση, ενώ δεν εκδήλωσε ποτέ με σαφήνεια την πρόθεση να εφαρμόσει το συνταγματικό κανόνα της απαγόρευσης πολεοδόμησης της επίμαχης δασικού χαρακτήρα εκτάσεως κατά το χρονικό διάστημα των τεσσάρων δεκαετιών που μεσολάβησαν από τη θέση σε ισχύ του Σ. του 1975, όπως θα όφειλε, παραλλήλως, όμως, δεν προέβαινε ούτε στην πολεοδόμησή της, περαιτέρω δε, δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις της, ούτε όταν υποβλήθηκε η αίτηση των αιτούντων, επί της οποίας παρέλειψε να αποφανθεί. Κρίση περί μη νομιμότητας της σιωπηρής άρνησης της Διοίκησης. Αντίθετη μειοψηφία. Δεκτή η αίτηση.

4-12-20 ΣυμβΠλημΑθηνών 2165/20ΑΠΙΣΤΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - Νέος ΠΚ. Κακουργηματική απιστία σε βάρος Τραπεζικών Ιδρυμάτων - Αντισυνταγματικότητα της διάταξης του άρ. 405 παρ. 1 εδ. β΄ νΠΚ, ως παραβιάζουσα την αρχή της ισότητας και ως περιορίζουσα αδικαιολόγητα το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, με περαιτέρω αποτέλεσμα να μην εξαλείφεται το αξιόποινο για το έγκλημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων από μόνη τη μη υποβολή έγκλησης ή δήλωσης συνέχισης της διαδικασίας κατ’ αρ. 6 παρ. 2 Ν. 4637/19.

27-11-20 ΜονΠρωτΘεσ 8538/20ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥ. Ο σκοπός της διατάξεως του άρθρου 38 του Ν. 4488/17 περί οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού - Το τεκμήριο που προβλέπεται ότι η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι έχει λυθεί με άτακτη καταγγελία είναι μαχητό. Ο εργοδότης που έχει και το βάρος απόδειξης μπορεί να αποδείξει ότι υπήρξε οικειοθελής αποχώρηση του μισθωτού. Εν προκειμένω, ακόμη και αν θεωρηθεί ότι η αναγγελία αποχώρησης έγινε εκπρόθεσμα, είναι σαφές ότι στην επίδικη περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα αναληθούς δήλωσης οικειοθελούς αποχώρησης εκ μέρους του εργοδότη. Έτσι εν προκειμένω, το ως άνω μαχητό τεκμήριο, δεν θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής στην κρινόμενη υπόθεση και  η αξίωση του ενάγοντος για καταβολή πλήρους αποζημίωσης πρέπει ν' απορριφθεί.

27-11-20 ΕφΠειρ 672/20ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ - ΑΙΤΗΣΗ - ΝΕΑ ΕΓΓΡΑΦΑ. Προϋποθέσεις αίτησης αναψηλάφησης δικαστικής απόφασης. Αίτηση αναψηλάφησης εφετειακής απόφασης λόγω ύπαρξης νέου εγγράφου. Έννοια νέων εγγράφων. Έννοια ανωτέρας βίας, από την οποία ήταν αδύνατη η έγκαιρη προσκομιδή των νέων κρίσιμων εγγράφων. Εν προκειμένω, προκύπτει ότι το έγγραφο που επικαλούνται ως νέο οι αιτούντες- ενάγοντες, είχε προσκομισθεί εγκαίρως από τους εναγόμενους – εφεσίβλητους – καθ΄ων η αναψηλάφηση, τόσο στο ΜονΠρωτ, όσο και στο Εφετείο και συνεκτιμήθηκε με τα λοιπά αποδεικτικά μέσα. Συνακόλουθα, το έγγραφο αυτό δεν δύναται να χαρακτηρισθεί  ως νέο έγγραφο. Επιβολή στους αιτούντες  χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ, για το λόγο ότι άσκησαν  προδήλως αβάσιμη αναψηλάφηση. Απορρίπτει.

20-11-20 ΕφΠειρ 500/20ΕΡΓΟΔΟΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗ - ΑΔΙΚΟΠΡΑΞΙΑ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ - ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ.  Αγωγή αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης της ενάγουσας εργοδότριας ναυτιλιακής εταιρείας, με βάση τις διατάξεις περί αδικοπραξιών, σε βάρος του υπαλλήλού της - εναγόμενου, ο οποίος, με την ειδικότητα του λογιστή και ταμία, προέβη σε εσφαλμένες λογιστικές καταχωρίσεις υπεξαιρώντας χρηματικά ποσά. Απορρίπτει τον ισχυρισμό του εναγομένου ότι, ναι μεν έγιναν λανθασμένες λογιστικές εγγραφές εκ μέρους του, αλλά αυτό οφείλεται στο φόρτο εργασίας και δεν είχε πρόθεση υπεξαίρεσης. Το Δικαστήριο οδηγείται στην κρίση ότι η ενάγουσα εταιρεία, υπέστη ηθική βλάβη, καθώς διαψεύστηκε η εμπιστοσύνη της στον τελευταίο και επιδικάζει, πέραν της αποζημιώσεως, το ποσό των 5.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση. Δεκτή η έφεση - Δεκτή εν μέρει η αγωγή.

20-11-20 ΕφΠειρ 499/20ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΩΗΝ ΣΥΖΥΓΟΥ. Προϋποθέσεις δικαιώματος πλήρους ή συμπληρωματικής διατροφής συζύγου, μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου. Απορρίπτει τον ισχυρισμό, του εναγόμενου, ότι αυτός βαρύνεται με τα έξοδα διατροφής και της νέας συζύγου του, η οποία εάν και αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, δεν αποδείχθηκε, ότι αυτό την καθιστά ανίκανη για εργασία . Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη την απορία της ενάγουσας και την ευπορία του εναγόμενου, κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη γέννηση αξίωσης συμπληρωματικής διατροφής της ενάγουσας, την  οποία προσδιορίζει στο ποσό των 150 ευρώ το μήνα. Απορρίπτει την έφεση.

13-11-20 ΕφΛαρ 393/20ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ - ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. Σχέση εργασίας υπαλλήλων Υποθηκοφυλακείων - Οι υπάλληλοι του άμισθου υποθηκοφυλακείου δεν συνδέονται με δημοσιοϋπαλληλική ή άλλη εργασιακή σχέση με το Δημόσιο, αλλά μετά του άμισθου υποθηκοφύλακα με σύμβαση εργασίας, προσλαμβανόμενοι και μισθοδοτούμενοι από τον ίδιο. Δικαιοδοσία πολιτικών δικαστηρίων. Κρίση ότι η η ένδικη αγωγή, νομίμως απευθύνεται κατά της εναγόμενης άμισθης υποθηκοφύλακα, με την οποία η ενάγουσα συνδεόταν με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Έσφαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που απέρριψε την αγωγή λόγω έλλειψης παθητικής νομιμοποίησης της εναγομένης. Δεκτή η έφεση.

13-11-20 ΔιοικΕφΑθ 1338/20ΤΕΛΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ - ΑΠΑΛΛΑΓΗ - Ν.3049/02. Περίπτωση κατάρτισης κρατικού συμβολαίου εκχωρήσεως και μεταβιβάσεως. Διαδικασία αποκρατικοποιήσεων - Σκοπός των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν 3049/02, είναι η απαλλαγή όλων των συμβάσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεως κρατικών εταιριών από όλα τα βάρη, τέλη, φόρους, εισφορές και δικαιώματα κάθε φύσης υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και, συνεπώς, τυχόν αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή, ότι δηλαδή υφίσταται υποχρέωση καταβολής αναλογικών δικαιωμάτων κατά την κατάρτιση των εν λόγω συμβάσεων, θα είχε ως αποτέλεσμα τον ανεπίτρεπτο περιορισμό του ρυθμιστικού πεδίου της εν λόγω διατάξεως. Δικαιώματα υπέρ τρίτων -  Έννοια του «τρίτου» της απαλλακτικής διατάξεως. Δεκτή η έφεση.

6-11-2020 ΔιοικΠρωτΑθ 5492/20ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΛΣΥΝ.  Αστική ευθύνη Δημοσίου κατ' άρθρο 105 ΕισΝΑΚ, από την άρνηση των αρμόδιων οργάνων του ΕλΣυν να θεωρήσουν χρηματικά εντάλματα που εξέδωσε Δήμος για την εκτέλεση έργου. Μέχρι ο νομοθέτης να ρυθμίσει ειδικώς την ευθύνη του Δημοσίου από πράξεις οργάνων της δικαστικής λειτουργίας, το άρθρο 105 ΕισΝΑΚ έχει ανάλογη εφαρμογή σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας από πράξεις των κρατικών οργάνων, η οποία μπορεί να αποδοθεί σε πρόδηλο σφάλμα τους. Το Δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να ανασταλεί η πρόοδος της παρούσας δίκης μέχρι να δημοσιευθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, επί των σχετικών, με τις πράξεις της Επιτροπής του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3900/10, αγωγών. Αναστέλλει τη δίκη.

6-11-20 ΕφΑθ 2924/20ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ - ΑΡΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ. ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ. Αξιώσεις δεδουλευμένων αποδοχών του ενάγοντος, εργαζομένου της πρώτης εναγόμενης, σε βάρος της δεύτερης εναγόμενης, αποκτώσας, μετά από μεταβίβαση της επιχείρησης της πρώτης σε αυτήν.  Έννοια μεταβίβασης επιχείρησης. Κρίση ότι εφόσον η δεύτερη εναγόμενη ως «διάδοχος», ανέλαβε πράγματι μία οργάνωση εργασίας που είχε δημιουργήσει η πρώτη εναγόμενη, υπήρξε μεταβίβαση της επιχείρησης, ώστε η δεύτερη εναγομένη, να ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έναντι του ενάγοντος. Περαιτέρω κρίθηκε ότι η τρίτη εναγόμενη, διοικούσα την πρώτη και πρόεδρος του ΔΣ της δεύτερης,  χρησιμοποίησε καταχρηστικά τη νομική προσωπικότητα των δύο πρώτων εναγόμενων, με πρόθεση καταστρατήγησης του νόμου και με αποτέλεσμα την κατάφαση της προσωπικής ευθύνης της για την καταβολή των ένδικων απαιτήσεων του ενάγοντος. Δεκτή εν μέρει η αγωγή. Απορρίπτει την έφεση.

30-10-20 ΔιοικΕφΑθ 3048/20 : ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - Αρ.105 ΕισΝΑΚ - ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ - ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. Περίπτωση χρηματικής ικανοποίησης προς αποκατάσταση της θετικής ζημίας που υπέστη η εκκαλούσα εταιρία, εξαιτίας της παράνομης παράλειψης των αρμοδίων οργάνων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, να συμπεριλάβουν στον οικείο κτηματολογικό πίνακα, τα επικείμενα – συστατικά που ανήκουν στο ακίνητο ιδιοκτησίας της που απαλλοτριώθηκε. Δεδικασμένο - Με την απόφαση του πολιτικου Δικαστηρίου, με την οποία αναγνωρίζονται οι δικαιούχοι αποζημίωσης και το ύψος αυτής, δεν δημιουργείται δεδικασμένο ως προς την ύπαρξη ή ανυπαρξία υποχρέωσης προς αποζημίωση για τα τμήματα του ακινήτου που δεν περιλήφθηκαν στον κτηματολογικό πίνακα. Το Δικαστήριο κρίνει ότι θεμελιώνεται αξίωση της εταιρίας στηριζόμενη στο άρθρο 105 του ΕισΝΑΚ. Συνεκδικάζει τις εφέσεις. Απορρίπτει την έφεση του Δημοσίου.

30-10-20 ΕφΘεσ 986/20ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ -AIRBNB - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ.  Περίπτωση βραχυχρόνιας μίσθωσης τουριστικής έπαυλης, κατά παράβαση του Κανονισμού συνιδιοκτησίας, που επιτρέπει τη χρήση των ακινήτων του συγκροτήματος μόνο ως κατοικίες. Ποινική ρήτρα. Το προσήκον τέλος δικαστικού ενσήμου. Κρίνεται ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις του επίμαχου ακινήτου της εκκαλούσας δεν φέρουν τα χαρακτήρα αστικής μίσθωσης κατοικίας και ήταν αντίθετες με τον Κανονισμό λειτουργίας του συγκροτήματος. Οι περιορισμοί του Κανονισμού είναι δεσμευτικοί για την εκκαλούσα, ακόμη και αν οι αυθαίρετες ενέργειες της θεωρηθεί ότι δεν έχουν την οποιαδήποτε επιβλαβή συνέπεια για το συγκρότημα κατοικιών. Υποχρεώνει την εκκαλούσα να παύσει και να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση της ιδιοκτησίας της ως τουριστικού καταλύματος. 

30-10-20 ΔιοικΕφΑθ 2706/20ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΕΟΦ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ - ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΟΡΟΥ -  ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ. Σύμβαση παροχής υπηρεσιών φύλαξης του κτιρίου του ΕΟΦ  με ανάδοχο την ενάγουσα - Παράβαση ουσιώδους στοιχείου της σύμβασης, αφού η ανάδοχος απασχόλησε εργαζόμενους κάτω των 25 ετών - Μη καταβολή από τον ΕΟΦ της αξίας των υπηρεσιών. Ο ασκούμενος προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας των δαπανών του Κράτους από το  ΕΣ, δεν αποτελεί άσκηση δικαιοδοτικής εξουσία. Ληφθέντος υπόψιν ότι ο εναγόμενος Οργανισμός δεν προβάλλει ένσταση ακυρότητας της επίμαχης σύμβασης παρά μόνο παράβαση συμβατικών όρων και ότι η ενάγουσα εκτέλεσε τις παρασχεθείσες υπηρεσίες φύλαξης, κρίνει ότι, μη νομίμως ο εναγόμενος Οργανισμός αρνείται να καταβάλει στην ενάγουσα την αξία των εν λόγω υπηρεσιών νομιμοτόκως. Δεκτή εν μέρει η αγωγή.

23-10-20 ΕιρΑθ 433/20ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ - COVID 19. Ασφ. μέτρα - Διαφορά από συμβάσεις εισανωγής στην Ελλάδα  αυτοκινήτων και ανταλλακτικών - Σύστημα επιλεκτικής διανομής - Καταγγελία των συμβάσεων - Λύση - Η πανδημία του COVID-19 ως γεγονός ανωτέρας βίας. Κρίνεται ότι ο COVID -19 συνιστά γεγονός απρόβλεπτο και αναπόφευκτο, η ενιαύσια λοιπόν, προθεσμία προειδοποίησης, ανεστάλη από 11/3/2020 μέχρι και 31/5/2020 και ως εκ τούτου η καταγγελία των συμβάσεων εξουσιοδοτημένου διανομέα & επισκευαστή έχουν παραταθεί χρονικά για χρονικό διάστημα ίσο με την ύπαρξη της ανωτέρας βίας. Επομένως και η ευλογοφανής άρνηση της καθής να αποδώσει στην αιτούσα τα πράγματα, δεν αποτελεί προσβολή της νομής. Απορρίπτει την αίτηση.

23-10-20  ΕφΑθ 4719/20 : ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ. ΘΕΤΟ ΤΕΚΝΟ. ΔΙΑΘΗΚΗ - ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ.  Αγωγή αναγνωριστική του ενάγοντος, ως μοναδικού εξ αδιαθέτου κληρονόμου του θετού πατέρα του και της ακυρότητας ιδιόγραφης διαθήκης, βάσει της οποίας η εναγόμενη αποδέχθηκε την κληρονομιά, την οποία και κατέχει. Εκτέλεση αλλοδαπής απόφασης υιοθεσίας ενηλίκου. Αναίρεση και παραπομπή στο παρόν Δικαστήριο. Η δημόσια τάξη, ως ανασχετικός παράγων εφαρμογής του αλλοδαπού δικαίου. Εν προκειμένω, καθίσταται προφανές ότι ο ενάγων δεν απέδειξε την ύπαρξη δεσμών οικογενειακού χαρακτήρα με το θετό πατέρα του. Οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την τέλεση της υιοθεσίας θα κριθούν για τον αποβιώσαντα με βάση το ελληνικό δίκαιο, ενώ για τον ενάγοντα κατά το Αλβανικό - Κρίνεται ότι η ισχύς της επίμαχης αλλοδαπής απόφασης δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Απορρίπτει την έφεση.

23-10-20 ΜονΠρωτΘεσ 2/20 : ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΕΖΟΥ. ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ. Περίπτωση παράσυρσης και θανάτωσης πεζού από μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο πρώτος εναγόμενος - Συνυπαιτιότητα σε ποσοστό 60% για τον οδηγό και 40% για τον πεζό. Χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης - Η έννοια του όρου «οικογένεια του θύματος». Δικαίωμα της ενάγουσας - συντρόφου του θανόντος σε χρηματική ικανοποίηση - Η συμβίωση δύο προσώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς γάμο σημαίνει την ύπαρξη «οικογενειακής ζωής», με συνέπεια τα πρόσωπα αυτά να αποτελούν οικογένεια υπό την έννοια του αρ. 932 εδ. γ΄ ΑΚ. Πρέπει η αγωγή να γίνει εν μέρει δεκτή.

15-10-20 ΔιοικΕφΑθ (Ακυρ) 656/20 :  ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ. ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 1923. Προϋποθέσεις χαρακτηρισμού έκτασης ως δασικής -  Κήρυξη αναδάσωσης - Αιτιολογία απόφασης. Αίτηση ακύρωσης. Δεδομένου ότι η επίδικη έκταση  βρίσκεται εντός του περιγράμματος του πράγματι προϋφισταμένου του έτους 1923 οικισμού «Σταμάτα – Σπάτα», έστω και μη νομίμως αυτού οριοθετηθέντος,η επίδικη έκταση εμπίπτει εντός της κηρυχθείσας αναδασωτέας με την προσβαλλόμενη απόφαση μείζονος εκτάσεως και μη νομίμως κηρύχθηκε αυτή αναδασωτέα. Εξάλλου, το Δασαρχείο δεν εκφέρει ειδικώς αιτιολογημένη κρίση σχετικώς με το δασικό χαρακτήρα της επίδικης έκτασης. Δεκτή η αίτηση ακύρωσης.

15-10-20 ΤρΕφΚακουργΑθ 1864/20ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΑΘΩΩΣΗ. Εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές. Διορισμός λογιστή - φοροτεχνικού πραγματογνώμονα - Σύνταξη έκθεσης για να αποδειχθεί ότι οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, από την αγορά των πρώτων υλών, άλλες μεταποιήθηκαν, άλλες παρέμειναν ως ύλη στις αποθήκες της επιχείρησης και άλλες βρίσκονταν σε έτοιμα προϊόντα που δεν είχαν πωληθεί. Συμπέρασμα πραγματογνώμονα ότι έγιναν πραγματικά οι συναλλαγές, αφού υπήρχε αύξηση των πωλήσεων και αύξηση των αποθεμάτων. Το Δικαστήριο έχει σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με την ανυπαρξία συναλλαγών των κατηγορουμένων, δεδομένου ότι μόνη η ανυπαρξία του εκδότη ή η μη σύννομη φορολογική συμπεριφορά των εκδοτών δεν μπορεί χωρίς τη συνδρομή και άλλων επιβαρυντικών στοιχείων να οδηγήσουν στην παραδοχή ότι οι εν λόγω συναλλαγές ήταν εικονικές και πρέπει οι κατηγορούμενοι να κηρυχθούν αθώοι.

9-10-20 ΔιοικΕφΑθ (Ακυρ) 77/20ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΙΔΑΧ - Ν.4172/13 - ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ - ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ.  Περίπτωση υπαλλήλου ιδιωτικού δικαίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας - Απόρριψη αιτήματος επαναφοράς στην υπηρεσία μετά τη διαθεσιμότητα του Ν. 4172/2013 - Αμετάκλητη καταδίκη του αιτούντος για το αδίκημα της πλαστογραφίας με τριετή αναστολή - Κρίση ότι νομίμως απορρίφθηκε το αίτημα επαναφοράς,  διότι, η  αναβίωση της υπαλληλικής σχέσεως, κωλύεται, εν προκειμένω, λόγω της αμετάκλητης καταδίκης του αιτούντος που συνιστά, σοβαρό και σπουδαίο λόγο για την καταγγελία της συμβάσεως εργασίας. Απορρίπτει την αίτηση.

9-10-20 ΕφΑθ 43/20ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ - ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΥΣΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ. Περίπτωση εργαζομένης, που προσλήφθηκε από την πρώτη ΑΕ και στη συνέχεια παραχωρήθηκε για να εργαστεί στη δεύτερη ασφαλιστική εταιρία, δυνάμει σύμβασης έργου μεταξύ των δύο εταιριών - Απόλυση της εργαζομένης από τη δεύτερη εταιρία - Αγωγή της εργαζομένης για διαφορές αποδοχών, με αίτημα να αναγνωριστεί ως εργοδότριά της η δεύτερη εταιρία και η σύμβασή της ως αορίστου χρόνου. Κρίση ότι  δεν επρόκειτο για έργο, αλλά για δανεισμό εργαζομένων που τοποθετήθηκαν στην εναγομένη - έμμεση εργοδότρια - εταιρία, για να απασχοληθούν προσωρινά σε αυτήν - Υποχρέωση εναγομένης να καταβάλει στην ενάγουσα διαφορές αποδοχών. Περαιτέρω, η επίδικη σύμβαση μετατράπηκε σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με την εναγομένη, καταγγελθείσα ακύρως, πλην όμως το σχετικό αίτημα της αγωγής πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτο, επειδή παρήλθε άπρακτη η τρίμηνη αποσβεστική προθεσμία. 

9-10-20 ΕιρΑθ 2/20 : Ν. 4605/19 - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ. Ψηφιακή πλατφόρμα προστασίας της κύριας κατοικίας του Ν. 4605/19. Έννοια κύριας κατοικίας. Περίπτωση αιτούντος με επιλέξιμου από την πλατφόρμα, ο οποίος επικαλείται, εσφαλμένη εκτίμηση κρίσιμων για την επιλεξιμότητά του στοιχείων και αιτείται από το Ειρηνοδικείο την προστασία της κύριας κατοικίας του. Αίτηση του άρθρου 77 του Ν. 4605/19 - Στοιχεία ορισμένου της αίτησης. Προκύπτει εν προκειμένω, ότι η εσφαλμένη εκτίμηση από τη πλατφόρμα, ως προς τη μη επιδεκτικότητα ρύθμισης της οφειλής του αιτούντος, υπήρξε επακόλουθο της αρχικώς εσφαλμένης εκτίμησης ότι ο αιτών δεν διαθέτει κύρια κατοικία. Δεκτή η αίτηση - Καθορισμός του σχεδίου της ρύθμισης.

2-10-20 ΔιοικΠρωτΑθ 489/20ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΜΝΗΜΟΝΙΑ - ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΣΑ ΜΕΙΩΣΗ - Ν.4024/11. ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ. Περίπτωση εναγόντων μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, υπηρετούντων σε Διευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Υπερβάλλουσα μείωση του άρθρου 29 παρ. 2 του ν. 4024/2011. Αρχή της ισότητας. Προϋποθέσεις αστικής ευθύνης του Δημοσίου βάσει του άρθρου 105 ΕισΝΑΚ. Κρίθηκε ότι η μη επέκταση στους ενάγοντες της εν λόγω υπερβάλλουσας μείωσης δεν αντίκειται στην αρχή της ισότητας, ούτε στην αρχή της αξιοκρατίας, καθώς οι ενάγοντες δεν τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες, ούτε με τους ήδη υπηρετούντες, κατά τον χρόνο έναρξης της ισχύος του Νόμου, ούτε και με τις περιοριστικά αναφερόμενες στα άρθρα 188 του Ν. 4261/14 και 14 του Ν. 4350/15 κατηγορίες υπαλλήλων. Επομένως, δεν συντρέχει παρανομία των οργάνων του εναγόμενου και δεν στοιχειοθετείται ευθύνη αυτού προς αποζημίωση. Απορρίπτει την αγωγή.

2-10-20 ΔιοικΕφΑΘ 59/20 ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ - ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Ν.5638/32 (αρ. 2) σε συνδυασμό με το Ν.2961/01 (αρ.25 παρ.2) - Απαλλαγή των συνδικαιούχων από το φόρο κληρονομίας σε περίπτωση θανάτου ενός συνδικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τεθεί ο πρόσθετος όρος στους κοινούς λογαριασμούς ή στα κοινά χαρτοφυλάκια, ότι μετά το θάνατο συνδικαιούχου οι καταθέσεις περιέρχονται αυτοδικαίως στους επιζώντες - Η εν λόγω πρόβλεψη του πρόσθετου όρου, ισχύει και για τους κοινούς λογαριασμούς που βρίσκονται στην αλλοδαπή. Με την επίμαχη διάταξη δεν παραβιάζεται το δίκαιο της ΕΕ. Τέλος, ο ισχυρισμός για έλλειψη αιτιολογίας των πράξεων, παραδεκτώς μεν τίθεται για πρώτη φορά ενώπιον του Δικαστηρίου, απορρίπτεται δε ως αβάσιμος.  Κρίση ότι νόμιμα επιβλήθηκε σε βάρος των προσφευγόντων ο ένδικος φόρος. Απορρίπτει την προσφυγή.

2-10-20 ΜονΠρωτΑθ 70/20ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΚΧΑ - ΕΜΜΙΣΘΗ ΕΝΤΟΛΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ - Ν.4512/18 - ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπηρετούντων στην Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. δικηγόρων με έμμισθη εντολή και μεταφορά τους στον νεοσυσταθέν ΝΠΔΔ (Εθνικό Κτηματολόγιο) βάσει του Ν.4512/18 - Επιλογή περιορισμένου αριθμού δικηγόρων που θα συνέχιζαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους υπό το ίδιο καθεστώς, ενώ οι λοιποί, επί ποινή απολύσεως,  υποχρεώθηκαν σε μετατροπή των συμβάσεών τους σε εξαρτημένης εργασίας υπαλλήλους ΠΕ Νομικής. Η ρύθμιση του άρθρου 19 παρ. 3 εδ. β του Ν. 4512/18 εμφανίζει πρόβλημα συνταγματικότητας, καθώς η επίμαχη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των δικηγόρων έγινε χωρίς την επίκληση κάποιου λόγου δημοσίου συμφέροντος. Αυτό συνιστά ανεπίτρεπτη νομοθετική επέμβαση που παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Δεκτή εν μέρει η αγωγή - Προσωρινά εκτελεστή η απόφαση.

25-9-20 ΔιοικΕφΑΘ (Ακυρ) 559/20 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ. ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ. Αποκλεισμός του αιτούντος από τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων, με την αιτιολογία ότι αυτός υπαιτίως δεν είχε προβεί στην αξιολόγηση των υφισταμένων του - Ισχυρισμός αιτούντος ότι δεν προέβη στην ως άνω αξιολόγηση, λόγω της συμμετοχής του σε κηρυχθείσα απεργία. Ενόψει της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος της απεργίας και του τεκμηρίου νομιμότητας αυτής, πρέπει να γίνει δεκτό ότι η μη εκπλήρωση από μέρους του της υποχρέωσης αξιολόγησης, δεν κωλύει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες επιλογής Προϊσταμένων, όταν αυτό οφείλεται στη συμμετοχή του σε απεργιακή κινητοποίηση. Κρίνεται λοιπόν ότι η παράλειψη του αιτούντος οφειλόμενη στη συμμετοχή του στην απεργία, δεν εκώλυε τη συμμετοχή του στη διαδικασία επιλογής του ιδίου ως Προϊσταμένου, όπως, μη νομίμως, κρίθηκε με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις. Δεκτή η αίτηση.

25-9-20 ΔιοικΕφΑΘ (Ακυρ) 1103/20 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ - ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ - ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ. ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ. ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ.  Περίπτωση οριστικής παύσης υπαλλήλου ΙΔΑΧ, λόγω τέλεσης του πειθαρχικού παραπτώματος της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του. Αιτιολογία της προσβαλλόμενης απόφασης. Περιστατικά άσκησης του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας εκ μέρους του αιτούντος, λόγω μη καταβολής σε αυτόν δεδουλευμένων αποδοχών, εξαιτίας μη νομοθετικού καθορισμού τους - Απόφαση της ΕΔΑΑΠ για την καταβολή στον αιτούντα των αποδοχών του και κλήση αυτού να αναλάβει τα καθήκοντά του - Εμμονή του αιτούντος στην ασκηθείσα επίσχεση εργασίας του και άσκηση αγωγής  - Απόφαση του ΕφΑΘ και κρίση περί νομιμότητας της επίσχεσης εργασίας του αιτούντος. Ως εκ τούτου, η αιτιολογική στήριξη της προσβαλλόμενης πράξης κλονίζεται σοβαρώς, διότι η απόφαση αυτή, αν και επιγενόμενη της προσβαλλόμενης πράξης, είναι συνεκτιμητέα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, καθόσον αφορά τη νομιμότητα του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας. Δεκτή η αίτηση.

25-9-20 ΜονΠρωτΘεσ 6042/20ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ - ΛΥΣΗ - ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ. Δικαίωμα πληροφόρησης μετόχων ΑΕ -  Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις απεικονίζουν και αποτυπώνουν την ακριβή χρηματοοικονομική εικόνα της ΑΕ και η έγκρισή τους αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΓΣ της - Η μη έγκριση ισολογισμών της ΑΕ δεν συνιστά από μόνη της κατάχρηση δικαιώματος. Εν προκειμένω η ικανοποίηση του επιδιωκόμενου σκοπού, ήτοι της πληροφόρησης του αιτούντος, ήταν δυνατή με την άσκηση άλλων δικαιωμάτων, ενώ η καταψήφιση χρηματοοικονομικών καταστάσεων και εν συνεχεία η αίτηση για λύση της εταιρίας τελούν σε νομική και πραγματική δυσαναλογία με το δικαίωμα πληροφόρησης. Συνεπώς, συντρέχει περίπτωση καταχρηστικής άσκησης του κρινόμενου δικαιώματος από τον αιτούντα, καθώς παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας. Απορρίπτει την αίτηση.

18-9-20 ΔιοικΕφΑθ 657/20 : ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΡΟΫΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ 1923. ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ. Αίτηση ακύρωσης κατά απόφασης αναδάσωσης λόγω πυρκαγιάς. Προϋποθέσεις χαρακτηρισμού έκτασης ως δασικής. Οικισμοί προϋφιστάμενοι του 1923 - Ισχυρισμός αιτούντων - ιδιοκτητών ότι οι επίδικες εκτάσεις έχουν περιληφθεί πολύ πριν το έτος 1975, εντός της ζώνης και εντός των ορίων του οικισμού της Σταμάτας, προϋφιστάμενου του έτους 1923, γεγονός που τις καθιστά μη δασικές. Έκδοση προδικαστικής αποφάσεως προκειμένου να προσδιοριστεί η θέση του οικισμού και να αποτυπωθούν τα όρια του. Προέκυψε λοιπόν, ότι οι επίδικες εκτάσεις βρίσκονται εντός του περιγράμματος του πράγματι προϋφισταμένου του 1923 οικισμού «Σταμάτα – Σπάτα», έστω και μη νομίμως οριοθετηθέντος. Ως εκ τούτου, οι επίδικες εκτάσεις μη νομίμως κηρύχθηκαν αναδασωτέες. Δεκτή η αίτηση ακυρώσεως.

18-9-20 ΜονΠρωτΘεσ 2850/20 : ΛΗΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΣΣΕ  - ΠΥΣ 6/12 - ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Αγωγή εργαζομένων της βιομηχανικής ζώνης Θεσσαλονίκης - Ισχύς ΣΣΕ - Μείωση των αποδοχών των εναγόντων με την ΠΥΣ 6/12.  Κρίση ότι μετά τη λήξη της ισχύος της από 14.09.2010 εθνικής ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, δυνάμει της ΠΥΣ 6/2012, στις 14.02.2013, εγκύρως συμφωνήθηκε μεταξύ της εναγόμενης, εργοδότριας, και των εναγόντων εργαζομένων, με τροποποιητικές συμβάσεις, μείωση των αποδοχών τους, καθώς έκτοτε, δεν έχει συναφθεί άλλη δεσμευτική ΣΣΕ, ούτε εκδόθηκε σχετική ΔΑ. Απορρίπτει και την επικουρική αιτίαση των εναγόντων για αντισυνταγματικότητα της ΠΥΣ, καθώς οι επίμαχες ρυθμίσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σύστημα μέτρων του Μνημονίου, που ελήφθησαν υπό όλως εξαιρετικές περιστάσεις. Απορρίπτει την αγωγή, τόσο ως προς την κύρια βάση της, όσο και ως προς την επικουρική, ως νόμω αβάσιμη.

18-9-20  ΕφΠειρ 401/20ΜΙΣΘΩΣΗ ΙΚΑ - ΜΙΣΘΩΜΑ. ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ. Μίσθωση ΙΚΑ για τη στέγαση τοπικού ιατρείου - Διάρκεια μίσθωσης - Ύψος μισθώματος - Αγωγή των συνεκμισθωτών για οφειλόμενα μισθώματα. Καθολική διαδοχή του ΙΚΑ από τον ΕΟΠΥΥ, που υπεισήλθε στην επίδικη μίσθωση.  Προστασία εμπορικών μισθώσεων - Υπάγονται και οι μισθώσεις ακινήτων με εκμισθωτή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ - Επί εκμισθώσεως σε ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ακινήτου, για δραστηριότητα που εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του ΠΔ 34/95, όπως η στέγαση ιατρείου, είναι επικρατέστερες οι διατάξεις του ΠΔ 34/95. Δίνεται το δικαίωμα στις Διοικήσεις Υγειονομικής Περιφέρειας να καταγγείλουν μονομερώς τη μίσθωση, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας ως προς το ύψος του μισθώματος, όχι όμως και να καθορίσουν μονομερώς το μίσθωμα. Απόρριψη έφεσης.

11-9-20  ΔιοικΠρωτΚομοτηνής 324/20ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΛΟΙΟΥ. Φορολογία εισοδήματος από την εκμετάλλευση επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους με βάση τις ειδικές διατάξεις του Ν.27/75  - Η  πρόσοδος την οποία ο πλοιοκτήτης αποκτά από την διάθεση του αλιεύματος φορολογείται μόνο βάσει των εν λόγω ειδικών διατάξεων περί φορολογίας πλοίων και όχι ως εισόδημα από αγροτική επιχείρηση κατά το άρθρο 22 του ΚΦΕ. Δεκτή η προσφυγή.

11-9-20 ΜονΕφΑθ 249/20 : ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ. Βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης εμπορικής αντιπροσωπείας - Καταγγελία της σύμβασης - Τακτική και έκτακτη - Προϋποθέσεις - Δικαίωμα σε αποζημίωση.  Εν προκειμένω, δεν αποδείχθηκε οποιαδήποτε αντισυμβατική συμπεριφορά και πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού εκ μέρους του ενάγοντος σε βάρος της εναγομένης και ως εκ τούτου, δεν αποδείχθηκε ότι συνέτρεχε σπουδαίος λόγος καταγγελίας της ένδικης σύμβασης - Λόγω της καταχρηστικής, χωρίς υπαιτιότητα του ενάγοντος καταγγελίας της σύμβασης από την εναγομένη, αυτός δικαιούται τη νόμιμη αποζημίωση - Αποκατάσταση και της ηθικής βλάβης του ενάγοντος. Απορρίπτει την έφεση.

11-9-20  ΜονΕφΠειρ 371/20ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ - ΘΑΝΑΤΟΣ - ΑΔΙΚΟΠΡΑΞΙΑ. ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ. Περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος κατά τη διακυβέρνηση σκάφους, που ανατέθηκε στο θανόντα από το δεύτερο εναγόμενο - Αγωγή συγγενών για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης. Ευθύνη νομικού προσώπου από πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του. Εν προκειμένω, αποδεικνύεται ότι η πρόκληση του θανατηφόρου ατυχήματος  οφείλεται σε υπαιτιότητα του δεύτερου εναγομένου, οργάνου της πρώτης, που δεν επέδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια και παρέλειψε να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Προκύπτει ότι έσφαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο κρίνοντας τον θανόντα συνυπαίτιο του ένδικου ατυχήματος κατά ποσοστό 30%. Ορθώς, όμως, κρίθηκε πρωτοδίκως ότι οι ζημιογόνες παραλείψεις του δεύτερου εναγομένου, δεν μπορούν να καταλογιστούν στον συνδιαχειριστή της πρώτης εναγομένης, τρίτο εναγόμενο. Απορρίπτει την έφεση των εναγομένων-εκκαλούντων, ως ουσιαστικά αβάσιμη.

4-9-20 ΕφΑθ 279/20 : ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΡΙΤΟΥ - ΑΝΑΚΟΠΗ. Απαιτήσεις από συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας - Δέσμευση δημόσιας κατάθεσης εις χείρας τρίτου - Άρση της δέσμευσης - Προϋποθέσεις. Ανακοπή - Λόγοι. Νόμω αβάσιμοι οι λόγοι με τους οποίους οι ανακόπτοντες προβάλλουν ακυρότητα της δέσμευσης της επίδικης δημόσιας κατάθεσης κατά το υπερβάλλον την κύρια οφειλή ποσό, ως επιβληθείσας κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 14 του Ν. 2593/97 και της αρχής της αναλογικότητας. Νομίμως δε επιβάλλονται τα προληπτικά μέτρα χωρίς κλήση του θιγόμενου σε προηγούμενη ακρόαση, το δικαίωμα στην οποία διασφαλίζεται με την προβλεπόμενη υποχρέωση της φορολογικής αρχής να κοινοποιεί στον φορολογούμενο την πράξη της επιβολής σε συνδυασμό με το  δικαίωμα του τελευταίου να ζητήσει με αίτηση στον Υπουργό Οικονομικών την ολική ή μερική ανάκληση των μέτρων. Απορρίπτει την έφεση.

4-9-20 ΕφΠατρών 32/20 : ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ - ΤΙΜΗΜΑ. ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ - ΑΠΟΔΕΙΞΗ. Αξίωση τιμήματος από διαδοχικές συμβάσεις πώλησης - Ένσταση εξόφλησης από τον εναγόμενο - Απόδειξη. Αντένσταση.  Ο οφειλέτης χρηματικής απαιτήσεως εναγόμενος, εάν ισχυρισθεί απόσβεση με καταβολή του χρέους του, αρκεί να επικαλεσθεί και σε περίπτωση αμφισβητήσεως να αποδείξει τη γενόμενη καταβολή χωρίς να είναι ανάγκη να επικαλεσθεί και αποδείξει και ότι αυτή αφορά το επίδικο χρέος. Ο δε δανειστής, αμυνόμενος, δικαιούται, κατ’ αντένσταση, να ισχυριστεί ότι η προβαλλόμενη από τον οφειλέτη καταβολή δεν αφορά στο επίδικο, αλλά σε άλλο χρέος του προς αυτόν. Εν προκειμένω, η εναγόμενη, η οποία  φέρει το σχετικό βάρος απόδειξης, ούτε προέβαλε πραγματικά περιστατικά, ούτε απέδειξε με κάποιο αποδεικτικό μέσο ότι η καταβολή έγινε για την εξόφληση του επίδικου χρέους. Απορρίπτει την έφεση.

4-9-20 ΕφΠειρ 368/20ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ - ΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ - ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΑΜΟΙΒΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ. Αποζημίωση λόγω απαλλοτρίωσης για λόγους δημόσιας ωφέλειας και συγκεκριμένα για την εκτέλεση  έργου βελτίωσης επαρχιακής οδού - Αναγνώριση δικαιούχων  αποζημίωσης - Κρίσιμος χρόνος, κατά τον οποίο εξετάζεται η πραγματική αξία του απαλλοτριωμένου ακινήτου για τον οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης - Η αποζημίωση πρέπει να είναι «πλήρης» και να ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του απαλλοτριωμένου ακινήτου, κατά το χρόνο συζήτησης, για τον οριστικό προσδιορισμό. Αίτημα περί καθορισμού ιδιαίτερης αποζημίωσης για τα εκτός απαλλοτρίωσης εναπομένοντα τμήματα των ακινήτων. Προσδιορισμός της αμοιβής του δικηγόρου του δικαιούχου σε ποσοστά επί της καθοριζομένης αποζημίωσης.

28-8-20 Γνωμ ΑρΠάγου 7/20Έρευνα βιβλίων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων παρά τρίτων μη δικηγόρων.

28-8-20 ΕιρΑιγιαλ 13/20ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ - ΤΥΠΟΣ - ΕMAIL. Σύμβαση αιτιώδους αναγνώρισης χρέους μέσω e-mail. Στοιχεία ορισμένου σχετικής αγωγής. Ένσταση εξόφλησης  - Εφόσον αποδεικνύεται εν προκειμένω, ότι η εναγομένη είχε εξοφλήσει μέρος της επίδικης οφειλής της, η αποστολή του μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν δύναται να θεωρηθεί ότι έγινε προς αναγνώριση ενός μερικώς εξοφλημένου χρέους. Εφόσον δεν αποδείχθηκε η σύναψη της επίδικης σύμβασης, η υπό κρίση αγωγή θα πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη.

25-8-20 ΣτΕ (Ολ) 1439/20ΔΙΚΗ ΠΙΛΟΤΟΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. Πρότυπη δίκη. Η θεσπισθείσα με τη διάταξη του άρθρου 14 παρ. 2 περ. α΄ του ν. 4387/16 ρύθμιση της συνέχισης καταβολής των συντάξεων, όπως είχαν διαμορφωθεί την 31.12.2014 με τους Ν. 4051/12 και 4093/12, για το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/16, ήτοι από 12.5.2016 και εφεξής, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ (υπ' αρ. 1891/19 απόφαση της Ολ του ΣτΕ). Επίσης, η διάταξη του άρθρου 14 παρ. 2 περ. α του ν. 4387/16 δεν καταλαμβάνει ρυθμιστικά και το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 11.5.2016, για το οποίο ισχύουν τα κριθέντα με τις 2287-2288/15 αποφάσεις της Ολ του ΣτΕ (Αντίθετη μειοψηφία). Ειδικότερα, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 μέχρι 10.6.2015, οι συνέπειες των εν λόγω αποφάσεων, ισχύουν μόνο για όσους είχαν ήδη ασκήσει σχετικές αγωγές πριν την 10-6-2015. Ο χρονικός περιορισμός της ισχύος των αποτελεσμάτων που έθεσαν οι 2287-2288/15 αποφάσεις της Ολ του ΣτΕ, καταλαμβάνει και τη διαπιστωθείσα αντίθεση αυτών προς το άρθρο 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ. Απορρίπτει τις παρεμβάσεις. Παραπέμπει, κατά τα λοιπά, την αγωγή προς εκδίκαση στο ΔιοικΠρωτΑθηνών.

25-8-20 ΜονΠρωτΒολ 230/20ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. ΥΠΑΓΩΓΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΤΟ Ν.4469/17 - ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ. Καταγγελία σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης και έκδοση επιταγής προς πληρωμή. Υπαγωγή της αιτούσας μισθώτριας στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων του Ν. 4469/17 - Μη νόμιμη η αίτηση της μισθώτριας περί προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης, καθότι η απαγόρευση πράξεων εκτέλεσης λόγω υπαγωγής της επιχείρησης στο Ν. 4469/17, δεν καταλαμβάνει και την αναγκαστική εκτέλεση βάσει εκτελεστού τίτλου, για την απόδοση στην καθής των μισθίων ακινήτων. Απορρίπτει την αίτηση.

7-8-20 ΜονΠρωτΚαλαμάτας 49/20ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - Ν.3869/10 - ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ. Ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής από σύμβαση δανείου - Περίπτωση καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος εκ μέρους της καθής η ανακοπή - εκκαλούσας τράπεζας, καθώς ενώ αναμενόταν η δικαστική απόφαση, με την οποία (απόφαση) έγινε δεκτή η αίτηση υπαγωγής της εφεσίβλητης στο Ν.3869/10 και ορίστηκαν μηδενικές καταβολές, η εκκαλούσα, υπέβαλε ενώπιον του Ειρηνοδικείου, ένα σχεδόν μήνα μετά τη συζήτηση, αίτηση έκδοσης διαταγής πληρωμής, για την απαίτησή της. Απορρίπτει την έφεση.

7-8-20 ΜονΠρωτΘεσ 3563/20ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. Έκδοση ΕΔΠ -  Διαδικασία - Δήλωση αντιρρήσεων του οφειλέτη. Η εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης αντιρρήσεων επιφέρει ως έννομη συνέπεια την οριστική άρση της ισχύος της ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής και τη λήξη της απορρέουσας από αυτήν εκκρεμοδικίας, με συνέπεια η υπόθεση με αντικείμενο τη διάγνωση της αξίωσης, στην οποία αναφέρεται, να μεταφέρεται αυτόματα στην κατ’ αντιδικία διαγνωστική διαδικασία του κράτους- μέλους προέλευσης. Συμφωνία παρέκτασης.  Ένσταση συμψηφισμού  - Στοιχεία ορισμένου. Απορρίπτει την έφεση.

7-8-20 ΠολΠρωτΑθ 1768/20ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ - ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΝΣΗΜΟ - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ανθρωποκτονία από πρόθεση - Επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης στη σύζυγο και τα τέκνα του θανόντος.  Ζήτημα αντισυνταγματικότητας της επιβολής, με το άρθρο 42 του Ν.4640/19, δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές ενώπιον  του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, που εισήχθησαν προς συζήτηση μετά την 1η.1.2020 - Αντίθεση της ως άνω διάταξης με το άρθρο 4 παρ. 1 και 20 παρ.1 του Συντάγματος. Δεκτή εν μέρει η αγωγή.

7-8-20 ΤρΕφΑθ 488/20ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΟΕ - ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ. Διαφορά από απαιτήσεις τράπεζας από αλληλόχρεο λογαριασμό που διατηρούσε η πτωχεύσασα ΟΕ -  Διαδικασία επαλήθευσης απαιτήσεων - Δικαίωμα προβολής αντιρρήσεων από την πιστώτρια τράπεζα. Ικανοποίηση πιστωτών - Υπαγωγή ενέγγυων πιστωτών στη διαδικασία της εξέλεγξης των πιστώσεων. Τοκογονία απαιτήσεων. Απορρίπτει έφεση.

31-7-20 ΠολΠρωτΑθ 1880/20 : ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΝΑΓΟΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΗΣ ΔΙΚΗΣ. Προϋποθέσεις άσκησης του δικαίωματος του εναγομένου να αρνηθεί να απαντήσει στη νέα αγωγή, μέχρι να καταβληθούν τα έξοδα της προηγούμενης δίκης. Στοιχεία ορισμένου της ένστασης. Εν προκειμένω, προκύπτει ότι εάν και οφείλεται το συνολικό ποσό των 11.282,00 ευρώ, εντούτοις πρέπει να καταβληθεί στις εναγόμενες, το αιτούμενο από αυτές ποσό, ήτοι το συνολικό ποσό των 10.720,00 ευρώ. Εφόσον, λοιπόν, ζητούνται με ακριβή προσδιορισμό τους τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα περί Δικηγόρων έξοδα και η ενάγουσα δεν αμφισβητεί τις διαδικαστικές πράξεις της πρώτης δίκης, δεν απαιτείται καμία άλλη εκκαθάρισή τους. Δεκτή η αίτηση.

31-7-20 ΜονΠρωτΗρακλείου 127/20ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Η έκτακτη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης των άρθρων 68 επ. του Ν. 4307/14, είναι παραπτωχευτική και η λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της ως άνω διαδικασίας αποτελεί πρωταρχικό σκοπό. Αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του ΠτΚ, όπου ρητώς οι διατάξεις του ως άνω νόμου παραπέμπουν στον ΠτΚ - Στοιχεία της αίτησης υπαγωγής - Έννοια παύσης πληρωμών. Εκούσια δικαιοδοσία - Αρμοδιότητα δικαστηρίου. Δεκτή η αίτηση.

31-7-20 ΜονΠρωτΑθ 4284/20ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ - ΑΘΕΤΗΣΗ. ΑΔΙΚΟΠΡΑΞΙΑ. Επαγγελματική συμμίσθωση - ΕΠΕ - Οφειλή μισθωμάτων. Σύμβαση αναγνώρισης χρέους υπέρ της ενάγουσας από τους εναγομένους συνεταίρους της ΕΠΕ, για έξοδα στα οποία είχε προβεί η ενάγουσα για ανακατασκευές στο μίσθιο. Προσβολή προσωπικότητας. Προϋποθέσεις αδικοπραξίας. Η υπό κρίση αγωγή τυγχάνει απορριπτέα ως μη νόμιμη, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής των άρθρων 57, 59, 914, 919 και 932 ΑΚ, αφού μόνη η από τους εναγόμενους αθέτηση της συμβατικής υποχρέωσής τους να καταβάλουν αφενός στην ενάγουσα την οφειλή τους από τη σύμβαση αναγνώρισης χρέους και αφετέρου στην εκμισθώτρια τα οφειλόμενα μισθώματα, δεν αποτελεί από μόνη της αδικοπραξία, ούτε και πράξη δυνάμενη να πλήξει την προσωπικότητα της ενάγουσας. Απορρίπτει.

24-7-20 ΔιοικΠρωτΠειρ Α920/20ΑΕ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΠΗ.  Ανακοπή με αίτημα την ακύρωση ταμειακής βεβαίωσης σε βάρος ΑΕ από φορολογία εισοδήματος και ατομικής ειδοποίησης προ ποινικής δίωξης προς τον ανακόπτοντα, για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του ΔΣ της εταιρείας. Νομιμοποίηση δικηγόρου. Άσκηση δεύτερης ανακοπής - Για τη νόμιμη άσκηση δεύτερης ανακοπής δεν απαιτείται να έχει καταστεί τελεσίδικη η απορριπτική για τυπικό λόγο απόφαση επί της αρχικής ανακοπής, αλλ' αρκεί η εν λόγω τελεσιδικία να έχει επέλθει μέχρι τη συζήτηση της δεύτερης ανακοπής ενώπιον του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να αναβάλλει, προκειμένου ο ανακόπτων να προσκομίσει αποδεικτικό κοινοποίησης σε αυτόν της Α8503/2017 απόφασης του ΜονΔιοικΠρωτΠειραιά, καθώς και βεβαίωση περί μη άσκησης ενδίκων μέσων κατά της απόφασης.

24-7-20 ΜονΠρωτΠειρ 1114/20ΠΩΛΗΣΗ - ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΙΜΗΜΑ. ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ. Διαφορά από τη μη καταβολή του τιμήματος, διαδοχικών συμβάσεων πώλησης εμπορευμάτων που συνήψε η ενάγουσα αλλοδαπή εταιρία, η οποία  δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας προϊόντων εξοπλισμού πλοίων με την εναγόμενη ελληνική εταιρία. Διεθνής δικαιοδοσία. Ζητήματα εφαρμοστέου δικαίου - Καν. 593/2008 - Εφαρμοστέο το ελληνικό δίκαιο, ως το δίκαιο της χώρας, που προκύπτει ότι συνδέεται με τις επίδικες συμβάσεις προδήλως στενότερα. Εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Εικονικότητα και πώληση - Καθίσταται σαφές ότι η αγοραπωλησία των επίδικων εμπορευμάτων πραγματοποιήθηκε από την εναγομένη εταιρεία, η δε χρήση της εταιρικής επωνυμίας της «αδελφής» εταιρείας εξυπηρετούσε τις λογιστικές και φορολογικές σκοπιμότητες της ελληνικής εταιρείας. Συνεπώς, αποδείχθηκε ότι οι επίδικες συμβάσεις πώλησης υπήρξαν εικονικές ως προς στο πρόσωπο του αγοραστή, καθώς τα αποτελέσματα των συμβάσεων θα επέρχονταν υπέρ του καλυπτομένου αληθινού αγοραστή, δηλαδή της εναγομένης. Δεκτή εν μέρει η αγωγή.

17-7-20 ΠολΠρωτΑθ 643/20ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ - ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Προσβολή της προσωπικότητας, που συντελείται στο διαδίκτυο, μέσω ηλεκτρονικών ιστοσελίδων ή άλλων διαδικτυακών ιστοτόπων - Ευθύνη ιδιοκτήτη διαδικτυακού ιστοτόπου - Παραδεκτό αγωγής αποζημίωσης - Ν.1178/81 - Υποχρέωση έγγραφης, εξώδικης πρόσκλησης του ενάγοντος προς τους εναγομένους, ιδιοκτήτες του ιστοτόπου, προκειμένου να αποκαταστήσουν την προσβολή, με την καταχώριση στην ιστοσελίδα ανακλητικής δήλωσης. Εν προκειμένω, ο ενάγων δεν προσκομίζει την εν λόγω εξώδικη δήλωση κι ως εκ τούτου η αγωγή πρέπει ν' απορριφθεί ως απαράδεκτη.

10-7-20 ΠολΠρωτΘεσ 2569/20ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΑΝΕΙΑ - ΓΟΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Διαφορά από την καταγγελία συμβάσεων στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο - Αίτημα εναγουσών να αναγνωριστεί η ακυρότητα των καταγγελιών ως καταχρηστικών. Προστασία καταναλωτή. Προκύπτει ότι η συμπεριφορά της εναγόμενης τράπεζας και ειδικότερα το γεγονός  ότι αυτή αδιαφορούσε για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη μερική εξόφληση των δανείων, με τον προτεινόμενο από τις ενάγουσες τρόπο, δηλαδή μέσω συμψηφισμού με το προϊόν της ρευστοποίησης των καταθέσεων που οι δύο πρώτες ενάγουσες τηρούσαν σε κοινούς λογαριασμούς τους, δεν είναι τέτοια που θα μπορούσε να προσδώσει «καταχρηστικότητα» στην καταγγελία. Επίσης, προκύπτει ότι η εναγόμενη προέβη στις επίδικες καταγγελίες μετά από αναμονή έξι ολόκληρων μηνών κατά τις οποίες οι δανειολήπτριες ήταν υπερήμερες. Απορρίπτει την αγωγή.

10-7-20 ΓνωμΝΣΚ (Ολ)  8/20 ΔΗΜΟΣΙΟ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ - ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ.  Τίθεται το ζήτημα εάν η αξίωση για την καταβολή της αποζημίωσης του άρθρου 55 του πδ. 410/88 σε υπάλληλο ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, που η σύμβασή της λύθηκε στις 15-12-2014 και για την πληρωμή της οποίας υπέβαλε σχετική αίτηση στην υπηρεσία στις 11-1-2018, υπόκειται σε διετή ή πενταετή παραγραφή. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί, κατά πλειοψηφία, ότι η αξίωση της υπαλλήλου για τη χορήγηση της αποζημίωσης του άρθρου 55 του πδ. 410/88, υπάγεται στην πενταετή παραγραφή της παρ. 1 του άρθρου 140 του ν.4270/14 και ομόφωνα ότι η πενταετής παραγραφή άρχισε την 1η-1-2015, διεκόπη την 11η -1- 2018 και άρχισε ξανά την 12η-7-2018.

3-7-20 ΔιοικΕφΑθ 2160/20ΑΕΙ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ - ΜΕΛΗ ΔΕΠ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΥΛΟΓΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΝΠΔΔ. Διαδικασία εξέλιξης  Αναπληρωτή Καθηγητή  στη βαθμίδα του Καθηγητή - Αίτηση εξαίρεσης μέλους της Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής λόγω συγγένειας με τον εκκαλούντα - Αρνητική κρίση για την εξέλιξη του εκκαλούντος - Παράνομες πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του εναγομένου νπδδ, συνεπεία των οποίων θεμελιώνεται ευθύνη του τελευταίου προς αποζημίωση, κατ΄ άρθρα 105-106 του ΕισΝΑΚ - Αποκατάσταση ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, το Δικαστήριο κρίνει ότι η διαδικασία, η οποία άρχισε με την υποβολή της υποψηφιότητας του εκκαλούντος και δεν ολοκληρώθηκε μέχρι την άσκηση της ένδικης αγωγής του, δηλαδή παρά την πάροδο περίπου πέντε ετών, είναι παράνομη, διότι παρήλθε ο εύλογος χρόνος εντός του οποίου έπρεπε αυτή να ολοκληρωθεί, ως τέτοιος δε θεωρείται, εν προκειμένω, οι 21 μήνες. Δεκτή η έφεση.

3-7-20 Γνωμ ΝΣΚ 68/20 : ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ - ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Γνωμοδοτεί, ομοφώνως, ότι δεν είναι δυνατή η μετάταξη στη Βουλή, κατόπιν αίτησής της, της δικαστικής υπαλλήλου, όπου και υπηρετούσε με απόσπαση κατά την 20-1-2019, αφενός μεν διότι από τις κρίσιμες διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4440/2016, η εφαρμογή των οποίων επεκτάθηκε και στους υπηρετούντες με απόσπαση στη Βουλή, εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, οι δικαστικοί υπάλληλοι, αφετέρου δε διότι, σύμφωνα με τις ειδικές ρυθμίσεις του, εκδοθέντος κατ’ επιταγή του άρθρου 92 του Συντ. Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, η Βουλή, ως θεσμικό όργανο του Κράτους, δεν περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες στις οποίες δύνανται να μετατάσσονται δικαστικοί υπάλληλοι.

3-7-20 ΓνωμΝΣΚ 69/20 : ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ - ΙΔΙΩΤΕΣ. Γνωμοδοτεί, ομόφωνα, ως εξής : Αυτοπρόσωπη έρευνα στα δημόσια βιβλία που τηρούνται στα Υποθηκοφυλακεία μπορεί να διενεργείται όχι μόνο από δικηγόρους, αλλά και από τους ενδιαφερομένους πολίτες, αναφορικά με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, από τους συμβολαιογράφους και, όσον αφορά στα υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, από τους ειδικά εξουσιοδοτημένους προς τούτο υπαλλήλους τους και από τους δικαστικούς επιμελητές, αποκλειστικά προς εξεύρεση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών εναντίον των οποίων έχουν εντολή να διενεργήσουν κατάσχεση ή άλλη πράξη εκτελέσεως.

29-6-20  ΜονΠρωτΑθ 7216/20ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Προϋποθέσεις υπαγωγής στο Ν.3869/10  - Έννοια δόλιας περιέλευσης του οφειλέτη σε αδυναμία. Περίπτωση  αιτούσας, συνταξιούχου του ΙΚΑ, η οποία ενέχεται για χρέη από δανειακές συμβάσεις, ως οφειλέτρια και ως εγγυήτρια - Κρίση ότι πρέπει ν' απορριφθεί η ένσταση της δόλιας περιέλευσης της εκκαλούσας σε αδυναμία πληρωμών που προέβαλαν οι πιστώτριες. Η εκκαλουμενη, η οποία δέχθηκε ότι η εκκαλούσα δολίως περιήλθε σε αδυναμία πληρωμής των χρεών της έσφαλε στο σημείο αυτό και πρέπει να εξαφανισθεί. Δεκτή η έφεση - Ρύθμιση των μηνιαίων δόσεων - Εξαίρεση από την εκποίηση της κύριας κατοικίας - Διορισμός εκκαθαριστή για την εκποίηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας της αιτούσας.      

26-6-20  ΕφΘεσ 751/20ΛΥΣΗ ΓΑΜΟΥ  - ΔΑΝΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΖΥΓΩΝ - ΑΠΟΔΕΙΞΗ - ΚΙΝΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Αξιώσεις της ενάγουσας πρώην συζύγου από άτυπες συμβάσεις άτοκων δανείων που κατήρτισε, πριν το γάμο, με το σύζυγό της, για την κάλυψη δαπανών που αφορούσαν στην ανακαίνιση της κατοικίας, όπου θα διέμεναν μετά το γάμο τους, η οποία κατά ψιλή κυριότητα ανήκει στον εναγόμενο. Το Δικαστήριο έκανε δεκτά ως ουσιαστικά βάσιμα, μόνο τα ποσά, που η ενάγουσα κατέβαλε σε τρίτους για λογαριασμό του εναγομένου πριν την τέλεση του γάμου των διαδίκων και εν μέρει και τα ποσά, που κατέβαλε μετά από αυτόν, κατά το μέρος όμως που αποτελούσαν εξόφληση καταρτισθέντων πωλήσεων πριν την τέλεση του γάμου, καθόσον αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στην αξίωση συμμετοχής της στα αποκτήματα. Δεκτή η έφεση - Δεκτή εν μέρει η αγωγή.

26-6-20 ΠολΠρωτΝαυπλίου 132/20ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ - ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ - ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία μπορεί να απαρτίζεται από επιμέρους συμφωνίες. Πληρωμή εργαζομένων - Όσον αφορά τους εργαζομένους της αιτούσας, που ικανοποιούνται πλήρως σε αντίθεση με τους αγρότες - παραγωγούς, ο δικαιολογητικός λόγος αυτής της διαφορετικής μεταχείρισης είναι προφανώς η άμεση εξάρτηση των εργαζομένων από την αιτούσα, προκειμένου να αποκομίζουν τα προς το ζην. Αντιθέτως, είναι προφανές, ότι οι αγρότες - παραγωγοί έχουν την εναλλακτική δυνατότητα πώλησης των προϊόντων τους σε διαφορετικές εταιρείες. Δεκτή η αίτηση.

19-6-20 ΜονΠρωτΑΘ 94/20ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΟΙΝΙΚΗ ΡΗΤΡΑ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Περίπτωση εργαζομένου σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης προϊόντων λογισμικού, ο οποίος μετά την παραίτησή του από την ως άνω επιχείρηση προσελήφθη από επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα, παραβιάζοντας τη ρήτρα που είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη εργοδότριά του, ήτοι να μην απασχοληθεί σε ανταγωνιστική επιχείρηση για ένα έτος από τη λύση της σύμβασης εργασίας του. Κρίθηκε ότι η εν λόγω ρήτρα είναι ισχυρή και δεν αντίκειται στο άρθρο 281 ΑΚ. Κατάπτωση ποινικής ρήτρας -  Το Δικαστήριο κρίνει ότι η ποινική ρήτρα που συμφωνήθηκε στην προκείμενη περίπτωση είναι υπέρμετρη και για το λόγο αυτό πρέπει να μειωθεί αυτή στο προσήκον μέτρο. Εν μέρει δεκτή η αγωγή.

19-6-20 ΔιοικΠρωτΑθ 2847/20ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΑ - ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. Μνημονιακές περικοπές συντάξεων του Ν. 4051/12 και Ν. 4093/12. Ζητήματα τοπικής αρμοδιότητας ΔιοικΠρωτ - Το Δικαστήριο, επιλαμβανόμενο αυτεπαγγέλτως και λαμβάνοντας υπόψη ότι η επίλυση των επίδικων ζητημάτων που εισήχθησαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, επηρεάζει και την έκβαση της ένδικης υπόθεσης, κρίνει ότι πρέπει να ανασταλεί η πρόοδος της παρούσας δίκης μέχρι να δημοσιευθούν αποφάσεις της Ολομέλειας.

12-6-20 ΣτΕ (Ε') 670/20ΛΙΜΕΝΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ - ΕΓΚΡΙΣΗ. ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ. Έγκριση περιβαλλοντικών όρων Μελέτης έργων ολοκλήρωσης Λιμένα Πλατανιά Σηπιάδος.Προστασία παραδοσιακών οικισμών. Κρίθηκε ότι ανεξαρτήτως, εάν τα συγκεκριμένα σχέδια αφορούν λιμένες και λιμενικές εγκαταστάσεις, κατά το σύστημα του ν. 4447/2016, τα τοπικά και ειδικά χωρικά σχέδια ανήκουν και αυτά στο επίπεδο του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού, στον οποίο ανήκουν τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια του άρθρου 6 του ίδιου νόμου και ο σχετικός λόγος ακυρώσεως πρέπει ν' απορριφθεί ως αβάσιμος.  Επίσης, προκύπτει ότι η μελέτη του συγκεκριμένου έργου γίνεται κατά τρόπο που δεν επηρεάζει τη φυσική λειτουργία του ρέματος και, επομένως, η παράλειψη οριοθέτησης του ρέματος πριν από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου, δεν συνιστά πλημμέλεια της προσβαλλόμενης ΑΕΠΟ. Τέλος, και ο λόγος ακυρώσεως περί ανεπάρκειας της ΜΠΕ κατά την εξέταση των εναλλακτικών λύσεων, είναι απορριπτέος ως αβάσιμος. Απορρίπτει την αίτηση.

12-6-20 ΠολΠρωτΘεσ 4029/20 : ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ - ΑΜΟΙΒΗ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ. Διαφορά από την εκτέλεση και παράδοση έργου από την ενάγουσα - υπό εκκαθάριση - ΕΕ και το εναγόμενο - επίσης υπό εκκαθάριση - ίδρυμα - Επιβολή προστίμων για φορολογικές παραβάσεις της ενάγουσας που, κατά τους ισχυρισμούς της, υπαίτιο ήταν το εναγόμενο που δεν της είχε καταβάλει το οφειλόμενο υπόλοιπο της αμοιβής της, ώστε με τη σειρά της να καταβάλει τον ΦΠΑ - Κατάρτιση μεταξύ των μερών σύμβασης, με την οποία ανέθεσαν από κοινού σε  μηχανικό της επιλογής του εναγομένου, ως πραγματογνώμονα, την τελική επιμέτρηση του έργου - Αίτημα της ενάγουσας να αναγνωριστεί η ακυρότητα της ως άνω σύμβασης, ως ανήθικης και αισχροκερδούς. Κρίθηκε ότι πρέπει η αγωγή να απορριφθεί ως μη νόμιμη, καθόσον τα επικαλούμενα για τη θεμελίωσή της περιστατικά δεν καθιστούν την επίδικη σύμβαση - η οποία δεν συνιστά συμβιβασμό, αλλά αιτιώδη αναγνώριση χρέους - ούτε ανήθικη, ούτε καταπλεονεκτική ή αισχροκερδή κατά τις διατάξεις των άρθρων 178 και 179 ΑΚ. Απορρίπτει την αγωγή.

9-6-20 ΣτΕ (Δ') 1009/20 ΑΕΠΙ - ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ - ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΠΙ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Αίτηση ακύρωσης κατά της ΥΑ, με την οποία ανατέθηκε εκτάκτως και για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών, η διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των δικαιούχων της ΑΕΠΙ ΑΕ, της οποίας η άδεια ανακλήθηκε. Κρίθηκε ότι η ανάθεση στον ΟΠΙ, ως αρμόδιο φορέα επιφορτισμένο με την άσκηση της κρατικής εποπτείας επί των φορέων συλλογικής διαχείρισης, των εξαιρετικών αρμοδιοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4531/18, δεν μετέτρεψε αυτόν σε επιχειρηματικό φορέα ανταγωνιστικό των λειτουργούντων φορέων συλλογικής διαχείρισης  και, ως εκ τούτου, οι σχετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου δεν αντίκεινται στα άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος, όπως δεν αντίκειται και στη ΣΛΕΕ.  Αβάσιμοι και ο λόγοι ακυρώσεως, με τους οποίους προβάλλεται ότι η ανάθεση της επίδικης δραστηριότητας στον ΟΠΙ οδηγεί σε κίνδυνο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης και νόθευσης της δομής της αγοράς. Απορρίπτει την αίτηση - Δέχεται τις παρεμβάσεις. [ Δες και την υπ' αρ. ΓνωμΝΣΚ 47/20 ] 

5-6-20 ΑρΠάγος (Α1) 79/20 : ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ - ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ.  Περίπτωση συλλογής εγγράφων από φάκελο δικογραφίας που έγινε με νόμιμο τρόπο από τη δικηγόρο της εκκαλούσας - Επίκληση και προσκόμιση από την εκκαλούσα  των εγγράφων αυτών στο δικόγραφο των προτάσεών της κατά τη συζήτηση αγωγής της - Γνώση των εγγράφων από τους δικηγόρους των διαδίκων και το δικαστή - Έννοια ''τρίτου'' -  Ο εκάστοτε Δικαστής δεν πρέπει να θεωρείται "τρίτος". Δεκτός ο ισχυρισμός της εναγομένης ότι δεν προέβη με δόλο στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, μη εκλείπουσας της αμέλειάς της. Επιδίκαση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης - Αρχή της αναλογικότητας - Κρίθηκε ότι με το να επιδικάσει, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, στην ήδη αναιρεσείουσα,  το ποσό των πενήντα (50) ευρώ για κάθε μία από τις ένδικες αγωγές αυτής και, συνολικά, το ποσό των εκατό (100) ευρώ, παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας και υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας. Δεκτή η αναίρεση.

29-5-20 ΜονΠρωτΠειρ 1644/20ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ - ΑΤΥΧΗΜΑ - ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΕΠΙΒΑΤΩΝ. Αγωγή επιβατών πλοίου, το οποίο προσάραξε σε ύφαλο, με αίτημα την αποκατάσταση της ηθικής τους βλάβης, από την έντονη ψυχική δοκιμασία που βίωσαν, καθώς προσβλήθηκε η προσωπικότητά τους, κλονίστηκε η ψυχική τους υγεία, ενώ, επίσης, διαταράχθηκαν και οι προγραμματισμένες διακοπές τους. Ισχυρισμός περί ευθύνης από παραλείψεις του προστηθέντος της εναγόμενης – πλοιάρχου του πλοίου. Δεν αποδείχθηκε ότι εξαιτίας του ναυτικού ατυχήματος, προκλήθηκαν συνθήκες, οι οποίες ήταν πρόσφορες να προκαλέσουν φόβο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εναγουσών. Αντίθετα, αποδείχθηκε ο ενδεδειγμένος χειρισμός της κατάστασης από τον πλοίαρχο και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Απορρίπτει την αγωγή.

29-5-20 ΣτΕ (Ε') 74/20 : ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ. ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Ο αιτών φερόμενος βάσει των προσκομισθέντων συμβολαιογραφικών εγγράφων ως ιδιοκτήτης, θιγόμενος από τον καθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού και της παραλίας σε σχέση με το ακίνητό του, με έννομο συμφέρον ασκεί την αίτηση ακυρώσεως. Εμπρόθεσμο της αίτησης ακυρώσεως - Κρίσιμος ο χρόνος που έλαβε γνώση ο αιτών της προσβαλλομένης πράξεως. Κατά πάγια νομολογία, κρίθηκε, ότι με τις διατάξεις του Ν. 2971/01,  όπως και του Α.Ν. 2344/40, θεσπίζεται ειδική διαδικασίαγια τον καθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού, κατά δέσμια αρμοδιότητα. Κατά το μέρος που η αίτηση ακυρώσεως αφορά στον καθορισμό ορίων αιγιαλού και παραλίας είναι απορριπτέα, διότι δεν προβάλλονται ειδικοί και συγκεκριμένοι λόγοι ακυρώσεως. Αναφορικά με τον παλαιό αιγιαλό, η προσβαλλόμενη πράξη στερείται αιτιολογίας. Δεκτή εν μέρει η αίτηση ακυρώσεως.

21-5-20 ΣτΕ (ΟΛ) 110/20ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ - ΕΚΔΟΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Η υπόθεση εισήχθη στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου με μείζονα σύνθεση, λόγω σπουδαιότητας. Ζητείται η ακύρωση της αποφάσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία διετάχθη η έκδοση του αιτούντος, ρώσου υπηκόου, στις δικαστικές αρχές της Γαλλίας, εν συνεχεία των ΗΠΑ και τέλος της Ρωσίας. Περίπτωση απόπειρας υπεξαίρεσης από οργανωμένη σπείρα - Διάδοση ιού με την ονομασία locky. Η απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη και δεν αξαιρείται του ακυρωτικού ελέγχου. Ευρωπαικό ένταλμα σύλληψης και διαδικασίες παράδοσης των αλλοδαπών. Καθορισμός της διαδικασίας έκδοσης στη Ρωσία -  Ν. 4165/61. Απορρίπτεται ως απαράδεκτος ο λόγος ακυρώσεως, ότι η προσβαλλόμενη δεν είναι ειδικώς αιτιολογημένη. Απορριπτέοι οι λόγοι ακυρώσεως περί παραβίασης του δικαιώματος της ζωής, της διάταξης περί απαγόρευσης των βασάνων και της κατάχρησης εξουσίας. Απορρίπτεται το αίτημα για υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΚ, αναφορικά με τη δυνατότητα εκτέλεσης ή μη ευρωπαικού εντάλματος σύλληψης, η ισχύς του οποίου έχει λήξει. Απορρίπτει αίτηση ακυρώσεως.

15-5-20 ΕφΠειρ 184/20 : ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΑΞΙΩΣΕΩΝ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ. Διαφορά από αγωγή εργαζομένων σε Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, μετά την καταγγελία των συμβάσεων τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου - Αίτημα για μισθούς υπερημερίας. Παραγραφή αξιώσεων κατά του Δημοσίου -  Κρίση ότι η προβλεπόμενη από το άρθρο 90 παρ. 3 του ν. 2362/1995 διετής παραγραφή από τη γέννηση της αξίωσης δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, αφού υπηρετεί σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εν προκειμένω λοιπόν, οι αξιώσεις των εναγόντων (προ της 31ης/1/2015) έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Απορρίπτει την αντένσταση των εναγόντων περί αναστολής της παραγραφής, λόγω δόλιας συμπεριφοράς των αρμόδιων οργάνων του εναγόμενου, διότι ο λόγος αυτός αναστολήςδεν εφαρμόζεται στην παραγραφή των αξιώσεων κατά των Ο.Τ.Α. Απορρίπτει την έφεση.

15-5-20 ΣτΕ (Στ') 384/20ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΣ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ - ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΕΙΣ - ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ. Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου -  Οχλήσεις. Η αναιρεσείουσα προβάλλει, ότι η κρίση της αναιρεσιβαλλόμενης αποφάσεως, είναι αντιφατική. Προβάλλεται, ότι η συλλήβδην απόρριψη του συνόλου των ισχυρισμών του αναδόχου, συνιστά πλημμελή αιτιολόγηση, διότι σε παρόμοια υπόθεση είχε κριθεί, ότι υπάρχει δυνατότητα, όπως έγγραφες διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις περί την εκτέλεση δημοσίου έργου, να θεωρηθούν ως οχλήσεις. Η αναιρεσείουσα ισχυρίζεται, ότι η σχετική κρίση του ΔιοικΕφ, αντίκειται στις ΔιοικΕφ Αθ 331/15 και 1680/17. Η προσβαλλόμενη υιοθετεί την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου αναφορικά με το ζήτημα της οχλήσεως. Προβάλλεται αντίθεση της αναιρεσιβαλλόμενης προς την ΣτΕ 4434/19. Σύμφωνες με το Σύνταγμα και με την ΕΣΔΑ είναι οι διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 3900/10, παρά τα αντιθέτως προβαλλόμενα. Απορρίπτει αναίρεση.

8-5-20 Γν. ΝΣΚ 41/20ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ - ΕΦΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. Ερωτάται εάν είναι νόμιμο το αίτημα των α) σωματείου και β) μελών του  για ασφαλιστική τακτοποίηση των τελευταίων, εν όψει του ότι έχει υπαχθεί σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης η εργοδότρια των μελών του σωματείου, τα οποία ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αφού είχαν παράσχει ασφαλιστέα στον ΕΦΚΑ εργασία πριν από την υπαγωγή της εργοδότου στη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης. Γνωμοδοτεί ότι και μετά την υπαγωγή της εργοδότου σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης και κατά τη διάρκεια αυτής, δεν απαγορεύεται η έκδοση πράξεων του ΕΦΚΑ για ασφαλιστική τακτοποίηση των μισθωτών.

8-5-20 ΣτΕ (ΟΛ) 210/20 : ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΠΑΙΔΕΙΑ. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΚΛΗΡΙΚΟΙ. Οι λειτουργοί της αιτούσας καταλαμβάνουν οργανική θέση στο δημόσιο και μισθοδοτούνται από τον κρατικό προυπολογισμό. Η Εκκλησία της Ελλάδος ως θρησκευτική κοινότητα δεν τελεί υπό τις ίδιες συνθήκες με τις λοιπές θρησκευτικές κοινότητες της χώρας. Ωστόσο, η άσκηση εποπτείας  στους εκκλησιαστικούς λειτουργούς δεν αντίκειται στα άρθρα 4 και 13 (3) του Συντάγματος και 9, 11 και 14 της ΕΣΔΑ. ΕΔΔΑ. Προκύπτει ότι οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί ερείδονται επί της εσφαλμένης εκδοχής ότι με τις επίμαχες διατάξεις των άρθρων 58 παρ.3 και 59 παρ.3 του προσβαλλόμενου π.δ/τος (18/2018) απονέμονται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αρμοδιότητες που δεν προβλέπονται από το νόμο, και πρέπει, συνεπώς, να απορριφθούν. Απορρίπτει την αίτηση ακυρώσεως.

8-5-20 ΕφΠειρ 76/20 ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ. Διαφορά μεταξύ της ενάγουσας εταιρίας και του εναγόμενου πρώην συνεργάτη της και μέλους του ΔΣ αυτής, ο οποίος, κατά τους ισχυρισμούς της ενάγουσας, προέβη σε ανταγωνιστικές πράξεις,προσεγγίζοντας πελάτες της, με σκοπό να τους αποσπάσει υπέρ της νέας εργοδότριάς του. Δεν αποδείχθηκε ότι ο εναγόμενος επέδειξε σε βάρος της ενάγουσας αθέμιτη ανταγωνιστική  συμπεριφορά, αλλά στα πλαίσια της εργασιακής του σχέσης με την εργοδότριά του εταιρία, προσπαθώντας να προσελκύσει πελάτες γι' αυτή, ήλθε σε επαφή με πελάτες, με τους οποίους συνεργάζονταν χρόνια η ενάγουσα. Πελατολόγιο όμως, ως οργανωμένος και καταγεγραμμένος κατάλογος πελατών ο οποίος αποτελεί οικονομικό αγαθό της επιχείρησης της ενάγουσας και τον οποίο εκμεταλλεύτηκε ο εναγόμενος  δεν υπήρξε. Απορρίπτει την έφεση.

30-4-20 ΠολΠρωτΠατρών 94/20ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΝΣΗΜΟ- ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Περιστατικά προσβολής προσωπικότητας. Επιβολή τέλους δικαστικού ενσήμου σε αναγνωριστικές αγωγές που εισάγονται προς συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο μετά την 1η-1-20 - Αντισυνταγματικότητα. Εν προκειμένω, η αγωγή, η οποία συζητήθηκε μετά την 1η/1/20, ως τραπείσα σε αναγνωριστική υπόκειται,σύμφωνα με το άρθρο 42 του Ν 4640/2019, στην καταβολή τέλους δικαστικού ενσήμου, ωστόσο, οι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου κρίνονται, ως αντικείμενες στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέες. Ερημοδικία εναγομένου - Αναγνωρίζει την υποχρέωση του να καταβάλει το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής  βλάβης, σε έκαστο των εναγόντων. Δεκτή η αγωγή. 

30-4-20 ΕιρΑμαρουσίου 12/20ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - Ν.3869/10. ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ. Αίτηση μεταρρύθμισης του σχεδίου ρύθμισης των οφειλών. Έννοια μεταβολής των συνθηκών. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας της οποίας ζητείται η προστασία και η οποία λαμβάνεται υπόψη για να υπολογισθούν οι δόσεις του αρ. 9 παρ. 2 Ν. 3869/10, κρίθηκε οριστικά κατά το χρόνο δημοσίευσης της προς μεταρρύθμιση απόφασης και δεν μπορεί να αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο της αίτησης μεταρρύθμισης. Κρίση ότι η αιτούσα, η οποία συμμορφώθηκε στις προηγούμενες αποφάσεις και κατέβαλε το ποσό των 2.400 ευρώ, πρέπει να απαλλαγεί από το υπόλοιπο της οφειλής της, με την επιφύλαξη της τήρησης των υποχρεώσεων που ανέλαβε για τη διάσωση της κύριας κατοικίας της.

24-4-20 ΣτΕ (ΟΛ) 209/20 ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ - ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΣ. Η υπόθεση εισάγεται στην Ολομέλεια, κατόπιν της 1618/19 παραπεμπτικής αποφάσεως του Β' τμήματος. Τίθεται το ζήτημα της νομιμοποιήσεως και της παραστάσεως της ΑΕ ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, ενόψει μάλιστα και της ύπαρξης αντίθετης επί του ζητήματος αυτού, νομολογίας. Το ΔιοικΕφ, μη νόμιμα απέρριψε την προσφυγή ως απαράδεκτη, δεδομένου, ότι το ειδικό πληρεξούσιο από τον φερόμενο ως Πρόεδρο, Διευθυνοντα Σύμβουλο  και νόμιμο εκπρόσωπο της αναιρεσείουσας εταιρίας προς τον υπογράφοντα το δικόγραφο δικηγόρο, έφερε αναλυτικώς το περιεχόμενο του καταστατικού, των τροποποίησεων αυτού και των πράξεων της ΓΣ και του ΔΣ της εταιρίας περί ορισμού του προσώπου αυτού ως νομίμου εκπροσώπου της εταιρίας, με αποτέλεσμα να μην απαιτείτο για την νομιμοποίηση, η προσκόμιση των ειδικότερων αυτών νομιμοποιητικών στοιχείων, αρκούντος του πληρεξουσίου. Δεκτή η αναίρεση - Παραπέμπει στο ΔιοικΕφ  - Aναιρείται η υπ' αρ. 4357/13 απόφαση του ΔιοικΕφΑθ.

24-4-20 EφΠειρ 221/20ΟΕ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ - ΑΝΑΚΟΠΗ. Διοικητική εκτέλεση σε βάρος ΟΕ και ομόρρυθμου μέλους - διαχειρίστριας αυτής.  Ανακοπή - Λόγοι ανακοπής - Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο με την εκκαλουμένη έκανε δεκτή την ανακοπή  - Έφεση του Δημοσίου. Στις ανακοπές κατά τον ΚΕΔΕ, στις οποίες τα έσοδα αναφέρονται σε απαιτήσεις ιδιωτικού δικαίου, όπως εν προκειμένω (απαιτήσεις από οφειλόμενα μισθώματα ακινήτων του Δημοσίου) που εκδικάζονται από τα πολιτικά δικαστήρια, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΕΔΕ και οι αρμόζουσες διατάξεις του ΚΠολΔ. Περαιτέρω, η ανακοπή καλώς στράφηκε εναντίον του εκκαλούντος, εκπροσωπούμενου από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.. Τέλος, η παράλειψη αποστολής της ατομικής ειδοποιήσεως δεν ασκεί επίδραση επί του κύρους των κατά του οφειλέτου λαμβανομένων αναγκαστικών μέτρων.Σε κάθε δε περίπτωση η ανακόπτουσα είχε λάβει γνώσει, ως διαχειριστής, των απαιτήσεων για τις οποίες επισπεύδεται η διοικητική εκτέλεση. Δέχεται την έφεση ως προς την πρώτη εφεσίβλητη.

16-4-20 ΕφΠειρ 177/20ΟΛΠ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ -  ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΠΟΔΟΧΕΣ - ΣΣΕ. ΑΡΧΗ ΕΥΝΟΙΑΣ ΥΠΕΡ ΜΙΣΘΩΤΟΥ. Αξιώσεις εργαζομένου - λιμενεργάτη της ΟΛΠ ΑΕ για διαφορά αποδοχών και επιδόματος αδείας - Κανονισμός Εργασίας Εργατών Λιμένος Πειραιώς -  ΕΣΣΕ. Έννοια τακτικών αποδοχών - Δεν περιλαμβάνονται στις ανωτέρω αποδοχές, η αμοιβή για τη μη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση και η αμοιβή για την εργασία κατά τα Σάββατα και τις Κυριακές, έστω και αν παρέχεται σταθερά και μόνιμα. Βάση υπολογισμού των αποδοχών αδείας είναι το βασικό ημερομίσθιο και όχι η τελική αμοιβή που προκύπτει από τυχόν προσαυξήσεις λόγω αποδόσεως. Αρχή της εύνοιας υπέρ των μισθωτών, κατά την συσχέτιση, μεταξύ τους, περισσότερων πηγών (ως ρυθμιστικών παραγόντων της εργασιακής σχέσης) διαφορετικής ιεραρχικής βαθμίδας. Δεκτή η έφεση του ΟΛΠ - Απορρίπτει την αγωγή ως μη νόμιμη.

16-4-20 ΠολΠρωτΠειρ 1053/20ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΟΛΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ. ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Σύμβαση έργου επέκτασης προβλήτας λιμένος που ανέλαβε η ενάγουσα, για την εκτέλεση της οποίας μίσθωσε πλωτή δεξαμενή και ασφάλισε αυτή στην εναγόμενη ασφαλιστική εταιρία - Επέλευση ασφαλιστικού κινδύνου - Περίπτωση ζημιών που υπερβαίνουν την ασφαλιστέα αξία του σκάφου. Αγωγή αποζημίωσης κατά της ασφαλιστικής εταιρίας. Ρήτρα του ασφαλιστηρίου συμβολαίου περί εφαρμοστέου του αγγλικού δικαίου  - Στοιχεία ορισμένου της αγωγής - Αναγγελία εκχώρησης - Ναυτική υποθήκη. Κρίση ότι εφόσον δεν τίθεται ζήτημα κρυφού ελαττώματος, δεν αποδεικνύεται ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία προέβη στην αθέτηση του καθήκοντος της υπέρτατης καλής πίστης και της επίδειξης της δέουσας επιμέλειας. Συντρέχει δε τεκμαρτή ολική απώλεια ασφαλισμένου πλοίου. Δεκτή εν μέρει η αγωγή.

16-4-20 ΕλΣυν (ΟΛ) 1837/19ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ – ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. – ΚΑΤΟΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΘΕΣΗΣ ΣΤΟ Ι.Π.Ε.Τ. – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΑΡ. 26 ΠΑΡ. 10 Ν. 4386/16) – ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΡΧΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ – ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ – ΕΣΔΑ (ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ). Μέλος Δ.Ε.Π. Α.Ε.Ι. που υπηρετεί σε θέση διευθυντή (προσωρινού ή μη) του Ι.Π.Ε.Τ., ήτοι σε θέση που προβλέπεται από το νόμο ως πλήρους απασχόλησης και αμειβόμενη, μπορεί να ενταχθεί μόνο στην κατηγορία μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης λαμβάνοντας τις αντίστοιχες αποδοχές ακόμη και αν έχει οικειοθελώς παραιτηθεί από την λήψη των αποδοχών του από τη θέση του διευθυντή του Ι.Π.Ε.Τ.. Πλην όμως εφαρμοστέα, εν προκειμένω, τυγγάνει η νομιμοποιητική διάταξη του άρθρου 26 παρ. 10 του ν. 4386/2016, η οποία έχουσα γενικό και αντικειμενικό χαρακτήρα και αφορώσα αχρεώστητες απλώς πληρωμές, δεν συνιστά ανεπίτρεπτη, κατά τα άρθρα 4 παρ. 1, 20 παρ. 1 και 26 του Συντάγματος και 6 της Ε.Σ.Δ.Α., επέμβαση του νομοθέτη σε εκκρεμείς υποθέσεις ούτε, για τους αυτούς λόγους, θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα του Δικαστηρίου προς έλεγχο των λογαριασμών και εκδίκαση των υποθέσεων που ανακύπτουν από τον έλεγχο αυτό. Μειοψηφίες. Δέχεται.

10-4-20 ΕφΠειρ 172/20ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ - ΑΝΑΛΗΨΗ. ΑΝΑΓΩΓΗ. Περίπτωση ανάληψης ολόκληρου του ποσού καταθέσεως σε κοινό λογαριασμό από τον έναν συνδικαιούχο - Ο μη αναλαβων συνδικαιούχος αποκτά, από το νόμο πλέον, απαίτηση (αναγωγικά) έναντι εκείνου που ανέλαβε ολόκληρη την κατάθεση για την καταβολή ποσού ίσου προς το μερίδιο που του αναλογεί με βάση τον αριθμό όλων των συνδικαιούχων, εκτός αν από τη μεταξύ τους εσωτερική σχέση προκύπτει άλλη αναλογία. Εν προκειμένω, το χρηματικό ποσό που ήταν κατατεθειμένο στον κοινό λογαριασμό των διαδίκων ήταν προϊόν αποταμιεύσεως αμφότερων των διαδίκων. Ελλείψει, λοιπόν, συμφωνίας μεταξύ των διαδίκων ή άλλης εσωτερικής σχέσεως, η ενάγουσα, ασκώντας δικαίωμα αναγωγής κατά του εναγομένου, δικαιούται το ήμισυ αυτού. Απορρίπτει την έφεση.

10-4-20 ΕλΣυν (ΟΛ) 1272/19 : ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ – ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΠΔΥ – ΕΛΛΕΙΜΜΑ – ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ – ΒΑΡΙΑ ΑΜΕΛΕΙΑ. Η δημιουργία του ελλείμματος οφείλεται σε βαριά αμέλεια του υπολόγου όταν η παρέκκλιση από τη συμπεριφορά τού μέσου επιμελούς ανθρώπου είναι σημαντική, ασυνήθης και ιδιαιτέρως μεγάλη που φανερώνει πλήρη αδιαφορία του για τα αποτελέσματά της στη διαχείρισή του. Συναφώς, στις περιπτώσεις που το έλλειμμα διαχείρισης συνίσταται στη χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων σύμφωνα με τον κατά νόμο προορισμό τους, ήτοι για την αιτία και το σκοπό που προβλέπεται από το νόμο, και η παράτυπη – εξωταμειακή διαχείρισή τους συνίσταται αποκλειστικά στην καταχώριση και εμφάνισή τους στα έξοδα της διαχείρισης χωρίς προηγουμένως τα αντίστοιχα ποσά να έχουν νομίμως καταχωρισθεί, με γραμμάτιο είσπραξης, στα έσοδα της οικείας διαχείρισης, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται μεν ως πλεονασματική η διαχείριση των εξόδων, χωρίς όμως η παράλειψη αυτή να συνεπάγεται πραγματική ελλειμματική διαχείριση στα έσοδα, αφού η πλημμέλεια αφορά μόνο στη μη εμφάνισή τους και όχι στην έλλειψή ή αποστέρησή τους από τη διαχείριση, για την απόδοση στον ευθυνόμενο υπόλογο της πταισματικής ευθύνης της βαριάς αμέλειας δεν αρκεί η διαπίστωση της γνώσης από αυτόν της ορθής λογιστικής διαδικασίας ή της γνώσης της ύπαρξης ακαταχώρητων χρηματικών διαθεσίμων, ήτοι απλώς η παρέκκλιση από την απαιτούμενη, από το νόμο ή τους σχετικούς κανονισμούς, επιμέλεια, αλλά απαιτείται επιπλέον, ενόψει και της έλλειψης διακινδύνευσης, η διαπίστωση ότι η αμελής και παρεκκλίνουσα συμπεριφορά του συνιστά ιδιαιτέρως μεγάλη ή ασυνήθως σοβαρή εκτροπή από την απαιτούμενη από τους κανόνες των συναλλαγών επιμέλεια που φανερώνει πλήρη αδιαφορία του για τα αποτελέσματά της στη διαχείρισή του. Δέχεται.

3-4-20 ΜονΠρωτΧανίων 6/20 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.  Χώρος εργασίας  - Έννοια ιδιωτικής ζωής. Συνταγματική προστασία της προσωπικότητας των εργαζομένων. Συμβατότητα μέτρων παρακολούθησης των εργαζομένων προς τη διάταξη του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ. Διευθυντικό δικαίωμα - Υποχρέωση πρότερης και ρητής ενημέρωσης των εργαζομένων από τον εργοδότη - Συγκατάθεση εργαζομένου. Απόδειξη - Μηχανική απεικόνιση - Screenshots. Περίπτωση εν αγνοία εγκατάστασης σε Η/Υ ενάγουσας εργαζομένης του προγράμματος καταγραφέα οθόνης και καταγραφής προσωπικών πληροφοριών της. Κρίση ότι τα πραγματικά περιστατικά που επικαλείται ο εναγόμενος εργοδότης, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, αφενός του Ν. 2472/97, αφετέρου του ΓΚΠΔ, ώστε αφενός η δική του ενέργεια (τοποθέτηση ένδειξης περί ύπαρξης καταγραφής οθόνης) να δύναται να θεωρηθεί ότι συνιστά από μέρους του νόμιμη ενημέρωση της ενάγουσας, αφετέρου η ενέργεια της ενάγουσας (χρήση του εν λόγω υπολογιστή παρά την ύπαρξη της εν λόγω ένδειξης) να θεωρηθεί ότι συνιστά συναίνεσή της. Επιδικάζει εύλογη χρηματική ικανοποίηση ποσού 10.000 ευρώ - Εν μέρει δεκτή η αγωγή.

3-4-20 ΜονΠρωτΚορίνθου 11/20 : ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΝΑΚΟΠΗ. Επιβολή αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου του ανακόπτοντος για χρέη του τελευταίου στην καθής τράπεζα - Ανακοπή - Λόγοι. Άσκηση πρόσθετης παρέμβασης του μισθωτή του ακινήτου επί του οποίου επιβλήθηκε αναγκαστική κατάσχεση, καθώς το εν λόγω ακίνητο αποτελεί την έδρα της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Καταχρηστική άσκηση δικαιώματος από τη δανείστρια τράπεζα - Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, η καθ’ ης τράπεζα υπερέβη τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, δεδομένου ότι και με τις δύο προτάσεις που υπέβαλε ο ανακόπτων για την πώληση του ακινήτου εξοφλούνταν μεγάλο μέρος των οφειλών του ανακόπτοντος ατομικών και εταιρικών, αλλά η καθ’ ης η ανακοπή δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον ως όφειλε. Δεκτή η ανακοπή.

27-3-20 Διάταξη ΕισΕφΑθ 21-1-20ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα λόγω χρήσεως καμερών εντός καταστήματος εστίασης - Έγκληση - Ειδικότερα ο εγκαλών, ο οποίος φέρεται ότι αφαίρεσε ξένα ολικά κινητά πράγματα, εντός του καταστήματος των εγκαλουμένων, διατείνεται ότι η ενοχοποίησή του έγινε κατόπιν αξιοποίησης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που διαθέτει το ως άνω κατάστημα. Κρίθηκε ότι δεν ήταν επιτρεπτή η τοποθέτηση καμερών που να καταγράφουν ευκρινώς μάλιστα τα πρόσωπα στα τραπεζοκαθίσματα που υπήρχαν εντός του καταστήματος - καφετέριας. Η τοποθέτηση, λοιπόν, καμερών, με τον τρόπο που αναφέρθηκε, στο κατάστημα, αποτελεί ποινική παράβαση και επομένως θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων της επιχείρησης.

27-3-20 Εγκύκλιος Εισ Αρείου Πάγου 2/20ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ. Θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας  περί προστασίας ζώων και διευκρίνιση θεμάτων που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του Ν. 4039/2012 «ζώα συντροφιάς, προστασία από την εκμετάλλευση, υποχρεώσεις ιδιοκτητών κλπ».

20-3-20 ΕφΠειρ 87/20ΠΩΛΗΣΗ - ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ - ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ. Διαφορά από συμβάσεις ενεχυράσεως απαιτήσεως μεταξύ της ενάγουσας τράπεζας και της πώλητριας εταιρίας ιατροφαρμακευτικού υλικού στο εναγόμενο Νοσοκομείο - Ακυρότητα συμβάσεων πώλησης λόγω μη τήρησης του νόμιμου τύπου και αξιώσεις της ενάγουσας τράπεζας βάσει του αδικαιολόγητου πλουτισμού - Απόρριψη της αγωγής λόγω παραγραφής της επίδικης αξίωσης που πρόβαλε το εναγόμενο ΝΠΔΔ. Διακοπή παραγραφής - Για να επέλθει διακοπή της παραγραφής λόγω της ασκηθείσης πρώτης χρονικά αγωγής και της επανέγερσής της, πρέπει η μεταγενέστερη αγωγή να έχει την ίδια ιστορική και νομική βάση με την αρχική αγωγή, προϋπόθεση που δεν συντρέχει εν προκειμένω (ήτοι την αρχική που ασκήθηκε με βάση τη σύμβαση πώλησης και την μεταγενέστερη που ασκήθηκε με βάση τον αδικαιολόγητο πλουτισμό). Απορρίπτει την έφεση.

20-3-20 ΕφΠειρ 103/20ΠΛΟΙΟ - ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ - ΜΕΛΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. ΠΟΙΝΙΚΗ ΡΗΤΡΑ. Διαφορά από χρηματικές απαιτήσεις της ενάγουσας εταιρίας ως αποχωρήσαν μέλος της πρώτης εναγομένης, κοινοπραξίας ναυτιλιακών εταιριών για την εκτέλεση πλόων σε δρομολογιακές γραμμές με τα πλοία, πλοιοκτησίας των μελών της, κατόπιν καταγγελίας της συμμετοχής της στην κοινοπραξία, λόγω παραβιασης των όρων του ιδιωτικου συμφωνητικού εισόδου της στην κοινοπραξία. Κατάπτωση ποινικής ρήτρας του συμφωνητικού. Αποφασιστικό κριτήριο για το αν σε συγκεκριμένη περίπτωση η κοινοπραξία ενήργησε ως αφανής εταιρία, οπότε ευθύνεται μόνο το μέλος που επιχείρησε τη συναλλαγή ή ενήργησε ως εν τοις πράγμασι ΟΕ, οπότε ευθύνονται αλληλεγγύως όλα τα μέλη της, είναι το πώς εκδηλώθηκε εξωτερικά η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Εν προκειμένω κρίθηκε ότι πρόκειται για εν τοις πράγμασι ομόρρυθμη εταιρία. Απορρίπτει την έφεση.

13-3-20 ΕισΑΠ Εγκύκλιος 4/20 :  Επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του κορωνοϊού. Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών - Εφαρμογή του άρθρου 285 ΠΚ.

13-3-20 ΕφΠειρ 82/20ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ - ΝΠΔΔ - ΑΡΝΗΣΗ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ. ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ. Διαφορά από τη μη καταβολή αμοιβής στην ενάγουσα, η οποία δυνάμει έγγραφης σύμβασης έργου, κατόπιν ανοικτού δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, ανέλαβε την υποχρέωση να παράσχει στο εναγόμενο Ν.Π.Δ.Δ. υπηρεσίες συντήρησης και υποστήριξης του Πληροφοριακού Συστήματος του Ν.Α.Τ. Περίπτωση άρνησης θεώρησης του σχετικού εντάλματος από την Επίτροπο του ΕλΣυν, που με Πράξη της απεφάνθη περί της μη νομιμότητας της εντελλόμενης δαπάνης του ΝΑΤ και της ακυρότητας της μεταξύ των διαδίκων συμβάσεως. Το Πρωτοβάθμιο δικαστήριο  έκανε δεκτή την αγωγή κατά την επικουρική της βάση του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Άσκηση έφεσης από το ΝΠΔΔ.  Έννοια διοικητικής σύμβασης - Κριτήρια - Δικαιοδοσία - Κρίση εν προκειμένω, ότι η υπόθεση υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών Δικαστηρίων. Απορρίπτει την έφεση.

13-3-20 ΠολΠρωτΠειρ 909/20ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ - ΓΟΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ. Διαφορά από δανειακή σύμβαση με σκοπό την αγορά κοινών μετοχών ακτοπλοϊκών εταιριών, καθώς και για επενδυτικές δραστηριότητες, με σύσταση ενεχύρου επί των μετοχών των εταιριών. Σύμβαση εγγύησης. Έννοια καταναλωτή και προστασία  - ΓΟΣ - Έλεγχος καταχρηστικότητας όρων της σύμβασης. Επιτόκια και ανατοκισμός - Σε περίπτωση που στη σύμβαση γίνεται, κατά τον καθορισμό του επιτοκίου, ειδική αναφορά για τη χρέωση του δανειολήπτη και με την εισφορά του ν. 128/75, αποτελούσα ουσιαστικά μέρος του επιτοκίου, οι απαιτήσεις διαφάνειας και ενημέρωσης έχουν ικανοποιηθεί και, κατά συνέπεια, η σχετική ρήτρα είναι έγκυρη. Ζητήματα από τον υπολογισμό του έτους σε 360 ημέρες. Δεκτή εν μέρει η αγωγή.

6-3-20 ΣτΕ (ΟΛ) 203/20ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ - Π.Δ 64/18 - ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Με την υπό κρίση αίτηση ζητείται η ακύρωση του Π.Δ 64/18 για τις ρυθμίσεις του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Με τις επίμαχες ρυθμίσεις, άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται όχι μόνο σε φαρμακοποιούς, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού - Απελευθέρωση επαγγέλματος - Εγγυήσεις και περιορισμοί του επίδικου Π.Δ που διασφαλίζουν τις επιταγές του Συντάγματος - Για κάθε φαρμακείο πρέπει να δηλώνεται ο υπεύθυνος φαρμακοποιός, οπότε και  η ευθύνη για την διάθεση των φαρμάκων στο κοινό παραμένει στο φαρμακοποιό. Περαιτέρω, όταν η άδεια ίδρυσης φαρμακείου δίδεται σε ιδιώτη που δεν έχει την ιδιότητα του φαρμακοποιού, μπορεί αυτός να το λειτουργήσει μόνο ως ΕΠΕ και ο  υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου φαρμακοποιός, δεν είναι απλός υπάλληλος του επενδυτή επιχειρηματία, αλλά κατέχει το 1/3 του εταιρικού κεφαλαίου της ΕΠΕ.  Υπό το ανωτέρω περιεχόμενο,  οι επίδικες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην εν μέρει απελευθέρωση του καθεστώτος αδειοδότησης των φαρμακείων, στο πλαίσιο ευρύτερων διαρθρωτικών αλλαγών για την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας, δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα. Τέλος οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν αντίκεινται, ούτε στη ΣΛΕΕ, ούτε και στο ΧΘΔΕΕ. Αντίθετη μειοψηφία. Απορρίπτει την αίτηση ακύρωσης.

6-3-20 ΠολΠρωτΠειρ 901/20 : ΠΛΟΙΟ - ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ. ΑΡΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΝΠ. Διαφορά από σύμβαση δανείου μεταξύ των εναγουσών και των μη διάδικων ναυτιλιακών εταιριών, για την οφειλή των οποίων, κατά τους ισχυρισμούς των εναγουσών, ευθύνεται ο εναγόμενος ως μοναδικός τους μέτοχος. Μορφές κατάχρησης του θεσμού της εταιρίας - Άρση αυτοτέλειας νομικού προσώπου. Εν προκειμένω, το Δικαστήριο οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο εναγόμενος χρησιμοποίησε τη δανειολήπτρια ως παρένθετο πρόσωπο για άλλη επιχειρηματική του δραστηριότητα, κατά κατάχρηση του θεσμού της εταιρίας, ενώ με τον τρόπο αυτό μετέφερε αθέμιτα στη δανείστρια – δεύτερη ενάγουσα τον κίνδυνο από τη δική του ουσιαστικά επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία (δραστηριότητα) δεν σχετιζόταν με το αντικείμενο δραστηριότητας της δανειολήπτριας εταιρίας. Δεκτή η αγωγή.

28-2-20 ΣτΕ (Ε') 1272/19ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Αίτηση ακύρωσης - Ηλεκτρική ενέργεια - Χωροθέτηση έργου - Περιβαλλοντικοί όροι. Συνάγεται ότι επαρκώς μελετήθηκαν οι δύο παριστάμενες ως μόνες εφικτές εναλλακτικές λύσεις χωροθέτησης των υπέργειων, υπόγειων και υποθαλάσσιων τμημάτων του έργου που διέρχονται από το Δήμο Μονεμβασίας, αιτιολογημένα δε προκρίνεται, σε όλες τις περιπτώσεις, η πλέον ενδεδειγμένη, κατά την αιτιολογημένη εκτίμηση της Διοίκησης, και βιώσιμη από τεχνικο-οικονομικής απόψεως λύση, λαμβανομένων ιδιαιτέρως υπόψη των περιβαλλοντικών παραμέτρων του έργου. Ειδικότερα, η τελικώς επιλεγείσα λύση αιτιολογείται επαρκώς με βάση τη θέση του υφιστάμενου υποσταθμού Μολάων, την ανάγκη να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό η διέλευση από προστατευόμενες περιοχές και οι επεμβάσεις σε γη και θάλασσα, ούτως ώστε να υλοποιηθεί το έργο στον προγραμματισμένο χρόνο και να εξυπηρετηθεί άμεσα ο αναγνωρισμένος, ως δημοσίου συμφέροντος, σκοπός του έργου. Μόνες δε οι ενστάσεις και αντιρρήσεις του αιτούντος Δήμου ως προς τις επιλογές του ΑΔΜΗΕ και της Διοίκησης, αναγόμενες, άλλωστε, σε τεχνικές εκτιμήσεις, δεν καθιστούν πλημμελή την προσβαλλόμενη πράξη. Απορρίπτει την αίτηση.

28-2-20 ΜονΠρωτΠειρ 780/20ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΠΛΟΙΟΥ - ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ - ΠΡΟΝΟΜΙΑ - ΤΕΛΗ - ΟΛΠ. Πλειστηριασμός πλοίου - Προνομιούχοι επί του πλοίου κατά τον ΚΙΝΔ - Ανεπάρκεια πλειστηριάσματος. Στην πρώτη τάξη ναυτικών προνομίων κατατάσσονται -μεταξύ άλλων- τα τέλη και δικαιώματα που βαρύνουν το πλοίο. Απαιτήσεις ανακόπτουσας ΟΛΠ ΑΕ από οφειλόμενα τέλη που κατά τους ισχυρισμούς της θα έπρεπε να καταταγούν στην πρώτη τάξη - Κρίση ότι οι απαιτήσεις της ανακόπτουσας, που δεν αποτελεί πλέον ΝΠΙΔ «διφυούς χαρακτήρα», αλλά ιδιωτική κερδοσκοπική ΑΕ με αμιγή χαρακτήρα επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, από την παροχή λιμενικών υπηρεσιών, όπως είναι και οι αναγγελλόμενες απαιτήσεις, δεν απολαμβάνουν πλέον του προβλεπομένου στη διάταξη του άρθρου 205 περ. α’ ΚΙΝΔ προνομίου κατάταξης. Απορρίπτει την ανακοπή.

21-2-20 ΕφΠειρ 46/20 : ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ - ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ. Διαφορά από την καταγγελία σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του ενάγοντος ως εργοδηγού στην επιχείρηση  επισκευής πλοίων που διατηρεί η εναγόμενη - Διάκριση του μισθωτού ως εργάτη ή υπαλλήλου - Εξαρτάται από το είδος της παρεχόμενης εργασίας και όχι από τον περιεχόμενο στη σύμβαση εργασίας χαρακτηρισμό αυτού ή από τον τρόπο της αμοιβής του. Υπολογισμός αποζημίωσης. Εν προκειμένω, το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο εσφαλμένα κατέληξε στην κρίση ότι επρόκειτο για εργάτη, ενώ προκύπτει ότι κατά το χρόνο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του ο ενάγων είχε συμπληρώσει ήδη 13 έτη προϋπηρεσίας - Πρέπει λοιπόν να υπολογιστεί η αποζημίωση με βάση την ιδιότητά του ως υπαλλήλου . Δεκτή η έφεση.

21-2-20 ΕφΠειρ 35/20ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΤΗ - ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ. Ισχύς εμπορικών μισθώσεων  που συνάπτονται μετά την ισχύ του νέου νόμου 4242/14 και οι οποίες ορίζονται στα άρθρα 1-3 του πδ 34/95. Περίπτωση καταγγελίας συμβάσεως εμπορικής μίσθωσης προ της λήξης της συμβατικής της διάρκειας, από την ανακόπτουσα μισθώτρια, επικλούμενη ως σπουδαίο λόγο, την πτώση του τζίρου της λόγω της θέσης του μισθίου και την ανάγκη μετεγκατάστασης της σε έτερο κετρικότερο ακίνητο, όπου κι εγκαταστάθηκε - Έκδοση διαταγής πληρωμής μισθωμάτων από τους εκμισθωτές λόγω της άκυρης - προ της λήξης της μισθώσεως - καταγγελίας - Κρίση ότι τα περιστατικά που επικαλείται η μισθώτρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να θεμελιώσουν λόγο αναπροσαρμογής του μισθώματος, την οποία δεν επεδίωξαν, αλλά σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογούν τη λύση της μίσθωσης πρόωρα. Η καταγγελία λοιπόν, της ένδικης μίσθωσης  δεν επέφερε τη λύση της μισθωτικής σύμβασης και η ανακόπτουσα-μισθώτρια καθώς και οι λοιποί ανακόπτοντες, υπέρ αυτής εγγυητές, οφείλουν τα ληξιπρόθεσμα μισθώματα.  Περαιτέρω, η αξίωσή τους για επιστροφή του ποσού της εγγυοδοσίας δεν είναι ληξιπρόθεσμη και δεν μπορεί να προταθεί σε συμψηφισμό. Απορρίπτει την έφεση.

14-2-20 ΜονΠρωτΠειρ 90/20ΟΛΠ ΑΕ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ - Ν.3833/10. Διαφορά από τη μη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων της ΟΛΠ ΑΕ. Ειδικότερα, δυναμει πρακτικού συμφωνίας μεταξύ του εναγόμενου ΟΛΠ (ΑΕ κοινής ωφέλειας), από τη μια πλευρά και της ΟΜΥΛΕ από την άλλη πλευρά,  συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να καταβάλει το εναγόμενο στους εργαζομένους που θα υπηρετούν από 1-7-2010 έως 31-12-2011, οικονομική ενίσχυση 4.000 ευρώ την 31-12-2010 και 4.000 ευρώ την 31-12-2011 - Αθέτηση της ως άνω συμφωνίας από το εναγόμενο - Αξίωση εργαζομένων, καθώς και αποζημίωσης από την προσβολή της προσωπικότητάς τους. Κρίση ότι η φερόμενη ως συμφωνηθείσα οικονομική ενίσχυση, εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου 3 του ν. 3833/2010, τυχόν δε αντίθετες συμφωνίες θεωρούνται κατά το νόμο καταργημένες. Ο ισχυρισμός περί του ότι οι ένδικες παροχές συμφωνήθηκαν την 9-12-2009, ήτοι πριν την υπογραφή και έναρξη ισχύος του ν. 3833/2010, δεν αναιρούν τα ανωτέρω, καθότι η επίδικη «οικονομική ενίσχυση» προβλέφθηκε να καταβληθεί την 31-12-2010 και την 31-12-2011. Απορρίπτει την έφεση.

14-2-20 ΕφΠειρ 371/19ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ - ''ΑΝΤΙΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ''. Συμβάσεις συμβιβασμού CMI και διαιτησίας. Διεθνής δικαιοδοσία, αναγνώριση και εκτέλεση αλλοδαπών αποφάσεων - Καν. 44/01. Έννοια αντιαγωγικής διαταγής. Περίπτωση δικαστικών διαταγών δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου,  με τις οποίες δεν αποφάσισαν για την λήψη αντιαγωγικών διαταγών - Ωστόσο, περιλαμβάνονται σ'αυτές, κρίσεις που παρεμποδίζουν την πρόοδο των δικών που ανοίχτηκαν στην Ελλάδα - Συνεπώς, τα επίμαχα κείμενα τους περιέχουν «οιονεί» αντιαγωγικές διαταγές, κατά παράβαση των προβλέψεων των άρθρων 6§1 της ΕΣΔΑ και των άρθρων 8§1 και 20 του Σ.,τα οποία (άρθρα) εντάσσονται στον πυρήνα της έννοιας της δημοσίας τάξεως. Επομένως, η ένδικη προσφυγή,η οποία δεν λειτουργεί ως έφεση, πρέπει να γίνει δεκτή ως προς τις πρώτη και έβδομη των προσφευγόντων και να απορριφθεί, λόγω ελλείψεως ενεργητικής νομιμοποιήσεως, ως προς τους λοιπούς προσφεύγοντες.

14-2-20 ΔιοικΕφΘεσ 243/19ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ. Περίπτωση επιβολής φόρου κληρονομίας ακινήτων, μεταξύ των οποίων και ακινήτων της κληρονομιαίας περιουσίας των προσφευγουσών, τα οποία κείνται  εντός αρχαιολογικού χώρου και τελούν υπό δέσμευση με σκοπό να απαλλοτριωθούν. Όταν στην κληρονομιαία περιουσία περιλαμβάνονται (και) ακίνητα, που βρίσκονται σε περιοχή που ήδη, κατά το χρόνο της επαγωγής, έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος, με αποτέλεσμα ο κληρονόμος κατ ουσίαν να κληρονομεί προσδοκία δικαιώματος αποζημίωσης, η τυχόν επιβολή και είσπραξη φόρου, που προσδιορίζεται παρά τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και περιορισμούς, μέχρι να τακτοποιηθεί η κατάσταση του κληρονομιαίου ακινήτου, συνιστά μέτρο ιδιαιτέρως επαχθές για τον κληρονόμο και παραβιάζει τις αρχές του Συντάγματος και του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ. Κρίση ότι είναι βάσιμο το αίτημα των προσφευγουσών περί μη επιβολής φόρου κληρονομιάς επί των ακινήτων για όσο χρονικό διάστημα αυτά παραμένουν δεσμευμένα. Δεκτή η προσφυγή.

7-2-20 ΕφΠειρ 3/20 : ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. ΑΕ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ - ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Μνημονιακές διατάξεις - Περικοπές μισθολογικών δαπανών προσωπικού στο Δημόσιο και τα ΝΠΙΔ που είτε ανήκουν στο Κράτος, είτε επιχορηγούνται τακτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Περίπτωση σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου Διευθύνοντος συμβούλου και Προέδρου (από το 2009) ΔΣ ΑΕ κοινής ωφέλειας  - Με την αποκρατικοποίηση, που έλαβε χώρα από το 2011, οι μετοχές της εναγομένης που ανήκαν στο Δημόσιο μεταβιβάστηκαν στο  ΤΑΙΠΕΔ. Καταγγελία της σύμβασης εργασίας το 2015 - Αποζημίωση.  Κρίθηκε ότι η αμοιβή του εκκαλούντος, υπάγονταν στις διατάξεις των Ν. 3833/2010 και 4024/2011, δεδομένου ότι η παραχώρηση της εφεσίβλητης στο ΤΑΙΠΕΔ επήλθε μετά την εφαρμογή των παραπάνω νόμων όταν δηλαδή η αμοιβή του εκκαλούντα είχε ήδη μειωθεί και συνεπώς οι αξιώσεις του είναι μη νόμιμες. Περαιτέρω, δεν αποδείχθηκε οποιαδήποτε υπαιτιότητα του εκκαλούντος στην καταγγελία της σύμβασης όπως επίσης δεν αποδείχθηκε οποιαδήποτε προσβολή της προσωπικότητάς του κατά τον χρόνο της καταγγελίας ώστε ο τελευταίος να δικαιούται χρηματικής ικανοποίησης λόγω της ηθικής βλάβης. Απορρίπτει τις εφέσεις.

7-2-20 ΔιοικΠρωτΑθ 15755/19ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Προσφυγή κατά πράξεων επιβολής προστίμου ΚΒΣ και ΦΠΑ -  Κρίθηκε εν προκειμένω, ότι δεν τυγχάνει εφαρμογής η δεκαπενταετής παραγραφή που επικαλείται η φορολογική αρχή, διότι προϋπόθεση εφαρμογής της εν λόγω παραγραφής αποτελεί η μη υποβολή φορολογικής δηλώσεως, ενώ στην προκειμένη περίπτωση, ακόμη και αν ήθελε υποτεθεί η ύπαρξη αφανούς εταιρείας, η εταιρεία αυτή δεν είχε υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δηλώσεως. Περαιτέρω, οι κρίσιμες νομοθετικές διατάξεις που επικαλείται η φορολογική αρχή, με τις οποίες παρατάθηκε διαδοχικά ο χρόνος παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου αναγόμενων σε χρήσεις προγενέστερες του προηγούμενου της δημοσιεύσεως των εν λόγω νόμων ημερολογιακού έτους, όπως είναι οι ένδικες, πέραν του ότι δεν τυγχάνουν εφαρμογής επί επιβολής κυρώσεων, όπως εν προκειμένω, επιπροσθέτως είναι ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες, ως αντισυνταγματικές. Τέλος, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία κατά την έννοια του άρθρου 68 παρ. 2 περ. α του ΚΦΕ, ικανά να δικαιολογήσουν την επιμήκυνση της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής. Δεκτή η προσφυγή.

7-2-20 ΠολΠρωτΑθ 3690/19ΣΗΜΑ - ''DOMAIN NAME''. ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ. Προστασία σήματος. Διαδικτυακός διαφημιστικός σύνδεσμος που εμφανίζεται σε ιστοσελίδα - Έννοια κινδύνου σύγχυσης. Το «domain name» δεν μπορεί καταρχήν να ταυτιστεί με την εμπορική επωνυμία, το διακριτικό τίτλο και το εμπορικό σήμα. Όμως, αποτελεί «ηλεκτρονικό διακριτικό γνώρισμα» με εξατομικευτική και αναγνωριστική λειτουργία και συνεπώς, μπορεί να δοθεί σε αυτό, μεταξύ άλλων, λειτουργία διακριτικού τίτλου. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι ο διαφημιζόμενος ήταν τρίτος σε σχέση με την επιχείρηση της ενάγουσας και με την διαφήμιση αποσκοπούσε να προτείνει στους χρήστες του διαδικτύου εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις προσφερόμενες από την ενάγουσα υπηρεσίες εκμάθησης ξένων γλωσσών.  Η προσβολή όμως των δικαιωμάτων της ενάγουσας δεν διήρκησε έως την συζήτηση της αγωγής, οπότε και το Δικαστήριο πρέπει να εκδώσει διάταξη που θα υποχρεώνει την πρώτη εναγομένη να παραλείπει την προσβολή στο μέλλον υπό την απειλή χρηματικής ποινής,  και όχι την άρση αυτής. Δεκτή εν μέρει η αγωγή.

7-2-20 ΕλΣυνέδριο (Τμήμα IV) 1483/19ΕΦΕΣΗ - ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ – ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΘΩΩΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΑΣΗΣ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟ ΕΠΙ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ. Σε περίπτωση καταλογισμού για διαπιστωθέν έλλειμμα, δύναται να τεθεί ζήτημα παραβίασης της ανωτέρω διαδικαστικής εγγύησης, όταν τα πραγματικά περιστατικά για τα οποία διώχθηκε ποινικά το καταλογισθέν πρόσωπο, αλλά αθωώθηκε, έστω και λόγω αμφιβολιών, ταυτίζονται πλήρως με αυτά στα οποία στηρίζεται ο καταλογισμός του. Αυτό συμβαίνει όταν η παρεπόμενη κρίση σχετικώς με τη δημοσιονομική ευθύνη προϋποθέτει την εξέταση της προηγηθείσας κρίσης του ποινικού δικαστηρίου ή όταν η αρμόδια διοικητική αρχή ή το διοικητικό δικαστήριο εξετάσει εκ νέου τα αποδεικτικά στοιχεία που έλαβε υπόψη του το ποινικό δικαστήριο ή κρίνει ξανά τη συμμετοχή του προσώπου σε μια από τις πράξεις που οδήγησαν στην καταδίκη του. Επιπλέον, το ως άνω τεκμήριο επιβάλλει στη διοικητική αρχή, εφόσον δεν δεσμεύεται από το δεδικασμένο απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να συνεκτιμήσει την αθωωτική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου και να εκφέρει αιτιολογημένη κρίση σχετικώς με το αίτημα του καταλογισθέντος για επανεξέταση της υπόθεσής του, επί τω τέλει της ανάκλησης της καταλογιστικής απόφασης, η δε σχετική παράλειψη ή άρνηση συνιστά εκτελεστή διοικητική πράξη, παραδεκτώς προσβαλλόμενη με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μειοψηφία. Δέχεται. Αναπέμπει.

31-1-20 ΠΠρΑθ 3938/19ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Περίπτωση δημοσίευσης σε ιστοσελίδα άρθρου με εξυβριστικές και δυσφημιστικές εκφράσεις σε βάρος του ενάγοντος. Προσβολή προσωπικότητας και αδικοπρακτική ευθύνη. Συνταγματικό δικαίωμα ελευθεροτυπίας. Έννοια δικαιολογημένου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος - Ο άδικος χαρακτήρας του δημοσιεύματος, ως προς τις εξυβριστικές ή δυσφημιστικές εκφράσεις που περιέχει, δεν αίρεται λόγω δικαιολογημένου ενδιαφέροντος. Κρίση ότι συντρέχουν στο πρόσωπο του πρώτου (συντάκτη του άρθρου) και του δεύτερου (διαχειριστή της ιστοσελίδας) των εναγομένων, τα αντικειμενικά και υποκειμενικά στοιχεία του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης. Υπολογισμός χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης. Δέχεται εν μέρει την αγωγή - Υποχρεώνει την τρίτη εναγόμενη (ιδιοκτήτρια) να  καταχωρήσει περίληψη της παρούσας απόφασης στην ιστοσελίδα της.

31-1-20 ΕφΠειρ 128/19ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΚΕΔΕ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ - ΑΝΑΚΟΠΗ. Έγγραφες δηλώσεις εκχώρησης μη εισπραχθέντων μισθωμάτων, κατ’ άρθρο 4 § 7 Ν.2238/1994, προς ΔΟΥ, με τις οποίες οι προσθέτως παρεμβαίνοντες εκμισθωτές, εκχώρησαν στο καθ’ ου η ανακοπή, ήδη πρώτο εφεσίβλητο Δημόσιο, ανείσπρακτα μισθώματα από τη μισθώτρια ανακόπτουσα/εκκαλούσα. Διοικητική εκτέλεση - Ανακοπή από τη μισθώτρια. Αποδεικνύεται ότι καθ’ όλο το έτος 2009 η ανακόπτουσα δεν όφειλε μισθώματα του ακινήτου, αλλά αποζημίωση για την κατακράτηση του μισθίου (αποζημίωση χρήσης). η οποία (αποζημίωση), δεν αποτελεί  εισόδημα, που  μπορεί να εκχωρηθεί  στο Δημόσιο. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται νόμιμος τίτλος για την επισπευδόμενη σε βάρος της ανακόπτουσας εκτέλεση με βάση τον ΚΕΔΕ. Επομένως, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που απέρριψε τον πρώτο λόγο ανακοπής ως νόμω αβάσιμο, εσφαλμένα ερμήνευσε  και εφάρμοσε τον νόμο. Δεκτή η έφεση.

31-1-20  ΕλΣυν (Προλ. Ελέγχου Δαπανών - IV) 95/19ΔΥΠΕ - ΑΜΟΙΒΗ – ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - FACTORING. Μη θεώρηση ΧΕ ΔΥΠΕ που αφορούν στην καταβολή αμοιβής για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε εκτέλεση ισάριθμων σχετικών συμβάσεων. Ως βάση για τον υπολογισμό της εκτιμώμενης αξίας των υπηρεσιών που έχουν περιοδικό χαρακτήρα ή που προβλέπεται να ανανεωθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λαμβάνεται υπόψη, είτε η συνολική δαπάνη που απαιτήθηκε για να καλυφθούν οι ανάγκες του φορέα σε όμοιες ή ομοειδείς, κατά την αντίληψη των συναλλαγών και τη φύση τους, υπηρεσίες κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο ή οικονομικό έτος, είτε η εκτιμώμενη συνολική αξία των διαδοχικών συμβάσεων που συνήφθησαν κατά το δωδεκάμηνο που έπεται της πρώτης παραδόσεως ή κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, εφόσον αυτό υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες. Επίσης, στον υπολογισμό της εκτιμώμενης αξίας των συμβάσεων συμπεριλαμβάνονται τόσο το τυχόν προβλεπόμενο δικαίωμα προαιρέσεως όσο και οι τυχόν παρατάσεις αυτών, ενώ δεν επιτρέπεται η κατάτμηση των συμβάσεων προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4412/16. Εξάλλου, σε περίπτωση εκχωρήσεως χρηματικής απαιτήσεως κατά ΝΠΔΔ, το ΧΕ για την εξόφλησή της πρέπει να εκδοθεί στο όνομα του εκδοχέως και όχι του εκχωρητή, ενώ απαιτείται να κοινοποιηθεί σωρευτικά η σχετική αναγγελία στην αρμόδια για την πληρωμή ειδική υπηρεσιακή μονάδα (ταμειακή/οικονομική υπηρεσία) του νομικού προσώπου, καθώς και (σωρευτικώς) στο αρμόδιο για την αναγνώριση της δαπάνης όργανο αυτού (κύριος διατάκτης), διαφορετικά, δεν επέρχεται το μεταβιβαστικό της απαιτήσεως αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η με οποιονδήποτε άλλο τρόπο γενόμενη αναγγελία επιφέρει απόλυτη ακυρότητα, η οποία λαμβάνεται υπόψη αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο. Μη νόμιμες οι σχετικές δαπάνες δεδομένου ότι: α) κακώς συνήφθησαν διαδοχικές συμβάσεις με τη διαδικασία της απευθείας αναθέσεως για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών των Κέντρων Υγείας, καθώς η συνολική αξία των συμβάσεων αυτών υπερβαίνει, σε ετήσια βάση, το χρηματικό όριο των 20.000 ευρώ, επιπροσθέτως, δε, δεν συντρέχουν ούτε και οι προϋποθέσεις του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 για την επιτρεπτή προσφυγή στη διαδικασία αυτή και β) έχει, ήδη, αναγγελθεί σύμβαση factoring στα αρμόδια όργανα της ΔΥΠΕ, οπότε εσφαλμένα ένα εκ των υπό κρίση ΧΕ εκδίδεται με δικαιούχο την εκχωρήτρια εταιρεία.

24-1-20 ΕφΠειρ 20/19ΙΚΑ - ΙΑΤΡΟΙ - ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑ ΝΠΔΔ - ΤΟΚΟΣ. Διαφορά από οφειλές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε ιατρούς που απασχολήθηκαν σε αυτό με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Τόκος επί υπερημερίας ΝΠΔΔ -  Αναγνωρίζεται στα ΝΠΔΔ το δικαίωμα να καταβάλουν, με την ιδιότητα του οφειλέτη, ποσοστό τόκου 6% ετησίως, ήτοι μικρότερο εκείνου των ιδιωτών ως οφειλετών, γεγονός που εισάγει επιτρεπτή εξαίρεση υπέρ των ΝΠΔΔ,  που δε βρίσκεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που επιδίκασε τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά, με το συνήθη τόκο υπερημερίας και όχι προς 6%, εσφαλμένα εφάρμοσε το νόμο. Δεκτή η έφεση - Το εναγόμενο λοιπόν, υποχρεούται να καταβάλει σε καθένα από τους ενάγοντες, των οποίων έγινε δεκτή η αγωγή, τα χρηματικά ποσά, που τους επιδικάστηκαν, με τόκο 6% από την επίδοσή της αγωγής.

24-1-20 ΕφΠειρ 165/19ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ - ΑΞΙΩΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΡΙΑ. ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ.  Αξίωση αμοιβής μετά την εκτέλεση εργασιών σε Ιερό Ναό δυνάμει εργολαβικού συμφωνητικού. Φύση διαφοράς - Κρίση ότι  η ένδικη διαφορά δεν είναι διοικητική, ως αβασίμως ισχυρίζεται ο εναγόμενος, αλλά ιδιωτικού δικαίου. Απορρίπτει την αγωγή ως προς την κύρια βάση της, καθώς η σύμβαση τελικώς ήταν άκυρη, αφού για να καταρτιστεί νομίμως μεταξύ Ενοριακού Ιερού Ναού και εργολάβου οικοδομών, σύμβαση έργου εκτέλεσης οικοδομικών έργων, όπως εν προκειμένω, απαιτείται απόφαση του οικείου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και έγκριση αυτής. Δεκτή ως βάσιμη η αγωγή ως προς την επικουρική βάση της από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό. Δεκτή η έφεση.

24-1-20 ΕλΣυν 79/19 (Προλ.Ελέγχου Δαπανών - IV) : ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥ-ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ/ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 9 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 66 ΤΟΥ Ν. 4316/2014. Μη θεώρηση ΧΕ Υγειονομικής Περιφέρειας που αφορά στην καταβολή αμοιβής για την προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλώσιμων για τα Κέντρα Υγείας, στο πλαίσιο σύμβασης επέκτασης. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και ομαλός εφοδιασμός των αποκεντρωμένων οργανικών μονάδων με το αναγκαίο φαρμακευτικό, υγειονομικό και λοιπό υλικό, με τη διάταξη της παραγράφου 9 του άρθρου 66 του ν. 4316/2014 παρασχέθηκε, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η δυνατότητα εφοδιασμού από τους ήδη υπάρχοντες προμηθευτές των νοσοκομείων εποπτείας κάθε Υ.Πε., των οποίων αποτελούσαν με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς αποκεντρωμένες μονάδες. Προς τούτο προβλέφθηκε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, η δυνατότητα στους Διοικητές των οικείων Υ.Πε. με αιτιολογημένη απόφασή τους, να συνάπτουν πρόσθετες πράξεις – συμβάσεις με τους προμηθευτές των νοσοκομείων της εποπτείας τους, κατ’ επέκταση των ήδη υφιστάμενων συμβάσεων βάσει των οποίων γινόταν ο εφοδιασμός των Κέντρων Υγείας μέχρι τη μεταφορά τους, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι η σύμβαση, η οποία συνήφθη κατ΄ εφαρμογή της ειδικής διάταξης της παραγράφου 9 του άρθρου 66 του ν. 4316/2014 μεταξύ του Διοικητή του Νοσοκομείου και της δικαιούχου εταιρείας, αποτελεί νέα αυτοτελή σύμβαση, για την οποία ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις με αυτές της προγενέστερης από 2017 σύμβασης, η οποία ήταν ακόμα σε ισχύ κατά το χρόνο κατάρτισης της μεταγενέστερης σύμβασης επέκτασης.

17-1-20 ΕφΠειρ 164/19ΕΚΤΕΛΕΣΗ - ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ - ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ. Περίπτωση κακόβουλης κατάρτισης επαγγελματικής μίσθωσης ακινήτων από τον πρώτο εναγόμενο στο δεύτερο και υιό του, με σκοπό να καταστεί αδύνατη η απόδοση της νομής των ακινήτων στον ενάγοντα και κύριο αυτών, μετά από  αναγκαστική εκτέλεση που είχε επισπεύσει σε βάρος του πρώτου εναγομένου. Προκύπτει από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία ότι η ένδικη μίσθωση έγινε φαινομενικά και προς καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του ενάγοντος ως νέου κτήτορα των επίδικων οριζόντιων ιδιοκτησιών, προκειμένου να καταστεί αδύνατη η απόδοση σ΄αυτόν. Αδικοπρακτική ευθύνη των εναγομένων - Προσβολή χρηστών ηθών - Αποκατάσταση ηθικής βλάβης ενάγοντος. Δεκτή η έφεση.

17-1-20 Ειρ Ν.Ιωνίας 472/19ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - Ν.3869/10. Περίπτωση υπαγωγής αιτούντος στις ρυθμίσεις του Ν.3869/10, ο οποιος έχοντας τουριστικό γραφείο, θεωρείται μικρέμπορος. Απορρίπτει ένσταση των πιστωτών περί αντίθεσης της διατάξεως του άρθρου 1 παρ. 2 του Ν.3869/10 στο Σύνταγμα - Δεν θίγεται με την ανωτέρω διάταξη η εγγύηση του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, όπως αυτή εξειδικεύεται στην αρχή της προστασίας του ασφαλιστικού κεφαλαίου και της οικονομικής βιωσιμότητας των ΦΚΑ. Επίσης απορρίπτει και  την ένσταση περί δόλιας περιέλευσης του αιτούντος σε αδυναμία. Δεκτή η αίτηση - Ρύθμιση των οφειλών - Εξαίρεση από την εκποίηση της κύριας κατοικίας του αιτούντος.

17-1-20 ΕλΣυν (Προλ.Ελέγχου Δαπανών  - VII) 116/19ΔΗΜΟΣ - ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΡΓΟΥ - ΜΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΔΟΧΟ ΠΡΟΣ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ. Μη θεώρηση ΧΕ Δήμου που αφορά στην πληρωμή του πρώτου λογαριασμού έργου. Για τη νόμιμη σύναψη σύμβασης υπεργολαβίας απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της προς σύναψη υπεργολαβικής σύμβασης από τον κύριο του έργου. Η έγκριση αυτή παρέχεται είτε σιωπηρά, με την πάροδο άπρακτης της προβλεπόμενης αποκλειστικής προθεσμίας των δεκαπέντε ημερών από τη γνωστοποίηση εκ μέρους του αναδόχου εργολάβου στον κύριο του έργου της προς σύναψη υπεργολαβικής σύμβασης, είτε ρητά, με την έκδοση, εντός της ίδιας ως άνω προθεσμίας, σχετικής εγκριτικής πράξης. Η έλλειψη της εν λόγω έγκρισης συνιστά λόγο έκπτωσης του αναδόχου. Πλην όμως, η μη γνωστοποίηση και έγκριση ανενεργούς σύμβασης υπεργολαβίας δεν ασκεί επιρροή. Νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι η κρίσιμη σύμβαση υπεργολαβίας παρέμεινε ανεκτέλεστη και οι παραληφθείσες εργασίες εκτελέστηκαν στο σύνολο τους από την ανάδοχο.

10-1-20 ΕφΠειρ 78/19 : ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ  - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΣΥΜΒΑΣΗ - ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΑΞΙΩΣΕΙΣ. Περίπτωση υπαλλήλου σε δημοτική επιχείρηση που προσέφερε τις υπηρεσίες της δυνάμει συμβάσεως εργασίας  που κατήρτισε με τον εναγόμενο Δήμο προφορικά κι ως εκ τούτου άκυρη. Σε περίπτωση άκυρης σύμβασης εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται ευθέως εκ του νόμου – όχι βάσει των διατάξεων του αδικαιολογήτου πλουτισμού – τις αποδοχές αδείας, το επίδομα αδείας, και τα επιδόματα εορτών καθώς και την προσαύξηση 75% λόγω εργασίας τις Κυριακές και αργίες. Εν προκειμένω, προκύπτει ότι η ενάγουσα δεν ελάμβανε αμοιβή για την παροχή της εργασίας της κατά τις ημέρες των Κυριακών, ούτε έλαβε τα δώρα εορτών καθώς και την αποζημίωση και τα επιδόματα άδειας, ποσά που πρέπει να υποχρεωθεί ο Δήμος να της καταβάλει. Απορρίπτει την έφεση.

10-1-20 ΔΕφΠατρών (Ακυρωτικό) 26/19ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ - ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ -ΑΝΑΣΤΟΛΗ. Αυστηρό πλαίσιο προστασίας λόγω οικολογικών παραμέτρων, που ισχύει βάσει του από 17.9.2018 ΠΔ για την ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Περίπτωση ακινήτου για το οποίο εγκρίθηκε η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας και το οποίο βρίσκεται εντός περιοχής Προστασίας της Φύσης της ευρύτερης περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Το έννομο συμφέρον του αιτούντος κατοίκου της περιοχής, είναι ανεξάρτητο από το γεγονός της παρελθούσης μισθωτικής σχέσης του αιτούντος με το εν λόγω ακίνητο και της δικαστικής διαμάχης που είχε με το Δήμο. Κρίθηκε ότι συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συναρτάται με την απόλυτη προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής αυτής και συνδέεται με την δυσεπανόρθωτη βλάβη του αιτούντος από την εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων, που δικαιολογεί την αναστολή εκτελέσεώς τους. Δέχεται την κρινόμενη αίτηση.

10-1-20 ΕφΑθηνών 4742/19ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ - ΑΠΟΛΥΣΗ  - ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΞΙΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ. Περίπτωση αξίωσης μισθών υπερημερίας εργαζομένης, η οποία απολύθηκε μετά από τη διαπίστωση παράνομων ενεργείων της και ειδικότερα λόγω της συνδρομής της στην υπεξαίρεση σημαντικών χρηματικών ποσών ζημιώνοντας την εναγόμενη. Το γεγονός αυτό καθιστά την άσκηση του δικαιώματος της ενάγουσας για τη λήψη των αιτούμενων εκ της συμβάσεως εργασίας της αποδοχών, καταχρηστική. Απορρίπτει την έφεση.

24-12-19 ΜονΠρωτΛαρ 315/19 : ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΠΡΟΣΗΚΟΥΣΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ. Εκδίκαση του αιτήματος χορήγησης προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης του Ν. 4307/14 - H αναλογική εφαρμογή του άρθρου 10 του ΠτωχΚ έχει την έννοια της αναλογικής εφαρμογής των προληπτικών μέτρων που προβλέπονται και στη διαδικασία της πτώχευσης, όχι όμως και της αναλογικής εφαρμογής της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων. Ως εκ τούτου η υπό κρίση αίτηση εσφαλμένως εισάγεται στο Δικαστήριο αυτό - Παραπομπή της ένδικης αίτησης προς εκδίκαση ενώπιον του ΜονΠρωτΛάρισας, κατά την προσήκουσα διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

24-12-19 ΠολΠρωτΘεσ 9559/19 OE - ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΩΝ - ΕΞΟΔΟΣ - ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ. Διατάραξη των σχέσεων των εταίρων ΟΕ. Περίπτωση ΟΕ από την οποία ο ενάγων απεχώρησε μεταβιβάζοντας (με πώληση) την εταιρική του συμμετοχή στους συνεταίρους αδελφούς του, οι οποίοι είχαν ασκήσει σε βάρος του αγωγή εκθέτοντας αδικοπρακτική συμπεριφορά του ενάγοντος κατά της εταιρίας, καθώς και ποινικά κολάσιμων πράξεων,  ισχυρισμοί που όμως απορρίφθηκαν ως αόριστοι και νόμω αβάσιμοι. Ανεξάρτητα από το αόριστο ή νόμω αβάσιμο των ως άνω ισχυρισμών, η αγωγή των εν προκειμένω εναγομένων,  διελάμβανε αναληθείς ισχυρισμούς σε βάρος του ενάγοντος που ήταν δυνατόν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του, καθώς έλαβαν χώρα ενώπιον τρίτων. Ο ενάγων λοιπόν υπέστη ηθική βλάβη - Δεκτή εν μέρει η αγωγή.

24-12-19 ΕιρΑθ 273/19ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΖΩΟ - ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ - ΕΥΘΥΝΗ. Περίπτωση σύγκρουσης αυτοκινήτου με χελώνα σε αυτοκινητόδρομο και πρόκληση υλικών ζημιών στο όχημα. Αγωγή αδικοπραξίας κατά των εταιριών που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου  - Κρίθηκε ότι υπαίτιοι για το εν λόγω ατύχημα είναι οι προστηθέντες υπάλληλοι της δεύτερης εναγομένης εταιρίας, οι οποίοι, από έλλειψη της προσήκουσας επιμέλειας και προσοχής, δεν μερίμνησαν να εντοπίσουν, μέσω των ειδικών καμερών ελέγχου της κυκλοφορίας και των μονάδων περιπολίας, που διαθέτουν, το ζώο, που βρισκόταν στο οδόστρωμα και κατόπιν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ήτοι να προειδοποιήσουν άμεσα, μέσω των φωτεινών ηλεκτρονικών πινάκων και να προβούν στην όσο το δυνατόν συντομότερη απομάκρυνσή του από το οδόστρωμα. Πρέπει η υπό κρίση αγωγή να γίνει εν μέρει δεκτή ως προς τη δεύτερη εναγόμενη.

20-12-19 ΜονΠρωτΘεσ 2790/19ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Προληπτικά μέτρα αρ. 10 ΠτωχΚ  - Διαδικασία του Ν. 4307/2014 - Στοιχεία ορισμένου της αίτησης. Η θέση της επιχείρησης σε ειδική διαχείριση συνεπάγεται αυτοδικαίως την αναστολή των ατομικών διώξεων για όλους τους πιστωτές της. Σε περίπτωση που ο ειδικός διαχειριστής, μετά το διορισμό του, δεν βρει χρηματοδότηση για τις ανάγκες της ειδικής διαχείρισης, στα οποία περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη λειτουργία της επιχείρησης, τότε συντρέχει λόγος ανάκλησης της απόφασης περί υπαγωγής της επιχείρησης στην ειδική διαχείριση. Εν προκειμένω,  δεν πιθανολογείται η ύπαρξη επείγοντος κινδύνου και η προοπτική ευδοκίμησης της κύριας αίτησης των τραπεζών περί ένταξης της καθ ης στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης, ούτε η ύπαρξη κινδύνου βλάβης της περιουσίας των αιτουσών μέχρις ότου εξοπλισθούν με εκτελεστό τίτλο. Απορρίπτει την αίτηση. 

20-12-19 ΕφΘεσ 2061/19  : ΕΠΕ - ΔΑΝΕΙΟ - ΑΠΟΔΕΙΞΗ - ΜΑΡΤΥΡΕΣ.  Περίπτωση σύστασης ΕΠΕ και διατάραξης των σχέσεων των εταίρων, με συνέπεια την αποχώρηση του δεύτερου εφεσιβλήτου - Ισχυρισμοί εκκαλούντος περί οφειλής 10.000 ευρώ του αποχωρούντος, από σύμβαση δανείου - Αποδεικτική διαδικασία - Κατ' εξαίρεση, η απόδειξη με μάρτυρες επιτρέπεται για τις συμβάσεις δανείων, εάν υπήρχε φυσική ή ηθική αδυναμία να αποκτηθεί έγγραφο. Εν προκειμένω, ο εκκαλών δεν επικαλείται την κατάρτιση κάποιου εγγράφου, πλην, όμως, εξαιτίας των πρότερων φιλικών σχέσεων των διαδίκων και της μεταξύ τους δημιουργηθείσας σχέσεως εμπιστοσύνης, κρίνεται ότι συντρέχει περίπτωση ηθικής αδυναμίας να αποκτηθεί έγγραφο, το οποίο θα αποδείκνυε τη σύμβαση δανείου. Εντέλει δεν αποδείχθηκε η σύναψη της επικαλούμενης από τον εκκαλούντα/ενάγοντα δανειακής συμβάσεως. Απορρίπτει την έφεση.

20-12-19 ΔΠρωτΑθ Α8622/19ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΠΔΔ - ΕΝΣΤΑΣΗ. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Ενώσεις Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων - Διφυής χαρακτήρας - Περιορισμός του δικαιώματος του εκλέγεσθαι με το άρθρο 5 παρ. 2 του Ν.1171/92, που απαιτεί ορισμένο βαθμό των υποψήφιων για τις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου ΔΣ. Η αναγωγή οργανώσεων, όπως είναι και οι Ενώσεις Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ΝΠΔΔ, είναι, κατ' αρχήν, σύμφωνη με το άρθρο 5 παρ. 1 του Σ. Οι τιθέμενοι λοιπόν, περιορισμοί, όπως και ο ως ανω του Ν. 1171/92, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρα 5 παρ.1, 12), ούτε και στην ΕΣΔΑ. Περαιτέρω, δεν αντίκειται στο άρθρο 4 του Σ., ελλείψει αντίστοιχων περιορισμών στις δικαστικές ενώσεις και τον ΔΣΑ, καθώς πρόκειται για διαφορετικής φύσεως ενώσεις. Απορρίπτει την ένσταση.

13-12-19 ΣτΕ (ΟΛ) 2101/19ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ - ΗΛΙΚΙΑΚΟ ΟΡΙΟ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Οι  Μουφτήδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι, κατέχοντες θέση Γενικού Διευθυντή, ασκούν δε εκτός από θρησκευτικά καθήκοντα και δικαιοδοτικής φύσεως αρμοδιότητες. Το θεσπιζόμενο με το άρθρο 48 του Ν. 4559/18 όριο ηλικίας για την υπηρεσία των Μουφτήδων, εξυπηρετεί τον δημοσίου συμφέροντος σκοπό της διασφαλίσεως της ορθής και αποτελεσματικής ασκήσεως των δικαιοδοτικών τους έργων. Κρίθηκε ότι με την αυτοδίκαιη λύση της υπηρεσιακής σχέσεως του Μουφτή  λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, δεν θίγεται η κατοχυρούμενη από το Σύνταγμα θρησκευτική ελευθερία, ούτε οι αρχές της ασφάλειας του δικαίου, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της αμοιβαιότητας. Επίσης, δεν αντίκειται στην ΕΣΔΑ, στο Διεθνές Σύμφωνο ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και στην Οδηγία 2008/78/ΕΚ. Ως εκ τούτων, η αυτοδίκαιη λύση της υπηρεσιακής σχέσεως του αιτούντος ως Μουφτή, λόγω του ότι είχε υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας του, νομίμως διαπιστώθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση. Απορρίπτει την αίτηση.

13-12-19 ΕιρΘεσ 2264/19YΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΜΕ ΑΠΟΓΡΑΦΗ. Κρίση ότι  ο ανήλικος κληρονόμος που αποδέχεται με το ευεργέτημα της απογραφής δεν δύναται να ζητήσει την υπαγωγή στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 των κληρονομικών χρεών, αφού αυτά δεν συνιστούν ατομικά του χρέη, αλλά χρέη έναντι των οποίων είναι τρίτος, αλλά ούτε δύναται να ζητήσει την εξαίρεση από την εκποίηση της κύριας κατοικίας του, αφού και έναντι αυτής είναι τρίτος μη έχων εξουσία διαθέσεως. Έτσι εν προκειμένω, οι υπό στοιχείο Β' και Γ' αιτήσεις, παρίστανται ως μη νόμιμες, δεδομένου ότι τα ανήλικα τέκνα της αιτούσας κληρονόμησαν με το ευεργέτημα της απογραφής.

13-12-19 ΕιρΖακύνθου 64/19ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Αίτηση υπαγωγής στο Ν.3869/10. Ενιαία φορολογική μεταχείριση πολιτών - Κρίση ότι η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 1 Ν. 3869/10, είναι προδήλως αντισυνταγματική, καθώς εισάγει ως προϋπόθεση για την απαλλαγή του πολίτη από φόρους, την ιδιότητα του αιτούντος την απαλλαγή από το φόρο, ως οφειλέτη προς ιδιώτη πιστωτή και, πιο συγκεκριμένα, ως οφειλέτη έναντι τραπεζικής εταιρείας. Το κριτήριο αυτό δεν είναι συνταγματικώς ανεκτό, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που μπορούν να αποτελέσουν λόγο διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης.  Περίπτωση αιτούντος που επί δεκαεννέα έτη υπήρξε επιχειρηματίας διατηρώντας κοσμηματοπωλείο με υποκαταστήματα  - Δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρέμπορος. Απορρίπτει ως αβάσιμη κατ’ ουσίαν την αίτηση.

6-12-19 ΣυμβΕφΑθ 83/19ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ. Περιεχόμενο και αναγκαία στοιχεία. Εν προκειμένω, προκύπτει ότι στο προς εκτέλεση ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν περιγράφονταν σαφώς οι πράξεις για τις οποίες διώκεται ο εκζητούμενος. Ειδικότερα δεν υπήρχε σαφής και χωριστή περιγραφή κάθε επιμέρους πράξης, με αναφορά των περιστάσεων τέλεσης, ώστε να μπορεί η κάθε επιμέρους πράξη να εξατομικευτεί, προκειμένου να ασκήσει ο εκζητούμενος τα υπερασπιστικά του δικαιώματα αλλά και να μπορεί το Συμβούλιο να προβεί σε έλεγχο του διττού αξιοποίνου και των λοιπών προϋποθέσεων έκδοσης. Αποφαίνεται για τη μη εκτέλεση του εντάλματος.

6-12-19 ΔΕφΘεσ 1322/19ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΑΜΟΙΒΕΣ. ΕΦΕΣΗ - ΠΑΡΑΒΟΛΟ. Διαφορά από επιβολή φόρου εισοδήματος για αμοιβές που κατέβαλε η εκκαλούσα εταιρία σε εργολήπτες στο πλαίσιο τεχνικών έργων για τη βελτίωση των εγκαταστάσεών της. Άσκηση δεύτερης έφεσης - Προϋποθέσεις - Παράβολο - Κρίση ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο κατάθεσης της κρινόμενης έφεσης το οφειλόμενο παράβολο ανέρχεται σε ποσοστό 1% του κύριου φόρου (Ν.4446/16). Προκύπτει ότι η εκκαλούσα εταιρία κατέβαλε τις αμοιβές στους εργολήπτες τεχνικών έργων, αλλά δεν απέδωσε στο Δημόσιο τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος των ως άνω προσώπων. Ανακύπτει όμως, η ανάγκη να διερευνηθεί από τη φορολογική αρχή, εάν ο ένδικος φόρος που επιβλήθηκε μεν σε βάρος της εκκαλούσας το έτος 2005, αλλά ανάγεται στις διαχειριστικές περιόδους των ετών 1998 και 1999, καταβλήθηκε από τους υποκείμενους στο φόρο αυτόν επαγγελματίες. Αναβάλλει.

6-12-19 EιρΠειρ 54/19ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ.  Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων Δικηγορικού Συλλόγου κατά πολιτικού κόμματος, το οποίο αντιποιείται το δικηγορικό λειτούργημα, με διαφημιστικές ενέργειες για την παροχή νομικών υπηρεσιών που συνιστούν αθέμιτη διαφήμιση υπηρεσιών που προσιδιάζουν μόνο στο δικηγορικό λειτούργημα, ενώ παράλληλα δημιουργούν παραπλάνηση στο κοινό καλλιεργώντας την προσδοκία μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης νομικών προβλημάτων. Δέχεται την αίτηση.

29-11-19  ΠολΠρΑθ 2315/19ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΡΗΤΡΑ  ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ. Διαφορά από συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με τις οποίες η ενάγουσα ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών προετοιμασίας, βελτίωσης και συντήρησης των συστημάτων διαχείρισης της εναγόμενης εταιρίας που έχει ως αντικείμενο τη λειτουργία και εκμετάλλευση μεταλλείων. Συμφωνία περί διαιτησίας - Ένσταση υπαγωγής της ένδικης διαφοράς σε διαιτησία -  Κρίση ότι η επικαλούμενη από την εναγόμενη, από άποψη ουσιαστικού δικαίου, ακυρότητα των επίδικων συμβάσεων, δεν επιδρά στο κύρος της περιλαμβανόμενης σε αυτές διαιτητικής ρήτρας, η οποία διατηρεί την αυτοτέλειά της. Παραπομπή της υπόθεσης σε διαιτησία.

29-11-19  ΕφΠατρών 334/19ΔΙΑΖΥΓΙΟ. ΔΑΝΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΖΥΓΩΝ  - ΑΠΟΔΕΙΞΗ - ΜΑΡΤΥΡΕΣ. Διαδοχικές συμβάσεις ατόκου δανείου μεταξύ συζύγων, με σκοπό την  ανακαίνιση διαμερισμάτων και την κάλυψη οφειλών της συζύγου, χωρίς την τήρηση κάποιου έγγραφου τύπου, καθώς αυτό θα διατάραζε τις σχέσεις εμπιστοσύνης των συζύγων κι εν γένει το δεσμό τους. Συναινετικό διαζύγιο και αναζήτηση από το σύζυγο των ποσών του δανείου. Στην  έννοια των δαπανών για την αντιμετώπιση οικογενειακών αναγκών δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για την ανακαίνιση ακινήτων. Επιτρεπτό της απόδειξης με μάρτυρες λόγω της ηθικής αδυναμίας εκ μέρους του ενάγοντος για την απόκτηση έγγραφης απόδειξης. Απορρίπτει την έφεση ως κατ' ουσίαν αβάσιμη.

29-11-19  ΔΕφΑθ 2374/19ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ. Κήρυξη δασικής έκτασης ως αναδασωτέας και απαγόρευση δραστηριοτήτων επ'  αυτής, με τις προσβαλλόμενες πράξεις, οι οποίες εκδόθηκαν από διαφορετικά όργανα και δυνάμει διαφορετικών νομοθεσιών, αλλά και οι δύο κατατείνουν στη συνταγματικώς κατοχυρωμένη προστασία των δασών. Η αιτούσα, ιδιοκτήτρια της επίμαχης, κηρυχθείσας ως αναδασωτέας, δασικής έκτασης,  ζητεί την ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων, αμφισβητώντας κατ’ αρχάς το δασικό χαρακτήρα της επίδικης έκτασης. Κρίση ότι η πρώτη προσβαλλόμενη πράξη, με την οποία κηρύσσεται αναδασωτέα η ιδιοκτησία της αιτούσας, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για δασική έκταση που έχει εκχερσωθεί, παρίσταται ανεπαρκώς αιτιολογημένη. Δεκτή η αίτηση.

29-11-19   ΜονΠρΑθ 1800/19ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - Ν.3869/10 - ΕΝΝΟΙΑ ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΥ. Αίτηση ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων - Προϋποθέσεις - Έλλειψη πτωχευτικής ικανότητας. Περίπτωση αιτούντος-εκκαλούντος που διατηρούσε πρατήριο άρτου, όπου κι εργαζόταν ο ίδιος προσωπικά και στο οποίο δεν είχε επενδύσει σημαντικό κεφάλαιο. Προκύπτει ότι ο αιτών διενεργούσε εμπορικές πράξεις, αλλά χωρίς ριψοκίνδυνη κερδοσκοπική διαμεσολάβηση, ενώ κατ' ουσίαν το κέρδος του αποτελούσε αμοιβή του σωματικού του κόπου κι επομένως, έφερε την ιδιότητα του «μικρεμπόρου» . Δεκτή η έφεση.

22-11-19 ΔΕφΑθ (Τμήμα 19ο-Τριμ.) 369/19ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - 20ετής ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Φορολογικές υποθέσεις - Επιμήκυνση της προθεσμίας παραγραφής σε είκοσι (20) έτη. Με τη θέσπιση του μέτρου της εικοσαετούς παραγραφής (παρ. 3 του άρθρου 36 του Ν. 4174/13), ο νομοθέτης στοχεύει στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ωστόσο, η επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής κατά δεκαπέντε χρόνια, σε σχέση με τον ισχύοντα κανόνα της πενταετούς παραγραφής, επάγεται τον περιορισμό-προσβολή των ατομικών δικαιωμάτων. Κρίνεται λοιπόν, ότι το μέτρο επιμήκυνσης του χρόνου παραγραφής, υπερακοντίζει προδήλως τον εύλογο, εν προκειμένω, χρόνο. Η υπέρβαση δε αυτή του ευλόγου χρόνου συνιστά ταυτοχρόνως υπέρβαση και των τριών εκφάνσεων της αρχής της αναλογικότητας. Δέχεται την προσφυγή.

22-11-19 ΜΠρΙωαννίνων 290/19ΔΑΝΕΙΟ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ - ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ. Σύμβαση στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο - Διαταγή πληρωμής - Δεδικασμένο διαταγής και οι ενστάσεις που καλύπτονται από αυτό.  Η ένσταση καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος αποτελεί διαπλαστικό δικαίωμα που δεν καταλαμβάνεται από το δεδικασμένο, εάν τα περιστατικά που το θεμελιώνουν προέκυψαν μετά την απόκτηση δεδικασμένου ή αν εν γένει δεν θα μπορούσε να τα αποδείξει ο ανακόπτων ακόμα και αν είχε ασκήσει ανακοπή. Έτσι εν προκειμενω, η εν λόγω ένσταση παραδεκτώς προβάλλεται. Κρίση ότι η ένδικη αναγκαστική εκτέλεση καταχρηστικώς επισπεύδεται, αφού ξεπερνά τα όρια που επιβάλλει η καλή πίστη και τα χρηστά ήθη. Δέχεται την ανακοπή.

22-11-19 ΜΕφΘεσ 1735/19ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ - ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ. Περίπτωση συμψηφισμού απαίτησης τράπεζας κατά εγγυήτριας σε σύμβαση πίστωσης, συνδικαιούχου σε κοινό λογαριασμό. Μη εφαρμογή επί συμψηφισμού του τεκμηρίου που εφαρμόζεται επί κατάσχεσης, ότι η κατάθεση ανήκει ισομερώς στους συνδικαιούχους του κοινού λογαριασμού. Περαιτέρω, δεν αντίκειται στην καλή πίστη ο συμψηφισμός, ακόμα κι εάν η τράπεζα γνώριζε ότι το ποσό της κατάθεσης προέρχεται από έτερο συνδικαιούχο. Τέλος, η προσωρινή διαταγή που είχε εκδοθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ν.3869/10, δεν περιέλαμβανε τον επίμαχο κοινό λογαριασμό, αφού αυτός δεν είχε δηλωθεί ως περιουσιακό στοιχείο της ενάγουσας. Απορρίπτει την έφεση ως κατ' ουσίαν αβάσιμη.

22-11-19  ΜΠρωτΑθ 2639/19ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ. Όρια αναστολής εκτέλεσης διαταγής πληρωμής υπό την ισχύ του Ν.4335/15. Περίπτωση οφειλής από σύμβαση δανείου, για την οποία εκδόθηκε διαταγή πληρωμής, ενώ είχε ήδη συμπεριληφθεί στην αίτηση περί ρύθμισης οφειλών του Ν.3869/10. Προκύπτει ότι η καθής τράπεζα  ενώ γνώριζε ότι ο ανακόπτων έχει αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών του, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και αυτή για την οποία εκδόθηκε η προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής, κι ενώ γνώριζε ότι περίπου 15 ημέρες μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής, είχε οριστεί η συ­ζήτηση της έφεσης του αιτούντος, προέβη στην έκδοση της ανακοπτόμενης διαταγής πληρωμής. Καταχρηστική η συμπεριφορά της καθής. Δέχεται την υπό κρίση αίτηση.

15-11-19 ΔΕφΠειραιώς (Β'-Τριμελές) 1110/19 : ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΕΥΘYΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ - ΘΑΝΑΤΟΣ.  ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ. ΤΟΚΟΣ. Περίπτωση θανάτου ασθενούς σε Νοσοκομείο λόγω ιατρικού σφάλματος - Επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης των συγγενών για ψυχική οδύνη. Προϋποθέσεις αστικής ευθύνης Δημοσίου από παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του. Κονδύλια αποζημίωσης - Αποζημίωση λόγω στέρησης διατροφής - Δεν συνδέεται η υποχρέωση αποκατάστασης της αποθετικής ζημίας του δικαιούχου λόγω στέρησης διατροφής με τυχόν αδυναμία του ίδιου να εργαστεί. Υπολογισμός τοκοφορίας της απαίτησης - Εφαρμοστέες διατάξεις  - Το τμήμα της αξίωσης που ανάγεται ένα μήνα μετά από την έναρξη ισχύος του Ν 4607/19, ο νόμιμος τόκος υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 45 του ενλόγω νόμου. Απορρίπτει τη δεύτερη έφεση του Νοσοκομείου, δέχεται την πρώτη των συγγενών και μεταρρυθμίζει την πρωτόδικη απόφαση.

15-11-19 ΔΠρΑθηνών (12ο - Τριμελές) 8043/19 - ΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ - ΖΗΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ. Αστική ευθύνη του Δημοσίου κατά άρθρο 105ΕισΝΑΚ, από παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του. Περίπτωση ελλειπών μέτρων για τη φύλαξη  πολιτών και περιουσιών, από τις αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια επεισοδείων. Κρίση ότι τα επεισόδεια ήταν αναμενόμενα κι ως εκ τούτου ελλείπει το στοιχείο του αιφνιδιασμού των αστυνομικών δυνάμεων, που θα οδηγούσε στην απαλλαγή από την υποχρέωση προς αποζημίωση. Προκύπτει παράβαση του κατά τις διατάξεις του Ν. 2800/00 επιβαλ­λόμενου καθήκοντος διασφάλισης της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας, προστασίας των ατομικών ελευθεριών των πολιτών και τήρησης της τάξης στους δημόσιους χώρους και στις δημόσιες συγκεντρώσεις. Δεκτή η αγωγή.

15-11-19 ΔΕφΠειραιώς (Α1 - Ακυρωτικό) 401/19ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ - ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ. Αίτημα αλλοδαπού για την υπαγωγή του στο προστατευτικό καθεστώς του πρόσφυγα - Προϋποθέσεις -  Έννοια δικαιολογημένου φόβου αλλοδαπού ατομικής δίωξης στη χώρα του - Απόρριψη από την Επιτροπή του αιτήματος λόγω ανυπαρξίας βάσιμου και δικαιολογημένου φόβου δίωξής του στην πατρίδα του λόγω γενετήσιου προσανατολισμού του - Άσκηση αίτησης ακυρώσεως. Κρίση ότι η Επιτροπή μη νόμιμα και αναιτιολόγητα  δεν εξέφερε αυτοτελή κρίση, εάν η εν λόγω αποδιδόμενη στο πρόσωπό του ιδιότητα ως ομοφυλόφιλου, είναι ικανή από μόνη της να προκαλέσει σ’ αυτόν αντικειμενικά δικαιολογημένο φόβο δίωξής του στην πατρίδα του, ώστε να υπαχθεί στο ειδικό προστατευτικό καθεστώς του πρόσφυγα. Δεκτή η αίτηση - Αναπομπή στη διοίκηση.

8-11-19 ΕφΠειραιώς 455/19ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΤΟΣ 12ΜΗΝΟΥ - ΤΥΠΟΣ. Καταγγελία συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου κατά το πρώτο δωδεκάμηνο απασχόλησης του εργαζομένου χωρίς την τήρηση εγγράφου τύπου. Αγωγή με αίτημα την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας.  Βάσει του Ν.3863/10 (όπως συμπληρώθηκε από το Ν.3899/10) ορίζεται ότι η απασχόληση κατά το πρώτο δωδεκάμηνο λογίζεται ως απασχόληση δοκιμαστικής περιόδου και η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί χωρίς αποζημίωση απολύσεως, εκτός κι εάν υπάρχει αντίθετη συμφωνία.  Έλεγχος της καταγγελίας ως καταχρηστικής. Κρίση ότι η καταγγελία είναι νόμιμη κατά το πρώτο δωδεκάμηνο εργασίας χωρίς να τηρηθεί ο έγγραφος τύπος.

8-11-19 ΜονΠρΠειρ 42/19ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΓΟΣ - ΤΟΚΟΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ - ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Τράπεζες - Προστασία καταναλωτών. Αρχή της διαφάνειας και ΓΟΣ - Ο υπολογισμός του τόκου με βάση το έτος 360 ημερών προσκρούει στην αρχή της διαφάνειας, που επιτάσσει το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2251/1994, διότι οι γενικοί όροι συναλλαγών των συμβάσεων πρέπει να είναι διατυπωμένοι κατά τρόπο ορισμένο, ορθό και σαφή. 

1-11-19 ΔιοικΠρωτΑθηνών 2957/19ΔΗΜΟΙ - ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. Επιβολή εισφοράς σε χρήμα σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων εκτός σχεδίου, τα οποία εντάσσονται σε περιοχή εντός σχεδίου πόλεως, προκειμένου να συμβάλουν στη δαπάνη κατασκευής των βασικών, κοινοχρήστων πολεοδομικών έργων. Καθ' ύλην αρμοδιότητα του Διοικητικού Εφετείου, εφόσον το αντικείμενο της διαφοράς υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.  Εν προκειμένω, λοιπόν, η διαφορά ανήκει στην καθ' ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, όπου πρέπει να παραπεμφθεί η υπόθεση.

1-11-19 ΔιοικΕφΑθηνών 1129/19ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΑΣΕΠ - ΔΙΚΑΙΟΔΟΓΗΤΙΚΑ. Προκήρυξη ΑΣΕΠ  - Διαγωνιστικη διαδικασία για την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας. Υποβολή δικαιολογητικών - Παρεμπίπτων έλεγχος -  Δεν μπορεί, στο στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών διορισμού να εξετάζει την νομιμότητα των υποβληθέντων εγγράφων-τίτλων σπουδών, αλλά υποχρεούται να δέχεται αυτά ως ισχυρά, εφόσον φέρουν εξωτερικώς τα κατά νόμο γνωρίσματα εγκύρων πράξεων. Εν προκειμένω λοιπόν, η Διοίκηση μη νομίμως αμφισβήτησε τη νομιμότητα των τίτλων σπουδών, επικαλούμενη την επικύρωση της πειθαρχικής ποινής της οριστικής άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουρ­γίας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, από το οποίο απονεμήθηκαν οι εν λόγω τίτλοι. Δέχεται την αίτηση.

1-11-19 ΕλΣυν (Προλ.Ελέγχου - IV) 16/19ΕΦΚΑ – YΔΡΕΥΣΗ – ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΑΞΙΩΣΕΩΝ – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Μη θεώρηση ΧΕ ΕΦΚΑ που αφορά στην καταβολή ποσού για την εξόφληση οφειλών από λογαριασμούς ύδρευσης που προέρχονται από την παροχή που υδροδοτεί ακίνητο ιδιοκτησίας του Ε.Φ.Κ.Α.. Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων τρίτων κατά του Ε.Φ.Κ.Α. από την παροχή υπηρεσιών, όπως είναι και οι αξιώσεις της ΕΥΔΑΠ από λογαριασμούς που εκδίδει και αφορούν την ύδρευση ακινήτων του είναι πενταετής, αρχίζει δε από το τέλος του έτους, μέσα στο οποίο γεννήθηκε η οικεία αξίωση με την παρέλευση της ημερομηνίας λήξεως του λογαριασμού ύδρευσης και καταλαμβάνει όλες τις αξιώσεις από λογαριασμούς που έχουν γεννηθεί από 1.1.2017 και εντεύθεν, οπότε και άρχισε η λειτουργία του ως φορέα κοινωνικής ασφάλισης και κατέστη οιονεί καθολικός διάδοχος στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν αυτοδίκαια σ΄αυτόν, μεταξύ των οποίων και το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.. Οι αξιώσεις που έχουν γεννηθεί σε προγενέστερο χρόνο, και ειδικότερα από 1.8.2007 και εντεύθεν (δηλ. έως 31.12.2016), από λογαριασμούς ύδρευσης και αφορούν ακίνητα που περιήλθαν κατά το ως άνω χρονικό διάστημα στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με διαδοχή από το πρώην Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο., όσο και πριν την 1η.8.2007 όταν τα εν λόγω ακίνητα ανήκαν ακόμη στην ιδιοκτησία του πρώην Τ.Σ.Ε.Α.Π.Γ.Σ.Ο., υπόκεινται ομοίως σε πενταετή παραγραφή αρχομένης από το τέλος του οικονομικού έτους εντός του οποίου γεννήθηκε η οικεία αξίωση με την παρέλευση της ημερομηνίας λήξεως του τιμολογίου ύδρευσης και ήταν δυνατή η δικαστική επιδίωξή της. Εξάλλου, τα ζητήματα διαχρονικού δικαίου των περί παραγραφής διατάξεων θα πρέπει να ρυθμιστούν, ελλείψει ειδικών μεταβατικών ρυθμίσεων, σύμφωνα με τη γενική διάταξη του άρθρου 18 ΕισΝΑΚ, η οποία έχει εφαρμογή όχι μόνο στις διατάξεις περί παραγραφής του ΑΚ και του προϊσχύσαντος δικαίου, αλλά σε κάθε διάταξη νεότερου νόμου και του πριν από αυτόν ισχύσαντος δικαίου. Οι νεότερες περί παραγραφής διατάξεις καταλαμβάνουν και τις πριν από την έναρξη ισχύος τους γεννηθείσες αξιώσεις, εκτός από εκείνες για τις οποίες είχε ήδη συμπληρωθεί η προβλεπόμενη από τις προϊσχύσασες διατάξεις παραγραφή. Μόνο οι αξιώσεις που απορρέουν από 24 ανεξόφλητους λογαριασμούς υδροδότησης του ως άνω ακινήτου του ΕΦΚΑ ετών 2006-2012, ενόψει του χρόνου έκδοσης του ελεγχόμενου χρηματικού εντάλματος έχουν υποπέσει στην πενταετή παραγραφή, η οποία άρχισε από το τέλος εκάστου έτους εντός του οποίου γεννήθηκαν οι αξιώσεις με την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης κάθε λογαριασμού. Κρίνει ότι η εντελλόμενη δαπάνη που εμπεριέχει εν μέρει παραγεγραμμένες, κατά τα ανωτέρω, απαιτήσεις της φερόμενης ως δικαιούχου εταιρείας είναι εν μέρει μη κανονική και το επίμαχο χρηματικό ένταλμα δε πρέπει να θεωρηθεί.

1-11-19 ΕλΣυν (Προλ.Ελέγχου - I) 19/19ΔΗΜΟΣ – ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ. Μη θεώρηση ΧΕ Δήμου που αφορά στην καταβολή επιδόματος θέσης ευθύνης στη φερόμενη ως δικαιούχο υπάλληλο που άσκησε καθήκοντα αναπληρώτριας Προϊσταμένης. Πότε χορηγείται το εν λόγω επίδομα σε Αναπληρωτές Προϊσταμένους. Μη νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι η αναπλήρωση έλαβε χώρα χωρίς απόφαση ορισμού της ως αναπληρώτριας Προϊσταμένης. Εξάλλου, αβασίμως επικαλείται ο Δήμος το ΔΙΔΑΔ/Φ.35(Α).5/281/29932/22.9.2015 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με το οποίο γίνεται δεκτό ότι ακόμη και στην περίπτωση που η διοίκηση δεν εκδίδει την οικεία διοικητική πράξη περί αναπλήρωσης προϊσταμένων, αυτό δεν ασκεί επιρροή στην καταβολή του επιδόματος ευθύνης, καθώς αυτό αποτελεί έγγραφο παροχής οδηγιών εσωτερικής φύσης, στερούμενο επομένως, ως εκ της φύσης του, δεσμευτικής ισχύος.

25-10-19 ΣτΕ (ΟΛ) 1889/19 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - Ν.4387/16 - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - ΕΦΚΑ -  Αναπροσαρμογή συντάξεων - Έλλειψη αναλογιστικής μελέτης.Κρίθηκε ότι με το δεδομένο της ελλείψεως οποιασδήποτε αναλογιστικής μελέτης που να προκύπτει ότι είχε εκπονηθεί πριν από την ψήφιση του ανωτέρω νόμου και που να τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα  του ΕΤΕΑΕΠ, ενόψει του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και του μηχανισμού εξισορροπήσεως των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑΕΠ (άρθρο 96 παρ. 1 του Ν. 4387/2016),  καθώς και της αυξήσεως των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά την εξαετία 2016 έως 2022 (άρθρο 97), η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 96 του ν. 4387/2016 είναι αντισυνταγματική. Περαιτέρω, εν όψει του επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος να υφίσταται νόμιμο καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης, οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του ν. 4387/2016 πρέπει να επέλθουν έξι μήνες μετά την δημοσίευση της παρούσας απόφασης. Δέχεται εν μέρει την αίτηση - Ορίζει ως χρόνο ενάρξεως  του ακυρωτικού αποτελέσματος της παρούσας αποφάσεως την ημέρα δημοσιεύσεως αυτής. [Μειοψηφούσες απόψεις]

25-10-19 ΣτΕ (ΟΛ) 1890/19ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΕΤΕΑ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - Ν.4387/16 - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης - Αναπροσαρμογή και επανυπολογισμός συντάξεων - Έλλειψη τεκμηριωμένης αναλογιστικής μελέτης. Περίπτωση συνταξιούχων τραπεζικών υπαλλήλων. Κρίθηκε ότι προκειμένου ο νομοθέτης να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του να τεκμηριώσει τη βιωσιμότητα  των φορέων που συνιστώνται και λειτουργούν στο πλαίσιο νέου ασφαλιστικού συστήματος και χορηγούν τις συνταξιοδοτικές παροχές, οφείλει, πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου, να έχει προκαλέσει τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών προερχόμενων από αρμόδια προς τούτο αρχή. Περαιτέρω, κρίθηκε ότι το ύψος της καταβαλλόμενης κύριας συντάξεως  δεν είναι πρόσφορο κριτήριο για τον προσδιορισμό του ύψους της καταβαλλόμενης επικουρικής συντάξεως. Η αναπροσαρμογή λοιπόν, της επικουρικής συντάξεως, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 96 παρ. 4 του ν. 4387/2016 και 6 της προσβαλλόμενης αποφάσεως, αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 1 και 5 και 22 παρ. 5 του Συντάγματος, και στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, αρχή της αναλογικότητας. Δεκτή εν μέρει η αίτηση. [Μειοψηφούσες απόψεις] - Δες και την υπ'αρ. 1891/19 ΣτΕ (ΟΛ)

25-10-19 ΔιοικΠρωτΑθηνών Α13940/19 ΑΚΙΝΗΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ - ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Ρυμοτομική δέσμευση ακινήτου δυνάμει ονομαστικών τίτλων ΜΣΔ -  Αγωγή κατά του Δημοσίου λόγω αστικής ευθύνης από παράνομες πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του  (άρθρα 105 και 106 ΕισΝΑΚ). Το Δικαστήριο, δεδομένου ότι οι ονομαστικοί τίτλοι, ήταν και παρέμειναν παράνομοι και άκυροι, με αποτέλεσμα να μην καταβληθεί αποζημίωση για τη ρυμοτομική απαλλοτρίωση του ένδικου ακινήτου, κρίνει ότι οι ενάγουσες δικαιούνται αποζημίωσης από το Δημόσιο, προς αποκατάσταση της θετικής ζημίας που υπέστησαν από την παράνομη έγκριση μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Επιπλέον, επιδικάζει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Εν μέρει δεκτή η αγωγή κατά του Δημοσίου - Απορρίπτει την αγωγή κατά το μέρος που στρέφεται κατά του Δήμου.

25-10-19 ΕφΑθηνών 3515/19 : ΑΠΟΛΥΣΗ ΛΟΓΩ ΝΟΜΙΜΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ. Ακυρότητα καταγγελίας συμβάσεως εργασίας λόγω νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης - Ν.1264/82 αρ.14 παρ.4 - Προϋποθέσεις - Για την ακυρότητα μιας τέτοιας απόλυσης δεν απαιτείται η συνδικαλιστική δράση να αποτέλεσε τη μόνη ή την κύρια αιτία της καταγγελίας, αλλά αρκεί να συνετέλεσε απλώς σε αυτή, με την έννοια ότι ο εργοδότης δεν θα προέβαινε στην απόλυση του εργαζομένου εάν έλειπε η συνδικαλιστική του δράση. Η συμμετοχή σε απεργία που αναγνωρίστηκε δικαστικώς ως παράνομη, θεωρείται νόμιμη συνδικαλιστική δράση, τουλάχιστον έως την τελεσιδικία της σχετικής απόφασης. Εν προκειμένω,  κρίθηκε ότι η ακυρότητα της καταγγελίας των συμβάσεων των εναγόντων. Δεκτή η έφεση.

25-10-19 ΕλΣυν (Προλ.Ελέγχου - ΙV) 17/19 : ΟΑΕΔ – ΕΙΣΦΟΡΑ 102 Ν. 4387/16 – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ. Μη θεώρηση ΧΕ ΟΑΕΔ που αφορούν στην απόδοση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών και στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, της εισφοράς του άρθρου 102 του ν. 4387/2016.  Η επίμαχη υπουργική απόφαση (41777/1303/2018) δεν ευρίσκει έρεισμα σε νομοθετική εξουσιοδότηση, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων του άρθρου 43 παρ. 2 του Συντάγματος διότι, με το άρθρο 102 του ν. 4387/2016, το οποίο αναφέρεται στο σώμα αυτής, ουδεμία εξουσιοδότηση παρέχεται στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να εκδώσει απόφαση που να ρυθμίζει τις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις, τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής στην κατανομή, τον τρόπο υπολογισμού του αποδιδόμενου σε κάθε οργάνωση ποσού, τη διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδοση του ποσού της προβλεπόμενης στο άρθρο 102 παρ. 1 του ν. 4387/2016 εισφοράς κ.λ.π.. Εξάλλου, με την παράγραφο 3 του άρθρου 102 του ν. 4387/2016 παρέχεται στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης νομοθετική εξουσιοδότηση μόνον για τη ρύθμιση κάθε αναγκαίου θέματος για την εφαρμογή της παραγράφου 2 και όχι για την εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού. Οι ελεγχόμενες δαπάνες, οι οποίες ερείδονται στην ως άνω υπουργική απόφαση (41777/1303/2018) είναι μη νόμιμες.

25-10-19 ΕλΣυν (Προλ.Ελέγχου - Ι) 68/19ΕΟΠΥΥ – ΙΑΤΡΟΣ – ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ (ΑΡ. 52 Ν. 4430/2016)  - ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ. Μη θεώρηση ΧΕ Ε.Ο.Π.Π.Υ. που εκδόθηκε υπέρ συμβεβλημένης με το ΤΑΠ - ΟΤΕ ιατρού για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ετών 2008 - 2012, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 52 του ν.4430/2016. Η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούν τα προ τις 31.12.2012 έτη εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, λαμβάνει χώρα ανεξαρτήτως του χρόνου γένεσής τους. Νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι επιτρέπεται, σε κάθε περίπτωση, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 52 του ν. 4430/2016, η εξόφληση δαπανών που εμπίπτουν στο ρυθμιστικό πεδίο του νόμου αυτού, ανεξαρτήτως του χρόνου γένεσής τους, κατ’ εξαίρεση των κανόνων περί παραγραφής.

25-10-19 ΕλΣυν (Προλ.Ελέγχου - Ι) 14/19ΔΗΜΟΣ – ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΑΕΡΙΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ. Μη θεώρηση ΧΕ Δήμου που αφορούσε στην καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εναερίτη ηλεκτρολόγου, ειδικότητας ΔΕ24 Ηλεκτρολόγων. Πότε καταβάλλεται το εν λόγω επίδομα στους εργαζομένους με την ανωτέρω ειδικότητα. Νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι ο φερόμενος ως δικαιούχος απασχολήθηκε με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως εναερίτης ηλεκτρολόγος, ήτοι σε υπηρεσία και σε ειδικότητα που δικαιολογεί την καταβολή του επιδόματος, ενώ το γεγονός ότι ο φερόμενος ως δικαιούχος του εντάλματος δεν έχει προσληφθεί με την ιδιότητα του εναερίτη ηλεκτρολόγου για την εκτέλεση αποκλειστικά τέτοιων εργασιών δεν συνιστά εν προκειμένω διακωλυτικό λόγο για την καταβολή του επίμαχου επιδόματος για τον συγκεκριμένο μήνα, αφού στον οικείο Ο.Ε.Υ. δεν προβλέπεται, ειδικώς, οργανική θέση εναερίτη, αλλά οργανικές θέσεις του γενικότερου κλάδου ΔΕ 24 Ηλεκτρολόγων.

18-10-19 ΑρΠάγος (Ποιν - ΣΤ) 901/19 : ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Στοιχειοθέτηση παράνομης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας - Εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διατάξεως - Υπέρβαση εξουσίας. Η προσβαλλόμενη απόφαση όσον αφορά τον πρώτο κατηγορούμενο, καίτοι δέχεται ότι το ένδικο πιστοποιητικό, που περιείχε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του εγκαλούντα, είχε νομίμως εξαχθεί από το αρχείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου και ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, χωρίς τη συγκατάθεση του εγκαλούντα, το παρέδωσε στον δεύτερο κατηγορούμενο, στη συνέχεια, σε πλήρη αντίφαση με τις παραδοχές αυτές, δέχεται ότι δεν στοιχειοθετείται αντικειμενικά το αδίκημα της παρ. 4 του άρθρου 22 του Ν. 2472/1997 με την αιτιολογία ότι ο κατηγορούμενος έκανε χρήση δεδομένων τα οποία γνώριζε από μόνος του ως πολιτικώς ενάγων στη μεταξύ αυτού και του εγκαλούντα ποινική αντιδικία. Ως προς τον δεύτερο κατηγορούμενο δικηγόρο δεν διαλαμβάνει οποιαδήποτε αιτιολογία για ποιο λόγο ήταν απολύτως αναγκαία, όπως ο νόμος ορίζει, η χρησιμοποίηση, εν αγνοία και χωρίς τη συγκατάθεση του εγκαλούντος, του ανωτέρω πιστοποιητικού, που περιείχε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του. Αναιρεί την υπ'αριθμ. 730/2018 απόφαση του ΤρΕφΠλημ/των Ναυπλίου.

18-10-19 ΜονΠρΠειρ 84/19ΟΕ -ΧΡΕΗ - ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΑΝΑΚΟΠΗ.  Διαταγή πληρωμής σε βάρος ΟΕ -  Ευθύνη και των εταίρων - Ως απόρροια της προσωπικής και εις ολόκληρον ευθύνης των ομορρύθμων συνεταίρων για τα χρέη της εταιρίας είναι η αναγκαστική ομοδικία ανάμεσα στην εταιρία και τους ομόρρυθμους εταίρους. Προϋπόθεση όμως για την ύπαρξη αναγκαστικής ομοδικίας είναι η ομόρρυθμη εταιρία να συνεναχθεί με τους εταίρους. Διαδικασία περιουσιακών διαφορών. Περίπτωση αξιώσεων από σύμβαση  εξαρτημένης εργασίας - Εφαρμογή των ειδικότερων ρυθμίσεων των εργατικών διαφορών. Επίδοση διαταγής πληρωμής - Απόρριψη της ανακοπής του άρθρου 633 ΚΠολΔ ως απαράδεκτης, σε περίπτωση που δεν προβεί ο δανειστής σε δεύτερη επίδοση - Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ασκηθεί η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ κατά των πράξεων της εκτέλεσης. Απορρίπτει την ανακοπή.

18-10-19 ΕφΑθηνών 359/19ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ - ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ - ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. Συμβάσεις προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού με Νοσοκομείο (ΝΠΔΔ)  - Συστατικός τύπος - Ακυρότητα συμβάσεως επί μη τηρήσεως του έγγραφου τύπου. Εκχώρηση των απαιτήσεων της προμηθεύτριας εταιρίας σε πιστωτικό ίδρυμα στο πλαίσιο σύμβασης πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring) - Κρίσιμος χρόνος της αναγγελίας της εκχώρησης, οπότε και η τράπεζα κατέστη αποκλειστική δικαιούχος των απαιτήσεων. Ενεργητική νομιμοποίηση τράπεζας - εκδοχέα να επιδιώξει την καταβολή των οφειλομένων από τις συμβάσεις προμήθειας. Δέχεται την έφεση.

18-10-19 ΕλΣυν (Προλ.Ελέγχου - I)  71/19 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΔΑΠΑΝΩΝ. Μη θεώρηση ΧΕ Νοσοκομείου που αφορούν ποσά αποζημίωσης εφημεριών στο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου. Η κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων του ν. 4498/2017 πραγματοποίηση εφημεριών, είτε καθ’ υπέρβαση του 48ώρου χωρίς την προηγούμενη, ρητή, ειδική και γραπτή συναίνεση του ιατρού, είτε καθ’ υπέρβαση του έσχατου ορίου των 60 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, είναι μη νόμιμη, με αποτέλεσμα να καθίσταται, από δημοσιονομικής απόψεως, μη νόμιμη η καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης στους ιατρούς που εκτέλεσαν καθ’ υπέρβαση των ορίων αυτών εφημερίες. Προς τον σκοπό της απαρέγκλιτης τήρησης των ως άνω ορίων εβδομαδιαίας εργασίας, τα αρμόδια όργανα των νοσοκομείων οφείλουν να τηρούν πρόσφορα προς τούτο αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εβδομαδιαία (τακτική και εφημεριακή) απασχόληση του ιατρικού προσωπικού τους, προκειμένου να καθίσταται εφικτή η διαπίστωση είτε της μη υπερβάσεως, ανά άτομο, του 48ώρου είτε της υπερβάσεως μεν μέχρι το όριο των 60 ωρών εβδομαδιαίως, αλλά κατόπιν γραπτής συναινέσεως του ιατρού. Ανεξαρτήτως δε των ανωτέρω, οι ιατροί που πράγματι εκτέλεσαν τις ως άνω εφημερίες, αλλά δεν δύνανται να λάβουν την ως άνω εφημεριακή αποζημίωση, διότι παραβιάσθηκαν από το νοσοκομείο στο οποίο υπηρετούν οι προμνησθείσες διατάξεις, δύνανται να ζητήσουν από τα αρμόδια προς τούτο δικαστήρια την αποκατάσταση της ισόποσης ζημίας που υπέστησαν ένεκα της παραβιάσεως αυτής. Εξάλλου, για το λοιπό, πλην ιατρών, προσωπικό που υπηρετεί στους Φ.Π.Υ.Υ.Κ.Α., οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ορίζονται σε σαράντα, ενώ για την πέραν του ωραρίου αυτού απασχόληση του προσωπικού αυτού με υπερωριακή απασχόληση ή με εφημερία τυγχάνουν άμεσης εφαρμογής οι προμνησθείσες διατάξεις των άρθρων 6 περ. β΄, 16 περ. β΄ και 22 παρ. 1 της οδηγίας 2003/88/ΕΚ ως προς την μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας (48ωρο, ανά επταήμερο, για περίοδο αναφοράς που δεν υπερβαίνει τους 4 μήνες, με δυνατότητα εργασίας πέραν του 48ώρου, για την ίδια περίοδο, κατόπιν συναίνεσης του εργαζομένου). Μη νόμιμες οι σχετικές δαπάνες δεδομένου ότι στα δικαιολογητικά των ΧΕ περιλαμβάνονται μόνο οι σχετικές μισθοδοτικές καταστάσεις και οι πίνακες, στους οποίους αναγράφονται, ανά δικαιούχο, οι μηνιαίες εφημερίες τους και το αναλογούν σε αυτές συνολικό ποσό αποζημίωσης. Πλην όμως, τα παραπάνω δεν επαρκούν, εφόσον δεν προσκομίζονται από το Νοσοκομείο στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η εβδομαδιαία, συνολική (τακτική και εφημεριακή) διάρκεια εργασίας του ιατρικού και λοιπού προσωπικού που συμμετείχε στις εφημερίες, καθώς και ότι η διάρκεια της εργασίας αυτής είτε δεν υπερβαίνει τα ανώτατα όρια ανά εβδομάδα (48ωρο), είτε, ότι σε περίπτωση υπέρβασης της 48ωρης εβδομαδιαίας εργασίας και, ειδικώς για το ιατρικό προσωπικό, μέχρι του ανώτατου ορίου των 60 ωρών εβδομαδιαίως, υφίσταται η ειδική προς τούτο έγγραφη συναίνεση του προσωπικού που συμμετείχε στις εφημερίες.

18-10-19  ΕλΣυν (Προλ.Ελέγχου - I) 59/19ΔΗΜΟΣ – ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΙΔΑΧ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ – ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ – ΠΛΑΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ. Μη θεώρηση ΧΕ Δήμου που αφορά στην καταβολή αποδοχών σε υπάλληλο με σχέση ΙΔΑΧ, λόγω νέας κατάταξής του από την κατηγορία ΔΕ στην ΥΕ. Στο σύστημα του Υπαλληλικού Κώδικα θεσπίζεται ένα ιδιαίτερο κανονιστικό πλαίσιο ανάκλησης της παράνομης πράξης διορισμού, αφού η ανάκληση δεν κωλύεται από την παρέλευση μακρού χρόνου, όταν επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή όταν η έκδοση της ανακαλούμενης πράξης οφείλεται σε δόλια ενέργεια του διοικουμένου. Περαιτέρω, η πράξη διορισμού, στο βαθμό που δεν έχει προηγηθεί δόλια ενέργεια ή υποβοήθηση της παρανομίας εκ μέρους του υπαλλήλου, ανακαλείται εντός διετίας από την έκδοσή της, για τη νομιμότητα δε της ανάκλησης αρκεί η απλή διαπίστωση της πλάνης της διοίκησης από το αρμόδιο προς ανάκληση της πράξης όργανο και η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξης με την οποία ανακαλείται o διορισμός. Αντιθέτως, αν έχει παρέλθει η διετία, για να είναι νόμιμη η ανακλητική πράξη απαιτείται, επιπροσθέτως, να εκφέρει η διοίκηση κατά τη νόμιμη διαδικασία και με νόμιμη και επαρκή αιτιολογία κρίση ότι ο διορισθείς προκάλεσε ή υποβοήθησε δολίως την πλάνη της διοίκησης σε σχέση με την επιλογή του έναντι των συνυποψηφίων του, η αιτιολογία δε αυτή δύναται να προκύπτει και από τα στοιχεία του φακέλου. Περαιτέρω, έτερο μέτρο αντιμετώπισης εκ μέρους της Διοίκησης της συμπεριφοράς υπαλλήλου που υποβοήθησε την παρανομία της πράξεως του διορισμού του συνιστά η πειθαρχική ποινή. Σημειωτέον ότι ανάγεται στο περιθώριο εκτίμησης της διοίκησης είτε η ενεργοποίηση του διοικητικού μέτρου της ανάκλησης του παράνομου διορισμού είτε η πειθαρχική δίωξη του σχετικού παραπτώματος. Χρήση πλαστού απολυτηρίου Λυκείου. Νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι ο Δήμος με τα αρμόδια διοικητικά και πειθαρχικά όργανά του, ενεργώντας διάφορα διαδικαστικά στάδια που ακολουθήθηκαν μέχρι την έκδοση του επίμαχου τίτλου, στο πλαίσιο της - ελεγχόμενης μόνο ως προς την τήρηση των άκρων ορίων αυτής- διακριτικής του ευχέρειας, έκρινε, με προσήκουσα και επαρκή αιτιολογία, περί της μη συνδρομής στο πρόσωπο του υπαλλήλου των προϋποθέσεων εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 20 του ΥΚ (ανάκληση παράνομης διοικητικής πράξης διορισμού, λόγω πλάνης περί τα πράγματα) και της καταγγελίας της σύμβασής του.

8-10-19  ΕλΣυν (Πράξη - Tμήμα IV)  4/19 ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΜΟΙΒΗΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ – ΣΥΓΓΝΩΣΤΗ ΠΛΑΝΗ. Αίτηση ανάκλησης Πράξης μη θεώρησης ΧΕ που αφορά στην καταβολή ποσού ως αμοιβής για την παροχή υπηρεσιών εσωτερικού ελεγκτή προς Νοσοκομείο σε εκτέλεση σύμβασης. Κρίθηκε μεταξύ των υπολοίπων ότι η έκδοση από το Υπουργείο Υγείας των ΓΠΔΥ5γ/οικ129854/22.11.2011, 94064/1.10.2012 και οικ.53560/5.6.2013 εγκυκλίων στις οποίες αναφέρονται αναλυτικώς τα καθήκοντα των εσωτερικών ελεγκτών και προσδιορίζεται το περιεχόμενο των συμβάσεων που καλούνται τα Νοσοκομεία να συνάψουν για την ανάθεση των οικείων υπηρεσιών, δεν δύναται θεωρηθεί ως συμμόρφωση της Διοίκησης προς την υποχρέωση έκδοσης Ενιαίου Εσωτερικού Κανονισμού σύμφωνα με τη ρητή επιταγή του άρθρου 25 του ν. 4025/2011, ούτε να αναπληρώσει την παράλειψη έκδοσης του εν λόγω Εσωτερικού Κανονισμού, αφενός μεν διότι ο νομοθέτης επιβάλλει τη ρύθμιση των ανωτέρω ζητημάτων με υπουργική απόφαση, οι δε εγκύκλιοι δεν αποτελούν δεσμευτικούς κανόνες δικαίου, αφετέρου δε διότι αυτές δεν έχουν το περιεχόμενο που σύμφωνα με τις προδιαληφθείσες διατάξεις του ν. 4025/2011 απαιτείται να έχει ο Ενιαίος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, ήτοι τη ρύθμιση όλων των διοικητικών, διαχειριστικών και λογιστικών θεμάτων των Μονάδων Υγείας. Μη νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι η ανάθεση των επίμαχων υπηρεσιών δεν ήταν ορθή, δοθέντος ότι δεν είχε ακόμη εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Υγείας, η έλλειψη δε αυτή δεν δύναται να αναπληρωθεί από τις στερούμενες δεσμευτικότητας εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, αλλά ούτε και από τον εγκριθέντα από το Διοικητικό Συμβούλιο του αιτούντος Εσωτερικό Κανονισμό, που συντάχθηκε από την Υ.ΠΕ., λόγω αναρμοδιότητας του εν λόγω οργάνου. Πλην όμως, το Κλιμάκιο επισημαίνει με επίταση ότι εκ της παραλείψεως αυτής αναφύονται ζητήματα, τα οποία δεν δύναται πλέον να θεραπευθούν με τις κατά διαστήματα εκδοθείσες εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, ενώ αποδέχεται ότι τα αρμόδια όργανα ενήργησαν με συγγνωστή πλάνη. Ανακαλεί την 129/2018 πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο ΙV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

11-10-19 MΠρΑθ 237/19ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Καταγγελία συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας  αορίστου χρόνου χωρίς να γνωστοποιηθεί η αιτία στον εργαζόμενο. Ζητήματα σχετικά με το άρθρο 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη - Παρέμεινε αμετάβλητο το καθεστώς της αναιτιώδους καταγγελίας συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου. Εν προκειμένω, η εναγόμενη εργοδότρια είχε το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση αναιτιωδώς οποτεδήποτε, ήτοι χωρίς καν λόγο και πάντως χωρίς σπουδαίο λόγο, αφού η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου είναι μονομερής αναιτιώδης δικαιοπραξία.  Απορριπτέο είναι και το αίτημα περί χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης. Η υπό κρίση αγωγή πρέπει να απορριφθεί στο σύνολο της. [Δες και την υπ' αρ. 17/19 ΜΠρΛασιθίου]

11-10-19 ΕφΑθ 1040/19 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ. ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΖΩΗΣ. ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ. Μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης, οι ασφάλειες ζωής παραμένουν σε ισχύ - Δεν λύνονται αυτοδίκαια με σκοπό να μεταβιβασθούν σε άλλη ανάδοχη ασφαλιστική εταιρεία - Μετά όμως και την οριστική αποτυχία μεταβίβασης, θεωρούνται λυμένες - Εφαρμογή των διατάξεων της αναγκαστικής εκκαθάρισης, με συνέπεια την υποχρέωση των ασφαλισμένων για αναγγελία των απαιτήσεών τους στον εκκαθαριστή - Προθεσμία. Eν προκειμένω, η ανακόπτουσα/εκκαλούσα, μολονότι διατηρούσε  απαιτήσεις από ασφάλιση ζωής κατά της εφεσίβλητης/καθ ης η ανακοπή επιχείρησης, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας της δεν τις ανήγγειλε. Κατά συνέπεια, η ανακόπτουσα/εκκαλούσα δικαιούται να αναγγελθεί εκπροθέσμως με την ανακοπή του άρθρου 92 του ΠτωχΚ. Εν μέρει δεκτή η ανακοπή κατά την επικουρική της βάση ως κατ' ουσία βάσιμη.

11-10-19 ΜΠρΑθ 1428/19ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ - ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ. Έννοια ''έργου'' ως αντικειμένου πνευματικής ιδιοκτησίας. Περίπτωση σημειώσεων που αποτέλεσαν το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο διανεμήθηκε στους σπουδαστές της πρώτης των καθ’ ων κατά τη διενέργεια των μαθημάτων του Ασφαλιστικού και Εργατικού Δικαίου - Πιθανολογείται ότι οι εν λόγω σημειώσεις αποτελούν στο μεγαλύτερο μέρος τους πιστή αντιγραφή συγγράμματος του αιτούντος, καθώς δεν αποτελούν αναπαραγωγή σύντομων αποσπασμάτων του έργου του. Δεδομένου ότι πιθανολογείται η ύπαρξη επείγουσας περίπτωσης, επειδή οι καθ’ ων εξακολουθούν να διανέμουν τις ανωτέρω σημειώσεις και εκ του λόγου αυτού ο αιτών υφίστανται υλική και ηθική βλάβη, συντρέχει νόμιμη περίπτωση να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα. Η υπό κρίση αίτηση πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή ως βάσιμη και κατ’ ουσίαν.

11-10-19 ΜΠρΣερρών 10/19ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΑΝΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΤΑ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΟΔΗΓΙΑ 93/13. Σύμβαση τοκοχρεωλυτικού δανείου - Συμφωνία ότι το απόσπασμα του μηχανογραφικώς τηρούμενου λογαριασμού του δανείου θα αποτελεί πλήρη απόδειξη. Ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής. Ζητήματα που προκύπτουν από την Οδηγία 93/13 και σχετικά ερωτήματα προς το ΔΕΕ. Το παρόν Δικαστήριο λοιπόν, : Α) Δέχεται κατ' ουσία τον πρώτο λόγο του δικογράφου της ανακοπής. Β) Απευθύνει ερώτημα προς το ΔΕΕ, σύμφωνα με το διατακτικό της παρούσας για τα θέματα που άπτονται ερμηνείας κανόνων του παράγωγου και του Κοινοτικού Δικαίου. Γ) Επιφυλάσσεται να αποφανθεί επί των υπολοίπων λόγων ανακοπής μετά την έκδοση απόφασης από το ΔΕΕ.

11-10-19 ΕλΣυν (Προλ.Ελέγχου - IV)  67/19ΕΦΚΑ – ΙΚΑ – ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – ΕΚΤΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΛ.ΣΥΝ.. Μη θεώρηση ΧΕ ΕΦΚΑ που αφορούν στην καταβολή ποσού στους φερόμενους ως δικαιούχους ως αποζημίωση χρήσης κτιρίου που χρησιμοποιείται για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών του. Μισθώσεις ΙΚΑ και ήδη ΕΦΚΑ (καθολικός διάδοχος). Οι συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ιδρύματος εξακολούθησαν να διέπονται από τις ειδικές περί αυτών διατάξεις και, συγκεκριμένα, οι μεν συναφθείσες έως τις 29.7.2003 από τις διατάξεις της 32286/Ι.210/1952 απόφασης του Υπουργού Εργασίας «Περί Κανονισμού μισθώσεων και αγορών Ι.Κ.Α.» (ΦΕΚ Β΄ 237), οι δε συναπτόμενες μετά την παραπάνω ημερομηνία από εκείνες της έκτοτε τεθείσας σε ισχύ Β/21/18003/3318/2003 απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Κανονισμός μισθώσεων και εκμισθώσεων, αγορών και εκποιήσεων ακινήτων του Ι.Κ.Α.» (ΦΕΚ Β΄ 1055). Δαπάνες, λοιπόν, οι οποίες εντέλλονται να πληρωθούν, με αιτιολογία την καταβολή μισθωμάτων λόγω σιωπηρής αναμίσθωσης ή την καταβολή αποζημίωσης χρήσης μισθίου από τον Ε.Φ.Κ.Α., στον οποίο έχει ενταχθεί το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, δεν είναι νόμιμες και το χρηματικό ένταλμα δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η δαπάνη δεν είναι νόμιμη, διότι παρότι η συνομολογηθείσα διάρκεια της επίμαχης σύμβασης μίσθωσης έχει παρέλθει, δεν έχουν τηρηθεί οι ειδικές διατάξεις περί μισθώσεων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και ήδη ΕΦΚΑ, που καθορίζουν συγκεκριμένη διαδικασία για την παράταση υφιστάμενης μίσθωσης, πλην όμως κρίνει ότι τα ΧΕ θα μπορούσαν να θεωρηθούν λόγω συγγνωστής πλάνης, εάν δεν είχε λήξει το οικονομικό έτος 2018, σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του οποίου εκδόθηκαν.

11-10-19  ΕλΣυν (Προλ.Ελέγχου - I)  42/19ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΙΔΟΧ – ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 63 ΠΑΡ. 7 Ν. 4430/2016. Μη θεώρηση ΧΕ Νοσοκομείου που αφορά στην καταβολή αποδοχών σε υπάλληλο, η οποία - κατόπιν παραίτησης συμβασιούχου εργαζόμενης στην υπηρεσία προετοιμασίας γευμάτων (σίτισης) του νοσοκομείου - προσλήφθηκε ως δεύτερη επιλαχούσα, από τον σχετικό Πίνακα επιλεγέντων που είχε εγκριθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Νοσοκομείου, με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ. Πρόσωπα τα οποία δεν προκύπτει ότι είχαν κατά το παρελθόν εμπειρία σε υπηρεσίες σίτισης / εστίασης, έστω και αν τυπικά είχαν συμμετάσχει σε προγενέστερη διαδικασία πρόκλησης του άρθρου 97 του ν. 4368/2016, δεν εμπίπτουν στο εξαιρετικό πεδίο εφαρμογής της διάταξης της παρ. 7 του άρθρου 63 του ν. 4430/2016, σύμφωνα με την οποία, εφόσον το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί, συντρέχει επείγουσα ή απρόβλεπτη περίπτωση και δεν γίνεται υπέρβαση του συνολικού χρόνου των 24 μηνών, οι φορείς του Υπουργείου Υγείας δύνανται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου, να συνάψουν συμβάσεις εργασίας με τα επιλεγέντα πρόσωπα. Μη νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι η φερομένη ως δικαιούχος κακώς προσελήφθη, κατ' εφαρμογή της παρ. 7 του άρθρου 63 του ν. 4430/2016, καθόσον δεν προκύπτει ότι η ίδια διαθέτει την απαιτούμενη προγενέστερη εμπειρία στις ανωτέρω υπηρεσίες, αφού το μοναδικό σχετικό δικαιολογητικό που υπέβαλε κατά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Νοσοκομείο για τη σύναψη δώδεκα (12) συμβάσεων μίσθωσης έργου ήταν η βεβαίωση του Δήμου, σύμφωνα με την οποία κατά το παρελθόν είχε απασχοληθεί στο Δήμο αυτό με ειδικότητα Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων, χωρίς, συνεπώς, να αποδεικνύεται η εν τοις πράγμασι απασχόλησή της στις ζητούμενες υπηρεσίες, που είναι κρίσιμη κατά το νόμο.

11-10-19 ΕλΣυν (VII) Πράξη 8/19 :  ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ – ΔΗΜΟΣ - ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΑΜΚΕ – ΨΕΥΔΟΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 59 Ν. 4508/2017. Αίτηση ανάκλησης Πράξης μη θεώρησης ΧΕ Δήμου που είχε εκδοθεί υπέρ ΑΜΚΕ και αφορούσε στην καταβολή ετήσιας εισφοράς, ως μέλους της εν λόγω εταιρείας. Κρίση ότι η διάταξη του άρθρου 59 του ν. 4508/2017, με βάση την οποία εχώρησε η επίμαχη καταβολή, δεν μπορεί να θεωρηθεί γνησίως ερμηνευτικού χαρακτήρα και, στο μέτρο που συνιστά νέα κατ’ ουσίαν ρύθμιση, η ισχύς της δεν ανατρέχει στο χρόνο έναρξης ισχύος του ν. 3852/2010, ώστε να καθιστά εκ των υστέρων νόμιμη τη συμμετοχή δήμου, ως νέου μέλους, σε τέτοια εταιρεία, όταν η είσοδός του εχώρησε κατά το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4508/2017 (22.12.2017). Ανακαλεί την 234/2018 Πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο VII Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω συγγνωστής πλάνης, πλην όμως το επίμαχο ΧΕ δεν πρέπει να θεωρηθεί, λόγω λήξης του οικονομικού έτους 2018, τις πιστώσεις του οποίου βαρύνει.

4-10-19 ΕφΘεσ 513/19 : ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.  Περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας υπαλλήλων  γραφείου, για οικονομοτεχνικούς λόγους - Δύο τα στάδια του δικαστικού ελέγχου. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι οι απολύσεις μπορούσαν να αποτραπούν με τη λήψη ηπιότερων μέτρων – Ειδικότερα, η εναγομένη μπορούσε αντί να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας των εναγόντων να συνεχίσει να τους απασχολεί σε άλλες θέσεις εργασίας  - Ως εκ τούτου, οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των εναγόντων είναι άκυρες ως καταχρηστικές, η δε εναγομένη κατέστη υπερήμερη. Περαιτέρω, αποδείχθηκε ότι η εναγομένη προσέβαλε παράνομα και υπαίτια την προσωπικότητα των εναγόντων και γι' αυτό το λόγο πρέπει να τους καταβάλει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Εν μέρει δεκτή η αγωγή.

4-10-19 ΜονΠρΠατρ 183/19ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ - ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. Αίτηση προσωρινής επιδείξεως εγγράφων που έχει ως αντικείμενο την αξίωση λογοδοσίας της αιτούσας ως εντολέα έναντι του καθ ου ως εντολοδόχου, που από τη φύση της δεν μπορεί να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να αποτελέσει αντικείμενο δίκης ασφαλιστικών μέτρων. Απορρίπτει την αίτηση ως απαράδεκτη.

4-10-19 ΔιοικΠρΑθ 2835/19 ΔΗΜΟΣ - ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. Περίπτωση έκδοσης οικοδομικής άδειας κατόπιν πλημμελούς ελέγχου από τα αρμόδια πολεοδομικά όργανα, σε οικόπεδο που δεν είχε πρόσωπο σε διανοιγμένη οδό. Αστική ευθύνη του Δήμου - Κατά τα άρθρα 105 και 106 του Εισ.Ν.Α.Κ. λόγος ευθύνης του Δημοσίου είναι η έκδοση ευνοϊκής για τον ζημιωθέντα πράξης, παρά την έλλειψη των νόμιμων προϋποθέσεων έκδοσής της, στο κύρος της οποίας ο ζημιωθείς, ανυπαιτίως πίστεψε. Η ευθύνη δε του Δημοσίου προς αποζημίωση εκτείνεται στην αποκατάσταση του αρνητικού διαφέροντος (διαφέροντος εμπιστοσύνης). Στην περίπτωση αυτή δεν νοείται αποκατάσταση θετικού διαφέροντος, δηλαδή αποζημίωση για ό,τι θα αποκόμιζε ο ζημιωθείς, εάν η πράξη ήταν νόμιμη.  Εν προκειμένω, λοιπόν, κρίνει ότι η ενάγουσα δικαιούται να λάβει  αποζημίωση, για την αποκατάσταση της υλικής ζημίας, καθώς και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη.

4-10-19 ΕλΣυν (IV) 572/19 : ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΙΑΤΡΟΥ – ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ – ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ – ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ – ΒΛΑΒΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ – ΚΑΤΑΦΑΣΗ ΒΑΡΙΑΣ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ. Αιτήσεις του Γενικού Επιτρόπου της με τις οποίες ζητείται ο υπέρ Νοσοκομείου καταλογισμός του καθ’ ου, πρώην ιατρού του εν λόγω Νοσοκομείου και ήδη συνταξιούχου, με ποσά τα οποία το Νοσοκομείο κατέβαλε ως αποζημίωση στους συγγενείς θανούσας, σε εκτέλεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου συμπεριλαμβανομένου και ποσού ύψους 300 ευρώ, που αντιστοιχεί σε καταλογισθείσα με την ίδια απόφαση σε βάρος του Νοσοκομείου δαπάνη πραγματογνωμοσύνης- προς αποκατάσταση της ισόποσης ζημίας που ο καθ’ ου φέρεται ότι προξένησε στο εν λόγω νομικό πρόσωπο, με πράξεις και παραλείψεις του, οφειλόμενες σε βαριά αμέλεια, κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων. Πρόσκληση θετικής ζημίας στο Δημόσιο από ιατρούς νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αιτιώδης σύνδεσμος που οδηγεί στην κατάφαση  ιατρικής ευθύνης υπάρχει εάν ο ιατρός, κατά παράβαση των κανόνων της ιατρικής επιστήμης και του αντικειμενικώς επιβαλλόμενου καθήκοντος επιμέλειας, υποβάλει τον ασθενή σε επέμβαση, παραλείποντας να τον ενημερώσει για τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των οικείων θεραπευτικών μεθόδων και τους κινδύνους επιπλοκών, έστω και αν υπάρχει συναίνεση του τελευταίου, αφού η συναίνεση αυτή δεν είναι έγκυρη, ελλείψει της απαιτούμενης ενημέρωσης, με ενδεχόμενο η έλλειψη της ενημέρωσης αυτής να μην αποτρέψει τον ασθενή από επέμβαση στην οποία πρόκειται να υποβληθεί, υποβαλλόμενος δε στην τελευταία να υποστεί βλάβη της υγείας του. Πολλώ δε μάλλον συντρέχει ο εν λόγω αιτιώδης σύνδεσμος όταν ο ιατρός προβαίνει σε ιατρικώς μη ενδεικνυόμενη καν επέμβαση, από την οποία όφειλε να απόσχει, κατόπιν μάλιστα πλημμελούς ενημέρωσης του ασθενούς αναφορικά με το επιστημονικώς ενδεδειγμένο της διενέργειάς της. Ο ως άνω ιατρός προέβη σε χειρουργική επέμβαση, παρά το ότι η ασθενής - θανούσα δεν έπασχε από νοσογόνο παχυσαρκία και δεν ήταν ενδεδειγμένη η χειρουργική αντιμετώπιση της. Αμετάκλητη καταδίκη σε ανθρωποκτονία από αμέλεια. Κρίνει ότι η αμελής συμπεριφορά του καθ’ ου δεν εξικνείται μέχρι του βαθμού της βαριάς αμέλειας στο μετά την εγχείρηση στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη ειδικότερα την πιθανότητα εγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών, που ελλοχεύουν σε κάθε ιατρική πράξη, που εν προκειμένω πράγματι συνέβησαν, την αδυναμία επακριβούς πρόβλεψης της πορείας εκάστου ασθενούς, τη διαφορετική αντίδραση κάθε οργανισμού σε ιατρικές επεμβάσεις, την επίδραση εξωγενών παραγόντων και τρίτων προσώπων, που παρεμβάλλονται στην όλη διαδικασία, την απειλή προσβολής από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, που πράγματι συνέβη, καθώς και το γεγονός ότι, ανεξαρτήτως αν ορισμένες ενέργειες του καθ’ ου κρίθηκαν μη ενδεδειγμένες, μη αποτελεσματικές ή μη έγκαιρες, πάντως προκύπτει το διαρκές ενδιαφέρον του για την ασθενή, η συνεχής παρακολούθησή της και προσπάθεια αξιολόγησης της κατάστασής της, οι επίμονες προσπάθειές του για την αντιμετώπιση των μετεγχειρητικών επιπλοκών, η προσπάθεια αντιμετώπισης κάθε επιπλοκής χωριστά με τη χορήγηση οξυγόνου και φαρμάκων, διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων και λοιπών ιατρικών πράξεων, καθώς και επεμβάσεων μέχρι και την ύστατη στιγμή. Ωστόσο, ο καθ’ ου με τη βαρέως αμελή συμπεριφορά του κατά το προεγχειρητικό στάδιο, υπέβαλε τη θανούσα σε ιατρικώς μη ενδεδειγμένη επέμβαση, την οποία όφειλε να μη διενεργήσει, ενημερώνοντας προσηκόντως την ασθενή και από την υποβολή στην οποία η ασθενής τελικώς κατέληξε. Λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό υπαιτιότητας του εκκαλούντος αλλά και την εν γένει συμπεριφορά του μετά την εγχείρηση της θανούσας μειώνει τον καταλογισμό, απορρίπτει δε αίτημα επιδίκασης τόκων. Δέχεται εν μέρει.

4-10-19 ΕλΣυν (ΟΛ) 477/19ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ – ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ – ΕΥΘΥΝΗ ΥΠΟΛΟΓΟΥ – ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ – ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ – ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΡ. 1 ΑΡΘΡΟΥ 37 Ν. 3801/2009 – ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ – ΑΛΥΣΙΤΕΛΗΣ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΑΘΩΩΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ - ΑΡΧΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ. Αίτηση αναίρεσης κατά απόφασης με την οποία απορρίφθηκε έφεση της ήδη αναιρεσείουσας κατά Πράξης, με την οποία διαπιστώθηκε, κατά την εκδίκαση των λογαριασμών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, χρηματικό έλλειμμα, μέρους του οποίου καταλογίσθηκε εις βάρος της αλληλεγγύως και εις ολόκληρον μετά του Νομάρχου της ως άνω Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση έλαβε χώρα παράνομη μεταφορά χρηματικών ποσών από λογαριασμούς σε Τράπεζες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προς τραπεζικό λογαριασμό νομαρχιακής επιχείρησης, χωρίς να έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εκκαθάρισης και ενταλματοποίησης των σχετικών δαπανών, η δε αναιρεσείουσα, συνέπραξε άμεσα στην εκταμίευση των σχετικών ποσών, συνυπογράφοντας από κοινού με το Νομάρχη δεκατρείς επιταγές και μια εντολή μεταφοράς ποσού σε χρέωση λογαριασμού που τηρούσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε Τράπεζα και σε πίστωση λογαριασμού της ως άνω Νομαρχιακής Επιχείρησης στην ίδια Τράπεζα. Ευθύνη υπολόγων. Διαχειριστικό έλλειμμα. Το δικάσαν Τμήμα πλήρως θεμελίωσε την κρίση του ότι η ήδη αναιρεσείουσα, δια της εξωταμειακής διαχειρίσεως του επίμαχου ποσού κατέστη υπόλογος, ότι εκ του λόγου αυτού ευθύνεται για κάθε πταίσμα ως προς το προκύψαν έλλειμμα και ότι η απόκλιση της συμπεριφοράς της από το μέσο συνετό δημόσιο λειτουργό, κατά τη διαχείριση του δημοσίου (νομαρχιακού) χρήματος, ήταν ιδιαιτέρως σοβαρή εξικνούμενη τουλάχιστον στον βαθμό της βαρείας αμελείας. Εξάλλου, δεν συγχωρείται η νομιμοποίηση δαπανών, οι οποίες είτε προκάλεσαν ζημία στην οικεία διαχείριση, δηλονότι πραγματικό (ουσιαστικό) έλλειμμα, είτε διενεργήθησαν επέκεινα των διατάξεων του λογιστικού των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων αυτού. Περαιτέρω, οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του ν. 3801/2009 δεν μπορούν να τύχουν αναλογικής εφαρμογής. Ακόμη, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ως εκ της μη νομίμου μεταφοράς κεφαλαίων εκ των λογαριασμών αυτής, κατέστη πτωχότερη (ελλειμματική), οπότε ο ισχυρισμός ότι αυτή κατέστη αδικαιολογήτως πλουσιότερη πρέπει να απορριφθεί. Αλυσιτελής παρίσταται η επίκληση απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την οποία η ήδη αναιρεσείουσα κηρύχθηκε αθώα του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία, προεχόντως διότι η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο της αναιρεσιβαλλομένης και συνεπώς δεν μπορεί να θεμελιωθούν, στην κατ’ αναίρεση δίκη, αιτιάσεις κατ’ αυτής πηγάζουσες από το περιεχόμενο και το διατακτικό της ποινικής απόφασης. Ωστόσο, το δικάσαν Τμήμα, ως προς την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, κατ’ αντιφάσκουσα κρίση, προσέθεσε μια επιπλέον προϋπόθεση, ήτοι ότι το έλλειμμα πρέπει να είναι «αμιγώς τυπικό», αποκλείοντας την εφαρμογή της αρχής αυτής δια της παραδοχής ότι ο επίδικος καταλογισμός έχει «προεχόντως αποκαταστατικό» της προκληθείσης ζημίας χαρακτήρα. Δια της εισαγωγής όμως επιπλέον προϋποθέσεων (περί αμιγούς τυπικού και προεχόντως αποκαταστατικού) διαφοροποίησε ουσιωδώς την προσδοθείσα από το ίδιο έννοια της αρχής της αναλογικότητας και εντέλει απέκλεισε, κατ’ αντιφάσκουσα κρίση, την εφαρμογή της. Δέχεται αίτηση αναίρεσης.

4-10-19 ΕλΣυν (ΟΛ) 713/19ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ –ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ – ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 105 ΕΙΣΝΑΚ – ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ – ΑΡΧΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ – ΕΣΔΑ (ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ) – ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ.  Αίτηση αναίρεσης Ελληνικού Δημοσίου κατά απόφασης με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή αγωγή του ήδη αναιρεσιβλήτου, στρατιωτικού συνταξιούχου, και αναγνωρίστηκε η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει σ’ αυτόν ποσό νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής, ως αποζημίωση κατά το άρθρο 105 Εισ.Ν.Α.Κ., για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη από τη μη αναπροσαρμογή της σύνταξής του κατά τις διατάξεις των νόμων 2838/2000 και 3016/2002. Η ρύθμιση του άρθρου 60 παρ. 1 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων – σύμφωνα με την οποία η καταβολή της σύνταξης δεν μπορεί να εκταθεί αναδρομικά πέραν της τριετίας από την πρώτη του μήνα κατά τον οποίο εκδίδεται η σχετική πράξη ή απόφαση - δεν έρχεται σε αντίθεση προς τις διατάξεις του άρθρου 4 του Συντάγματος, ούτε τις διατάξεις του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.. Εξάλλου, η αγωγή για καταβολή αποζημίωσης σε συνταξιούχο του Δημοσίου, λόγω παράλειψης οίκοθεν (αυτεπάγγελτης) αναπροσαρμογής της σύνταξής του από τα όργανα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμιγώς συνταξιοδοτικού περιεχομένου, πλην όμως δεν κωλύεται από το άρθρο 60 παρ. 1 Σ.Κ., το οποίο περιορίζει μόνο το χρόνο της αναδρομικής καταβολής συντάξεων, χωρίς να αποκλείει τη διεκδίκηση από το δικαιούχο της ζημίας επί της οποίας θεμελιώνεται η ειδική αδικοπραξία του άρθρου 105 Εισ.Ν.Α.Κ.. Πενταετής η παραγραφή της σχετικής αξίωσης. Ο αυξημένος βασικός μισθός των εν ενεργεία στρατιωτικών υπολογίζεται για την αναπροσαρμογή (αύξηση) της σύνταξης των στρατιωτικών που αποχώρησαν από την υπηρεσία πριν από την έναρξη της ισχύος των διατάξεων, οι οποίες τον διαμορφώνουν, χωρίς για την εφαρμογή (επέκταση) των διατάξεων αυτών στους τελευταίους να απαιτείται η έκδοση νόμου συνταξιοδοτικού χαρακτήρα κατά τους ορισμούς του άρθρου 73 παρ. 2 του Συντάγματος. Ειδικότερα, η σύνταξη των αξιωματικών, που προέρχονται από ανώτατα στρατιωτικά ιδρύματα και αποστρατεύθηκαν πριν από την 1.7.2000 φέροντας κατά την έξοδό τους το βαθμό του Αντιστρατήγου, υπολογίζεται από 1.7.2000 με βάση το βασικό μισθό του βαθμού Αντιστρατήγου προσαυξημένο με τα 2/3 της διαφοράς του βασικού μισθού του βαθμού Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ), εφόσον έχουν συμπληρώσει 32 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Αν δε αποστρατεύθηκαν και ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους δικαιούνται να λάβουν από 1.7.2000 ολόκληρο το βασικό μισθό βαθμού Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ). Περαιτέρω, δικαιούνται από 1.7.2002, με τη συμπλήρωση είκοσι εννέα (29) ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και αφού αποστρατεύθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους να λάβουν σύνταξη με βάση ολόκληρο το βασικό μισθό του αμέσως επόμενου από τη μισθολογική τους προαγωγή βαθμού, δηλαδή η σύνταξή τους υπολογίζεται πλέον με βάση το βασικό μισθό βαθμού Αρχηγού ΓΕΣ. Μειοψηφία. Απορρίπτει αίτηση.

27-9-19 ΣτΕ (Ε') 652/19ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ - ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ - ΕΦΕΣΗ. Εκκλησιαστική περιουσία. Πράξη χαρακτηρισμού εκτάσεως ως αναδασωτέας που στηρίχθηκε στο ότι η επίμαχη έκταση περιλαμβάνεται στην αναδάσωση του 1934 και στο ότι αυτή δεν εμπίπτει σε κάποια από τις εξαιρέσεις της αποφάσεως κηρύξεως της αναδασώσεως. Έννομο συμφέρον άσκησης αιτήσεως ακυρώσεως.  Απαράδεκτο της αίτησης  κατά το μέρος που στρέφεται αυτοτελώς κατά της πράξης χαρακτηρισμού, διότι αυτή έχει ενσωματωθεί στην απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων. Κρίση ότι δεν αιτιολογείται η κρίση της προσβαλλόμενης πράξεως σε σχέση με το δασικό χαρακτήρα της επίμαχης εκτάσεως. Δέχεται την έφεση - Εξαφανίζει την υπ' αριθ. 2305/2014 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς - Ακυρώνει την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων.

27-9-19 ΕλΣυν (ΟΛ) 5/19ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΙΑΤΡΟΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΝΟΜΟΥ. Αίτηση αναίρεσης κατά απόφασης με την οποία απορρίφθηκε έφεση της αναιρεσείουσας κατά πράξεως του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για κανονισμό σ’ αυτήν σύνταξης, με αναγνώριση πλασματικού χρόνου παιδιών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οι διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 6 του ν. 3865/2010, όπως αντικαταστάθηκαν από την έναρξη της ισχύος τους με την παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 4002/2011, εντασσόμενες συστηματικά στο ευρύτερο πλέγμα διατάξεων με τις οποίες επήλθαν δυσμενείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων εν γένει αλλά και εκείνων με τρία τουλάχιστον παιδιά (αύξηση της απαιτούμενης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος συντάξιμης υπηρεσίας - θέσπιση, για πρώτη φορά, ηλικίας συνταξιοδότησης), βάσει του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος στο Δημόσιο (ν. 3865/2010, όπως τροποποιήθηκε), δεν καταλαμβάνουν τις γυναίκες υπαλλήλους που είχαν ήδη αποχωρήσει κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος τους από την υπηρεσία (21.7.2010), ανεξαρτήτως αν η αποχώρησή τους ήταν εκούσια ή ακούσια, χωρίς να έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Συνεπώς, οι τελευταίες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ως χρόνο «πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας» πλασματικό χρόνο παιδιών. Ακόμη, οι γυναίκες που είχαν αποχωρήσει από την υπηρεσία πριν από την 21.7.2010 δεν απέκτησαν δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου παιδιών ούτε βάσει του άρθρου 1 παρ. 4 του ν. 4002/2011, με το οποίο αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 6 του ν. 3865/2010 από την έναρξη της ισχύος τους, δοθέντος ότι με τις διατάξεις αυτές δεν διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής του νόμου, ώστε να συμπεριλάβει και τις γυναίκες υπαλλήλους που είχαν ήδη αποχωρήσει από την υπηρεσία. Αντίθετα, με την αναδρομική αυτή αλλαγή, που ανατρέχει στις αρχικές ρυθμίσεις του άρθρου 6 παρ. 12 του ν. 3865/2010, τις οποίες αντικαθιστά από την έναρξη της ισχύος τους, οι τελευταίες άλλαξαν προς το δυσμενέστερο, αφού πλέον η αναγνώριση πλασματικού χρόνου λόγω παιδιών, για τις γυναίκες υπαλλήλους που εξήλθαν της υπηρεσίας μετά την 21.7.2010 και θεμελιώνουν, με αναγνώριση τέτοιου χρόνου, συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31.12.2010, δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο που απαιτείται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αποκλειομένης της χρησιμοποίησης του τυχόν υπολειπόμενου χρόνου, ανάλογα με τα τέκνα που έχει ο υπάλληλος, για την προσαύξηση της σύνταξης. Μειοψηφία. Το δικάσαν Τμήμα, δεχθέν τα ανωτέρω, ορθώς έκρινε νόμιμη την απόρριψη από το Γ.Λ.Κ. του αιτήματος της ήδη αναιρεσείουσας για συνταξιοδότηση, περαιτέρω δε ορθά τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 12 του ν. 3865/2010 ερμήνευσε και εφάρμοσε. Εξάλλου, εφόσον η αναιρεσείουσα δεν υπαγόταν στο αρχικό καθεστώς, έχοντας εξέλθει από την υπηρεσία προ της ενάρξεως ισχύος του ν. 3865/2010, δεν τίθεται ζήτημα υπαγωγής της ούτε στη νέα ρύθμιση του άρθρου 1 παρ. 4 του ν. 4002/2011. Απορρίπτει αναίρεση.

27-9-19 ΕλΣυν (ΟΛ) 271/19ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ – ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΟΥ – ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ – ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ – ΛΗΨΗ ΥΠΟΨΗ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ. Αίτηση αναίρεσης απόφασης με την οποία έγινε δεκτή έφεση του ήδη αναιρεσίβλητου, ιατρού Περιφερειακού Ιατρείου κατά απόφασης του Διοικητή του ΟΓΑ περί καταλογισμού σε βάρος του ποσού, το οποίο αντιστοιχεί στη ζημία που φέρεται ότι προκλήθηκε στον εν λόγω Οργανισμό λόγω πλασματικής συνταγογράφησης φαρμάκων σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του. Η δέσμευση του Ελεγκτικού Συνεδρίου από την αθωωτική ποινική απόφαση, όταν επιλαμβάνεται εκ των υστέρων κατά την εκδίκαση υπόθεσης της δικαιοδοσίας του, συντρέχει εφόσον τα πραγματικά περιστατικά και τα λοιπά στοιχεία που συγκροτούν την ποινική παράβαση, για την οποία έχει εκδοθεί απαλλακτική απόφαση, ταυτίζονται με εκείνα στα οποία στηρίζεται ο καταλογισμός. Στην περίπτωση αυτή, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να επανεκτιμήσει τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου ή να αποφανθεί σχετικά με την τέλεση, από τον προσφεύγοντα ενώπιόν του, της πράξης που αποτέλεσε στοιχείο της ποινικής του δίωξης, η οποία κατέληξε στην αθώωσή του. Αστική ευθύνη ιατρού για ζημιογόνες ενέργειες αυτού συνεπεία παραβίασης των υποχρεώσεών του ως προς τις συνταγογραφήσεις. Πλασματική συνταγογράφηση φαρμάκων. Το δικάσαν Τμήμα έκρινε ότι εφόσον ο αναιρεσίβλητος κηρύχθηκε αθώος των αξιόποινων πράξεων για τις οποίες ασκήθηκε ποινική δίωξη (πλαστογραφία με χρήση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση), οι οποίες έχουν την ίδια αντικειμενική υπόσταση, είναι δηλαδή ταυτόσημες με τις παράνομες πράξεις που του αποδίδονται με την καταλογιστική απόφαση, ούτε απεδείχθη πρόθεση αυτού, δεν μπορεί να αποστεί από την κρίση του ποινικού δικαστηρίου, από την οποία ήδη απέρρευσε δεδικασμένο ως προς το ότι δεν τέλεσε τις αποδοθείσες σε αυτόν πράξεις, που συνιστούν ποινικό αδίκημα και παράλληλα εμφανίζονται ως η γενεσιουργός αιτία πρόκλησης ζημίας στον Ο.Γ.Α.. Εξάλλου, το τεκμήριο αθωότητας επιβάλλει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε μεταγενέστερη διαδικασία, οποιασδήποτε φύσης και όχι μόνο ποινικής (κυρωτικής), το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος έχει αθωωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Μειοψηφία. Τέλος, κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 2 του π.δ/τος 67/2000 το δικάσαν Τμήμα, αναφορικά με υπόλοιπες συνταγογραφήσεις φαρμάκων που δεν αποτέλεσαν στοιχείο της ποινικής δίωξης, έκρινε ότι δεν αποδείχθηκε ότι οι παρατυπίες που εμφανίζουν οι εν λόγω συνταγές οφείλονταν σε «πρόθεση» του αναιρεσίβλητου και ακύρωσε την καταλογιστική πράξη του Διοικητή του Ο.Γ.Α. και κατά το μέρος αυτό, περιορίζοντας όμως έτσι την έκταση της ευθύνης του στο βαθμό του δόλου (πρόθεσης). Δέχεται εν μέρει αίτηση αναίρεσης.

27-9-19 Ελ Συν (Ι Τμήμα) 473/19ΈΦΕΣΗ  - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΙΔΑΧ – ΑΠΟΔΟΧΕΣ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΚΠολΔ – ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ – ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΕΚΤΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ – ΑΡΧΕΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΘΜΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Έφεση με την οποία ζητείται η ακύρωση καταλογιστικής πράξης της Επιτρόπου με την οποία καταλογίστηκε σε βάρος του εκκαλούντος και υπέρ Δήμου ποσό, το οποίο αντιστοιχεί σε αποδοχές χρονικού διαστήματος που ο εκκαλών φέρεται ότι έλαβε αχρεωστήτως λόγω κατάταξής του σε προσωποπαγή θέση κλάδου ΤΕ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δηλαδή σε θέση ανώτερης εκπαιδευτικής κατηγορίας από εκείνη, στην οποία έπρεπε να καταταγεί σε συμμόρφωση με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Κατά την κατάταξη εργαζομένου σε θέση (οργανική ή προσωποπαγή) ΙΔΑΧ σε συμμόρφωση με τελεσίδικη απόφαση πολιτικού δικαστηρίου, με την οποία αναγνωρίστηκε ο χαρακτήρας της παρεχόμενης από αυτόν εργασίας ως αορίστου χρόνου, δεν δύναται να ληφθεί υπόψη τίτλος σπουδών ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας που προϋπήρχε ή αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας που αυτός παρείχε στο φορέα υπό τους όρους συμβάσεως ορισμένου χρόνου (ή μίσθωσης έργου), εφόσον για την άσκηση των καθηκόντων που ασκούσε ο εργαζόμενος δεν απαιτείτο ο εν λόγω τίτλος σπουδών. Εξάλλου, τα αρμόδια για την άσκηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δύνανται, εφόσον διαπιστωθεί ότι συντρέχει περίπτωση πλάνης να προχωρήσουν αυτεπαγγέλτως στην αναθεώρηση της πράξης θεώρησης του ήδη εξοφληθέντος χρηματικού εντάλματος πληρωμής και συναφώς, στον καταλογισμό του αχρεωστήτως λαβόντος. Το Τμήμα κρίνει ότι α) μη νομίμως ο εκκαλών κατετάγη, σε συμμόρφωση με την ανωτέρω δικαστική απόφαση σε θέση ΙΔΑΧ της κατηγορίας ΤΕ κλάδου Διοικητικού αντί της κατηγορίας ΥΕ, β) ορθώς η Επίτροπος, κατά το χρόνο ασκήσεως προληπτικού ελέγχου διαπίστωσε, εξ αφορμής βεβαίωσης προϋπηρεσίας, ότι είχε πλανηθεί ως προς τη συνδρομή προϋπόθεσης που προηγείται χρονικά της μισθολογικής προαγωγής του εκκαλούντος, οπότε νομίμως και αρμοδίως προέβη στην αναθεώρηση της πράξεως θεωρήσεως και συνακόλουθα στην άσκηση κατασταλτικού ελέγχου προς αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών, δοθέντος ότι οι επίμαχες αποδοχές κατέστησαν πλέον μη νόμιμες. Ωστόσο, ο επίδικος καταλογισμός πρέπει να ακυρωθεί κατ’ εφαρμογή της αρχής της χρηστής διοίκησης και ενόψει της οικονομικής κατάστασης του εκκαλούντος. Δέχεται έφεση.

27-9-19 ΜονΠρΘεσ 5439/19ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΠ.  Υπαγωγή νομικού προσώπου στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης του Ν. 4307/2014 (αρ.68 επ.) - Τα πρόσωπα που δικαιούνται να διοριστούν ειδικοί διαχειριστές μετά την κατάργηση του άρθρου 106ια παρ. 1 του ΠτΚ, ως προς τον ειδικό διαχειριστή και τα κωλύματα που εμποδίζουν την ανάθεση σε κάποιον των σχετικών καθηκόντων - Εφαρμογή του άρθρου 11 του ΠΔ 133/2016 για τους διαχειριστές αφερεγγυότητας. Από τη γραμματική ερμηνεία της ανωτέρω διάταξης δεν προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται στα κωλύματα διορισμού η ιδιότητα προσώπου, ως Μη Εκτελεστικού Οργάνου του Διοικητικού Συμβουλίου θυγατρικής εταιρείας της αιτούσας εταιρίας. Εν προκειμένω, λοιπόν, για την καθ’ ης ανώνυμη εταιρία που βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων της, το παρόν Δικαστήριο θεωρεί τον Χ. ως κατάλληλο πρόσωπο για την ανάληψη του έργου της ειδικής διαχειρίσεως της καθ’ ης η αίτηση εταιρείας.

23-9-19 ΕλΣυν (ΟΛ) 1270/18ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ - ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ - ΝΕΟ ΕΓΓΡΑΦΟ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΔΕ - ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΑΜΙΑ ΙΚΑ - ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΟΣΟΥ.. Αίτηση αναίρεσης κατά απόφασης με την οποία απορρίφθηκε έφεση κατά πράξης, η οποία απέρριψε αίτηση αναθεώρησης του ήδη αναιρεσείοντος κατά Πράξης του ίδιου Κλιμακίου, με την οποία αυτός καταλογίστηκε ως ταμίας ΙΚΑ με ποσό το οποίο φέρεται υπεξαιρεθέν από τη διαχείρισή του. Νέα έγγραφα προσκομισθέντα σε αίτηση αναθεώρησης. Το δικάσαν Τμήμα εσφαλμένα εφάρμοσε τις καθορίζουσες τις προϋποθέσεις αναθεώρησης διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 3 του π.δ. 774/1980, καθόσον έκρινε ότι η προσκομισθείσα ενώπιον του Β΄ Κλιμακίου πορισματική έκθεση, που συντάχθηκε στα πλαίσια συμπληρωματικής Ε.Δ.Ε., δεν συνιστά νέο κρίσιμο έγγραφο, για το λόγο ότι δεν στηρίζεται σε πρωτότυπο αποδεικτικό υλικό, αφού κατ’ αυτή εξετάστηκαν οι ίδιοι μάρτυρες που είχαν εξεταστεί και κατά την αρχική Ε.Δ.Ε., ως εκ τούτου το εξαχθέν πόρισμα, στηριζόμενο σε διαφορετική εκτίμηση των αυτών αποδεικτικών στοιχείων από τον συντάξαντα, στερείται πρωτογενούς χαρακτήρα. Αναιρεί απόφαση για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας.

23-9-19 ΕλΣυν Τμήμα I (Προληπτικού Ελέγχου) 267/18ΔΗΜΟΤΙΚΟ Κ.Κ.Π. - ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. - ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΑΠΑΝΩΝ - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ - ΔΙΑΥΓΕΙΑ – ΕτΚ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΣΥΓΓΝΩΣΤΗ ΠΛΑΝΗ. Μη θεώρηση ΧΕ Δημοτικού ΚΚΠ που φορά στην καταβολή ποσού στον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ως έξοδα παράστασης. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται τα έξοδα παράστασης που λαμβάνουν μηνιαίως ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών ΝΠΔΔ ανατρέχει στην έναρξη του οικονομικού έτους, χωρίς να ανακύπτει θέμα ανεπίτρεπτης αναδρομικής ισχύος της απόφασης αυτής. Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή επιτρέπεται κάθε έτος να καταβάλλονται έξοδα παράστασης, το ύψος των οποίων μεταβάλλεται κάθε οικονομικό έτος, ενόψει της εκάστοτε οικονομικής κατάστασης του δημοτικού νομικού προσώπου, είτε με αύξηση είτε με μείωση του ποσού αυτού, ενώ το ποσό αυτό κλιμακώνεται μέσα σε προκαθορισμένα όρια, σύμφωνα με την κ.υ.α. 20585/10.4.2007, ανάλογα με τα έσοδα του προηγούμενου έτους, η εν λόγω δε μεταβολή, καταλαμβάνει ολόκληρο το οικονομικό έτος, ανεξαρτήτως του χρόνου έκδοσης της σχετικής απόφασης. Εξάλλου, οι δημοσιευτέες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ διοικητικές πράξεις ισχύουν από τη δημοσίευσή τους σε αυτή, τα ουσιαστικά, ωστόσο, έννομα αποτελέσματα αυτής, δύνανται να ανατρέχουν σε χρόνο προγενέστερο της έκδοσής της, αν τούτο επιτρέπεται. Ακόμη, δεν απαιτείται δημοσίευση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί εκλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δοθέντος ότι δεν πρόκειται περί κανονιστικής διοικητικής πράξης. Επιπλέον, δεν ασκεί επιρροή το γεγονός της έκδοσης από το Δημοτικό Συμβούλιο της επίμαχης απόφασης έγκρισης της δαπάνης και δέσμευσης της πίστωσης, η οποία τελικά δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Μη κανονική ωστόσο παρίσταται η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι αυτή πρέπει να αναλαμβάνεται κατά την έναρξη εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενόψει του χαρακτήρα της ως δαπάνης σταθερού και περιοδικού χαρακτήρα, πλην όμως δέχεται ότι συνέτρεξε περίπτωση συγγνωστής πλάνης.

23-9-19 ΕλΣυν Τμήμα VII (Προληπτικού Ελέγχου) 278/18ΔHMOΣ – ΕΛΚΕ ΑΕΙ – προγραμματική σύμβαση υποκρύπτουσα νόμιμη σύμβαση απευθείας ανάθεσης υπηρεσιών – διενέργεια δαπανών – συγγνωστή πλάνη. Μη θεώρηση ΧΕ Δήμου που αφορά στην καταβολή ποσού χρηματοδότησης προς τον Ε.Λ.Κ.Ε. ΑΕΙ δυνάμει προγραμματικής σύμβασης. Προγραμματικές συμβάσεις. Διενέργεια δαπανών. Εκπόνηση ερευνητικού - πιλοτικού προγράμματος εκτίμησης του πλημμυρικού κινδύνου στις περιοχές δήμων και διατύπωση συγκεκριμένων διαχειριστικών προτάσεων. Η επίμαχη σύμβαση δεν αποτελεί γνήσια προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 αλλά συνιστά, κατ’ ουσία, σύμβαση απευθείας ανάθεσης υπηρεσιών. Η σύμβαση όμως νομίμως συνήφθη σύμφωνα με το άρθρο 118 παρ. 1 του ν. 4412/2016 καθώς η εκτιμώμενη αξία της δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, σύμφωνα δε με τον Οργανισμό της Εσωτερικής του Υπηρεσίας ο Δήμος δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών. Τέλος, από πλάνη και χωρίς πρόθεση καταστρατήγησης των διατάξεων που αφορούν στην κανονικότητα της δαπάνης, ο Δήμος εξέδωσε την απόφαση ανάληψης του ποσού της σύμβασης (δημοσιονομική δέσμευση) μετά την απόφαση έγκρισης σύναψης της σύμβασης (νομική δέσμευση).

23-9-19 ΕλΣυν Τμήμα IV (Προληπτικού Ελέγχου) 163/18 : Υ.Πε. – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΜΟΙΒΩΝ - ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ (ΠΑΡ. 9 ΑΡ. 66 Ν.. 4316/2014) – ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Μη θεώρηση ΧΕ Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας που αφορά στην καταβολή ποσού σε εταιρεία ως αμοιβή της για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στο πλαίσιο σύμβασης. Προσυμβατικός έλεγχος δημοσίων συμβάσεων. Δυνατότητα εφοδιασμού των φορέων Υ.ΠΕ - Π.Ε.Δ.Υ., από τους προμηθευτές των Νοσοκομείων εποπτείας κάθε Υ.ΠΕ. με επέκταση των αντίστοιχων συμβάσεων, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις (άρθρο 66 παρ.9 του ν. 4316/2014). Η δυνατότητα προσφυγής στην εξαιρετική διαδικασία αναθέσεως αφορά μόνο την προμήθεια αγαθών, όχι δε και την παροχή υπηρεσιών. Οι πρόσθετες αυτές πράξεις αποτελούν νέες αυτοτελείς συμβάσεις απευθείας αναθέσεων που συνάπτονται μεταξύ του Διοικητή της εκάστοτε Υ.Πε. και των προμηθευτών των νοσοκομείων εποπτείας της και υπάγονται σε προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητάς τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο όταν η προϋπολογιζόμενη δαπάνη τους ή ελλείψει αυτής, το οικονομικό αντικείμενο τους, υπερβαίνει το ποσό των 500.000,00 ευρώ. Μη νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι η επίμαχη σύμβαση δεν υποβλήθηκε πριν από τη σύναψή της σε προσυμβατικό έλεγχο από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού η δαπάνη αυτής, αξίας 551.936,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) υπερβαίνει το όριο των 500.000 ευρώ.

23-9-19 ΕλΣυν Τμήμα IV (Προληπτικού Ελέγχου) 142/18ΑΕΙ – ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΔΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΦΕΤΕΙΩΝ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.  Μη θεώρηση ΧΕ προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων Πανεπιστημίου που αφορά στην δαπάνη εταιρείας σε εκτέλεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου (σε συμβούλιο). Όταν η αξίωση του φερόμενου ως δικαιούχου δαπάνης σε βάρος νομικού προσώπου στηρίζεται σε τίτλο εκτελεστό, με βάση τον οποίο δύναται να επισπευσθεί αναγκαστική εκτέλεση, το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά τον ενεργούμενο υπ’ αυτού έλεγχο, υποχρεούται, αφού διαπιστώσει το τύποις υποστατό του επικαλούμενου εκτελεστού τίτλου, να προβεί σε θεώρηση του χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται υπέρ του φερόμενου ως δικαιούχου στον εκτελεστό τίτλο, διότι και υποχρεούται να συμμορφωθεί με τον υπάρχοντα νόμιμο εκτελεστό τίτλο, αφού δεν αποτελεί παρεμπιπτόντως αναφυόμενο ζήτημα, δηλαδή ζήτημα που αναφέρεται στη νομιμότητα ή μη ουσιαστικής αξίωσης. Ενόψει τούτων, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να συμμορφωθεί με την κατ' άρθρο 126Β του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας απόφαση ενδοδικαστικής επίλυσης των Διοικητικών Εφετείων, από την οποία παράγεται εκτελεστός τίτλος, που συνιστά για το λόγο τούτο νόμιμο δικαιολογητικό πληρωμής, του προληπτικού ελέγχου περιοριζομένου μόνον στην εξέταση του τύποις υποστατού του σχετικού τίτλου. Νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι δεν δύναται να αμφισβητηθεί η ουσιαστική νομιμότητα του υπό κρίση δικαστικού συμβιβασμού, καθιστώντας ανενεργό τον εκτελεστό τίτλο (δικαστική απόφαση ενδοδικαστικής επίλυσης).

20-9-19 ΕγκΕισΑρΠάγου 7/19 : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ -  Συνδιαλλαγή μεταξύ ανήλικου δράστη και θύματος. 

20-9-19 ΜονΠρΘεσ 4969/19 : ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΣΥΓΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.  Αγωγή του Δημοσίου για αναγνώριση της συγκυριότητάς του σε γεωτεμάχιο καταχωρημένο στο Κτηματολόγιο, το οποίο αποτελεί τμήμα αιγιαλού.  Προϋποθέσεις σύστασης συγκυριότητας επί ακινήτου. Κρίση ότι η αγωγή είναι απορριπτέα ως μη νόμιμη στο σύνολό της, διότι ενώ το ενάγον εκθέτει ότι είναι αποκλειστικός κύριος διαιρετού τμήματος του επίδικου γεωτεμαχίου, το οποίο (τμήμα) αποτελεί τμήμα του παλαιού αιγιαλού, δεν επικαλείται καμία νόμιμη προϋπόθεση για τη συνένωση του διαιρετού αυτού τμήματος με το γεωτεμάχιο και τη θεώρησή του ως ενιαίου ακινήτου, ώστε να νοείται η δημιουργία συγκυριότητας (άρθρο 1113 ΑΚ) και να θεμελιώνεται έννομη αξίωση του ενάγοντος για αναγνώρισή του ως συγκυρίου επί του όλου γεωτεμαχίου και των επ’ αυτού συσταθεισών οριζόντιων ιδιοκτησιών.

13-9-19 ΠολΠρΓρεβενών 17/19 : ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ  - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ. Η επικυρωθείσα συμφωνία εξυγίανσης δύναται να τροποποιείται άπαξ με μεταγενέστερη συμφωνία όλων των συμβαλλόμενων μερών, η οποία κατατίθεται προς επικύρωση ενώπιον του πτωχευτικού δικαστηρίου - Προϋποθέσεις επικύρωσης - Ειδικότερα, μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών είναι και εκείνη που απαιτεί η τροποποίηση να αφορά μόνο το χρόνο ή τον τρόπο αποπληρωμής των περιλαμβανόμενων στην αρχική συμφωνία απαιτήσεων, όχι δε και το ύψος αυτών. Εν προκειμένω, όμως, η ένδικη τροποποιητική συμφωνία, που εισάγεται προς επικύρωση, αφορά τη διαγραφή μέρους (ήτοι την απομείωση) της χρηματικής απαίτησης της προσθέτως παρεμβαίνουσας και άρα δεν δύναται να επικυρωθεί κατά το νόμο. Περαιτέρω, στην προκειμένη περίπτωση απορριπτέα τυγχάνουν και αμφότερα τα λοιπά κρινόμενα ένδικα βοηθήματα, και δη η μεν πρόσθετη παρέμβαση ως γενικά μη επιτρεπόμενη στα πλαίσια της παρούσας δίκης, η δε κύρια παρέμβαση, επειδή σε αυτή δεν διαλαμβάνεται επίκληση της μη τήρησης των  προϋποθέσεων και της εντεύθεν βλάβης των συμφερόντων του κυρίως παρεμβαίνοντος. Απορρίπτει την αίτηση, την κύρια και πρόσθετη παρέμβαση.

13-9-19 ΑρΠάγος (Α2) 171/19ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.  Τίθεται το ζήτημα εάν η δανείστρια Τράπεζα, ως υπεύθυνη επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, γενομένης στο πλαίσιο μιας συμβάσεως, οφείλει να ενημερώνει ειδικώς τον οφειλέτη για τη διάθεση αυτών των δεδομένων του στην εκάστοτε συγκεκριμένη εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών, ή αρκεί, κατά νόμο, το γεγονός ότι η Τράπεζα κατά τον χρόνο της συλλογής των δεδομένων, βάσει περιληφθέντων όρων στη σχετική σύμβαση, είχε ενημερώσει τον οφειλέτη ότι τα προσωπικά του δεδομένα, θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από την ίδια (Τράπεζα) ή και από εκείνους που εκτελούν την επεξεργασία κατ' εντολή και για λογαριασμό της, ως αποδέκτες των δεδομένων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εταιρίες εισπράξεως απαιτήσεων. Παραπέμπει στην Τακτική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

13-9-19 ΜονΠρΠειρ 276/19ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - Ν.3869/10. Από την κατάθεση της αίτησης και μέχρι την ημέρα επικύρωσης κατά την οποία είτε θα επικυρωθεί ο ενδεχόμενος προδικαστικός συμβιβασμός από τον Ειρηνοδίκη, είτε θα συζητηθεί ενδεχόμενο αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής, δεν επιτρέπεται η λήψη καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, καθώς και η μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του.Σύμφωνα με την άποψη που ακολουθεί ως ορθότερη το παρόν δικαστήριο, η έννοια των καταδιωκτικών μέτρων είναι ευρύτερη από την κατηγορία των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και στην παραπάνω απαγόρευση εμπίπτει και η έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος του αιτήσαντος την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του Ν. 3869/10. Εν προκειμένω, όμως,  η ανακόπτουσα, με την ένδικη ανακοπή, δε στρέφεται και κατά του κύρους του απογράφου και της κάτωθι του αντιγράφου του απογράφου επιταγής προς πληρωμή, επομένως δε βάλλει κατά του κύρους της προδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης, κατ’ άρθρο 933 του ΚΠολΔ, αλλά στρέφεται μόνο κατά της έκδοσης της προσβαλλόμενης διαταγής πληρωμής, η οποία, όμως, από μόνη της δε συνιστά ούτε έναρξη, ούτε συνέχιση εκτέλεσης. Απορρίπτει την ανακοπή.

13-9-19 ΜονΠρΠειρ 291/19ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - Ν.3869/10. Έννοια της δόλιας περιέλευσης του αιτούντος σε αδυναμία πληρωμών - Περίπτωση εκτεταμένης λήψης καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών - Εν προκειμένω, αποδείχθηκε ότι οι αιτούντες δολίως περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμής των χρεών τους, δεκτής γενομένης ως και κατ’ ουσίαν βάσιμης της προβληθείσας σχετικής ένστασης δόλου εκ μέρους των καθ’ ων οι αιτήσεις - εφεσιβλήτων, η δε κατάφαση της αποδειχθείσας ως άνω δόλιας περιέλευσης των αιτούντων σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους αναιρεί γι’ αμφότερους αυτούς την ιδιότητα του καλόπιστου υπερχρεωμένου οφειλέτη που δικαιούται να υπαχθεί στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3869/10. Απορρίπτει την έφεση.

13-9-19 ΕιρΘεσ 335/19 : ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ. ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ - ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ. Συμβάσεις πώλησης - Αγωγή για την καταβολή υπολοίπου του τιμήματος. Αίτημα επίδειξης εγγράφων - Ειδικότερα, ο εναγόμενος προβάλλει αίτημα περί επίδειξης αποσπασμάτων των εμπορικών βιβλίων της ενάγουσας, ως προς την κίνηση των παραγγελιών που έχει κάνει προς σ’ αυτή, και τις καταβολές στις οποίες έχει προβεί, πλην όμως παντελώς αόριστα, καθώς δεν αναφέρεται το έννομο συμφέρον του για την επίδειξη των συγκεκριμένων εγγράφων, δεδομένου ότι οι ένδικες παραγγελίες αλλά και η καταβολή μέρους του τιμήματος της πρώτης εξ αυτών, συνομολογούνται από την ενάγουσα και δεν εξειδικεύεται περαιτέρω σε τι θα συνεισφέρουν για την αποδεικτική διαδικασία της παρούσας δίκης. Η κρινόμενη αγωγή πρέπει να γίνει δεκτή ως βάσιμη από ουσιαστική άποψη και να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 17.903,83 ευρώ, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο του συνολικά οφειλομένου τιμήματος των δύο συμβάσεων πώλησης, νομιμοτόκως. Περαιτέρω, η απόφαση πρέπει να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή κατά ένα μέρος.

6-9-19 ΑΠΔΠΧ 28/19ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ. Ζήτημα αναγραφής θρησκεύματος και ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών και της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η Αρχή έκρινε ότι α) η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» και β) η δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το μάθημα των Θρησκευτικών, δεν είναι νόμιμες και γι' αυτούς τους λόγους καλεί το Υπουργείο Παιδείας, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, να απόσχει από τις ως άνω μη σύννομες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών,  να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και τέλος να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο και να εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές.

6-9-19 ΕιρΖακ 78/19ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ. ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ . Ν.4491/17. Διαφορά από διοικητική σύμβαση κατασκευής δημόσιου έργου - Δικαιοδοσία. Έννοια διοικητικής σύμβασης και κριτήρια χαρακτηρισμού. Μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4491/17, ήτοι μετά την 13.10.2017, όλες οι προσφυγές ή αγωγές, που αφορούν διαφορές από την εκτέλεση δημοσίου έργου και απορρέουν από διοικητική σύμβαση ή από ιδιωτικού δικαίου σύμβαση, είτε έχουν, οι διαφορές, συμβατικό υπόβαθρο είτε, λόγω ακυρότητας της σύμβασης, ερείδονται στις διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού, ακόμα και αν ανακύπτουν από συμβάσεις έργων και μελετών που έχουν συναφθεί πριν από την έναρξη ισχύος του Ν. 4491/17, υπάγονται εφεξής στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων. Η κρισιολογούμενη αγωγή πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη ελλείψει δικαιοδοσίας.

6-9-19 ΜονΠρΚορ 37/19ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - Ν.3869/10 - ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ. ΕΦΕΣΗ. Στην περίπτωση που οι μηδενικού ή μικρού ύψους καταβολές ορίζονται για χρονικό διάστημα όχι μικρότερο των πέντε (5) μηνών και συγχρόνως ορίζεται νέα δικάσιμος για επανακαθορισμό των δόσεων στη νέα δικάσιμο, η απόφαση είναι οριστική κατά το τμήμα της που ορίζει καταβολές (έστω και μηδενικές) για ορισμένο διάστημα χρόνου και μη οριστική κατά το τμήμα της που ορίζει νέα δικάσιμο για επανακαθορισμό των δόσεων. Απαράδεκτη η άσκηση έφεσης κατά εν μέρει οριστικής απόφασης. Εν προκειμένω, λοιπόν, η εκκαλούμενη απόφαση είναι εν μέρει μη οριστική απόφαση, μη επιδεκτική όμως έφεσης για οποιοδήποτε τμήμα της.

30-8-19 ΜονΠρΑθ 466/19 : ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου συνιστά δικαίωμα του εργοδότη ή του εργαζόμενου και είναι μονομερής, αναιτιώδης δικαιοπραξία, δεν επιτρέπεται όμως, να υπερβαίνει, προφανώς, τα όρια που διαγράφει η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη. Ακυρότητα καταγγελίας της σχέσης εργασίας για νόμιμη συνδικαλιστική δράση. Έννοια συνδικαλιστικής δράσης. Βάρος απόδειξης. Εν προκειμένω, αποδείχθηκε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας της ενάγουσας από την εναγομένη δεν οφείλεται στον επικαλούμενο από αυτή λόγο της συνδικαλιστικής της δράσης, αλλά στη μειωμένη απόδοσή της, στην έλλειψη ενδιαφέροντός της για το αντικείμενο της εργασίας της, στις προβληματικές σχέσεις που είχε αναπτύξει με κάποιους συναδέλφους της, στην αρνητική στάση της απέναντι σε υπαλλήλους του ΕΟΦ, στη μη τήρηση οδηγιών της εναγομένης και στην αδιαφορία της ενάγουσας σε επισημάνσεις - παρατηρήσεις από τους αρμόδιους υπαλλήλους της εναγομένης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνακόλουθα δεν αποδείχθηκε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας της ενάγουσας είναι άκυρη ως παράνομη, άλλως ως καταχρηστική.

27-8-19 AρΠάγος (Ποιν - ΣΤ') 841/19ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ - ΨΕΥΔΗΣ ΚΑΤΑΜΗΝΥΣΗ. ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ. Στοιχειοθέτηση συκοφαντικής δυσφήμησης και ψευδούς καταμήνυσης - αιτιολογία - εσφαλμένη ερμηνεία ή εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης - με την παραδοχή, την οποία διέλαβε στο σκεπτικό της προσβαλλόμενης απόφασής του το δικάσαν Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, σχετικά με την αξιόποινη πράξη της συκοφαντικής δυσφήμισης, προέβη σε εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των ουσιαστικών ποινικών διατάξεων των άρθρων 362 και 363 του ΠΚ, καθόσον στην έννοια του τρίτου, κατά τις διατάξεις αυτές, περιλαμβάνεται οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή αρχή, όπως ο γραμματέας, ο δικαστικός επιμελητής, οι δικαστές, οι εισαγγελείς οι αστυνομικοί κλπ που έλαβαν γνώση του δυσφημιστικού ισχυρισμού ή της διάδοσης, ενόψει μάλιστα και του ότι και από την γραμματική ακόμη διατύπωση του κειμένου των διατάξεων των άρθρων 362-363 του ΠΚ συνάγεται ευθέως ότι "τρίτος" είναι κάθε πρόσωπο που λαμβάνει γνώση των φερόμενων συκοφαντικών ισχυρισμών, αφού δεν γίνεται σ' αυτές οποιαδήποτε εξαίρεση ή διάκριση για τα όργανα που είναι κατά το νόμο αρμόδια να παραλαμβάνουν μηνύσεις, καταθέσεις, αναφορές κλπ - Αναιρεί εν μέρει την υπ' αριθμόν 3837-3901/2018 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ως προς τις διατάξεις της που αφορούν την αθώωση των αναιρεσίβλητων για την πράξη της συκοφαντικής δυσφήμισης.

27-8-19 ΑρΠάγος (Α2) 286/19 : ΑΜΟΙΒΗ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑ - ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ. ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ. Το μέρος της ένδικης αμοιβής, που αποδόθηκε στο Δημόσιο ως δημόσιο έσοδο, για το λόγο ότι τα εισπραχθέντα δικαιώματα του υποθηκοφύλακα κατά το κρίσιμο τρίμηνο υπερέβαιναν τα έξοδα λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου, μετά την απόδοσή του που έγινε κατ' επιταγή νόμου, εξέφυγε από την περιουσία του εναγομένου και αυτός επομένως έπαυσε κατά το χρόνο επίδοσης της αγωγής να είναι ως προς αυτό πλουσιότερος, χωρίς να αποκτήσει κάποιο αντάλλαγμα στη θέση του. Το υπόλοιπο μέρος της ένδικης αμοιβής αναλώθηκε για την κάλυψη των εξιστορούμενων αναγκαίων λειτουργικών δαπανών του υποθηκοφυλακείου, στις οποίες ο υποθηκοφύλακας ήταν υποχρεωμένος από το νόμο να προβεί για τις ανάγκες λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας του υποθηκοφυλακείου, δηλαδή προς εκπλήρωση δημόσιου σκοπού. Αναιρεί και παραπέμπει.

8-8-19 ΔΠρΑθ 7484/19ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ - ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ.  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων δημοτικών τελών και τελών ακίνητης  περιουσίας που κατέβαλε η ενάγουσα στον εναγόμενο Δήμο - Άσκηση αγωγής με επικουρική βάση του αδικαιολόγητου πλουτισμού. Δεδομένου ότι στην κατηγορία των φορολογικών διαφορών υπάγονται και εκείνες που έχουν ως αντικείμενο την επιβολή δημοτικών τελών, η κρινόμενη αγωγή, με την οποία ζητείται η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων δημοτικών τελών και ειδικών φόρων έχει ως αντικείμενο αξίωση «φορολογικού περιεχομένου εν γένει», για την οποία, μόνο το ένδικο βοήθημα της προσφυγής ήταν επιτρεπτό να ασκηθεί. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και για την επικουρική βάση της αγωγής, καθώς και αυτή αφορά την αποκατάσταση ζημίας που προήλθε από την αχρεώστητη –κατά τους ισχυρισμούς της ενάγουσας– καταβολή δημοτικών τελών, εν πάση δε περιπτώσει η εξέτασή της, θα προϋπέθετε τη διαμόρφωση ανεπίτρεπτης παρεμπίπτουσας κρίσης ως προς τη νομιμότητα της καταβολής των επίδικων τελών ή της παράλειψης της Διοίκησης να προβεί στην επιστροφή τους. Κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, το κρινόμενο ένδικο βοήθημα πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτο.

8-8-19  ΜΠρΛαμ 72/19 : ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΟΜΟΛΟΓΑ - ΖΗΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΗ - ΕΥΘΥΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Σύμβαση Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών - Ομόλογα που ανήκουν στην κατηγορία των «perpetual bonds», δηλαδή στα «ομόλογα ατελεύτητης διάρκειας» - Ο κομιστής ενός τέτοιου ομολόγου δεν δικαιούται σε παράδοση - επιστροφή του ομολόγου στον εκδότη του προς τον σκοπό είσπραξης της ονομαστικής του αξίας μετά την λήξη μιας συμφωνηθείσας διάρκειας ή οποτεδήποτε. Συνεπώς, είναι προφανές ότι το επίμαχο ομόλογο αφενός είναι υψηλού ρίσκου, αφετέρου δεν είναι απλό στη σύλληψη και στη λειτουργία του επενδυτικό προϊόν.  Περίστατικά πλημμελούς συμπεριφοράς των υπαλλήλων της τράπεζας σε βάρος του πελάτης της - ενάγοντος, ο οποίος δεν διέθετε οποιασδήποτε μορφής ειδικότερη εκπαίδευση ή εμπειρία και δεν έλαβε ακριβή και σαφή πληροφόρηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου επενδυτικού προϊόντος, ούτε πριν λάβει χώρα η αγορά του ομολόγου, αφού αυτή πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του, ούτε όταν έλαβε γνώση της συγκεκριμένης επένδυσης και αποφάσισε να το διακρατήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κατανοήσει τους κινδύνους. Η συμπεριφορά αυτή των εναγόμενων, η οποία εκδηλώθηκε έναντι του ενάγοντος, συνιστάμενη στην αθέτηση του καθήκοντος διαφώτισης, παροχής ορθής συμβουλευτικής καθοδήγησης και προειδοποίησης του ενάγοντος - πελάτη, δημιουργεί ευθύνη αδικοπρακτική της τράπεζας και συνάμα αντίκειται στην καλή πίστη, στα συναλλακτικά ήθη, στον Κανονισμό Δεοντολογίας ΕΠΕΥ και στο Νόμο περί προστασίας καταναλωτών. Δέχεται εν μέρει την αγωγή.

8-8-19 ΤρΕφΑθ 220/19 : ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. ANΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ.  Σύμβαση εμπορικής συνεργασίας με αντικείμενο την αποκλειστική πώληση υγρών καυσίμων για διάρκεια πέντε ετών μεταξύ εταιρίας πώλησης πετρελαιοειδών και πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που θα το διένειμε - Παράταση άνω της πενταετίας της διάρκειας των συμβάσεων. Αίτημα αναγνώρισης ακυρότητας των συμβάσεων λόγω υπέρβασης της πενταετίας - Κρίση ότι η αγωγή είναι μη νόμιμη και συνεπώς απορριπτέα, διότι τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία επικαλούνται οι ενάγουσες προς θεμελίωση αυτής, και αληθή υποτιθέμενα, δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν το αίτημά τους περί αναγνώρισης ακυρότητας των επιδίκων συμβάσεων, δεδομένου ότι δεν επικαλούνται ότι οι συμφωνίες αυτές επηρέαζαν τα εμπορικά ρεύματα και τον ανταγωνισμό εντός της κοινής αγοράς, με συνέπεια να καθίσταται δυσχερής εξ αυτού του λόγου η πραγματοποίηση των στόχων μιας ενιαίας αγοράς, και συνεπώς, δεν τυγχάνει εφαρμογής το κοινοτικό δίκαιο. Εξάλλου, οι ενάγουσες δεν επικαλούνται άλλα πραγματικά περιστατικά, για να θεμελιώσουν την απαίτησή τους στις διατάξεις του εθνικού δικαίου περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Απορρίπτει τις εφέσεις.

8-8-19  ΕφΑθ 2448/19ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ - ΟΕ. Σε όλες τις περιπτώσεις, σημαίνει μεταβολή της νομικής μορφής («νομικού ενδύματος») της εταιρίας χωρίς εκκαθάριση και χωρίς ανάγκη μεταβιβάσεως (με ειδική ή οιονεί καθολική διαδοχή) των εταιρικών αντικειμένων και εταιρικών χρεών στην εταιρία υπό τη νέα της μορφή. Περίπτωση μετατροπής ΟΕ σε ΕΕ - Η ετερόρρυθμη πλέον εταιρία αναλαμβάνει, αυτοδικαίως άνευ άλλης διατύπωσης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ομόρρυθμης εταιρίας, ανεξάρτητα αν προέρχονται από συμβατική, αδικοπρακτική ή εκ του νόμου-έννομη σχέση. Κρίνεται ότι ο τίτλος επί του οποίου στηρίχτηκε και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής από την οποία προκύπτει η ύπαρξη χρηματικής οφειλής σε βάρος της ανακόπτουσας τραπεζικής εταιρίας έναντι της καθ’ ης η ανακοπή, δεν είναι ανύπαρκτη - ανυπόστατη, αφού εξεδόθη επί υπαρκτού νομικού προσώπου, καθόσον η επιδικαζόμενη απαίτηση προκύπτει με έγγραφη απόδειξη και δη εφετειακή απόφαση, η οποία είχε εκδοθεί υπέρ της δικαιούχου της αρχικής απαίτησης ΟΕ ως έχουσας την κατ’ άρθρο 62 ΚΠολΔ ικανότητα δικαίου και την ικανότητα διαδίκου, και κατ’ επέκταση νομιμοποιείτο ενεργητικώς στη συνέχιση της μεταξύ αυτής και της εναγόμενης τραπεζικής εταιρίας ανοιγείσα δική, ακόμη και μετά τη μετατροπή της. Δέχεται την έφεση.

26-7-19 ΜΠρΑθ 268/19ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. Η Ευρωπαϊκή Διαταγή Πληρωμής, που έχει εκδοθεί για απαίτηση υπαγόμενη στον Κανονισμό 1896/2006, κατά τη διαδικασία που ο Κανονισμός προβλέπει και έχει κηρυχθεί εκτελεστή στο κράτος μέλος προέλευσης, όπου δικαιούται να προβάλει αντιρρήσεις ο οφειλέτης, αναγνωρίζεται και εκτελείται σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος, δίχως να απαιτείται η κήρυξη αυτής εκτελεστής.Έτσι, ο αιτών απευθύνεται κατευθείαν στα όργανα εκτέλεσης της χώρας υποδοχής, ήτοι, στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής δικονομίας, στον αρμόδιο δικαστικό επιμελητή. Εν προκειμενω, πρόκειται περί Ευρωπαϊκής Διαταγής Πληρωμής του Κανονισμού (ΕΚ) 1896/2006, που κατέστη εκτελεστή στο κράτος προέλευσης (Ιταλία) και δεν χρειάζεται να αναγνωριστεί και να κηρυχθεί εκτελεστή στην Ελλάδα, διότι εκτελείται αμέσως. Απορρίπτει την αίτηση ως μη νόμιμη.

26-7-19 ΜΠρΑθ 1845/19ΙΑΤΡΟΙ Ε.Σ.Υ - ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ.  Υποχρέωση των ιατρών του Ε.Σ.Υ από το καθού ΝΠΔΔ, να αναλάβουν πρόσθετα τα καθήκοντα του οικογενειακού ιατρού. Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.  Ιδιωτική διαφορά - Δικαιοδοσία. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη στο άρθρο 5 επαγγελματική ελευθερία. Ειδικότερα, οι αιτούντες είναι θεράποντες ιατροί, προσληφθέντες από πολλών ετών από το Ι.Κ.Α. που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν διαδοχικά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ και τελικά στο καθ ού, όπου απασχολούνται μέχρι σήμερα, έχοντας καταλάβει οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. με συμβάσεις εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. Ισχυρίζονται λοιπόν, ότι το καθ ού αντισυμβατικά και κατά παράβαση του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος, το τελευταίο χρονικό διάστημα, επιχειρεί να τους υποχρεώσει παρά τη θέλησή τους να αναλάβουν παράλληλα με την συμφωνημένη εργασία τους και καθήκοντα οικογενειακού ιατρού, συμπεριφορά που προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά τους. Κατ' ακολουθίαν των ανωτέρω πιθανολογηθέντων πραγματικών περιστατικών, η επιχειρούμενη εκ μέρους του καθ ου ένταξη των αιτούντων στο θεσμό του οικογενειακού ιατρού, παρά τη θέλησή τους, είναι παράνομη, αφού δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο, παραβιάζοντας το άρθρο 5 του Σ., και δη την ελευθερία των συμβάσεων. Η κρινόμενη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή ως βάσιμη και κατ' ουσίαν, να ρυθμιστεί προσωρινά η εργασιακή σχέση των αιτούντων με το καθ ού  και να υποχρεωθεί το τελευταίο να αποδέχεται προσωρινά τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες τους ως θεραπόντων ιατρών της ειδικότητάς τους, υπό τους ίδιους όρους.

19-7-19 ΑρΠάγος (Β1) 316/19 :  ΔΗΜΟΣΙΟ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Προσωπικό Δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου - Δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης ή καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από την υπηρεσία. Άρθρο 55 παρ. 4 του ΠΔ 410/88 - Προκύπτει ότι, ενώ μέχρι την τροποποίηση της εν λόγω διάταξης με το Ν. 3320/2005, το προσωπικό που δικαιούτο να λάβει την αποζημίωση ορίζονταν ρητά στις διατάξεις του ν. 993/1979, δηλαδή ειδικό επιστημονικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, που προσλήφθηκε πριν την ισχύ του ν. 993/1979 και όσοι υπηρετούσαν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού και συνδέονταν με το Δημόσιο με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, παρότι δεν ανήκαν στο ειδικό επιστημονικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, μετά τη γενόμενη τροποποίηση αναφέρεται πλέον γενικά στο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Εν προκειμένω λοιπόν, ο αναιρεσείων ενάγων δικαιούται την αιτούμενη αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης, αν και διορίσθηκε στο εναγόμενο αναιρεσίβλητο Δημόσιο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 993/1979 και δεν ανήκε στο ειδικό επιστημονικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. Δεκτή η αναίρεση.

19-7-19  ΔΕφΑθ (Β') 11/19ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ. Η προσβαλλόμενη απόφαση αναδάσωσης στηρίζεται στο ότι η επίδικη έκταση αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης έκτασης που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Ήδη όμως, έχει κριθεί από το ΕΔΔΑ και το ΣτΕ, ότι η απόφαση του Νομάρχη που κήρυξε αναδασωτέα ευρύτερη έκταση, βασίστηκε σε απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, χωρίς καμία νέα επανεκτίμηση της κατάστασης και ότι, ενόψει του εξαιρετικά παρωχημένου χρόνου της κήρυξής της και του γεγονότος ότι αυτή αφορά γενικώς στην περιοχή όλου του Λεκανοπεδίου Αττικής, που ορίζεται ευρύτατα και χωρίς διάγραμμα, εξαιρουμένων, μάλιστα, σημαντικών κατηγοριών εκτάσεων, δεν συνεπάγεται τον αυτόματο χαρακτηρισμό της επίδικης έκτασης ως αναδασωτέας, αλλά θα έπρεπε να αιτιολογείται με νεότερα στοιχεία. Κρίθηκε λοιπόν εν προκειμένω, ότι η προσβαλλόμενη πράξη, με την οποία κηρύσσεται αναδασωτέα η ιδιοκτησία τoυ αιτούντος, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για δασική έκταση των παρ. 2 και 4 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, που έχει εκχερσωθεί, παρίσταται ανεπαρκώς αιτιολογημένη. Δεκτή η αίτηση ακύρωσης.

19-7-19  ΔΕφΑθ 585/19 : ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Από τον συνδυασμό των διατάξεων 108 παρ. 1 του ΥΚ, 2 παρ. 1 του ΠΚ και 7 παρ. 1 του Σ., συνάγεται ότι εάν από την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος έως και την έκδοση αμετάκλητης απόφασης, ισχύουν περισσότεροι νόμοι, προκύπτει ότι εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον διωκόμενο διατάξεις. Εν προκειμένω, ευμενέστερες διατάξεις είναι αυτές του Ν. 4325/15, διότι η οριστική παύση δεν περιλαμβάνονταν στις ποινές που μπορούσαν να του επιβληθούν πειθαρχικά για τα παραπτώματα, που αυτός είχε παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο και συνεπώς,για τον λόγο αυτό, δεν συνέτρεχε κώλυμα αποδοχής της αίτησης παραίτησής του από την διοίκηση. Κρίση ότι μη νομίμως ο αρμόδιος Υπουργός παρέλειψε την έκδοση διαπιστωτικής πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης του αιτούντος, όπως η παράλειψη αυτή εκδηλώθηκε ρητά με την πράξη περικοπής αποδοχών αυτού. Δέχεται την αίτηση. Ακυρώνει την παράλειψη της διοίκησης να εκδώσει την διαπιστωτική πράξη λύσεως της υπαλληλικής του σχέσης του αιτούντος.

11-7-19 ΜΠρΠειραιώς 722/19 : ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ. Κήρυξη εκτελεστότητας αλλοδαπών αποφάσεων. Για να κηρυχθεί εκτελεστή στην Ελλάδα απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου απαιτείται, πλην άλλων, και να μην είναι αντίθετη προς τη «δημόσια τάξη».  Έννοια “δημόσιας τάξης”. Περίπτωση απόφασης δικαστηρίου αμερικανικής πολιτείας με την οποία επιδικάζεται, λόγω ενδοσυμβατικής ευθύνης, πέραν της πραγματικής ζημίας, και πρόσθετο χρηματικό ποσό, ως ιδιωτική υπέρ του δανειστή ποινή. Κρίση ότι ο θεσμός της τιμωρητικής αποζημίωσης δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη δημόσια τάξη με την προϋπόθεση όμως, ότι το ποσό το οποίο επιδικάζεται δεν είναι δυσανάλογα μεγάλο. Στην προκείμενη περίπτωση, η τιμωρητική αποζημίωση κρίνεται από το παρόν Δικαστήριο εύλογη ενόψει των συγκεκριμένων περιστάσεων, που προκύπτουν από την αλλοδαπή απόφαση. Δεκτή η αίτηση.

11-7-19 ΠΠρΗρακλείου 10/19ΑΛΛΗΛΟΧΡΕΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ - ΑΝΑΚΟΠΗ. Kαταγγελία σύμβασης πίστωσης με ανοιχτό λογαριασμό. Ανακοπή διαταγής πληρωμής. Κατ' αρχάς η από πλευράς τραπεζικού ιδρύματος παραβίαση της υποχρέωσης ενημέρωσης, αναφορικά με προηγούμενη γνωστοποίηση προς την πιστούχο και τον εγγυητή του χαρακτηρισμού τους ως μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, δεν συνιστά άνευ ετέρου άκυρη, ως αντίθετη κατά το άρθρο 174 ΑΚ, την καταγγελία της σύμβασης. Σκοπός της προβλεπόμενης στον Κώδικα Δεοντολογίας διαδικασίας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων είναι η εξεύρεση συναινετικής λύσης μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτικού ιδρύματος και η διερεύνηση εναλλακτικής πρότασης αναδιάρθρωσης.  Στην προκείμενη περίπτωση, η καθ’ ης η ανακοπή δεν υποχρεούνταν να τηρήσει την εν λόγω διαδικασία, διότι είχε προηγηθεί η επιβολή σε βάρος της οφειλέτριας αναγκαστική κατάσχεση, με επισπεύδον το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είχαν σε προγενέστερο χρόνο καταρτιστεί η συμφωνία εξυγίανσης και η σύμβαση αναγνώρισης και ρύθμισης οφειλής, στις οποίες συμβλήθηκε και ο ανακόπτων, βάσει των οποίων καθορίστηκε αναδιάρθρωση της συνολικής οφειλής, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστική εκδήλωση, από πλευράς της πιστούχου και του τελευταίου, πρόθεσης να τηρηθεί η εν λόγω διευθέτηση, κρίνει ότι η καταγγελία της ένδικης σύμβασης πίστωσης δεν έλαβε χώρα καταχρηστικά.  Επιπρόσθετα, δεν αποδεικνύεται ότι υπήρξε από πλευράς της πιστούχου και των εγγυητών τυχόν εκδήλωση πρόθεσης τους προς νέα ρύθμιση της οφειλής τους. Τέλος, νομίμως η καθ’ ης η ανακοπή προέβαινε σε μετακύλιση σε βάρος της πιστούχου της εισφοράς του Ν. 128/1975, ενσωματώνοντας αυτή στο επιτόκιο της ένδικης πίστωσης. Απορρίπτει.

11-7-19  ΕφΑθηνών 896/19 : ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΔΗΛΟ. ΑΠΟΚΛΗΡΩΣΗ. Είναι ισχυρή η εγκατάσταση κληρονόμου επί δήλου πράγματος, δηλαδή επί ειδικά καθοριζόμενου στοιχείου της κληρονομιάς, η οποία υπάρχει αν συνάγεται από τη διαθήκη θέληση του διαθέτη, με τη μνεία του δήλου, να εγκαταστήσει τον τιμώμενο ως κληρονόμο, ως άμεσο δηλαδή καθολικό του διάδοχο σε όλη την κληρονομιά του ή σε ποσοστό της. Μόνο σε περίπτωση αμφιβολίας, αν δηλαδή δεν προκύπτει θέληση του διαθέτη για εγκατάσταση του τιμώμενου ως κληρονόμου, αυτός που τιμήθηκε με το δήλο πράγμα θεωρείται κληροδόχος. Αποκλήρωση με ευρεία και στενή έννοια. Κατά την έννοια του άρθρου 1839 ΑΚ, αποκλήρωση είναι η στέρηση από μεριδούχο της νόμιμης μοίρας του με διάταξη τελευταίας βούλησης. Εν προκειμένω, όπως προκύπτει από την ερμηνεία της ιδιόγραφης διαθήκης της, ήταν αφενός μεν να εγκαταστήσει τους εναγομένους ως μοναδικούς κληρονόμους της εφ’ όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της, ενώ τους λοιπούς τετιμημένους ως κληροδόχους, με τις κληροδοσίες των οποίων βαρύνονται οι εναγόμενοι ανάλογα με τη μερίδα τους, αφετέρου δε να αποκληρώσει τον ενάγοντα-αδελφό της κατ’ άρθρο 1713 ΑΚ, ήτοι να αποκλείσει αυτόν από την εξ αδιαθέτου διαδοχή. Απορρίπτει την αγωγή.

4-7-19 ΔΕφΑθ 1107/19ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ - ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΠΡΟΣΦΥΓΗ. Πράξη διορθωτικού προσδιορισμού τελών χαρτοσήμου και εισφοράς υπέρ ΟΓΑ για τη φορολογική περίοδο του έτους 2010.  Άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και άσκηση προσφυγής - Δεν απαιτείται η ενδικοφανής προσφυγή να ταυτίζεται απολύτως με την προσφυγή από την άποψη των προβαλλόμενων λόγων, αλλά αρκεί να υπάρχει ομοιότητα κατά τα ουσιώδη και εκάστοτε κρίσιμα στοιχεία.  Παραγραφή - Εύλογη διάρκεια - Έχει κριθεί από την Ολ του ΣτΕ με την υπ'αρ. 1738/17 ότι ο κανόνας της εικοσαετούς παραγραφής των αξιώσεων (αρ. 249 ΑΚ), εκτιμώμενος υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας, δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής, κατ’ αναλογία, για την παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή τελών χαρτοσήμου και της υπέρ ΟΓΑ κοινωνικής εισφοράς, ενόψει και του επιδιωκόμενου εν προκειμένω σκοπού δημοσίου συμφέροντος για αποτελεσματικότητα του φορολογικού ελέγχου και εισπραξιμότητα των καταλογιζομένων τελών χαρτοσήμου και της υπέρ ΟΓΑ κοινωνικής εισφοράς. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμοστέα ρύθμιση, κατά τα νομολογιακώς δεκτά, η οποία στοιχεί προς την απαίτηση της διάταξης του άρθρου 25 παρ.1 του Συντάγματος, είναι εκείνη της πενταετούς παραγραφής. Εν προκειμένω, λοιπόν, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει τέλη χαρτοσήμου και υπέρ ΟΓΑ κοινωνική εισφορά, για την κρινόμενη διαχειριστική περίοδο του έτους 2010, υπόκειται σε πενταετή παραγραφή - Μη νόμιμος ο καταλογισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες διενεργήθηκαν με την έκδοση και κοινοποίηση στην προσφεύγουσα της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού τελών χαρτοσήμου εντός του έτους 2017, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση, στις 31.12.2015 της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής.

28-6-19 ΠρΧαλκίδας (ΔιοικΟλ) 2/19 :  ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ - Ν.4335/15. Ζητήματα που γεννήθηκαν με τη νέα τακτική διαδικασία του Ν.4335/15, για τον τρόπο επανάληψης της συζήτησης μετά την έκδοση προδικαστικής απόφασης. Πόρισμα της Ολομέλειας των Δικαστών του Πρωτοδικείου Χαλκίδας στην περίπτωση έκδοσης μη οριστικής απόφασης και επανάληψης της συζήτησης ή επαναφοράς της αγωγής προς συζήτηση, κατά τα άρθρα 237, 249, 250 και 254 του ΚΠολΔ.

28-6-19 ΕφΑθ 695/19ΣΤΕΡΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ. Θάνατος πατέρα ενηλίκου τέκνου σε ατύχημα - Αποζήμιωση λόγω στέρησης διατροφής του τέκνου από την ασφαλιστική εταιρία  - Προϋποθέσεις αποζημίωσης. Ως περιουσία καταλυτική του δικαιώματος του ενάγοντος για αποζημίωση νοείται εκείνη η οποία δεν συνδέεται με αυτή που αποκόμισε ο ενάγων από το ίδιο ατύχημα.  Εν προκειμένω άρνηση εκ μέρους της ασφαλιστικής επιχείρησης της προϋποθέσεως της απορίας του ενάγοντος τέκνου λόγω του εισπραχθέντος κεφαλαίου της χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ψυχικής οδύνης. Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός της εναγομένης είναι αντίθετος προς την καλή πίστη και τα χρηστά ήθη, διότι η εισπραχθείσα από τον ενάγοντα χρηματική ικανοποίηση λόγω θανατώσεως του πατέρα του αποτελεί πράγματι περιουσιακό στοιχείο, το οποίο όμως αποκτήθηκε από τον ενάγοντα λόγω αδικοπραξίας για την οποία ευθύνεται η εναγομένη ασφαλιστική εταιρεία, η οποία δεν επιτρέπεται να επικαλεσθεί την ύπαρξη αυτής της περιουσίας για να αντλήσει ωφελήματα τα οποία οδηγούν σε ανατροπή την προϋποθέσεως του ενάγοντος για αξίωση διατροφής. Απορρίπτει την έφεση.

28-6-19 ΜονΠρΑθ 411/18 Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ ΑΕ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - Ν.4324/15 - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση ορισμένου χρόνου του ενάγοντος ως Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της εναγομένης Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ - Κατά τη διάρκεια της συμβάσεως εκδόθηκε ο Ν.4324/15 δυνάμει του άρθρου 14 του οποίου, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μεταξύ της Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ. ΑΕ και των Διευθυντών λύονται αζημίως. Έτσι η εναγόμενη, επικαλούμενη την ως άνω διάταξη Νόμου, έλυσε την εργασιακή της σχέση με τον εναγόμενο - Άσκηση αγωγης λόγω άκυρης απόλυσης. Το Δικαστήριο κρίνει ότι η  καταγγελία της επίδικης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου είναι άκυρη, διότι έγινε χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου, κατά την έννοια του άρθρου 672 του Α.Κ. Ειδικότερα, η διάταξη του άρθρου 14 του νόμου 4324/2015, αντίκειται στο  Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, καθώς πρόκειται για μεταγενέστερη επέμβαση του νομοθέτη στη σύμβαση εργασίας, η οποία προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα των συμβαλλομένων μερών στην ελευθερία της σύμβασης εργασίας καταργούσα τη δυνατότητα διαμόρφωσης του περιεχομένου αυτής. Πράγματι, με την πρόωρη μονομερή λύση της συμβάσεως των ήδη προσληφθέντων, χωρίς αποζημίωση, προσβάλλεται η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα οικονομική ελευθερία των ανωτέρω προσώπων. Περαιτέρω, ο τεθειμένος νομοθετικός περιορισμός της απόλυσης, και μάλιστα χωρίς καταβολή αποζημίωσης, δεν είναι πρόσφορος και αναγκαίος για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και σε κάθε περίπτωση είναι δυσανάλογος σε σχέση με αυτόν. Εν προκειμένω, αποδείχθηκε ότι ο ενάγων είχε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να προσληφθεί στη θέση του Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών και παρείχε τις υπηρεσίες του στην εναγομένη προσηκόντως και ευσυνειδήτως. Επομένως, η καταγγελία εκ μέρους της εναγομένης της επίδικης σύμβασης εργασίας είναι άκυρη, διότι έγινε χωρίς σπουδαίο λόγο. Δεν μπορεί όμως, να γίνει λόγος ούτε για παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του ενάγοντος κατά το άρθρο 57 Α.Κ, ούτε για αδικοπραξία κατά την έννοια άρθρων 914 και 932 του ίδιου Κώδικα. Πρέπει λοιπόν, η κρινόμενη αγωγή να γίνει εν μέρει δεκτή ως ουσιαστικά βάσιμη και περαιτέρω πρέπει να υποχρεωθεί η εναγόμενη να καταβάλει μέρος της αποζημίωσης στον ενάγοντα λόγω πρόωρης καταγγελίας της επίδικης σύμβασης εργασίας νομιμοτόκως, καθώς και τις αποδοχές αδείας 2014, επίσης νομιμοτόκως. Δεκτή εν μέρει η αγωγή.

28-6-19 ΕλΣυνέδριο (Πράξη - Ι Τμήμα) 7/18 : ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ– ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΕ – ΑΚΥΡΕΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΙΔΟΧ – ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΜΟΙΒΗΣ. Αίτηση ανάκλησης πράξης Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκε ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ΧΕ της αιτούσας δημοτικής ΑΕ που αφορούσε στην καταβολή αποδοχών σε υπαλλήλους της, που απασχολήθηκαν σε υπηρεσίες καθαριότητας, δυνάμει συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνήφθησαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 24 παρ. 2 του ν. 4479/2017. Οι συναφθείσες βάσει των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του ν. 4479/2017, συμβάσεις των φερομένων ως δικαιούχων του επίμαχου χρηματικού εντάλματος και οι απορρέουσες από αυτές δαπάνες είναι μη νόμιμες, καθόσον οι υπάλληλοι μέχρι τις 7.6.2017 δεν απασχολήθηκαν σε υπηρεσίες καθαριότητας ανταποδοτικού χαρακτήρα, όπως απαιτούν οι προαναφερθείσες διατάξεις, δεδομένου ότι οι παρασχεθείσες από αυτούς υπηρεσίες αυτές αμείβονταν από τα έσοδα που προέκυπταν από το αντίτιμο που κατέβαλλαν οι ωφελούμενοι πολίτες-χρήστες των παροχών υδροθεραπείας και όχι, ως εκ τούτου, από την είσπραξη ανταποδοτικού τέλους προοριζόμενου για την παροχή των υπηρεσιών. Οι συμβάσεις αυτές είναι, ως διαδοχικές, αυτοδικαίως άκυρες. Η καταβολή, ωστόσο, των οφειλομένων βάσει αυτών επιβάλλεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του π.δ. 164/2004, ως μέτρο για την αποτροπή της καταχρηστικής χρησιμοποίησης του είδους αυτού των συμβάσεων εργασίας, (διαδοχικών) και δύναται να διενεργηθεί με το χρηματικό ένταλμα που φέρεται προς έλεγχο και αφορά στην καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής τους κατ’ επίκληση των άκυρων αυτών συμβάσεων. Δέχεται αίτηση. Ανακαλεί τη 29/2018 πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών  στο I Τμήμα.

21-6-19 ΑΕΔ 1/19Άρση αποφατικής σύγκρουσης δικαιοδοσίας, η οποία ανέκυψε από τις αποφάσεις 1548/2013 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και 973/2017 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Διαφορά από διοικητική σύμβαση και την απόρριψη ανακοπής της αιτούσας κατά της δήλωσης του Δημοσίου ως τρίτου, εις χείρας του οποίου έγινε κατάσχεση απαίτησης της καθ' ής η εκτέλεση εταιρείας. Αίρει υπέρ της δικαιοδοσίας των διοικητικών δικαστηρίων την αποφατική σύγκρουση που ανέκυψε στην προκείμενη υπόθεση. Αντίθετη μειοψηφία.

21-6-19  ΕλΣυνέδριο (Πράξη - VII Τμήμα) 50/18 : Αίτηση ανάκλησης – Δήμος – αμοιβή – απευθείας ανάθεση – προμήθειες – αυτοκίνητα – συγγνωστή πλάνη. Αίτηση ανάκλησης μη θεώρησης ΧΕ Δήμου που αφορά στην καταβολή αμοιβής σε ιδιωτικό συνεργείο για την επισκευή και συντήρηση δημοτικών οχημάτων. Απευθείας ανάθεση προμηθειών. Επιμερισμός. Προμήθεια των αναγκαίων ανταλλακτικών αυτοκινήτων και επισκευή και συντήρηση σε ιδιωτικό συνεργείο οχημάτων των Ο.Τ.Α.. H προμήθεια ανταλλακτικών για την τακτική συντήρηση και επισκευή των οχημάτων του Δήμου μη νομίμως ανατέθηκε απευθείας, μετά από τεχνητή κατάτμηση της συνολικής, απαιτούμενης για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών του, δαπάνης, με σκοπό την αποφυγή, προκήρυξης διαγωνισμού, καθόσον η αξία της, συναθροιζόμενη με την αξία των προηγηθεισών αυτής όμοιων προμηθειών του Δήμου, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ, που τίθεται ως όριο για την απευθείας ανάθεση των προμηθειών των δήμων. Εντούτοις λαμβανομένων υπόψη των ισχυρισμών του Δήμου ότι στα υπό προμήθεια ανταλλακτικά περιλαμβάνονται και ανταλλακτικά που δεν αφορούν στο τακτικό σέρβις των οχημάτων, όπως τούτο αποδεικνύεται και από τη δυσκολία ανεύρεσης των ανταλλακτικών για ένα όχημα, το Τμήμα κρίνει ότι τα αρμόδια όργανα του Δήμου προέβησαν στην ελεγχόμενη απευθείας ανάθεση χωρίς πρόθεση καταστρατήγησης των σχετικών διατάξεων και πρέπει για το λόγο αυτό να ανακληθεί η προσβαλλόμενη πράξη. Ανακαλεί την 164/2018 Πράξη του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών στο Τμήμα αυτό.

21-6-19 ΕλΣυνέδριο (Πράξη - Ι  Τμήμα) 23/18Αίτηση ανάκλησης – Δήμος – δημοτική υπάλληλος – επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Αίτηση ανάκλησης μη θεώρησης ΧΕ Δήμου που αφορά στην αναδρομική καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε δημοτική υπάλληλο αυτού, διότι η άνω φερόμενη ως δικαιούχος υπάλληλος, κατηγορίας ΥΕ και ειδικότητας Γενικών Καθηκόντων, απασχολείται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) του Δήμου, όμως είναι επιφορτισμένη με την άσκηση αμιγώς διοικητικών καθηκόντων (τοποθετημένη στη θέση «Διοικητικός») και, συνεπώς, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 22 του ν. 4368/2016 για τη λήψη του ως άνω επιδόματος. Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η προαναφερόμενη δημοτική υπάλληλος κατηγορίας ΥΕ - Γενικών Καθηκόντων, παρέχουσα εργασία διοικητικής φύσεως, εξαιρείται ρητώς από τις επαγγελματικές ειδικότητες, που, σύμφωνα με την εφαρμοστέα διάταξη, έχουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος αυτού, ενώ περαιτέρω, δεν αρκεί για να την καταστήσει δικαιούχο του επίμαχου επιδόματος το γεγονός ότι, καθ’ όλο το ωράριο εργασίας της, υφίσταται τις οσμές και τη σκόνη των απορριμμάτων, βιώνει δε τη θέασή τους από το χώρο που στεγάζεται το γραφείο της καθώς επίσης τις τυχόν δονήσεις, τη διάχυση των ρύπων στο σύνολο των εγκαταστάσεων του Σ.Μ.Α. και την εν γένει αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου. Απορρίπτει αίτηση.

19-6-19 ΣτΕ (Β') 27/19 :  Δήμοι - Δημόσιος υπόλογος - Έλλειμμα.  Δημόσιος υπόλογος - Έννοια και χαρακτηριστικά -Έννοια ελλείμματος. Προσδιοριστικό στοιχείο της έννοιας του υπολόγου είναι η απονεμηθείσα σ' αυτόν από τον νόμο ή η ασκούμενη από αυτόν οποιαδήποτε εξουσία προς διαχείριση χρημάτων  που ανήκουν στο Κράτος, σε ν.π.δ.δ. ή σε ο.τ.α., ενώ πράξη διαχειρίσεως αποτελεί η χρήση αυτών σύμφωνα με τον νόμο και τον προορισμό τους και η προσήκουσα απόδοσή τους. Αυτόθροη συνέπεια της ιδιότητας του δημοσίου υπολόγου είναι η υποχρέωσή του να αποδίδει λογαριασμό για την διαχείρισή του. Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί έλλειμμα σ' αυτήν, καταλογίζεται με αιτιολογημένη απόφαση από τους διαπιστώσαντες αυτό οικείους διατάκτες και επιθεωρητές και σε κάθε περίπτωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ως έλλειμμα διαχειρίσεως, η αποκατάσταση του οποίου συνεπάγεται τον καταλογισμό του υπολόγου, νοείται κάθε επί το έλαττον αδικαιολόγητη διαφορά που διαπιστώνεται μεταξύ της ποσότητας των χρημάτων που έπρεπε να υπάρχει σε μια δεδομένη στιγμή, σύμφωνα με τους τηρούμενους λογαριασμούς και με βάση νόμιμα διαχειριστικά στοιχεία, και εκείνης που πράγματι υπάρχει. Περίπτωση εν προκειμένω, βεβαίωσης στο χρηματικό κατάλογο του αναιρεσιβλήτου Δήμου, οφειλών από τέλη καθαριότητας - φωτισμού - Τ.Α.Π της αναιρεσείουσας εταιρίας που δραστηριοποιείται στην εν γένει εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία φέρεται να τα εισέπραξε από τους πελάτες της, αλλά δεν απέδωσε αυτά στο  Δήμο. Κρίθηκε ότι εφόσον, ποσά δημοτικών φόρων και τελών που εισεπράχθησαν από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπολόγου, και τα οποία δεν απεδόθησαν στους δικαιούχους δήμους συνιστούν έλλειμμα, ο έλεγχος της νομιμότητας της επίδικης πράξεως καταλογισμού υπάγεται στην δικαιοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι σ’ αυτή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Ενόψει αυτού, το δικάσαν διοικητικό εφετείο που δίκασε την διαφορά αυτή υπερέβη την δικαιοδοσία του και πρέπει, κατά συνέπεια, για τον λόγο αυτό, να γίνει δεκτή η υπό κρίση αίτηση αναιρέσεως και να αναιρεθεί η προσβαλλομένη απόφαση. Το Δικαστήριο διακρατεί το ένδικο βοήθημα της αναιρεσείουσας, το οποίο και παραπέμπει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

14-6-19 ΑρΠάγος (Β2) 188/19Αξιώσεις κατά Δημοσίου - Τοκοφορία - Δημόσιο συμφέρον.  Η ρύθμιση  με την οποία, επί υπερημερίας, αναγνωρίζεται στα ΝΠΔΔ το δικαίωμα να καταβάλλουν, με την ιδιότητα του οφειλέτη, ποσοστό τόκου 6% ετησίως, ήτοι μικρότερο εκείνου που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν οι ιδιώτες ως οφειλέτες, εισάγει επιτρεπτή εξαίρεση υπέρ των ΝΠΔΔ, και δεν βρίσκεται σε αντίθεση ούτε προς τις αυξημένης τυπικής ισχύος διατάξεις του Συντάγματος, ούτε προς αυτές του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, που προστατεύει την περιουσία παντός προσώπου. Και τούτο, διότι η προστασία της περιουσίας του ΝΠΔΔ είναι αναγκαία προκειμένου αυτό να παραμένει σε θέση να εκπληρώνει, απρόσκοπτα, τους προέχοντες καταστατικούς σκοπούς του και να εξυπηρετεί το γενικότερο δημόσιο ή κοινωνικό συμφέρον. Αναιρεί ως προς τόκους.

14-6-19 ΔΕφΑθ 60/19Δάση - Αναδασωτέες εκτάσεις. Κάθε αποψιλούμενη δασική έκταση, δημόσια ή ιδιωτική, κηρύσσεται υποχρεωτικώς αναδασωτέα με μόνη την αντικειμενική διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων, που προβλέπει η συνταγματική διάταξη του άρθρου 117 παρ.3, η δε απόφαση περί αναδασώσεως πρέπει να αιτιολογείται πλήρως ως προς το χαρακτηρισμό της έκτασης ως δάσους ή δασικής εκτάσεως, η αιτιολογία, όμως, αυτή μπορεί να συμπληρώνεται και από τα λοιπά στοιχεία του φακέλου. Εν προκειμένω, η αιτιολογία της προσβαλλόμενης απόφασης, παρίσταται πλημμελής, διότι, η Διοίκηση στηρίζει την κρίση της περί του δασικού χαρακτήρα της  έκτασης, στην απλή αναφορά του αριθμού των αεροφωτογραφιών, χωρίς μνεία του περιεχομένου τους, όσον αφορά το είδος, τη μορφή και πυκνότητα της δασικής βλάστησης. Δέχεται την αίτηση ακύρωσης.

14-6-19 ΜΠρΚαρδίτσας 4/19 : Τράπεζες - Επενδυτικές υπηρεσίες - Ευθύνη.  Σύμβαση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών - Ομόλογα ατελεύτητης διάρκειας - ''Perpetual bonds''. Ζητήματα ευθύνης τράπεζας, εάν δεν εφιστά εγγράφως την προσοχή του επενδυτή στους κινδύνους συγκεκριμένων επενδυτικών επιλογών του. Προστασία καταναλωτών. Εν προκειμένω, προκύπτει ότι οι ενάγοντες, πριν προβούν στην αγορά του ομολόγου, δεν είχαν λάβει από τους προστηθέντες υπαλλήλους των εναγομένων τραπεζών ακριβή και σαφή πληροφόρηση σχετικά με τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου επενδυτικού προϊόντος και εν γένει τους κινδύνους που ενείχε η εν λόγω επένδυση. Επίσης αποδείχθηκε ότι οι ενάγοντες υπάγονται στην έννοια του καταναλωτή και όχι του θεσμικού επενδυτή ή επαγγελματία κερδοσκόπου επενδυτή, καθόσον δεν υπερβαίνουν το πρότυπο του μέσου αποταμιευτή. Οι εναγόμενες λοιπόν, δια των πράξεων και παραλείψεων των προστηθέντων υπαλλήλων τους, παρέβησαν τις συναλλακτικές υποχρεώσεις τους, παρέβησαν υπαιτίως τις διατάξεις του Κανονισμού Δεοντολογίας ΕΠΕΥ, καθώς και τις διατάξεις του Ν. 2251/94. Η υπαίτια δε παράβαση των ανωτέρω διατάξεων συνιστά παράνομη συμπεριφορά και οι εναγόμενες ευθύνονται αντικειμενικά για την αδικοπρακτική συμπεριφορά των προστηθέντων από αυτές υπαλλήλων. Εν μέρει δεκτή η αγωγή.

12-6-19 ΕλΣυν (Πράξη Προλ.Ελέγχου - Τμήμα VII) 131/18Δήμος – υπάλληλοι ΙΔΟΧ – πρόσληψη. Μη θεώρηση ΧΕ Δήμου για την καταβολή μέρους αμοιβής σε εταιρεία για τη «Φροντίδα και υποστήριξη καθημερινής λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων», συνολικού ποσού 15.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.. Οι προβλεπόμενοι στον ΚΚΔΚΥ για το μόνιμο προσωπικό περιορισμοί εφαρμόζονται αναλογικά μόνο επί του απασχολούμενου με σύμβαση εργασίας ΙΔΑΧ προσωπικού, όχι δε και επί εκείνου που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ. Νόμιμη η σχετική δαπάνη καθόσον το γεγονός ότι ένας εκ των ήδη εταίρων της αναδόχου εταιρείας είχε προσληφθεί από το Ν.Π.Δ.Δ, κατά την ίδια χρονική περίοδο ως ΠΕ Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ δεν ασκεί επιρροή.

12-6-19 ΕλΣυν (Πράξη Προλ.Ελέγχου - Τμήμα VII) 65/18Δήμος – απευθείας ανάθεση – υπηρεσίες – επιμερισμός. Μη θεώρηση ΧΕ Δήμου που αφορά σε αμοιβή εργασιών καθαρισμού ρεμάτων στη Δ.Ε. Απευθείας ανάθεση υπηρεσιών. Επιμερισμός. Το αντικείμενο των ελεγχόμενων «εργασιών καθαρισμού ρεμάτων» δεν είναι ομοειδές με το αντικείμενο συμβάσεων «κλαδεύσεων για λόγους πυρασφάλειας οδεύσεων προς τα δάση» και ως εκ τούτου νομίμως αυτές ανατέθηκαν απευθείας, σύμφωνα με το άρθρο 118 του ν. 4412/2016, καθώς οι εν λόγω εργασίες, που αποσκοπούν στον καθαρισμό τμημάτων των πέντε ρεμάτων Δ.Ε., πέραν του καθαρισμού της βλάστησης που ως αντικείμενο ταυτίζεται με αυτό των αναθέσεων για τον «καθαρισμό φυτικής βλάστησης στο οδικό δίκτυο» και τις «κλαδεύσεις για λόγους πυρασφάλειας», περιλαμβάνουν πρωτίστως εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών, μπαζών και απορριμμάτων, εργασίες οι οποίες δεν παρουσιάζουν ομοιότητα με όσες έχουν ανατεθεί με τις λοιπές συμβάσεις. Νόμιμη συνεπώς παρίσταται η δαπάνη δεδομένου ότι η σχετική σύμβαση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μερικότερο τμήμα ενιαίας εργασίας των συμβάσεων, ώστε να αποτελεί προϊόν μη νόμιμης κατάτμησης.

12-6-19 ΕλΣυν (Πράξη Προλ.Ελέγχου - Τμήμα VII) 45/18Δήμος – αμοιβή – υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων – απευθείας ανάθεση - προϋπολογισμός. Μη θεώρηση ΧΕ Δήμου  που αφορούσαν σε καταβολή μέρους της αμοιβής των φερόμενων ως δικαιούχων για την παροχή υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών σε Δημοτικές Ενότητες. Νόμιμη η απευθείας ανάθεση όμοιων ή ομοειδών συμβάσεων, όταν καθεμία από αυτές αφορά στην κάλυψη των αναγκών κάθε δημοτικής ενότητας ξεχωριστά και η συνολική ετήσια δαπάνη για κάθε δημοτική ενότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι αν και το αντικείμενο των επίμαχων συμβάσεων αφορά στην παροχή όμοιων υπηρεσιών, ορθώς ο Δήμος προέβη στην απευθείας ανάθεσή τους ανά δημοτική ενότητα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 14 του ν. 4071/2012, καθόσον ακολουθήθηκε εξαρχής η διαδικασία αναγραφής ξεχωριστών πιστώσεων ανά Δημοτική Ενότητα στον προϋπολογισμό του έτους 2017.

7-6-19 ΑρΠάγος (Ολ) 3/19 : Επικουρικό Κεφάλαιο - Αυτοκινητικό ατύχημα - Περιορισμός αποζημίωσης - Αντισυνταγματικότητα. Ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Αυτοκινητικό ατύχημα - Ευθύνη Επικουρικού Κεφαλαίου λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης - Όρια ευθύνης του ΕΚ - Εν προκειμένω, κατά την κρίση του Εφετείου το ΕΚ όφειλε να καταβάλει στον παθόντα το ποσοστό 70% της συνολικής αποζημίωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του τέταρτου άρθρου περ.γ' του Ν. 4092/12.  Κρίση ότι η εν λόγω κανονιστική εθνική ρύθμιση κατά το μέρος με την οποία περιορίζεται το συνολικό ποσό αποζημίωσης του παθόντος σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρείας, όπως στην ένδικη περίπτωση, σε ορισμένο μόνο ποσοστό της πλήρους αποζημίωσης και με ανώτατο ποσό 100.000 ευρώ, είναι αντίθετη με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (αρ.25 παρ.1 του Σ.), την ΕΣΔΑ (αρ.1 παρ.1 του ΠΠΠ), αλλά και το Ενωσιακό Δίκαιο (Οδ. 72/166/ΕΚ και Οδ. 84/5/ΕΚ). Αναιρεί  λοιπόν, την υπ'αρ. 671/14 απόφαση του ΜονΕφΠειραιώς, κατά το μέρος που περιόρισε την υποχρέωση του Επικουρικού Κεφαλαίου για καταβολή αποζημίωσης (αποθετικής ζημίας και χρηματικής ικανοποίησης).

7-6-19 ΔΠρΘεσ 447/19Νόθευση πετρελαίου - Λαθρεμπορία - Προσφυγή. Η χρησιμοποίηση αντί για πετρέλαιο κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης ναυτιλίας ή πετρελαίου κίνησης νοθευμένου με άλλα προϊόντα, συνιστά αντικειμενική παράβαση, που διαπράττεται με μόνη την απόδειξη τέλεσης των ανωτέρω πραγματικών περιστατικών, ανεξαρτήτως της τυχόν υπαιτιότητας των μετεχόντων προσώπων, η οποία επισύρει την επιβολή του ως άνω διοικητικού προστίμου σε βάρος του κατόχου του οχήματος. Περαιτέρω, η παράβαση αυτή είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από το αδίκημα της λαθρεμπορίας, κι ως εκ τούτου, στοιχειοθετείται, ακόμη κι αν ο παραβάτης απαλλαγεί από την τέλεση της λαθρεμπορίας. Το διοικητικό δικαστήριο δικαιούται να μεταβάλλει ακόμη και τη νόμιμη βάση στην οποία στηρίχθηκε η έκδοση της καταλογιστικής σε βάρος διοικουμένου πράξης επιβολής προστίμου. Περαιτέρω, εν προκειμένω, η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου με την οποία κηρύχθηκαν αθώοι οι  προσφεύγοντες, αφορά στη νόμιμη εκπρόσωπο της προσφεύγουσας, ενώ η ένδικη διοικητική διαδικασία και η προκείμενη διαφορά αφορά στην ίδια, ήτοι οι δύο διαδικασίες δεν στρέφονται κατά του ίδιου προσώπου, ώστε να τεθεί ζήτημα δέσμευσης του παρόντος Δικαστηρίου, ενώ περαιτέρω είναι διαφορετική και η διάταξη βάσει της οποίας επιβλήθηκε το ένδικο πρόστιμο. Δεκτή η  προσφυγή ως προς την πρώτη και το δεύτερο εκ των προσφευγόντων - Απορρίπτει την προσφυγή ως προς την τρίτη προσφεύγουσα εταιρία.

7-6-19 ΜΠρΑθ 424/19ΑΕ - Ζημία μετόχων που εξαπατήθηκαν από μέλη του ΔΣ της ΑΕ. Ειδικότερα, στην προκειμένη περίπτωση για τους επενδυτές η επιλογή τους να επενδύσουν τα χρήματά τους στην εταιρεία, δεν ήταν απλώς μια επιζήμια επένδυση στο Χρηματιστήριο, εντός των αποδεκτών νομίμων και καθορισμένων ορίων και κανόνων, αλλά το αποτέλεσμα μιας μεθοδευμένης και σχεδιασμένης επί σειρά ετών ποινικά κολάσιμης συμπεριφοράς, που επέδειξαν οι καθ ων, με σκοπό την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού ως προς την οικονομική θέση και κατάσταση της εισηγμένης εταιρείας (πρώτης των καθ ων), με πληροφορίες, που ήταν πρόσφορες να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις στο επενδυτικό κοινό και στις εποπτικές αρχές, συμπεριφορά, που στοιχειοθετεί το αδίκημα της απάτης. Υπαίτιοι ήταν οι καθ ων, ως νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας και μέλη του Δ.Σ, οι οποίοι και εκπόνησαν και έθεσαν σε λειτουργία το σχέδιο εξαπάτησης, με σκοπό να αποκομίσουν (παράνομα) κέρδη. Ασφαλιστικά μέτρα - Δεκτή εν μέρει η αίτηση - Διατάσσει συντηρητική κατάσχεση κάθε ακίνητης περιουσίας των καθ' ων μέχρι του ποσού των 70.000 ευρώ.

5-6-19 ΕλΣυν (Πράξη Προλ.Ελέγχου - Τμήμα Ι) 123/18 : ΔΥΠΕ – υπάλληλοι ΙΔΟΧ – συμμόρφωση διοίκησης – σύμβαση εργασίας. Μη  θεώρηση ΧΕ Δ.Υ.ΠΕ. που αφορά στην καταβολή ποσού σε υπαλλήλους του εν λόγω νομικού προσώπου που απασχολήθηκαν δυνάμει συμβάσεων εργασίας ΙΔΟΧ, ως αποδοχές τους. Η Διοίκηση οφείλει, μετά την κοινοποίηση σε αυτήν αντιγράφου αιτήσεως αναστολής εκτέλεσης της προκήρυξης καθώς και των λοιπών πράξεων της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, ασκηθείσας ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία μάλιστα ζητείται και η έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσής τους, να μην προβαίνει στην υπογραφή της σχετικής συμβάσεως και να απόσχει από κάθε ενέργεια, η οποία θα ήταν ικανή να ματαιώσει την επιδιωκομένη από τον αιτούντα παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας. Η υπογραφή ωστόσο της σχετικής σύμβασης, κατά παράβαση της υποχρεώσεως αναμονής, ανεξαρτήτως της ευθύνης που γεννά για την Διοίκηση, δεν καθιστά μη νόμιμη την τελευταία, ούτε, συνακόλουθα, παράνομες τις δαπάνες που συνέχονται με αυτή. Νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι οι επίμαχες συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ μεταξύ της Υποδιοικήτριας της Υγειονομικής Περιφερείας και των εν λόγω υπαλλήλων, επί των οποίων ερείδεται η ελεγχόμενη δαπάνη, είναι νόμιμες, καθόσον η υπογραφή αυτών, παρά την κοινοποίηση της σχετικής αιτήσεως αναστολής και του συναφούς αιτήματος προσωρινής διαταγής και κατά παράβαση της υποχρεώσεως αναμονής, δεν επιδρά στη νομιμότητα αυτών.

5-6-19 ΕλΣυν (Πράξη Προλ.Ελέγχου - Τμήμα Ι) 51/18 : Δήμος – αποδοχές – δικηγόρος – πρόσληψη. Μη θεώρηση ΧΕ Δήμου που αφορά σε δαπάνη πρώτης μισθοδοσίας για το μήνα Σεπτέμβριο του 2017 δικηγόρου, που προσλήφθηκε στον ανωτέρω Δήμο με σχέση έμμισθης εντολής. Μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη των επί παγία αντιμισθία προσλαμβανόμενων από τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού δικηγόρων. Νομίμως ο νεοπροσληφθείς δικηγόρος κατετάγη, ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, στο 15ο και όχι στο 3ο μισθολογικό κλιμάκιο, διότι η κατάταξή του, ως δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, στο 15ο μισθολογικό κλιμάκιο υπαγορεύεται από τις επιτακτικού χαρακτήρα διατάξεις του άρθρου 44 του Κώδικα περί Δικηγόρων και του άρθρου 9 του ν. 4354/2015, οι οποίες καθορίζουν τα κατώτατα δυνατά όρια των απολαβών των με πάγια αντιμισθία αμειβόμενων δικηγόρων.

5-6-19 ΕλΣυν (Πράξη Προλ.Ελέγχου - Τμήμα Ι) 28/18 Δήμος – αποδοχές – ειδικός σύμβουλος – συγγνωστή πλάνη. Μη θεώρηση ΧΕ Δήμου που αφορά στην καταβολή αποδοχών, σε υπάλληλο, η οποία προσελήφθη ως Ειδική Σύμβουλος. Ειδικοί σύμβουλοι. Μη νόμιμη η σχετική δαπάνη δεδομένου ότι η ανωτέρω κακώς προσελήφθη σε θέση ειδικού συμβούλου στο Δήμο, καθόσον η φερόμενη ως εμπειρία της σε διάφορους φορείς (στη Δ1 Διεύθυνση ΟΗΕ και Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη καθώς και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου), έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης και, συνεπώς, προηγήθηκε της λήψης του πτυχίου της, μετά την λήψη του οποίου και μόνο μπορούσε αυτή να αποκτήσει την όποια ειδικότερη επιστημονική ειδίκευση και εμπειρία. Πλην όμως, η προ της λήψης του πτυχίου της, διετής απασχόλησή της αμισθί, στην Περιφέρεια συνιστά σημαντική εμπειρία, ανάλογη με το αντικείμενο των καθηκόντων της ως ειδικής συμβούλου, σε επίπεδο μάλιστα τοπικής αυτοδιοίκησης ευρύτερης κλίμακας (Περιφέρεια), η απασχόληση δε αυτή, παρότι, ως άμισθη, δεν αποτελούσε την κύρια βιοποριστική εργασία της, θα μπορούσε να πληροί τόσο τις προϋποθέσεις του νόμου, κατά τις οποίες η εμπειρία δεν απαιτείται να είναι επαγγελματική, όσο και τις απαιτήσεις της πρόσκλησης, αν είχε βέβαια αποκτηθεί μετά τη λήψη του πτυχίου της. Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη: α) τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες της μεταναστευτικής- προσφυγικής κρίσης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται, ως πρώτη γεωγραφική ακτογραμμή εισόδου των μεταναστών στην Ελλάδα, η νήσος και ο εν λόγω Δήμος και της συνακόλουθης επιβάρυνσης που υφίσταται τόσο σε ανθρωπιστικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο η δημοτική αρχή, β) το γεγονός ότι η επιλεγείσα για την επίμαχη θέση εμφανίζει αξιόλογη ενασχόληση, συναφή, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, προς το ζητούμενο γνωστικό αντικείμενο, είναι άρα κατάλληλα προσαρμόσιμη και αξιοποιήσιμη στο ζητούμενο πεδίο τοπικής δημοτικής δραστηριότητας, κρίνει ότι τα αρμόδια όργανα του Δήμου, προέβησαν στην επίμαχη πρόσληψη, διότι, πεπλανημένως πλην συγγνωστώς, υπέλαβαν ότι εξυπηρετείται δι’ αυτής η αδήριτη ανάγκη επικουρίας της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου.

30-5-19 ΠΠρΑθ 184/19 Δάνειο - Εγγύηση - Χρηστά ήθη - Ακυρότητα. Περίπτωση άκυρης σύμβασης εγγύησης σε καταναλωτικό δάνειο, ως αισχροκερδής και καταπλεονεκτική, σε βάρος της ενάγουσας εγγυήτριας, η οποία ήταν σε ηλικία μόλις 23 ετών και ούσα παντελώς άπειρη με τις τραπεζικές συναλλαγές, αφού δεν είχε ποτέ δανειοδοτηθεί έως τότε από κάποιο πιστωτικό ίδρυμα, γεγονός για το οποίο ενημέρωσε την υπάλληλο της τράπεζας και χωρίς να διαθέτει ιδιαίτερη πανεπιστημιακή μόρφωση. Προκύπτει λοιπόν ότι η ενάγουσα ωθήθηκε στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ιδιότητα της εγγυήτριας, παρασυρθείσα από τις διαβεβαιώσεις της προστηθείσας υπαλλήλου της εναγόμενης τράπεζας ότι πρόκειται μόνο για μία απλή και τυπική υπογραφή στο κείμενο της δανειακής σύμβασης, που θα διευκόλυνε την έγκριση του δανείου, χωρίς επ' ουδενί να αντιλαμβάνεται τη σημασία και το μέγεθος της ευθύνης που συνεπάγεται η πράξη της. Δεκτή η αγωγή ως κατ' ουσία βάσιμη.

30-5-19 ΕλΣυν (Ολ) 1389/18Αίτηση αναίρεσης – καταλογισμός στρατιωτικού – διαχειριστής στρατιωτικού υλικού – υπόλογος – δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης. Αίτηση αναίρεσης κατά απόφασης, με την οποία απορρίφθηκε η έφεση του αιτούντος και επικυρώθηκε ο επιβληθείς σε βάρος του με πράξη του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας καταλογισμός. Ο διαχειριστής χρηματικού, καθώς και όποιος διαχειρίζεται, έστω και χωρίς νόμιμη διαταγή, χρήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, φέρει την ιδιότητα του δημοσίου υπολόγου και, ως εκ τούτου, υπέχει ειδική διαχειριστική (δημοσιολογιστική) ευθύνη έναντι του Δημοσίου για κάθε έλλειψη χρημάτων που διαπιστώνεται στη διαχείρισή του και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Το Δικαστήριο κρίνει ότι βασίμως προσάπτεται υπό του αναιρεσείοντος στην πληττόμενη απόφαση η πλημμέλεια της παράβασης νόμου, κατά το μέρος που με αυτή απορρίφθηκε ο προβληθείς με το δικόγραφο της έφεσης ουσιώδης ισχυρισμός του περί παραβίασης του δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης αυτού, καθόσον της έκδοσης νέας πράξης δεν προηγήθηκε (νέα) πρόσκληση του ήδη αιτούντος υπολόγου προς αναπλήρωση εντός 48 ωρών του διαπιστωθέντος ελλείμματος, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 56 παρ. 2 του ισχύοντος κατά τον κρίσιμο χρόνο Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού, οπότε μπορούσε ο ανωτέρω να ζητήσει να λάβει γνώση των συνταχθέντων πορισμάτων και όλων των λοιπών εγγράφων στοιχείων του φακέλου και, κατόπιν τυχόν αιτηθείσας και δοθείσας από τη Διοίκηση εύλογης προθεσμίας, να προβάλει εξαντλητικά τις απόψεις του τόσο για την ύπαρξη όσο και για το ύψος του διαπιστωθέντος ελλείμματος, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη διαπίστωση, στην οποία είχε προέλθει η ελεγκτική επιτροπή. Αναιρεί την απόφαση.

30-5-19 ΜΕφΛάρισας 99/19 Λύση ΟΕ - Έννοια σπουδαίου λόγου - Αδυναμία συνεργασίας εταίρων ως λόγος λύσης. Αίτηση αναστολής εκτέλεσης αποφάσεως της εκούσιας διαδικασίας, με την οποία απορρίφθηκε αίτηση αποκλεισμού εταίρων.  Προϋποθέσεις χορήγησης της αναστολής και διαδικασία εκδίκασης της σχετικής αίτησης. Το Μονομελές Πρωτοδικείο μπορεί, ύστερα από αίτηση των λοιπών εταίρων, η οποία εκδικάζεται κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, αντί της λύσης της εταιρείας, να διατάξει τον αποκλεισμό του εταίρου, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει επί τετράμηνο η εταιρία ως μονοπρόσωπη, με σκοπό την ανεύρεση νέου συνεταίρου - Ο αποκλεισμός είναι δυνατός και στην περίπτωση που η εταιρία έχει δύο μόνο μέλη. Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι υπάρχουν  υπάρχουν πιθανότητες να ευδοκιμήσει και ο λόγος της έφεσης της αιτούσας, να εξαφανισθεί η εκκαλουμένη και κατά το κεφάλαιο που αφορά την αίτηση των καθ’ ων, περί δικαστικής λύσης της εταιρίας, με την ουσιαστική αποδοχή της αιτήσεως περί του αποκλεισμού των καθ’ ων από την εταιρία. Ενόψει λοιπόν της επικείμενης βλάβης της αιτούσας από την ισχύ και την εκτέλεση της προσβαλλομένης αποφάσεως, πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση και ως και κατ’ ουσίαν βάσιμη και ν’ ανασταλεί η ισχύς και η εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 155/2018 αποφάσεως του ΜονΠρωτΛάρισας μέχρι εκδόσεως οριστικής αποφάσεως επί της εφέσεως.

ΠΗΓΗ: https://www.nomotelia.gr/article_detail.asp?m=1&e_cat_id=220&e_article_id=357

Δεν υπάρχουν σχόλια: